pismenosti i ne-pismenost

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: pismenosti i ne-pismenost

Msilim da se mi ovde ipak lepo razumemo. Kada kazem SARA Tigra je odlicna, svi znamo o cemu se radi. Ili Seme elektronike, i tu se zna...

Kad me kum zove da idemo na ****nje ja znam na sta on misli malo sam zarastao pa idemo na ****NJE...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• ale944
      CBC Senator XXL
      • 20.03.2006
      • 1457
      • Beograd

ЋирИлИца РуЛеззз!!!
      http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Vidan KV
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2007
        • 432
        • Kraljevo
        • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Originally posted by djukic

Kad me kum zove da idemo na ****nje ja znam na sta on misli malo sam zarastao pa idemo na ****NJE...
        ...a zamisli da ti frizerka pošalje takvu poruku?....aj tad objasni ženi da frizerka nema ćiriličnu tastaturu.............

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Pa ako sam se upravo vratio sa ****NJA i nisam zarastao bice mi tesko da objasnim zeni pogotovo zato sto imam Frizera a ne frizerku
          https://t.me/pump_upp

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Mislim da nas vise ima koji se ****MO . To se zove SAMO****NJE, ili AUTO****NJE....
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ovo što se dešava je sasvim normalna modifkacija jezika u uslovima elektronske komunikacije. Engleski jezik je to doživeo pre jedne decenije, i to u drugom smeru. Među prvima je tu foru lansirao U2, a kasnije je na svim četovim počelo masovno da se koristi "r u ok" umesto normalnog engleskog jezika. Ide toliko daleko da postaje čak i jezik unutar samog jezika, pošto malo složenije sintagme nisam ni razumeo. Ako to nije "bastardization" jezika, onda ne znam šta je.

Naš jezik je krenuo ka drugom smeru. Ovde se ne skraćuju reči, već se uvode "nova" slova, više kao neka fora. U tom svetlu, korišćenje "sh" ili "tj" po meni nije toliko za osudu.

P.S. "Projeka veka" - izrada srskog. rečnika traje od verovali ili ne, 1887. do danas. U decembru 2008. je završen 18. tom, ali SANU ne prihvata odgovornost za prelom teksta! O pravopisu neću ni da govorim. Ovim želim da kažem da naša jezička pravila nikako ne prate razvoj jezika, s obzirom da se on stalno menja, usvaja nove i gubi stare reči i prilagođava se realnom životu. A o tome da smo funkcionalno nepismen narod, ne želim ni da govorim.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Ne smeta mi ni jedna verzija pisanja, ali mi je nelogično, da se u ovakvom slučaju foruma, koji podržava kodnu stranicu SR(Latin) ta mogućnost ne koristi, analogijom sms telefona i web Mail koji ne podržavaju.

Ako se to ne koristi, pobornik sam, da se u svakom dvosmislenom slučaju kao reč šišanje piše na jedan od načina:
                udvajanjem suglasnika ss, ili sh

Tom logikom (negde je i usvojeno) ž bi pisali zz, ilizh
                č i ć = cc, ili ch
                đ = dj
                = dz

Comment

• Alekre
                  CBC Senator XXL
                  • 12.09.2005
                  • 780
                  • Smederevo

Najgore je W umesto V. Woji te tvoa mawa. Lubim. Dodje mi da je udarim balans stanglom od Lade
                  Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• mb12
                    CBC Senator XXL
                    • 06.11.2006
                    • 640
                    • Vrbas
                    • Mazda 626 2.0 TD

Nije lepo videti umesto Ć kombinaciju TJ, za Š SH itd... Ali kao što neko reče, već kad je karabudženo latinično pismo, ili su mogli odraditi da sva slova imaju svoj identitet, a ne da se ostavi pola ovako, pola onako. Što se mene tiče, pre ću picati za Ć, C. Svi će skontati šta sam hteo napisati, ali ako vremenom dođe do toga da se unapredi naše pismo, i da se npr za DŽ, NJ, LJ itd, nađu odgavarajući vizuelni karakteri, podržaću inicijativu. Takođe, bi i podržao inicijativu da se svede na 20-ak slova pa da se Š piše SH, T - TJ, Ž - ZJ, Đ - DJ itd... Čini mi se da je svaka od ove dve inicijative dobra, pogotovo zato što je posao urađen do pola što se tiče latiničnog pisma. Međutim verovatno bi to kod nas ( mislim u Srbiji ) naišlo na takvu osudu, tipa Svetska zavera. A ljudi ne shvaćaju da je to i Vuk Stefanović Karadžić radio. Standardizovao pismo i jezik za vreme u kojem je živeo. Ta vremena su davno za nama, i kao malo koji narod imamo dva pisma, što samo govori da smo kulturalno bogati. Tako bi npr ćirilično pismo bilo tradicionalno, a latinično ( usavršeno ) moderno. Ali čini mi se da mi ovde u Srbiji, od svega napravimo Gordijev čvor, tako da bih ja pre voleo da pišem pomoću hijeroglifa i da imam jedan padež u jeziku, ali da mi zemlja bude normalna.

Comment

• rajmax63
                      CBC Prijatelj
                      • 02.04.2005
                      • 1415
                      • Bačka Palanka
                      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

možda je za zezanje ali kako to izgleda

Ulazi covek u servis za mobilne telefone i rece:
                      Daj molim te, ugradi mi srpski jezik u telefon, zamalo ne ubih zenu i kuma !!
                      Kako ? - upita serviser.
                      Evo ovako je bilo:
                      Moja zena, frizerka, posalje mi poruku: - Imam dva ****nja, i satiranje zakasnicu kuci..!
                      Nakon pola sata salje mi kum poruku: - Jao kume, ala kuma dobro **** ...!
                      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                      Audi ima crveno T

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

a posto i telefon koji salje poruke treba da ima isto, posalji zenu da joj ubacim srpski jezik stara fora.

inace, dobijem osip kada vidim w umesto v, tj umesto ć i otale gluposti. prirodnije mi deluje samo c, bez dodatka h i ostalih gluposti.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

pa promeni onda nik ,ako nevolis C pored H
                          ako je tvoj nik francuskog porekla onda se CH cita kao Š a ne kao Č ..
                          i da nedULJim dalje.

malo tolerancije molim,ima nas raznih..
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• skijash
                            CBC Senator XXL
                            • 07.09.2007
                            • 1354
                            • Beograd
                            • wrx

WUK KARADZHITJ - Onaj čika sa brkovima i fesom, što se vrti u grobu kao kardanska osovina od kad su njegovi potomci izašli na internet.

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

moje korisnicko ime na forumu je ime lika iz crtanog filma i izvorno je napisano tako kako jeste pa ga ti citaj kako hoces i nikakve veze nema sa tjunom u po' somuna. je l' to tuna ili ćuna?

tjitjivac, t****, tjuran, tjelav, tjilibar, tjorav, tjup, tjelija... ma 'ajde...

biti tolerantan prema nekome ko ne zna(makedonac ili slovenac) pa napise nesto kako napise je u redu. pomodarstvo i izmisljanje tople vode, kada se radi o jeziku nije u redu.
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Kanarinac
                                CBC Senator XXL
                                • 08.10.2004
                                • 2870
                                • BG,Weedikovac

Au bre, ne verujem shta chitam.kakvo pomodarstvo leba ti?radi se o prilagodjavanju.ja samo to tj i w ne koristim, al ch,sh,zh mi je skroz normalno.jednostavno sam navikao da mi je y pored slova t,a z u uglu.Vama shto se kenja,ponesite wc papir.dakle prilagodjavanje, nista vishe.kao shto Zoran reche, malo tolerancije nije na odmet!

I love my

Comment

Working...
                                X