naftna kriza u USA (i ostalom delu sveta) - sta mislite?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TheDoctor
    CBC Senator
    • 09.05.2005
    • 299
    • Keekendah City, Dukesland

naftna kriza u USA (i ostalom delu sveta) - sta mislite?

licno mislim da su im se konacno obili o glavu svi modeli koje su napravili koji jednostavno imaju milione ccm i gutaju benzin ko ludi. u buduce ce i ameri praviti 1.3 1.6 2.0 motore, a verujem i da ce dizel postati veoma popularan.
    jbg naravno prosirilo se to i po celom svetu... ja sam jedino osetio po gasu, jer je cena skocila za dva dana za nekih 6-7 dinara.

sta mislite koji automobilski pogon ce preovladati u buducnosti?
    www.twowheelkings.de.vu
  • Skyline GT-R
    CBC Senator XXL
    • 13.02.2005
    • 806
    • Chicago - My Kind Of Town

Zasto mislis da Ameri imaju problema sa gorivom???Istina...zadnja dva dana je nesto skocila cena benzina zbog katastrofe u New Orleans-u (gde su im inace jedna od postrojenja nafte).Ali INACE...ovde je cena benzina (koje po kvalitetu ne moze da se uporedi sa onim u Srbiji) oko 40din u nasim parama.Mada stalno varira.Pre 3 meseca je bilo oko 35din...pa malo skoci, pa padne!

Oni "nesmeju" da dignu cenu goriva, bas iz tog razloga sto si neaveo.Auto industrija bi ima istog trenutka PUKLA!NIko vise nebi kupovao mustange od 4-5L (kojih na ulici ima kao go**na) nego bi vozili japance i nemce od 1.6L sa 100ks.A to ovde.......NECE da moze.
    Koliko GOD cena goriva u svetu skakala u USA ce uvek da bude duplo manje.

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

Metan i Vodonik,gorivne celije

Comment

• Vule
        CBC Član
        • 11.07.2005
        • 24
        • Novi Sad

Vazduh, voda, dobra volja...
        www.nsautoforum.com

Comment

• Wartburg
          CBC Senator XXL
          • 01.02.2005
          • 663

Nemoj se brines za zidove, snalazljivi su oni.
          A sto imaju tolike automobile?
          Degeni vole da se osecaju mocno.

Gorivo buducnosti?
          Ne znam, neki svaba je pre neki dan pricao cak i da je vazduh jedna od mogucnosti.

Comment

• Black Knight
            CBC Senator XXL
            • 13.10.2004
            • 2020
            • Novi Beograd, kicblo

pasulj- gorivo buducnosti...

a moze i stajsko djubrivo...
            Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

"nesmeju" da dignu cenu goriva, bas iz tog razloga sto si neaveo.Auto industrija bi ima istog trenutka PUKLA!
              he he, mas demagogija politicara i drmatora Amerike...

ne da ne smeju da dignu nego moraju, i to je pocelo pre par godina i jasno je vidljivo prostim poredjenjem cene sada (ili pre 3 meseca) i cene od recimo pre 5 godina.

a auto industrija koja pravi rasipnicke horor aute je vec pukla, samo treba da se izvadi nojeva glava iz peska, i da neko "obnaroduje" krah americke energetske politike. (hint, Kinezi navaljuju na Severnu Ameriku a Ford i GM iz Detroita i Dearborna sele oko 7 miliona radnih mesta u Kinu sto je javno objavljena politika- profit ne bira sredstva...)

inace, mislim da problema sa benzinom zaista i nema u SAD jer SAD trenutno iimaju pod okupacijom na jedan ili drugi nacin oko 85% naftnih polja Bliskog Istoka a sve dok je vojska tamo koja puskom i bombama "cuva" izvore nafte dotok ce biti neogranicen.

neko je pomenuo dizele da bi mogli poceti da se koriste u putnickim vozilima, ne verujem iz razloga sto je glavni konzument automobila Kalifornija koja ima veoma ostre ekoloske norme a sa druge strane dizel u SAD je mnogo gori i od domaceg srpskog dizela a kamoli od danas vazecih normi koje zahtevaju vodeci proizvodjaci dizel automobila...

verovatniji scenario je da ce ova prirodna "osveta" biti izgovor naftnom lobiju da pojaca represiju po svetu, da zaplasi domace stanovnistvo i da se opravda zatvaranje SAD od strane konkurencije posredno demagogijom o stranoj opasnosti (kao sto je bio vec vidjeni slucaj sa Kinezima pocetkom ove godine)...

nazalost prosecni AMer je dugo ziveo ispod staklenog zvona, nije ga zanimao svet u okruzenju pa je stekao utisak da je energija besplatna iz kolonija bez obzira na bilo sta...

kada dodje u SAD cena galona na oko 10$ i uspostavi se ravnoteza sa ostalim razvijenim zemljama tek ce onda biti osetno neugodno za prosecnog Amera sto se tice troskova...

ali, benzin je sporedna stvar cak i za SAD, nekako je u Evropi u javnom mnenju proslo prilicno nezapazeno da je Shell u saradnji sa americkim sestrama a pod pokroviteljskom Dubije i lobija oko njega jos proslog proleca na velika vrata promovisao prelazak SAD sa upotrebe dizela za grejanje kuca na prirodni gas kao opste nacionalni prioritet.

bice tesko promeniti stambenu strukturu veceg dela Amerike i dovesti energetski kuce na moderan nivo, ili ce troskovi grejanja brzo potisnuti price o benzinu....

bojim se da je predugo Amerika bila izolovana od realnosti i da krah energetske politike moze da povuce i ostatak planete u spiralu poskupljenja energije

vec sam pominjao da administracija SAD projektuje cenu barela nafte na nekih 120 $ sto je duplo vise od sadasnje vec za par godina...da bi se i uz smanjenu potrosnju odrzali profiti nafntnih konglomerata ( i Dubije sa ekipom naravno)
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Skyline GT-R
                CBC Senator XXL
                • 13.02.2005
                • 806

Brick, ovo sto sam spomenuo sa automobilskom industrijom je samo jedan od razloga - nisam hteo da "produbljujem" temu da ne bih otiso u off.

Da li pucaju ili ne- neznam.Ali ovde imas mnogo parola tipa "kupite domaci auto - potpomognite americku (auto)industriju"I veruj mi....ima mnogo onih koji padaju na to.Znam zenu koja je 3 puta kupovala americko g**no BAS zbog toga i sva 3 puta je (nov) auto ostavljao na putu..... stalno problemi...bla bla bla dok na kraju nije uvidel kako stoje stvari i kupila Subaru.Ali....ima ih jos na milione koji i dalje voze samo americke automobile (iz ovih ili onih razloga).Ameri da prave - nece(ili neznaju) auto sa malom kubikazom pa stoga dolazimo na to da ce njihovi automobili UVEK a trose mnogo.A ako cena goriva poraste....onda jednostavno ljudi hteli-nehteli.....birace "jeftinije" solucije.I time bi Ameri sami sebe zakopali.Sto, iskreno.... ne verujem da ce to da se dogodi, ali...to je samo jedan od razloga.

Jedan od razloga sto gorivo "mora" da bude jeftino je i taj sto su ovde koncepcije gradova drugacije nego u Evropi.Ovde nista nije blizu.Ovde NIKO ne ide pesaka.Ovde nema trafika,tipa - izadji i kupi cigarete (ili sok) preko puta.Za SVE moras da uplais auto.Sta god hoces da kupis, zavrsis, vidis....svodi se na to - upali auto, odvezi se, parkiraj ispred zgrade (ili gde vec ides) udji, zavrsis poso, izadji, opet u auto...pa sve u krug.Ja odem na "free market" (koji je inace cim se izadje iz grada) vratim se i predjem 80 kilometara.Pre neki dan sam otiso do grada 3 stvari da zavrsim na brzinu ( usput se zapricali u autu i promasim skretanje pa sam morao da opkruzim malo ) vratim se kuci - 160 kilometara.Svaki dan se prelazi mnogo kilmetara.Jednostavno ne mogu da zamislim sta bi bilo kad bi gorivo u USA postalo luksuz.Niko vise ne bi iso nigde dalje da kupuje, jer kad bi me opalili po usima sa recimo....$1.5 po litri....bilo bi mi MNOGO "jeftinije" da kupim ovde pored ****ta engo da idem van grada i ako je tamo DALEKO jeftinije.Pa ljudi samo do posla i nazad predju min 50-60km!Zar da im u USA bude luksuz da idu autom na poso??

Onda.... ovde je SVE jeftino.Znaci...cene bar 80% stvari (hrana,razne usluge, automobili, telefon, putarina.....) su jeftinije - ili dosta jeftinije - nego u srbiji (da ne spominjem evropu).I kad bi se povecala cena goriva (drasticno) onda bi sve poskupelo, sve bi islo lancano......i bila bi katastofa.

Cena skace malo....malo pada.Pre 3 meseca je bila oko $2.20 za galon.Pa onda skoci na $2.45, pa padne na $2.30.Kad je izbilo ovo sr**e dole....skocilo je na $2.70-$2.80......ali...verujem da ce da padne.Videcemo.

A cena od $10 za galon.....u Americi...mislim da je to sto se tice skorije buduicnosti.....u domenu SF-a.

Comment

• 156V6
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 415
                  • BEOGRAD

Ameri su sebe obezbedili,tamo sigurno nece ko ovde rasti cena svakih 5 dana jer oni nisu u poziciji ko mi da imaju najskuplji i najlosiji benzin u Evropi,imaju nacine i poluge kako ekonomske tako i vojne da obezbede ako treba i na silu odredjenu cenu i stabilno trziste

elem buducnost lezi u alternativnim gorivima ...sunce,voda,struja videcemo vec ocekujem da zutaci naprave pravi proboj na tom planu i komercijalizuju nesto za siru upotrebu

Comment

• dukili
                    CBC Veteran
                    • 29.08.2005
                    • 104
                    • pancevo

a ako krene cena goriva da skace, poubijace sve "colored" vozace - pa ce traznja biti manja - samim tim i cena.

mudro, haa?
                    "Sta god da ti se danas dogodi, ma kako ruzno ili bez veze, mnogo je bolje nego
                    da ti se ne dogadja nista, jer ce zivot biti zanimljiviji." - A.P.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

onda jednostavno ljudi hteli-nehteli.....birace "jeftinije" solucije.I time bi Ameri sami sebe zakopali.Sto, iskreno.... ne verujem da ce to da se dogodi
                      ja se ne bavim verovanjima vec realnim pokazateljima i realnim svetom u kome Ameri nisu centar sveta, a pogotovu sto su kasno ukapirali koliko su zastranili prema prirodi (ubedljivo najveci zagadjivaci planete po bilo kom kriterijumu) i koliko su u zaostatku za modernim drustvima po pitanju potrosnje energije...

slazem se da birati ako budu mogli da biraju, a kako realnost pokazuje ne mogu da biraju i sve manje ce moci da biraju, i Ameri su se vec zakopali i vec se dogodilo.
                      probijena je odavno psiholoska granica od 1 $ za galon.

Jedan od razloga sto gorivo "mora" da bude jeftino je i taj sto su ovde koncepcije gradova drugacije nego u Evropi.Ovde nista nije blizu.Ovde NIKO ne ide pesaka.Ovde nema trafika,tipa - izadji i kupi cigarete (ili sok) preko puta.Za SVE moras da uplais auto.Sta god hoces da kupis, zavrsis, vidis....svodi se na to - upali auto, odvezi se, parkiraj ispred zgrade (ili gde vec ides) udji, zavrsis poso, izadji, opet u auto...pa sve u krug
                      aha, jeste tako danas, bilo i juce a morace da se svi AMeri naviknu da je to proslost hteli ili ne.
                      prestace da postoji takav sistem organizacije zivota i morace krupne PROMENE da se dogode, da SAD uhvate korak i modernizuju se, da sprovedu tranziciju kroz koju su prosle Evropa i Japan posle naftne krize 70tih.

Evropa je to radila korak po korak, SAD ce morati hitno, naglo i mnogo bolno za vecinu stnaovnistva.

to sto su AMeri navikli da rasipnicki zive ne znaci da pociva na realnim resursima.

uostalom brojke su neumoljive, galon kosta koliko kosta i moze cena samo da raste. Ford odavno nije vise drugi u svetu vec je pao na trece mesto po prodaji, a sve vise klizi ka petom mestu..dakle smanjuje se obim poslovanja.

GM bi bez vojnog (NATO) programa tesko preziveo samo od proizvodnje automobila i bez danasnjih "masnih" dotacija iz SAD budzeta/ poreza gradjana.

energija je skupa svuda u svetu, i ima je sve manje po sadasnjim uslovima eksploatacije.

to su cinjenice koje ne moze nikakav agitprop da anulira.

tih cinjenica ce postati i obicni Ameri svaki put kada otvore novcanik da plate grejanje zimske sezone, da se vozikaju rastrosnim automobilima do besvesti itd...

statistika kaze da godinama unazad broj registrovanih automobila u SAD stalno opada (sada je SAD tek peta u svetu po broju automobila per capita) i da je kupovna moc prosecne zarade sve manja to se sigurno mora osetiti i na konrektnim ljudima, onim obicnim malim ljudima u sve vecem broju.

rekao bih da AMeri zive u iluzijama na slican ili isti nacin kao sto mi ziveli 70tih godina u YU dok je Tito i ekipa dobijala kredite i pare sakom i kapom i moglo je ekstra lepo da se zivi i bez adekvatnog rada.

ali, to ne moze da potraje dugo, i kod nas se pricalo isto ono sto si pomenuo- navike gradjana i visoka ocekivanja standarda zivota uz malo para su se drasticno morale promeniti tokom 90tih godina.

slicno uvodjenje u realnost ceka AMere, prilagodjavanje realnostima.

da li ce boleti, koga i koliko je njihov problem kao sto i nas niko nije pitao koliko i koga boli kada je ovde 92-95 benzin kostao 10$ galon a plata 50$ za mesec.

prezivelo se, dakle moze se

Jednostavno ne mogu da zamislim sta bi bilo kad bi gorivo u USA postalo luksuz.
                      probaj, na vreme da zamisljas kako ce izgledati americka verzija tranzicije u moderno doba (energetsko).

bice gorivo luksuz, tu nema dileme sto se nafte i derivata tice samo je pitanje koliko brzo.

Pa ljudi samo do posla i nazad predju min 50-60km!Zar da im u USA bude luksuz da idu autom na poso??
                      da, isto kao i ostatku razvijenog dela planete.
                      zasto bi se USA razlikovala od zivota ostalih na planeti Zemlji )

Onda.... ovde je SVE jeftino.Znaci...cene bar 80% stvari (hrana,razne usluge, automobili, telefon, putarina.....) su jeftinije - ili dosta jeftinije - nego u srbiji (da ne spominjem evropu).I kad bi se povecala cena goriva (drasticno) onda bi sve poskupelo, sve bi islo lancano......i bila bi katastofa.
                      da pa, SAD su danas tamo gde je Srbija bila pre 30tak godina.
                      ekonomija je zakonitost, ici ce sve lancano, bice katastrofa AKO se nista ne promeni u SAD i pokusaju da i dalje zive na identican nacin kao danas.

ko to shvati na vreme i pocne prilgadojavanje biznisa na realnu cenu energenata prezivece, ostali ce se muciti...uostalom SAD je vec imala velikih ekonomskih krahova u istoriji sa teskim zrtvama gradjana.

Pre 3 meseca je bila oko $2.20 za galon.Pa onda skoci na $2.45, pa padne na $2.30.Kad je izbilo ovo sr**e dole....skocilo je na $2.70-$2.80......ali...verujem da ce da padne.Videcemo.
                      kolika je cena bila za galon kada je Bus dosao ?

kolika je danas.

pada cena ili raste ??

A cena od $10 za galon.....u Americi...mislim da je to sto se tice skorije buduicnosti.....u domenu SF-a
                      povratak u buducnost. ne znam za SF ali je SAD Vlast predvidela da za 2 godine cena galona benzina bude oko 5$.

daleka ili skorija buducnost, stvar procene.

ja se jezim posledica kraha SAD po ostatak planete, ako se ne dozovu pameti dok jos nije kasno za ozbiljne promene u upotrebi energetskih resursa.

pre 5 godina galon je bio 1$ (ili malo jace), danas je 2,5$ (plus minus) za 3 godine najkasnije bice 5$ za galon, cena ce eksponencijalno rasti sve dok se ne uspostavi ravnoteza na globalnom svetskom nivou.

biznis juri profit, sudbina malih gradjana je sporedna stvar [/quote]
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Skyline GT-R
                        CBC Senator XXL
                        • 13.02.2005
                        • 806

Originally posted by brick
                        i Ameri su se vec zakopali i vec se dogodilo.
                        probijena je odavno psiholoska granica od 1 $ za galon.
                        Sta je pisac hteo da kaze.Kakva psiholoska granica? Ma daj Brick molim te.....

Quote:
                        Pa ljudi samo do posla i nazad predju min 50-60km!Zar da im u USA bude luksuz da idu autom na poso?? [/quote]

da, isto kao i ostatku razvijenog dela planete.
                        Ma nemoj.Da li znas mozda kolika je razdaljina od "Long Island-a" do "Manhattan-a".M?Da li znas?Jesi probao da svaki dan ides na poso sa jednog kraja NY na drugi.To sto sam reko 50-60km..to je u IDELANOM slucaju (u manjim gradovima i gde su firme odmah po izlasku iz grada).Znas li kako izgelda u vecim gardovima.....koje su razdaljine i koliko moze put da se oduzi usled guzve.Pre ces da stignes od Bg do Ni nego sa posla kuci.

zasto bi se USA razlikovala od zivota ostalih na planeti Zemlji )
                        Kao sto sam i reko - zbog koncepcije gradova.A i ovde svi u glavnom gledaju da zive VAN gradova - sto nije slucaj u evropi?

statistika kaze da godinama unazad broj registrovanih automobila u SAD stalno opada
                        Vidi Brick....ja ne citam tamo neke ankete, podatke...info....koje je pravio neznam ko i neznam u kojim uslovima.Ja ovde vidim da vecina porodica ima 2 auta - nebitno koja (npr. vecina americkih automobila \'95-\'96 kosta $3000-$5000 sto "svako" moze da prisuti).A drugo...ovde su i novi automobili DUPLO jeftiniji nego u evropi!Duplo....a USA standard je jedan od najvisih u svetu.I zasto bi nekom nemcu. swedjaninu, italijanu.....bilo lakse da kupi auto nego ameru???

pre 5 godina galon je bio 1$ (ili malo jace), danas je 2,5$ (plus minus) za 3 godine najkasnije bice 5$ za galon,
                        Pre 7 godina je bila $1.10 - $1.20.Pre 2 meseca je bila $2.16-$2.23.Za 7 godina - $1.Mislim da nije mnogo

povratak u buducnost. ne znam za SF ali je SAD Vlast predvidela da za 2 godine cena galona benzina bude oko 5$.
                        $5 po galonu je jedno - $10 je drugo.Ko zna sta ce da bude ali znaj....ako "ja" budem placao $10 za galon, ti ces da placas 5 Eura za 1L!Ako mislis da je to realno - ok.
                        Da smo (iz nekog tamo razloga) primorani da uvek korostimo SAMO benzin.....verovatno bi NEKAD dosla i ta vremena (mada ko zna - mozda bi nasli nasin da jeftino vestacki proizvode benzin ) ali...radi se o tome da ce pre nego sto to dodje, da pronadju neko drugo (jeftinije) "pokretacko" gorivo!

Comment

• Skyline GT-R
                          CBC Senator XXL
                          • 13.02.2005
                          • 806

aha, jeste tako danas, bilo i juce a morace da se svi AMeri naviknu da je to proslost hteli ili ne.
                          prestace da postoji takav sistem organizacije zivota i morace krupne PROMENE da se dogode....
                          TI ZNAS....da ce nesto MORATI da se desi u USA - KO SI TI pa da siguras takve stvari.Ti u srbiji neznas sta ce morati, a ne u USA.

rekao bih da AMeri zive u iluzijama na slican ili isti nacin kao sto mi ziveli 70tih godina u YU dok je Tito i ekipa dobijala kredite i pare sakom i kapom i moglo je ekstra lepo da se zivi i bez adekvatnog rada.
                          TI BI REKAO da ameri ..to i to.Znaci to je samo neko tvoje razmisljanje.....pa kako onda mozes da da ZNAS - sta i kako?
                          Drugo...kakve veze ima USA sa Titom pa posle sa desavanjima u srbiji.Pa USA nije imala MILOSEVICA.... sankcije... 100 ratova za 10god, sto je inace ucinilo da je srbija tamo gde je.Da se to nije dogodilo...mozda bi i dalje ziveli kao sto je bilo za vreme Tita.Znaci....to sto se desilo srbiji.....nije se desilo Americi.A tesko da ce ISTA slicno da se desi u USA.Ovde nece nikad da dodje neko kao Miloske!Ko ce da udari sankcije USA?Ko ce da bombarduje USA?
                          Mogu da se dese vremenske nepogode ali...to je vec izvan moci...i to opet NIKO ne moze da zna.

ali, to ne moze da potraje dugo, i kod nas se pricalo isto ono sto si pomenuo- navike gradjana i visoka ocekivanja standarda zivota uz malo para su se drasticno morale promeniti tokom 90tih godina.
                          Opet.....odakle TI ZNAS...koliko ce ovde sta da potraje.

Izvini.....A ko si ti?Misim...posle ovakvih komentara pocinjem da sumnjam da si u nekoj vezi sa CIA-om, KGB-om....ili nekom drugom spujunskom organizacijom.

Mislim...Brick...aj....batali ovakve price.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

@skyline....neznam odakle da pocnem veruj mi...sa pricom.
                            gledao sam ovaj vetar katarina(ili kako se vec zove)...sto je udario USA..pa nemogu da verujem...
                            Patriotizam zastave ovo ono...a udari ih malo nesto a oni ko afrikanci..
                            Pa vojska sa PUNOM RATNOM OPREMOM...spasava ljude iz poplave.
                            kakve veze ima poplava i oruzje?
                            IMA....zato sto se krade pljacka otima...veci problem su lopovi nego oluja.
                            To nigde nema...ali nigde!
                            Sem mozda u Ruandi ili tako negde.
                            Koje bio ovde u Srbiji za vreme bombardovanja..mogao je da vidi kako se ponasa civilizovan svet,kako pomazu jedni drugima,kako ljudi civilizovano podnose mrak,glad,strah i ostalo(nepovratilo se nikad).....
                            u Beogradu maltene nisi mogao da vidis naoruzanog vojnika.....

Sto bude veca razlika u ceni goriva u USA i u svetu to ce sve vise da se vestacki odrzava ekonomija..kao sto se vec odrzava.Bolje da pocnu da menjaju neke stvari da nebude posle na oruk...
                            @skyline ti si bre nas covek...sto toliko branis USA..nerazumem...
                            jednostavno treba da shvate(a shvatice pre ili kasnije)...da Veci gradovi treba da imaju:metro,gradski prevoz,prodavnice na svakom cosku da bi mogao ujutro ko covek da prosetas 200 metara(ili jardi )i kupis hleb ili sta ti vec treba....
                            da treba da pocnu da zive u kucama od cigle(pa bar tamo gde duvaju vetrovi),nek procitaju pricu o \"vuku i tri praseta\".
                            A ne da zive u radnickim barakama podignutim na 4 kant cigle....
                            Gledam....svakom vise vredi Auto nego Kuca!!!,koje glupiranje i foliranje...strasno.
                            @skyline...ako tamo u USA nekad nesto bude lose( nedaj boze,iskreno)...
                            treba se plasiti komsija...a ne bombardovanja.
                            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

zeza server samo tako ....
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X