naftna kriza u USA (i ostalom delu sveta) - sta mislite?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Skyline GT-R
    CBC Senator XXL
    • 13.02.2005
    • 806
    • Chicago - My Kind Of Town

[quote="zoranbg
    IMA....zato sto se krade pljacka otima...veci problem su lopovi nego oluja.
    To nigde nema...ali nigde![/quote]

h....Na ovo sam morao da se nasmejem.Nigde a?A sta je onda bilo kad smo skidali Milosevica...a....kao dosli ljudi da se izbore za "bolje sutra" a usput da opljackaju sve sto se moze.Stolice su bre nosili kuci, video rekordere koje i NEMOGU da koriste, slike sa zidova skidali iz skupstine i sve gde su usli.....nekoliko likova iz mog naselja ja bilo i sami su mi pricali kako su u masi dok su setali lomili trafike i uzimali da jedu i piju...C c c...NIGDE NEMA a?Prva je ta ...da ne kazem kakva Srbija poznata po tome...a onda se cudis za USA koja ima 50 DRZAVA i preko 250 milion ljudi.Pa naravno da ima svakakvih.Ali procentualno...sigurno manje nego u Srbiji.

Da ne bih citirao ceo post.....vidim da i ti pricas napamet....i to....BAS NAPAMET nesto sto nezas i nisi video.....Te price o metrou...i zasto ovo,,zasto ono....mislim.....opet kazem.....to je neka druga tema.....mislim da smo dosta vec otisli u neke glupe prepirke...Samo...nemoj molim te da pricas kad neznas.Ok.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

bio sam i ucestvovao 5 oktobra...tacno, odneto je nesto,nesto je vraceno ali malo...to je bila vrlo blaga reakcija ljudi koji su ugnjetavani od strane Milosevica skoro 20 god...
      puklo je par trafika...i to je to...nek je 100 puklo,malo je,za svo zlo...

Ali kakva reakcija,na proste cinjenice i kritike jedne ekonomije...neverovatno.
      pa da ..treba auto od 5000ccm...kad dune vetar da mogu kucu da povezu.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• 156V6
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 415
        • BEOGRAD

Originally posted by zoranbg
        pa da ..treba auto od 5000ccm...kad dune vetar da mogu kucu da povezu.

Comment

• Skyline GT-R
          CBC Senator XXL
          • 13.02.2005
          • 806

bio sam i ucestvovao 5 oktobra...tacno, odneto je nesto,nesto je vraceno ali malo...to je bila vrlo blaga reakcija ljudi koji su ugnjetavani od strane Milosevica skoro 20 god...
          puklo je par trafika...i to je to...nek je 100 puklo,malo je,za svo zlo...
          ...jer da....naso si izgovor...dobar je Ljudi revoltirani Milosevicem pa kradu i pljckajku sve pred sobom.

Ali kakva reakcija,na proste cinjenice i kritike jedne ekonomije...neverovatno.
          A koje cinjenice?M?Koje? - "Ja mislim", "morace tako i tako", nece moci jos dugo".....jer su to cinjenice.....ili mozda nagadjanja.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Pa ne treba... Kuća ode i sama kao jedro, mada mi nije jasno zašto koriste drvene zidove, bilo bi bolje od platna pa lepo odleti na neko drugo mesto i nema štete??? Svakih par godina drugo okruženje, odmara od monotonije...

Ovo će preći u politiku i nepotrebnu svadju....Ovo nije B92 forum....
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Skyline GT-R
              CBC Senator XXL
              • 13.02.2005
              • 806

Originally posted by Dora
              Ovo će preći u politiku i nepotrebnu svadju....Ovo nije B92 forum....
              Slazem se apsolutno!

Izvinajvam se zbog izliva emocija.....ali jednostavno nisam mogo da pretrpim prozivke "patriotizma" od nekog ko nezna pravo znacenje rec PATRIOTIZAM.

Neka moderatori obrisu nekoliko zadnjih postova.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

sad je bas dosta.....
                evo zavrsavam!

Kad je gorela skupstina i RTS,na 200 metara od tih zgrada,žene su šetale decu u kolicima..i pošto si se uhvatio za taj događaj a nisi bio tamo,nego na sigurnom mestu...vrlo malo je puklo trafika i izloga,ali začuđujuće malo( to su izjavili i strani mediji )...a ako su ti neki dečaci ispričali ribolovačke priče..to je već nešto drugo...

ja sa nam svojoj koži ispeglo patriotizam i osetio njegove dobre i LOŠE strane...a ti?
                upravu si ....sad je na VAS red da UČITE...

ps: ccc...kako brzo preobracaju ljude...haos in laos...

KRAJ.... brisite bre ovo sve......!
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

TI ZNAS....da ce nesto MORATI da se desi u USA - KO SI TI pa da siguras takve stvari.Ti u srbiji neznas sta ce morati, a ne u USA.
                  da , ja znam. znasi i ti verovatno. nije nikakva tajna, odavno se to izucava na raznim skolama i odavno napisane knjige- nauka je objasnila zakonitosti uzroka i posledica.

TI BI REKAO da ameri ..to i to.Znaci to je samo neko tvoje razmisljanje.....pa kako onda mozes da da ZNAS - sta i kako?
                  nije moje razmisljanje, nego su cinjenice ocigledne kako zive AMeri, i koja prevozna sredstva kupuju, tacno se zna koliko trose goriva i koliko CO2 ispustaju za svaki prevezeni kilometar. iliti milju ako te pogadja km jedinica.

to svi znaju, ukljucujuci i zvanicne vlasti USA.

ono sto ne znam je koliko tacno AMera zna kakvo je realno stanje a koliko njih ne zna, zivi u iluziji pod staklenim zvonom. zato sam i napisao, rekao bih da Ameri.... kao grupa ne razmislja jedinstveno i da je moj utisak da vecina ne zeli da prihvati realnost da je energija skupi luksuz.

da li si se ti osetio pogodjenim, i zasto nemam ideja.

Drugo...kakve veze ima USA sa Titom pa posle sa desavanjima u srbiji.
                  ista matrica ponasanja, ista nauka- ekonomija jasno povezuje rezultate rada (uzrok i posledicu cinjenjaili necinenja).

Pa USA nije imala MILOSEVICA....
                  svasta, zar ti nije poznato koje godine je izbila prva naftna kriza...mnogo pre MIlosevica i potpuno nevezano za njega.

ne znam zasto kada nema argumenata za diskusiju se pojavi tako nesto nevezano za temu, onako radi samaranja valjda.

Znaci....to sto se desilo srbiji.....nije se desilo Americi
                  hello, naftna kriza 70tih se nije dogodila Srbiji nego planeti. i nafta je skupa u svim razvijenim zemljama Evrope, Japanu,...

valjda je i za to neka krivica Srbije, posto vidim da ti je sve sto pocinej na Sr... nesto strasno.

.A tesko da ce ISTA slicno da se desi u USA
                  daj boze, americke vlasti ne misle kao ti... naveliko rade na tranzicji energetike.

Ko ce da udari sankcije USA?Ko ce da bombarduje USA
                  za sta sankcije, sta da bombarduje- siromasnu USA koja nije u stanju da sama sebi obezbedi dovoljno energije.

dovoljno je da zavrne slavine

odakle TI ZNAS...koliko ce ovde sta da potraje.
                  citam izvestaje americke Vlade, ministarstvo energetike se time pomno bavi...i veliki broj Vladinih agencija.
                  javno je dostupno pa koga ne mrzi i sam moze da sazna.

Izvini.....A ko si ti?Misim...posle ovakvih komentara pocinjem da sumnjam da si u nekoj vezi sa CIA-om, KGB-om....ili nekom drugom spujunskom organizacijom.

aha, kako li si samo pogodio

mozda se iznenadis da je USA vlast donela potpuno nove gradjevisnko energetske propise, drasticno rigoroznije po pitanju stednje energije.

slucajno, pa ne to CIA, KGB, ma neki spijuni sigurno )

Mislim...Brick...aj....batali ovakve price.
                  price ili ne, benzin u USA je danas najskuplji u istoriji, isto tako i loz ulje.
                  a USA se greje na loz ulje.

Ameri vole da zamisljaju da su bogovi, nedodirljivi dok ih ne pogodi neko zlo pa se probude iz sna. barem oni Ameri sa kojima stalno komuniciram i koji su dobrostojeca kategorija, bogatiji sloj.

energija nece biti jeftinija ma sta neko sanjao....ko to jos ne shvata sigurno ce imati problem. kamo srece da je energija prosta prica
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

A ja se pitam kako to prolazi svarceneger kroz zidove u americi kad ono kuce od kartona Lele al bi se zahebo da proba to ovde da uradi Zao mi ih je ali mi smo za njih bili bubasvabe 1999. Nismo pisali Help Us na krovovima vec F16 Fuck YOU Jos nesto ako i bude ovde 5 EUR-a za litar ja cu to lakse da podnesem nego amer 10USD za galon (dok ima flasa od kole ja se nesikiram)
                    https://t.me/pump_upp

Comment

• dfast
                      CBC Senator XXL
                      • 26.05.2005
                      • 1302
                      • Hoofddorp NL /Bgd

Moje misljenje je da Amerika puca i to polako i zasluzeno, a da li ce se na vreme osvestiti pa da to bude manje bolno videcemo u skoroj buducnosti.
                      Samo da dodam jedan primer,
                      od naftne krize 70\' cela Evropa je presla tj korak po korak izvrsila elektrifikaciju zeleznice, a u US sav kontinentalni teretni i putnicki saobracaj vuku diselke.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

probijena je odavno psiholoska granica od 1 $ za galon.
                        Sta je pisac hteo da kaze.Kakva psiholoska granica? Ma daj Brick molim te..... [/quote]

sta mene molis, pitaj Busa starijeg koji je to obecao podanicima, kao i sledeci predCednik posle njega. obecanje ludom radovanje, kaze nas narod...

Da li znas mozda kolika je razdaljina od \\\"Long Island-a\\\" do \\\"Manhattan-a\\\".M?Da li znas?Jesi probao da svaki dan ides na poso sa jednog kraja NY na drugi.To sto sam reko 50-60km..to je u IDELANOM slucaju (u manjim gradovima i gde su firme odmah po izlasku iz grada).Znas li kako izgelda u vecim gardovima.....koje su razdaljine i koliko moze put da se oduzi usled guzve.Pre ces da stignes od Bg do Ni nego sa posla kuci.
                        znam, NYC je mali grad u svetskim razmerama. ziveo sam u vecem gradu od NY sto se rastojanja tice, gde je samo unutar grada freeway 150km. a gde su predgradja... ali to je zemlja koja lezi na nafti, i btw prodaje je AMerima. ima se moze se.

USA nemaju nafte ( imaju smesno malo dostupne za eksploataciju) i nisu u poziciji resursa koje imaju da se ponasaju tako bahato rasipnicki sa energijom.
                        to je opste poznata stvar, valjda.

Kao sto sam i reko - zbog koncepcije gradova.A i ovde svi u glavnom gledaju da zive VAN gradova - sto nije slucaj u evropi?
                        to NIJE razlog. to je promasena koncepcija razvoja koja kosta, i kostace sve vise kako bude rasla cena energije fosilnih goriva.

Evropa je jako mali deo sveta i uglavnom nema velike gradove po povrsini. uz to Evropa je daleko razvijenije infrastrukture javnog gradskog prevoza od USA.

ja ne citam tamo neke ankete, podatke...info....koje je pravio neznam ko i neznam u kojim uslovima
                        i, ti ne citas fakte pa oni ne postoje ?
                        pravi ih USA administracija, po opste vazecim uslovima statistike tog tipa.
                        pravi se vec decenijama, javno dostupno, opste poznato.

Ja ovde vidim da vecina porodica ima 2 auta - nebitno koja (npr. vecina americkih automobila \\\'95-\\\'96 kosta $3000-$5000 sto \\\"svako\\\" moze da prisuti).A drugo...ovde su i novi automobili DUPLO jeftiniji nego u evrop
                        da, pa. na 1000 stanovnika dolazi 546 automobila.

a USA standard je jedan od najvisih u svetu
                        netacno, USA nisu ni u prvih 10 u svetu po standardu.
                        nekada bilo, istorija to sto se tebi cini.

I zasto bi nekom nemcu. swedjaninu, italijanu.....bilo lakse da kupi auto nego ameru???
                        bogatiji, visi standard zivota, lakse dostupno, any.... i potpuno nebitno.

fakat je da su USA tek na petom mestu i da Francuska ima vise automobila na 1000 stanovnika od USA.

i jasan je trend poslednje decenije da USA sve vise zaostaje za ostalim razvijenim drzavama a da standard gradjana po pitanju automobila konstantno opada.

1966. godine je obican americki radnik mogao da kupi novi Ford/ GM prosecne cene za svojih svega 5 mesecnih plata.

danas ne moze. mora mnogo vise da radi, sati, meseci kako hoces za isti prosecni efekat (posedovanje prosecnog USA automobila).

Za 7 godina - $1.Mislim da nije mnogo
                        tvoje misljenje. porast cene duplo za 7 godina je prosecno 14% rasta godisnje. to je bitno vise od rasta ostalih cena za taj period.

to je ekstremno mnogo za jednu zemlju koja pociva na tockovima i gde se sav zivot vrti i odvija na tockovima.

pri tome plate u USA nisu za 7 godina porasle duplo, kao galon benzina.

za razliku od tebe podosta Amerikanaca se \"teskim\" recnikom zali na ogromne troskove porasta cene transporta.

kako kome, ko malo trosi 1$/ galonu mozda nije nesto, za neke druge razilka je dovoljna da moze nesto da ustedi ili da ne moze da pokrije troskove mesecnih obaveza.

$5 po galonu je jedno - $10 je drugo
                        samo jedno dolazi posle drugoga. i izvesno je sa visokom dozom verovatnoce, pogotovu sto postoje zvanicne najave administracije USA da se tezi tome.

ako \\\"ja\\\" budem placao $10 za galon, ti ces da placas 5 Eura za 1L

sada si pravi AMer, svi da pocrkaju samo da se mi razbacujemo

necu, prvo ja ne trosim za prevoz do posla ili do prodavnice 3 tone teak auto sa 5000 kubika i 30 litara/100km benzina.

drugo, u Evropi a tu i mi spadamo je cena goriva namerno vestacki tako formirana upravo radi stednje gradjana i radi popunjavanja sasvim desetih potreba drzave koje nemaju veze sa benzinom.

u Evropi cena benzina moze da se smanji ako se tako odluci, u USA ne moze osim ako se naftni biznis odrekne profita.

a to je SF, mislim naftni biznis kao dobrotvori za raskalasni zivot malog obicnog Amerikanca.

Da smo (iz nekog tamo razloga) primorani da uvek korostimo SAMO benzin.....verovatno bi NEKAD dosla i ta vremena (mada ko zna - mozda bi nasli nasin da jeftino vestacki proizvode benzin ) ali...radi se o tome da ce pre nego sto to dodje, da pronadju neko drugo (jeftinije) \\\"pokretacko\\\" gorivo!
                        pa USA koriste samo benzin prakticno za licne transportne potrebe, opste ponasanje gradjana.

aha, neko drugi ce da carobnim stapicem resi americke probleme rasipanja energije.

ostali iz razvijenog sveta se nisu bavili takvim vradzibnama i nadanjima vec su napravili planove, postavili standarde stednje energije i omogucili gradjanima da kolicinski manje trose goriva sa svakom novom generacijom vozila.

i ono sto postaje luksuz u USA je najnormalnija pojava- imati 2,3 automobila po porodici je opsta stvar u raavijenom delu Evrope.

a cak i vrlo cesto ovde u Srbiji, u kategoriji ljudi koji i inace podosta koriste automobile.

cinjenice su neumoljive, Ford je spao za jedno mesto u svetu po produkciji vozila, USA su spale 4 mesta po broju automobila na 1000 stanovnika.

tendencije su jasne da ce i dalje opadati broj automobila u USA a samo je pitanje vremena kada ce Ford ispasti iz prve trojke najvecih proizvodjaca.

za razliku od onoga sto ti zelis meni, tih 5 eura litar ja tebi zelim da i dalje imas isti naviknuti komfor koriscenja vozila za sve i svasta i nadam se da ce do toga doci stednjom i prelaskom USA na manje potrosne automobile a ne nekim novom USA invazijom na druge zemlje samo da se pumpa nafta po svaku cenu. i cenu ljudskih zivota.

nemam razloga da te ubedjujem da je nafta i fosilna goriva konacan resurs koji se moze iscpiti- ako neko veruje da to nije tacno sto se mene tice moze i da nastavi da zivi sa takvim (dez)informacijama.

otreznjenje ce biti bolno, kao i uvek kada se san i java daleko razilaze.

opet ces me pitati kako znam, eto znam. umem da citam i da mislim.

poz.

PS. benzin u USA je vrh ledenog brega. frka ce da bude smrzavanje zimi u trosnim kucama koje gutaju enormno energije za zagrevanje po kv metru prostora. Euro ciljna norma je <2 litra loz ulja godisnje po m2 za kontinentalnu hladnu klimu. saznaj za USA pa uporedi.

eto tu je razlika, sustina poimanja energije kao resursa za opstanak civilizacije.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Skyline GT-R
                          CBC Senator XXL
                          • 13.02.2005
                          • 806

Ok Brick,

Napricao si takve stvario da sam ja..... Zao mi je sto necu da odgovorim na njih ali...ovo mora da prestane.Prersce u svasta.Zato...nema svrhe nastvaljati ovu raspravu, pogotovo ne sa tobom.Prvo sto si pola (mojih) recenica uzeo iz JEDNOG konteksta pa ih onda prebacio u DRUGI (koji nema veze sa tim) koji tebi odogovara, pa onda kao odgovorio na njih.Ali nema veze...to stalno radis.....primetio sam i iz drugih tvojih postova.UVEK tvoja mora da bude zadnja, pa cak i kad nisi u pravu.Niko drugi nista nezna...niko nista nije cuo....nicije misljenje nije istinito - sem kad se slaze sa tobom.Nisi bio u USA a znas boloje od mene kako se zivi.Nisi bio u NY a znas da je to \"MALI\" grad...Pises kilometarske postove a NISTA ne kazes.NE POSTOJI tema u koji ti ne vodis glavnu rec..
                          OK je brick!Sa svim se slazem sto si reko.Tako je i NIKAKO drugacije.Eto.....zavrsili smo (nadam se).Ustvari.....jos jedan tvoj post i to je to.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

A jock dok je mene Diskusija može da se nastavi samo pored nekog roštilja, em ima vremena em se sagovornioci gledaju u oči pa to ide brže
                            Mislim da su ovde svi rekli šta su imali sem mene a to bi tek bilo ostrašćeno
                            Ende.
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                            X