Legalizacija?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • cvrle
    CBC Senator XXL
    • 11.06.2006
    • 1008
    • Beograd,Banovo brdo

Legalizacija?

Kakva su vasa misljenja i iskustva vezano sa trenutnom bukom oko legalizacije objekata? Da li ste predali zahtev i sta od papira vezano za to? Sta mislite o cenama po kvadratnom metru koje ce trebati da se plate i zonama kako su podeljene sto po Vecim gradovima sto po manjim?

Bilo bi dobro ako ima neko ko se time bavi ili se bas razume da pomogne ukoliko neko ima neki problem ili savet sta da radi, ja vec imam nekoliko pitanja...
    Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

• kalibaR
    Moderator
    • 03.04.2006
    • 352
    • Beograd
    • AE86 rolle, Eclipse 1G

Re: Legalizacija?

Ja sam predao papire za legalizaciju u petak, navalili ljudi pa reko ajde i ja
    Od papira sam dostavio samo kopiju ugovora da se zemljiste vodi na mene i popunjen obrazac.
    A pe-deri su mozda pre nedelju dana uveli neku taksu od 200 din za predaju zahteva, sto nije trebalo pre kad sam se raspitivao.

Kontam da je bolje imati papir da si predao, a kad ce to sve doci na red niko ne zna.

ali i ja bi voleo da cujem neka strucna misljenja

Comment

• panto
      CBC Veteran
      • 04.11.2007
      • 148
      • ljubic

Eto opet nepravde. U Čačku je ta taksa 720, a u Ivanjici čak 2000 dinara .

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

podneo sam zahtev ali nista placao nisam. ovo je drugi ili treci put da podnosim zahtev, sto ja, sto cale, svaki put se nesto placa, e ovaj put nisam dao. bila je malo zategnuta situacija, dosao je i drug glavni pa je on imao koju pametnu da kaze i na kraju su popustili, samo da ******, tj. ja ode i ne vise dize galamu

e sad, sta ce biti dalje, pojma nemam, ali sam spreman da galamim.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Da nisi nešto pobrkao? U Inđiji je taksa 150 dinara. Velike su takse za zahteve za kopiju plana i vlasnički list, a posebno za geodetske usluge za merenje i unos izmena. Trebalo mi je tri meseca da kompletiram zahtev za legalizaciju garaže i pomoćnog objekta, izgrađenih pre trideset godina. Za tehnički izveštaj platio sam 150 evra. 1 evro po kvm. Od toga je 50 m2 koš za kukuruz iznad garaže. Rekao sam, da mi nije potreban, ali mi je rečeno, da na slikama postoji, pa da mora da uđe u izveštaj.

Comment

• GadGet
            CBC Senator
            • 15.08.2007
            • 206
            • Nbgd, Vozdovac

Originally posted by Chubbs
            podneo sam zahtev ali nista placao nisam. ovo je drugi ili treci put da podnosim zahtev, sto ja, sto cale, svaki put se nesto placa, e ovaj put nisam dao. bila je malo zategnuta situacija, dosao je i drug glavni pa je on imao koju pametnu da kaze i na kraju su popustili, samo da biiiip!, tj. ja ode i ne vise dize galamu

e sad, sta ce biti dalje, pojma nemam, ali sam spreman da galamim.
            Cekaj bre jer to i ovi sto su podneli do 11/2003 trebaju ponovo da podnesu???

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

ne znam, ja sam podneo zahtev. gledali su papire nisu rekli da ne treba.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• GadGet
                CBC Senator
                • 15.08.2007
                • 206
                • Nbgd, Vozdovac

Kog crva si mi sad uvalio, samo da znas. Idem sutra u opstinu, ali nevidjena glupost je da malo malo traze istu stvar. Bio sam ubedjen da je to za ove sto su radili u periodu od 11/2003 - 2010

Comment

• cvrle
                  CBC Senator XXL
                  • 11.06.2006
                  • 1008
                  • Beograd,Banovo brdo

Kazu da ne treba da podnosi onaj ko je podneo iz te prve ture. E sad, to je bilo pre 7 godina i sta je uradjeno od tad, jel neko legalizovao sta?

Mene najvise plasi sto ok predas zahtev sve u redu i sta posle. Moj primer nije nimalo naivan jer mi se kvadratura koju posedujem nalazi u kuci koja je u drugoj gradskoj zoni. Sve i da spremim papire koje inace imam, projekat kuce, gradjevinsku dozvolu iz 1968, vlasnicki list i ostalo ne pada mi na pamet da placam oko 10K dinara po kvadratu, a i da imam odakle mi . To ispada da za legalizaciju mojih 125m2 treba da izdvojim 1 250 000 din . I to sve sto je kuca u toj zoni, al nisam je ja juce tu napravio vec deda pre 40 godina i tad je bila u predgradju a sad ispade u elitnom kraju kad su delili na zone.

Mislim da ovaj put su resili da je sprovedu do kraja te ce vrlo brzo krenuti u ta naplacivanja da bi popunili budzet.

Comment

• Puzo81
                    CBC Senator XXL
                    • 04.08.2009
                    • 687
                    • Novi Sad/Prijepolje

Citam ali nije mi jasno pa da pitam jer imam jos 2 dana

Stan sam kupio pre 2.5 godine,nova zgrada.Sredinom prosle godine otisao u katastar i uklnjizio na svoje ime.Dobio potvrdu da je uklnjizen.

E sad me zanima za sta je ovaj rok 11.03 i da li i dje treba da idem sta vec prijaviti?

Komsije spominju da su isle u poresku i nosili kopiju kupoprodajnog ugovora,licne karte i neki pp1 obrazac i to je sve

Comment

• sErGiO
                      Moderator
                      • 30.01.2007
                      • 2769
                      • Neko selo pored Beogr
                      • Alfa Romeo 156SW

Onaj ko je predao zahtev 2003. godine ne mora ponovo da predaje ali neka razmisli šta je predao od dokumentacije. Mnogo predmeta se obrađuje i vrati nazad jer ne nepotpuna dokumentacija. Nije dovoljno da ste predali zahtev, gledajte da što pre popunite dokumentaciju.
                      Od dokumentacije vam treba:

- dokaz o pravu svojine (vlasnički list, list nepokretnosti, ugovor...šta imate)
                      - slike objekta (fotografišite objekat i odštampajte slike, bar to ništa ne košta)
                      - geodetski snimak objekta sa jasno naznačenim objektom ili objektima za legalizaciju i koordinatama dve tačke na objektu bliže ulici, ulica(e) i susedni objekti. Snimak takođe mora da sadrži spratnost objekta, katastarske parcele, ime investitora i bruto razvijenu građevinsku površinu objekta. Podrazumeva se da mora da bude overen pečatom ovlašćene geodetske agencije. Takođe treba naglasiti geometru da preda objekat ili objekte na ucrtavanje ako nisu ucrtani.
                      - Kopija plana sa ucrtanim objektima za legalizaciju (to može i kasnije pošto ucrtavanje u RGZ-u može da potraje i nekoliko meseci)
                      - Tehnički izveštaj arhitekte za objekte do 100m2 ili projekat izvedenog stanja ako objekat ima preko 100m2

Ako vas još nešto zanima pitajte.

Comment

• cvrle
                        CBC Senator XXL
                        • 11.06.2006
                        • 1008
                        • Beograd,Banovo brdo

Kakav papir se dobija na kraju kad sve predas, platis i sve prodje? Sta je posle dokaz da si legalizovan?

Razumem legalizovanje objekata i celu buku oko bespravno podignutih van urbanistickog plana, bez projekta i sl., ali moj objekat je po urbanistickom planu, sa dozvolom za gradnju i sa 30 godina placanja poreza drzavi na zemljiste i za kvadraturu koja je izgradjena. Zbog cega i na osnovu cega se mora platiti jos tih tricavih milion i par stotina hiljada dinara i sta dobijam sa time? Sta meni to fali od papira i gde njima tamo pise da moj objekat nije legalan ili gde im pise da jeste?

Imam:
                        -Vlasnicki list
                        -Broj katastarske parcele sa geodetskim snimkom objekta
                        -Projekat kuce sa sve statickim proracunom i kolicinama materijala, crtezima i sl.
                        -Dozvolu za gradnju ( po urbanistickom planu)
                        -Uredno placam porez drzavi na zemljiste i izgradjenu kvadraturu 30 godina

Sta nemam?

Comment

• aleksabgd
                          CBC Član
                          • 04.12.2009
                          • 84
                          • beograd

Cvrle ako imas gradjevinsku dozvolu za objekat i naravno projekat na osnovu koga je dobijena ista tvoj objekat nije bespravan konkretno u tvom slucaju postupak je ovaj
                          Ako je postojeci objekat isti kao na projektu za koji je dobijena gradjevinska dozvola predajes dokumentaciju koju si naveo i trazis upotrebnu dozvolu za objekat.Da bi dobio upotrebnu dozvolu treba da platis naknadu za gradjevinsko zemljiste ili da podneses dokaz da je to placeno u potpunosti.E sad za objekte koji su izgradjeni pre 1974 godine neplaca se nadoknada tako je bar Dulic rekao.Sa upotrebnom dozvolom ides da uknjizis objekat

ti si ovo predao
                          -Vlasnicki list -ako nema suvlasnika na parceli onda samo vlasnicki list ako ima suvlasnika onda njihova saglasnost
                          -Broj katastarske parcele sa geodetskim snimkom objekta
                          -Projekat kuce sa sve statickim proracunom i kolicinama materijala, crtezima i sl.
                          -Dozvolu za gradnju ( po urbanistickom planu)
                          -Uredno placam porez drzavi na zemljiste i izgradjenu kvadraturu 30 godina

fali ti tehnicki izvestaj postojeceg stanja tj potvrda da je objekat isti kao u projektu za koji je izdata gradjevinska dozvola

Ima tu jos papira koje mogu da ti traze -sve zavisi od njihove dobre volje
                          To ti je ukratko po meni ti imas gradjevinsku dozvolu za objekat pa nemas toliko brige ,zamisli one ljude koji su plac kupovali bez overe ugovora i gradili kuce bez ijednog papira a takvih je dosta u praksi

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by cvrle
                            Kakav papir se dobija na kraju kad sve predas, platis i sve prodje? Sta je posle dokaz da si legalizovan?
                            Na kraju dobiješ građevinsku dozvolu pa ideš sa njom na tehnički prijem objekta i na kraju dobijaš upotrebnu dozvolu i sa njom možeš da uknjižiš objekat.

Razumem legalizovanje objekata i celu buku oko bespravno podignutih van urbanistickog plana, bez projekta i sl., ali moj objekat je po urbanistickom planu, sa dozvolom za gradnju i sa 30 godina placanja poreza drzavi na zemljiste i za kvadraturu koja je izgradjena.
                            Ako imaš građevinsku dozvolu i ako je objekat izgrađen prema uslovima iz dozvole onda ti netreba da ideš na legalizaciju nego na tehnički prijem objekta. Ako je odstupljeno od dozvole onda mora da se radi projekat izvedenog stanja. To što plaćaš porez nema nikakve veze sa time da li je objekat pravno ili bespravno izgrađen. Poreska uprava je uvidela da je 80% objekata u Srbiji neuknjiženo pa je počela odavno da naplaćuje porez za svu nepokretnu imovinu bez obzira na sve.

Zbog cega i na osnovu cega se mora platiti jos tih tricavih milion i par stotina hiljada dinara i sta dobijam sa time?
                            Imaš velike popuste sad, ne verujem da je tolika cifra. Uostalom ako imaš dozvolu za gradnju onda je to verovatno sve već plaćeno. Potraži malo po papirima koje imaš.

Sta meni to fali od papira i gde njima tamo pise da moj objekat nije legalan ili gde im pise da jeste?
                            Vrlo prosto
                            - ako imaš odobrenje za gradnju i objekat je uknjižen >> objekat je legalan
                            - ako imaš odobrenje za gradnju a objekat nije uknjižen to obično znači da treba samo još da prođeš tehnički prijem i da tako ideš na uknjižbu >> kad se uknjižiš onda je objekat legalan
                            - ako nemaš odobrenje za gradnju >> objekat nije legalan

Bespravna gradnja je krivično delo.

Comment

• panto
                              CBC Veteran
                              • 04.11.2007
                              • 148
                              • ljubic

Tačno, bespravna gradnja je krivične delo. Prema zakonu koji je donesen, mislim 2003 godine, onome ko započne bespravnu gradnju, sleduje mesec dana zatvora, a započeti objekat se obavezno ruši. NIKO nije pozvan na odgovornost po tom zakonu, već je sad donet novi, po kojem se to sve može legalizovati . Uzalud je Dositej Obradović pisao: "Zlim običajem valja na svaki način ispočetka protivstajati, da se ne uvode i ne ukorenjavaju; zašto kad se već uvedu i utvrde, silom i na sramotu hoćedu da se za zakon drže i počituju". Ne zna ova gospoda, koja prima platu da radi na poštovanju i sprovođenju zakona, taj "govedarski jezik". J.b.š državu i njene zakone, važno je od ovog ludog naroda izvući još koju paricu, te ostati još koji dan na vlasti....

Comment

Working...
                              X