Plazma je tehnologija malih sijalica sa neonom iliti plazmom. Dok su kod LCD-a kristali koji se okrecu i tako prave boju. Da ne ulazimo u detalje kako to konkretno radi. Plazma je dosta vise podloznija kvarovima i nikada ne moze da ima jacinu boja, ostrinu (rezolucija) kao i LCD. Jer kada pricamo o flat tv-ima pricamo o LCD jer plazmi gotovo da nema...
posle tvog posta nije mi vise dobro ....al ajde..
nikada jedan LCD panel nece imati prirodniju reprodukciju slike od Plazme.TACHKA
ali kao sto ima krs od LCD panela,ima i losijih plazma panela.ali vec u zadnjih par godina su svi problema na PLazma panelima reseni,chak i onaj u koje se LCD fanovi kunu-potrosnja struje.
trenutno jedini sistem koji prilazi plazmi po kvalitetu slike je LED od samsunga.inache mama i tata ,alfa i omega u plazma tehnologiji je do sada bio PIoneer,ali su zbog SEKA(svetska ekon. kriza) obustavili proizvodnju do daljnjeg.posle Pionira ide par praznih mesta pa onda samsung.ja nisam imao love da kesnem za jedan Pioneer od 50 cola,ali sam uzeo drugi u toj klasi od Samsunga isto 50 cola(u to vreme).odradio kalibriranje ekrana i eto..kada mi dodju tako neki koji gledaju na rachun od struje,a na TV (LCD) im je sve sivo umesto crnog,samo cute i ne pominju moju potrosnju struje ili kada ce da se pokvari .
usotalom Pioneer daje 5 godina garancije na svoje plazma panele.Samsung (EU zakoni)3 godine.
moj korejanac: http://www.trustedreviews.com/tvs/revie ... asma-TV/p1
i da ne bi trovali zverku temu ovo je samo moje misljenje.pola od gore napisanog baciti u vodu jer sam Plazma fan
@zverko
ako vec oces nesto kao LCD sacekaj malo i uzmi LED od Samsunga.ili da ja organizujem ovamo ,pa se ti snalazi za prevoz,carinu( )...
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
polako, polako... znam koja je razlika u kvalitetu slike plazma vs. LCD. boje na plazmi su verodostojnije a crna je stvarno crna kao sto i ugao gledanja nije uopste bitan. Generalno, katodnu cev ne moze nista da zameni kao sto nikakav chip ne moze da zameni film na foto aparatu ali, hebi ga, idemo u korak s vremenom pa kao ajde to je sad moderno. ja trenutno gledam SONY trinitron koji radi vec 10 god bez ikakvih problema. slika je cristal clear jedino sto je glomazan i sto skuplja prasinu. moja dnevna soba je relatiovno mala i razdanjina od mesta za sedenje i tv-a je nekih 3 metra tako da kapiram da bi mi vece od 32'' bilo samo maltretiranje. u principu, nisam jos definitivno resio sta i kako a sto se finasija tice ne verujem da ce biti kesh nego neka varijanta na lastish...
Uzgred onaj telefunken gorepomenut, crkao mi na poslu posle manje od 100h rada. Toliko o kvalitetu jeftinih televizora.
Koliko je Samsunga i LG-ova crklo posle 100h rada? Da li to znaci da su i oni krs?
Nezahvalno je na osnovu jednog primerka ceniti celu seriju.
Niko nije ni rekao da se za te pare moze kupiti vrhunski TV, jasno je da je u pitanju low-budget klasa, sa svim svojim manama. Da zverko ima 150.000 din u novcaniku, ne bi se raspitivao ovde sta da kupi.
Sto bi rekao jedan moj drug: "Lako je tudjim ku..om gloginje mlatiti".
Samsung i Lg su korporacije svetskog ranga,dokazanog kvaliteta a pristojne cene.Samsung je No.1 u proizvodnji TV,panela za tv,raznorazne elektronike,ram modula itd. http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/2 ... orije.html
Telefunken je nemachki proizvodjac elektronike koji je davno doziveo svoj procvat(preko 20000 patenata medju kojima je zacece PAL sistema i mnogih drugih),ali sada praktichno ta firma ne postoji(u izvornom obliku).koje komponente ugradjuje telefunken ne znam,ali chak ni jedan Sony se danas ne moze pohvaliti da ubacuje svoje komponente u svoje proizvode.
osim toga siguran sam da Vujke zna sta pise
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Imas sutra u Metro-u na promociji Sony-jev LCD, 32'' KDL-32P3500 za nekih ~38k dinara... takodje i Philips LCD 32PFL3404 za 40k.
Ovaj Sony je ruzan za sve pare koliko sam video dok Philips izgleda sasvim pristojno.
Poz
Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
Kao sto @230 rece SHARP... Odavno ovde nije popularan (ako je ikada i bio) ali ono malo ljudi sto znam da ima njihovu tehniku (TV, mini linije i sl...) su redom prezadovoljni. I kvalitetom reprodukcije i trajnoscu...
Kada budem uzimao TV za sebe svakako ce biti Sharp (eventualno mozda Toshiba).
My 2 cents...
Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
Grujo tako sam i ja razmisljao kada sam pre neku godinu kupovao CRT TV...
Prvo sam uzeo, samsung neki, nisam bio zadovoljan, vratio ga i iskesirao skoro 2x vise za Sharp bez mnogo isprobavanja.
Jeste bio bolji prikaz slike i boje, ali softver ocajan, treba mu vecnost da promeni kanal, daljinac vidi samo pod uglom 90 -+ 10 stepeni.
Daljinac trajao 12 meseci koliko i garancija za razliku od Korejanaca koji su davali vise.
Ako se imalo dvoumite oko toga da li je neki LCD koji razmatrate dovoljno kvalitetan ili ne, idite lepo u prodavnicu, pa uzmite daljinac od svakog, i pustite neku jaaaaaaako kontrastnu sliku da stoji na ekranu jedno 2-3 minuta (nesto kao bele linije ili beli kvadrat na crnoj pozadini). Pa onda ugasite televizor. 90% ovih jeftinoca LCD od 32" ce da pokaze ozbiljne "duhove" sto bi znacilo da se od toga okrenete i odete - ni malo zanemarljiva zafrkancija, ja se na jednom LG-u (kupljen na popustu, jeste 32" ali sam kupovao za kucu gde nisam cesto i ne treba mi neki fenseraj) zeznuo i ostavio uvodni DVD screen od nekog crtaca, jedno 3-4 sata. To je bilo pre 6 meseci, a i dalje mogu da procitam sva slova sa te spice kad ugasim TV
32" LCD za ~35.000 a da valja nece ici, 1000%, pogotovo ako se odlucis za LG.
The difference between men and boys is the price of their toys
zeznuo i ostavio uvodni DVD screen od nekog crtaca, jedno 3-4 sata. To je bilo pre 6 meseci, a i dalje mogu da procitam sva slova sa te spice kad ugasim TV .
Efekat poznat kao burn in ,karakteristican bio za plazme a mnogo redje se desava na LCD-u a do njega moze doci upravo kako si opisao ,kad zamrznuta slika stoji 3 i vise sati i naravno burn in retko podleze garanciji proizvodjaca.Bolji modeli imaju zastitu (sam lcd pomera pixele na sitno).
Naravucenije ko ima starije i jeftinije modele pazite da vam se ovo ne desi ,nema ispravke.
Da ne otvaram novu temu, pitacu ovde. Planiram kupovinu LCD televizora dijagonale do nekih 23" (zbog prostora mi treba bas takvih dimenzija...) , ima li nekih preporuka? Gledam sad, vecina tih televizora su neki no-name, konkretno u NS u Novelu su samo takvi (Telefunken, Vox itd.) , dok sad u Tehnomaniji gledam, imaju u ponudi i LG, Samsung, Philips... Imate neki savet, preporuka, sta od ovih?
Comment