"Ublažite donekle oštrinu zakona o kanabisu i omogućite policiji da se temeljnije bavi težim drogama pa će i rezultati biti ozbiljniji" - tako se u Britaniji razmišljalo pre godinu dana kada je pomenuti zakon promenjen, a policija prestala da hapsi svaku osobu koju uhvati sa kanabisom.
Ali, uoči izbora, britanska vlada izgleda namerava da stvari vrati na staro i da kanabis ponovo proglasi težom drogom. Razlog tome su nova istraživanja koja govore o negativnom uticaju kanabisa na mentalno zdravlje korisnika.
Na londonskim ulicama istražuje se da li je prethodna politika dala rezultate:
"Urbana i rege muzika odjekuje iz prodavnica duž ulica Brikstona, predgrađa u južnom Londonu, koje je već godinama prati zao glas narkomanskog raja. Lokalni stanovnici očajnički pokušavaju da promene tu lošu reputaciju.
Na pijačnim tezgama duž čuvene Elektrik avenije, uz voće i povrće, prodaju se proizvodi od kože i jeftina bižuterija. Iza njih stoje ljudi sa svih strana sveta. Brikston je etnički vrlo raznovrstan deo Londona. Za one koji u njemu stanuju, najveća glavobolja je kriminal:
"Ovo je grad droge. Kada dođete ovde u sedam ili osam sati ujutru, sve je puno droge. Mnoge mušterije zato ne žele da zalaze u ovaj kraj, jer im otimaju tašne, džepare ih, mole za novac. Ima mnogo kriminala i najrasprostranjenije su teške droge, heroin i krek",smatra jedan stanovnik Brikstona.
Pre pet-šest godina, jedan mali i relativno miran stambeni blok nedaleko od glavne brikstonske ulice, bio je zaista poprište kriminalaca zbog kreka i heroina.
Na sada tihom igralištu, sa decom koja se mirno igraju, Rejčel Hajvard objašnjava šta je navelo nju i ostale susede da pokrenu kampanju "Brikston protiv droge".
"Bilo je mnogo prostitucije i obračuna vatrenim oružjem. Najgori se dogodio upravo ovde, pred decom."
Od lokalne policije je zatraženo da prestane da proganja korisnike kanabisa i da se usredsredi na korisnike težih droga. Nivo kriminala u Brikstonu od tada je dramatično opao. Preduzete su i druge mere, ali Rejčel je uverena da je upravo njihova inicijativa dosta pomogla:
"Mislim da je to policiji pružilo mnogo više vremena. Osim toga, čini mi se da je najveći efekat ovog, da tako kažem, eksperimenta sa kanabisom, to što su se veoma popravili odnosi između policije i lokalne zajednice."
Fleksibilniji pristup omogućio je policiji da ne gubi vreme u hapšenju svakoga koga zatekne sa manjom količinom marihuane ili hašiša i da troši sate u papirologiji koja na kraju nije dovodila nigde.
Funkcioneri britanskog ministarstva unutrašnjih poslova priznali su da je svrstavanje kanabisa u kategoriju manje opasnih droga dalo rezultate, ali se zvanična potvrda o tome očekuje tek posle izbora.
U međuvremenu, u toku je predizborna kampanja, u kojoj borba protiv kriminala ima visoko mesto. Hari Šapiro iz dobrotvorne organizaciji Dragskop, koja se zajedno sa policijom i socijalnim radnicima bori protiv zloupotrebe droga, smatra da nema smisla menjati zakon:
"Bio bi to korak unatrag. Njihov argument u ovom slučaju nije pitanje kriminala, već uticaja kanabisa na mentalno zdravlje. Ako je stvar u u tome, mi ne vidimo da će doći do neke promene. Priliv kanabisa na ulice neće biti manji, a policiju nije briga za probleme mentalnog zdravlja - to nije njihova uloga."
U očekivanju konačne odluke vlade, oni koji žive i pokušavaju da zarade u Brikstonu, nisu raspoloženi za promene u eksperimentu, koji je bar donekle očistio njihove ulice od kriminala."
Najtuznije je da su nek ispitanici te ankete lagali zasto su probali.
Na drugom mestu je- zbog raspolozenja
Na trecem- da bi bio kao drugi u drustvu
To samo znaci da odredjen broj ljudi koji su dali izjavu "zbog raspolozenja" nisu imali herca da kazu da su kao ovce sledili nekog u drustvu.
Ko je jos video da se po prvi put nesto proba zbog raspolozenja?Kako je znao da ce mu pomoci u raspolozenju?
Nazalost, sindrom stada je najjaci ljudski sindrom i vrlo je tesko odupreti se. A ta nesretna omladina jos i misli da su ustvari nesto posebno.
dok sam isao u gimnaziju bio sam mladi i ambiciozni muzicar. trava je tada bila "normala" na svakoj probi, svirci i uopste. a onda sam se za novu 2000. tako unistio vodkom i travom da nisam pio nista (ni pivo) citavu godinu. od tada sam mozda dva puta povukao dim i toliko...a nikakvu drogu nisam uzimao sigurno dvije godine...(smrknuo sam speed na faxu i bezze - totalna glupost, ne znam sta mi je to trebalo...)
sto se tice cigara - recimo da sam pusio, ali malo i kratko, ali sam ionako prestao
Comment