Da li sme auto da radi na leru dugo?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mirror
    CBC Senator
    • 29.01.2009
    • 206
    • Novi Sad

Da li sme auto da radi na leru dugo?

Nesto sam raspravljao sa jednim drugarom, radi se o grejanju automobila na leru. Kao sto bude zimi. Navdno, to nije dobro, ne zbog grejanja, nego da duze vreme radi u mestu.
    Covek ne zna zasto tacno(!!!), da mozda ima veze sa podmazivanjem motora unutra... Ako je tacno, meni jedino pada na pamet razlog da su mozda slabi obrtaji, pa se na podmazuje sistem kako bi trebao ili...
    Sa obzirom da ovde ima tehnicki potkovanih ljudi, voleo bih da cujem misljenja/odgovore, naravno sa navedenim obrazlozenjem. Mehanicari dje ste?
    "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin
  • pistre
    CBC Senator
    • 19.02.2008
    • 234
    • bg, vozdovac

Re: Da li sme auto da radi na leru dugo?

ljudi se usr.ali kucajuci o ovome, ima bar jedno 3 teme o tome, i zakljucak je da cim se auto upali valja da se odmah krene sa voznjom, a za detalje koristi pretragu

Comment

• Mirror
      CBC Senator
      • 29.01.2009
      • 206
      • Novi Sad

...jbg, nisam uspeo naci... Prvo sam trazio, pa onda postavio pitanje.
      "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Naslov tvoje teme je baš onako informativan za buduće genracije.

DA, auto sme da radi na leru dugo, ja sam ovih dana proveo bar 3-4 sata čekanja sa upaljenim motorom na parkingu, i nije mu ništa i tako radim svake zime.

Ono što si ti hteo da pitaš je nešto drugo, DA LI JE PREPORUČLJIVO GREJATI AUTO (ujutru kad je jako hladan) U MESTU, kako kod nas na forumu savetuju trebalo bi voziti odmah, zašto - ima cela diskusija na tu temu.

Ja lično, upalim, pa čistim sneg i taman se lepo malo zagreje, popuste stakla ako je steglo i tako... stvarno nemam ideju kako bi to radio na "hladno"... kad nema snega onda vozim odmah, šta da čekam.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Mirror
          CBC Senator
          • 29.01.2009
          • 206
          • Novi Sad

Za naslov... istina... nego,

Jesam hteo pitati za grejanje motora, i nisam uspeo naci temu, jer sam nailazio na teme vezane za specificne probleme kod raznih automobila.

Hvala na odgovoru.

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

sam sebe citiram, kakav narcis

Originally posted by deki-ascona
            Samo bez smejanja, molim !

Sipao sam jutros u antifriz ono g*vno sto krpi hladnjak. Po uputstvu motor treba da radi dok se ne ukljuci motor hladnjaka. I tako ga ja ostavim da radi jutros oko 9h i ZABORAVIM DA GA UGASIM. primetio sam da radi kad sam ponovo seo oko 14h. Motor hladnjaka je duvao, sve je naizgled normalno. Vozio sam ga 5-6 km i sve je OK. Rashladnu tecnost jos ne mogu da proverim jer je motor vruc. Sta da gledam dalje, sta da proveravam, dal sam mogao da shebem nesto?
            Posto uvek imam pun rezervoar, spustio mi za 1/4 bocu od 50l .

Kakva dijabola sam ispao, neverovatno !!!!

Zreo sam za godisnji odmor u nekoj banji za zivce (o trosku firme )...
            Odavno je bilo, mislim da sam ovim oborio rekord, ali je glupo i bespotrebno pokusavati

Inace i dalje imam obicaj da par min. pre zavrsetka radnog vremena upalim auto da se malo zagreje, a dushmani iz konkurentske firme prekoputa me i dalje zezaju zbog navedenog.
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

sta te briga, bitno da ne bude ladno za koske. ja takodje ujutru prvo palim pa cistim sneg. ne vidim nikakav problem u tome. glupo bi bilo da ga cekate da postigne radnju temperaturu u mestu ali 2, 3 min. skroz ok.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Azrael
                CBC Senator
                • 29.06.2006
                • 278
                • Kragujevac

Ja ujutru kada upalim auto, cekam da sam spusti sauh pa tek onda krecem, a da li je to dobro nemam pojma....

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

Naravno da sme, ako su parametri ok, mada mu iskreno rečeno malo više PRIJA u radnom režimu, ali nije greh. Nekada se smatralo da motor treba zagrejavati bar do 60 stepeni pa tek onda voziti, čak su na nekim modelima postojale lampice koje ukazuju da je motor podhlađen. Danas, danas se otišlo daleko i u konstrukciji motora, ali i u konstrukciji ulja. Nekad je na velikim motorima pri startu na hladno, bilo potrebno čak i 3 minuta da svi delovi dobiju podmaz, ložila se i vatra ispod motora da se sve raskravi. Danas, kad postoje multigradna ulja i to sa SAE 0W-XX, praktično i pri startu od -40, motor je trenutno posle starta podmazan, ali bukvalno. Nema potrebe da se duuugo greje u mestu, jer ako odmah krećete, zagrevate i razrađujete i druge sklopove-menjač, diferencijal..... E sad pošto svi uglavnom vozimo na kratko, pa dok počne da greje pa otopi stakla, u tom slučaju opet odrađuje u mestu. Napisao sam već negde, svaki hladan start pohaba motor kao da pređe 300km.
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• milannik
                    CBC Senator XXL
                    • 23.12.2004
                    • 1455
                    • Niš

Ja ga ponekad upalim pa radi i po pola sata, a nekad krecem odmah...
                    Doduse, ja nemam sta da zeznem

Comment

• dragan76
                      CBC Član
                      • 06.09.2005
                      • 87
                      • Krusevac

Originally posted by ragazzoni
                      svaki hladan start pohaba motor kao da pređe 300km.
                      ovo znaci da ako zima ima 100-nak dana, vi idete na posao 60 dana * 2 hladna starta dnevno * 300 km = 36.000 km za jednu zimu ode na hladne startove? Jesi li siguran u ovo?

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Originally posted by milannik
                        Ja ga ponekad upalim pa radi i po pola sata, a nekad krecem odmah...
                        Doduse, ja nemam sta da zeznem
                        da, kod tebe je vec sve zeznuto

@dragan76: da, sto ne bi bilo. sta je 36k u odnosu na 500k za koje je motor predodredjen da predje bez otvaranja.
                        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by dragan76
                          Originally posted by ragazzoni
                          svaki hladan start pohaba motor kao da pređe 300km.
                          ovo znaci da ako zima ima 100-nak dana, vi idete na posao 60 dana * 2 hladna starta dnevno * 300 km = 36.000 km za jednu zimu ode na hladne startove? Jesi li siguran u ovo?
                          Sticajem okolnosti nisam poslastičar, pa sam siguran. Naravno, ako će mo dalje ja nisam vršio ta istraživanja, već ozbiljni proizvođači van ovog područja, a mislim da je o ovome i g.EXPENDABLE pisao. Naravno da jedan od drugog nismo prepisivali! I još nešto, dva starta dnevno ni u kom slučaju se ne mogu porediti sa laboratorijskim hladnim startom za ispitivanje.(obično 36 sati mirovanja na -30stepeni.) Ali manje više tu smo negde. Ako je za zadovoljenje neka bude da ga pohaba kao 201.32km!! Malo šale, a da li je sad u redu???
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Transporter
                            CBC Senator XXL
                            • 12.03.2006
                            • 568
                            • Avala BGD

Po naslovu sam mislio da je tema vezana za neki parking i neko sexanje na ovu zimu

Comment

• jevtic
                              CBC Senator XXL
                              • 26.11.2006
                              • 729
                              • beograd

ako bi po ovom vremenu svratio u neku šumu tipa košutnjak ili avalu pa posle ako se zaglavi negde eto neprijatnosti.

ali ako to već radiš u kolima obavezno ostaviš da radi motor da se ne smrzneš.
                              ex - fabia 1.9 tdi
                              golf 2.0 tfsi

Comment

Working...
                              X