Akumulatori - Baterije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Akumulatori - Baterije

Može li meni i meni sličnima, neko kompetentan, da objasni prvu upotrebu i održavanje (punjenje) punjivih baterija za fotoaparate, kamere i druge prenosive uređaje, kao laptopi, netbook, razni alati i slično, posebno za svaku vrstu: NiMH, Li-Ion, pa i starih NiCd i za vozila.

Povod za pokretanje ove teme su neki postovi u temi o izboru fotoaparata, u kojima su izneta upozorenja prodavaca o pravilnom "formiranju" baterija i opaska da se radi o potpunim neznalcima! Znam da se to odnosilo na prodavce, ali medalja ima i drugu stranu, jer smo neznalci uglavnom mi kupci. Prodavci uglavnom rade svoj posao.

Moja iskustva sežu od dalekog vremena, kada su se olovne baterije stvarno formirale pre prve upotrebe, a potom, suvošaržirani akumulatori za motorna vozila "pobudili" startovanjem motora i dopunjavali na samom vozilu.

I mene su prilikom kupovine mobilnog telefona sa NiMH upozorili, a to je pisalo i uputstvu, da je nakon stavljanja nove baterije potrebno istu napuniti određeno vreme, zaboravio sam koliko, ali sigurno ne manje od 5 časova. Prodavci su davali savet, da se sledeće punjenje uradi kad telefon signalizira da je to potrebno, nikako prije, i tako tri prva punjenja, a nadalje po nahođenju.

U uputstvu za moj notebook, preporučeno je, da se povremeno, baterije potpuno isprazne i ponovo 100% napune, jer se na taj način obezbeđuje duži vek trajanja i kapacitet akumulatora!

Većina baterija garantuje hiljadu i više punjenja, ali sam primetio, da se baterija u mobilnom, koja nije više od 200 puta dopunjavana, u dva slučaja, kad je potpuno ispražnjena, nakon nekog vremena ne pokazuje znake života i "ne prima" struju.
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: Akumulatori - Baterije

NiCd - UVEK se prazne i pune do kraja. Imaju izrazen tzv "memorijski efekat"
    NiMH - Potrebno tzv "Formiranje" tj napuniti bateriju do kraja i isprazniti do kraja privih dva-tri puta posle toga postupak ponoviti jednom u dva-tri meseca.
    Li-Ion - Puni-prazni koristi kako ti volja dolaze sa 100% kapaciteta i mozes da radis sta ti volja. POstoji preporuka da se jednom u dva meseca isprazne do kraja i napune, mada nece nista biti i da to ne uradis. To su uglavnom sve baterije koje se danas koriste u raznim mobilnim uredjajima.
    Li-Polimer - o ovim tek nemoj da razmisljas. Samo koristi.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• rajmax63
      CBC Prijatelj
      • 02.04.2005
      • 1415
      • Bačka Palanka
      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

da dopunimjoš jednu vrstu koja je posebno pogodna jer su to baterije najnivije generacije
      radi se o Varta baterijama NI-MH bez memory efekta
      koliko se sećam to je izmislio naš čovek i za to dobio pre par godina neku veliku nagradu u svetu zbog toga
      ja ih konkretno koristim u foto aparatu baterijskoj lampi i toliko traju da prosto ne znam kada sam ih zadnji put napunio
      samo Varta ima te baterije i niko više
      vrede sve pare na ovome svetu
      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
      Audi ima crveno T

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by Dzoni_mkv
        Li-Polimer - o ovim tek nemoj da razmisljas. Samo koristi.
        Sa takvom sam imao loše iskustvo. U Siemens C-45, koji normalno radi sa NiMH 550 i 700 mAh, stavio sam preporučenu Li-Polimer od 1100 mAh i kratko mi je trajala, što ne znači da su sve slabijeg kvaliteta. Od početka nije pokazala da se radi o takvom kapacitetu, jer je i na stand-by vreme bilo neznatno duže, pa sam se vratio na NiMH.

Proizvodnja RIME LTD, Hong Kong, China. Cena oko 25 eura! Pet puta skuplja od NiMH.

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Kod Li-Ion baterija je najvajžnija stvar ne prazniti je preko preporučene granice, njih najviše ubija kada se isprazne preko određene granice, o to me brine interna elektronika ali kad je ostavite praznu više meseci ode u duboko pražnjenje i vrlo ju je teško, često nemoguće povratiti, pošto nema punjenja velikom strujom kao dok ni-cd pošto li-ion odmah eksplodiraju.

Isto tako nema je potrebe puniti duže od trenutka kada uređaj/punjač kaže da je puna.

@franjo Lično ne verujem da si mogao u C-45 da staviš li-polimer umesto ni-mh, zbog sistema punjenja, li-ion još i nekako ako ima dobru elektroniku u samoj bateriji.
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875

Franjo, Li-Polimer baterija u uredjaj koji koristi Ni-MH NE IDE!! Lepo ti je "beozpasni" napisao. Postoje uredjaji koji imaju pametanu elektorniku koja prepoznaje tip baterija pa prilagodjava se ali to su ugalvnom uredjaji koji koriste Li-Ion pa kao opcija Li-Polimer. Ne znam ko ti je preporucio, ali bih voleo da vidim da je to fabrika u sta cisto sumnjam. Zato ti i nije radio kako treba. Uvek ali UVEK koristiti baterije po preporuci proizvodjaca. Ne znam zasto uvek nesto izmisljamo, kao npr prodavci mobilnih telefona kada ti za Li-ion (ili jos gore Li-Polimer) bateriju kaze da je formiras, pa nabio bi mu telefon u grlo. Napisao sam generalna pravila za svaki tip baterija. Ako u "navodilu" ima jos nesto naznaceno, postupi i to je to.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Moguće je, da je problem u C-45, ako "vidi" da je baterija puna, a ustvari nije, pa zaštita isključi punjenje?

A što se tiče verovanja, po onoj: ako koza laže... evo pakovanja od te baterije (baterija ne znam gde je, ako je nisam stavio u taštin siemens A-50).

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875

Nisi me razumeo, to sto neko stancuje baterije takve i takve ne znaci da su one preporucene od strane proizvodjaca uredjaja. Tako sam i ja nasao za moj notebook bateriju trostruko veceg kapaciteta koje nigde nema u ponudi kod proizvodjaca ali je braca Kinezi napravili. Doduse kad je ubacis pokrije par konektora koliko strci, al' ima i radi. Kako radi? E to vec niko ne moze da ti garantuje. Razumes. Sve moze da se nabudzi. Uostalom, nije ni vazno. Otisli samo van teme.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Razumeo sam i dobro bi bilo govoriti o baterijama sumnjivog kvaliteta i kakve štetne posledice može izazvati njihova upotreba. Na primer od curenja u uređajima. Kupovao sam AA 1,5V Ni-Cd kineske baterije, koje su već curile, iako su bile nedavno proizvedene. Međutim, i druge "markirane" AA i AAA baterije proizvedene u NRC, brendovi filips, sony i sl. - nema im zamerke, jer su očito podvrgnute strogoj kontroli, posebno ako se koriste za merne uređaje, kao digitalni merači krvnog pritiska, glukomeri i sl.

Iniciranjem ove teme, imao sam nameru, da između ostalog, pokrenem stručnjake za automobilske akumulatore, radi davanja saveta od kupovine pa do održavanja u toku upotrebe.
                  Više puta sam čuo kupce, da im je stari akumulator 55 Ah, a on će kupiti 45 Ah ili manje, jer mu je i taj dovoljan, a puno je jeftiniji. Iako je o tome bilo govora u specijalizovanim temama, ne bi bilo zgorega, da se iznese najbitnije, na šta obratiti pažnju pri izboru akumulatora i šta može prosečan vozač i vlasnik vozila da uradi sam u toku upotrebe (pregledi i sitne intervencije).

Comment

Working...
                  X