BEČ- iskustva

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • eticca
    CBC Početnik
    • 06.06.2009
    • 7
    • I.Sarajevo

Re: BEČ- iskustva

U ovih par dana mog intenzivnog traganja za informacija, gmilu optecnih stvari sam cula
    Vecina je odusevljena, manji dio ogorcen, ali ne cudi me to, sve je to stvar srece i drustav u kom se kreces, ali npr, od par ljudi iz Beca sam cula da placaju stan tj. ratu, kupili su stan , imaju auto, ali se ne voze gradskim , jer im je posao blizu, i placaju sve rezije, idu u Srbiju par puta godisnje i izadju s drustvom naravno i pokriju se sa 1300E, zato sam bila iznenadjena...Ipak hvala na odgovoru i objasnjenju svakako

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

Parkschein
      Abstellzeit Tarif ab1.9.2007(in Euro)

Rot 1/2 Stunde 0,6€-pola sata
      Blau 1 Stunde 1,2e-1 sat
      Grün 1 1/2 Stunden 1,8€ 1,5 sata
      Gelb 2 Stunden 2,4€ 2 sata

Violett 10 Minuten gebührenfrei-dzabe
      tarife za parkiranje-gde ti vidis 4 eura?za nasu bastilju placam 42 eura za dva meseca...
      ali posto napraviste taj Bech skup ajd da vam navedem neke cene pa mi nadjite ekvivalentne proizvode dole i njihove cene:

-internet 20000kbs download i 2400 kbs upload+ fiksni telefon sa besplatnim telefoniranjem u austriji -24 eura-privatan prikljuchak-ne mesati firme sa tim
      -mesechna karta 49,5 eura u gradu koji vazi za No.1 sa saobracajnom infrastrukturom (u mom sluchaju placa firma) godisnja oko 450 eura.
      ne kupuju svi tost hlebac u hoferu ,mada za pravljenje tosta mu nista ne fali-chak naprotiv-nemam nista protiv Hofera imaju dobar odnos cene i kvaliteta
      -plazma keks-duplo pakovanje kosta ovde 1 euro-koliko kosta u matici? (euroblock eurokrem,sve je ovde jeftinije nekim chudom)
      -Bech je jeftiniji u mnogim stvarima jer imas mogucnost izbora-jeftinije radnje i skuplje radnje-konkurencija
      stan u nekom normalnom kvartu?mozes samo da platis vise i da losije prodjes-chitaj da placas park karticu za godinu dana,itd -vec probao..
      topao stan?kod koga si ti to bio ?
      ajd polako:
      imas stanova i za 600 eura,i stanova za 150 eura...iste kvadrature-pitanje je samo da i ce gazda da te odere,da li placas ko zna sta uz to,itd...kao i svugde treba se raspitati i birati i cenkati se
      auto?osiguranje je obavezno,trazis opet najjeftinije i gledas da platim jednom godisnje za celu godinu jer je opet tako jos jeftinije-osiguranje zavisi od staza vozacha i od snage motora i stepena zagadjenja koje taj motor proizvodi-samo osiguranje se vremenom smanjuje -porez na snagu motora -ne.
      priznajem da jedna porodica (dva clana ) sa jednom platom od 1000 eura mora da se odrekne dosta stvari,ali ono sto nemas ne treba ti..2000 eura je jedna veoma lako ostvariva suma gde oba clana porodice rade,i sa tom sumom poprilichno mogu dobro da zive.da imaju sve ono gore navedeno,i da im ostane para ako su dovoljno pametni.
      jos nesto..
      ovde je gas i struja dosta jeftinija od Srbije...mislite o tome ..
      izvinjavam se na greskama na brzinu sam ovo napisao
      da dodam dve plate po 1000 eura je lako zaraditi jer same firme do kojih je najlakse doci do posla(cistacke firme) placaju tako nesto od 900 do 1000 eura mesechnu platu
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• mirdza
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2005
        • 2437
        • Katowice (PL) / Banja Luka
        • AGP / W126

Bec uopste nije pretjerano skup - da ne kazem da nije uopste U poredjenju sa Poljskom i gradom gdje zivim je ~40% skuplji ali je jeftiniji nego Varsava. A neke stvari su daleko jeftinije nego ovdje - recimo alkohol u prodavnicama (flasa vhisky-ja za ~10E i sl.). A najludje je da nekretnine uopste nisu pretjerano skupe - u Krakovu i Varsavi je skoro pa nemoguce kupiti 1m2 ispod 3000E.

BTW Eto me za vikend u Bec!
        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• CikaKure
          CBC Senator XXL
          • 14.08.2005
          • 668
          • Beograd

Originally posted by X9
          Parkschein

tarife za parkiranje-gde ti vidis 4 eura?za nasu bastilju placam 42 eura za dva meseca...
          ali posto napraviste taj Bech skup ajd da vam navedem neke cene pa mi nadjite ekvivalentne proizvode dole i njihove cene:

-internet 20000kbs download i 2400 kbs upload+ fiksni telefon sa besplatnim telefoniranjem u austriji -24 eura-privatan prikljuchak-ne mesati firme sa tim
          -mesechna karta 49,5 eura u gradu koji vazi za No.1 sa saobracajnom infrastrukturom (u mom sluchaju placa firma) godisnja oko 450 eura.
          ne kupuju svi tost hlebac u hoferu ,mada za pravljenje tosta mu nista ne fali-chak naprotiv-nemam nista protiv Hofera imaju dobar odnos cene i kvaliteta
          -plazma keks-duplo pakovanje kosta ovde 1 euro-koliko kosta u matici? (euroblock eurokrem,sve je ovde jeftinije nekim chudom)
          -Bech je jeftiniji u mnogim stvarima jer imas mogucnost izbora-jeftinije radnje i skuplje radnje-konkurencija
          stan u nekom normalnom kvartu?mozes samo da platis vise i da losije prodjes-chitaj da placas park karticu za godinu dana,itd -vec probao..
          topao stan?kod koga si ti to bio ?
          ajd polako:
          imas stanova i za 600 eura,i stanova za 150 eura...iste kvadrature-pitanje je samo da i ce gazda da te odere,da li placas ko zna sta uz to,itd...kao i svugde treba se raspitati i birati i cenkati se
          auto?osiguranje je obavezno,trazis opet najjeftinije i gledas da platim jednom godisnje za celu godinu jer je opet tako jos jeftinije-osiguranje zavisi od staza vozacha i od snage motora i stepena zagadjenja koje taj motor proizvodi-samo osiguranje se vremenom smanjuje -porez na snagu motora -ne.
          priznajem da jedna porodica (dva clana ) sa jednom platom od 1000 eura mora da se odrekne dosta stvari,ali ono sto nemas ne treba ti..2000 eura je jedna veoma lako ostvariva suma gde oba clana porodice rade,i sa tom sumom poprilichno mogu dobro da zive.da imaju sve ono gore navedeno,i da im ostane para ako su dovoljno pametni.
          jos nesto..
          ovde je gas i struja dosta jeftinija od Srbije...mislite o tome ..
          izvinjavam se na greskama na brzinu sam ovo napisao
          da dodam dve plate po 1000 eura je lako zaraditi jer same firme do kojih je najlakse doci do posla(cistacke firme) placaju tako nesto od 900 do 1000 eura mesechnu platu
          Ajd polako:

Gde vidim - Parkiraj su garazi na Schweedenplatzu, pa ces dobiti 4 eur za 1h. Ne moras naravno, al nekad moras, kad nema drugog izbora.

Stan u normalnom kvartu? 19. becirk na primer? Samo platis vise i ne dobijes nista? Ok, vazi, ako tako kazes. Topao stan = stan sa svim troskovima (grejanje, struja, voda, gas, ili kako god). Kod koga sam bio? Bio kod sebe.

Ajmo dalje: 21 eur za bastilju, 50 za prevoz (pogledaj sta sam napisao prethodno, mislim da sam dao identicne cifre kao i ti), 24 za telefon u Austriji i internet, tu smo vec na 100 eur (ne uracunavamo Skype za zvanje prijatelja i rodbine u matici). Ne rece koliki ti je racun za mobilni telefon?

Koliko kosta auto osiguranje (obavezno + kasko)? Koliko placas za odlaganje akumulatora kada ti ga zamene u servisu? Dodaj troskove benzina na mesecnom nivou. Koliko platis zamenu guma? Usudis li se da vozis u novembru auto sa letnjim gumama? Koliko kosta servis? Mozes i da se dogovoris sa Poljakom da ti uradi nesto van radnog vremena, sa delom koji ce kolega Srbin ukrasti iz firme, al i to kosta daleko vise nego u Srbiji.

Ako treba malo da radis nesto oko struje/vode u stanu, na primer, radis li to sam, ili zoves neku registrovanu firmu (kako ce osiguranje reagovati u slucaju da se nesto desi ako budes petljao sam)? Koliko kosta usluga tamo?

I molim te da malo procitas sta sam napisao gore- napisao sam ako si single i ako nemas porodicu - tu nema deljenja troskova za stan, auto, bilo sta, i nema sabiranja zarade. I gde sam ja dovodio u pitanje kvalitet koji dobijas, posebno kad je rec o Wiener Linien ili telekomunikacione usluge? Rekao sam da kvalitet kosta, u apsolutnom iznosu prilicno vise nego na brdovitom Balkanu.

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

pa gde nadje 19 bezirk ..to ti je ko dedinje u bg-u..
            Chika kure..
            ne treba ti stvarno 2000 eura za normalan zivot za jednu dvoclanu porodicu.sa stanom u normalnom kvartu(a sta je nenormalan kvart?)plus grejanje+struja itd ti je dovoljno i 1000 eura sto je ovde neka skoro pa minimalna plata(oko 900 eura).
            normalno je da su ovde obaveze vece,ali su i zarade vece.standard zivota se ne moze porediti mislim da se slazemo sa tim.
            ja ti navede par cena daj leba ti reci sta to kosta kod nas,pa ces me mozda i razumeti.

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• CikaKure
              CBC Senator XXL
              • 14.08.2005
              • 668
              • Beograd

Jos im samo napisi koliko kosta paklica cigareta.

Comment

• X9
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2005
                • 3179
                • Wien-Sabac
                • RX-8 i X-9

ajd kada si zapeo...
                izrachunaj koliko mozes ovde za prosechnu platu da kupis stanglica cigareta a koliko dole kuci?
                ovde sve zavisi ko sta pusi(ne znam tachno nisam pusac)ali neka je 3,5 eura...uostalom i ovde postoji crno trziste cigareta gde kupis box za 20 eura umesto za 35 u trafici....

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• CikaKure
                  CBC Senator XXL
                  • 14.08.2005
                  • 668
                  • Beograd

Nisam ja zapeo, niti sam pusac pa da sudim o ceni cigareta, niti sam i jednog momenta pomenuo koliko mozes da prisustis za prosecnu platu u Austriji, a koliko u npr. Srbiji. Cinjenica je da u Becu u apsolutnim ciframa zivot kosta skuplje nego u npr. Beogradu. Cinjenica da na crnom trzistu mozes da kupis tamo npr. cigarete povoljnije, jednako govori o troskovima zivota tamo kao i cinjenica da ces ovde proci jeftinije ako kupujes heroin. I ponavljam, lepo sam napisao da jako zavisi od toga kako ocekujes da zivis, znam neke kojima ovde nije dosta ni po par (5-6) hiljada eura mesecno.

Relativne odnose uslovljene nivoima zarade, kvalitetom usluge/zivota, kriterijume koje postavljamo u odnosu na bilo koju stvar, nisam komentarisao.
                  Pogledaj moj prvi post u temi, u Becu pisem u superlativu (uglavnom) mada ima i on svojih losih strana.

Dodao bih da je po meni sustinska razlika zivota u Becu i npr. u vecini mesta u bivsoj SFRJ cinjenica da tamo postoje neke stvari i prilike koje su dostupne svima koji su spremni da vode normalan i posten zivot, a ovde ne postoje , ponekad i bez obzira na bogatstvo koje pojedinci imaju. Sa Banovog Brda do Novog Beograda u jutarnjem spicu ces putovati skoro ceo sat za 15km bez obzira koliko bogat bio - u Becu ces se prevesti metroom za par minuta na istu distancu. U Becu ces moci da se skolujes/ili da skolujes decu bitno kvalitetnije nego u Beogradu, izuzetak je korumpirani lekar/policajac/radnik u gradskoj upravi, dok je ovde izuzetak onaj koji nije. Svaku administrativnu proceduru ces lakse resiti za razliku od situacije ovde, ukratko, ziveces zivot dostojniji coveka. Sve to kosta, i nije jeftino.

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

jebote mi ovde ko da pisemo turski pa se ne razumemo
                    pa normalno je da je zivot ovde skuplji jer i standard zivota na vecem nivou. neko to mora da plati ..
                    a to da nekome je i 5000 eura malo jebiga..zato sam i napisao na pochetku ako se covek ogranichi a ovde to moze,jer otprilike zna sta ga cheka od obaveza,
                    i zna da ih mora platit,automatski zna sa koliko novca raspolaze.mislim daje ovde sve recheno pa tema ide pod lock.

No ROTOR no MOTOR...

Comment

Working...
                    X