Istine i zablude o CFL stedljivim sijalicama

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: Istine i zablude o CFL stedljivim sijalicama

Mada stoji da se u proseku transportuju iz daleko većih destinacija, da u većini zemalja ne postoji svest o reciklaži, da ima više otrovnih materija. Ipak, jedna Australija je zabranila proizvodnju i uvoz standardnih sijalica. Nije valjda da su toliko pogrešili!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

ja licno koristim u kuci samo halogenu rasvetu i ne pada mi na pamet da za 8000din ustede godisnje kvarim sebi vid, od koga btw zivim, kao i svojoj deci. uopste ne ulazim u pitanje reciklaze i zastitu okoline jer ako vec pricamo o tome prvo treba da se pozabavimo sa PVC kesama pa tek onda mozda dodju na red neonke. ono sto je meni najbitnije sam istako o ta to je VID.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• rajmax63
        CBC Prijatelj
        • 02.04.2005
        • 1415
        • Bačka Palanka
        • AUDI A6 2.0TDI 170KS

a ja kada sam to govorio drugarima oni kazu ej to košta.
        i kod mene siju halogenke i palim ih sa prekidačem koji ima potenciometar i nepamtim kada sam zamenio sijalicu
        blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
        Audi ima crveno T

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

Ono sto je zaista opasno kod CFL sijalica je sadrzaj Žive u njoj.Pa zato ako dodje do pucanja sijalice u stanu, traba postupiti po uputstvu : Napustiti odmah tu prostoriju,a predhodno u njoj pootvarati prozore i ne ulaziti u prostoriju 30 min.Nakon toga detaljno pokupiti staklo usisivacem i ocistiti podlogi na koju je sijalica pala.Sijalicu baciti na mesto gde se bacaju kućne toksične stvari : potrosene baterije,hemikalije etc...
          Samo sto kod nas ja nevidoh da ima mesto i kontejneri za odlaganje takvog otpada _!_
          A sa titranjem svetlosti i nekim spektrima kod CFL sijalica je cisto preterivanje.. pa neonke se decenijama koriste u obdanistima,bolnicama,skolama... , mozda nisu idealne po pitanju spektra,ali sumnjam da su skodljive..
          U Nemackoj je zakljuceno da su skodljive one kineske djubre CFL sijalice sto sijaju bolesno belo'plavu svetlost i traju malo duze nego obicne sijalice a toliko i kostaju.
          Dok nedodju LED po povoljnim cenama,i sa dobrim rasipanjem svetlosti..dobre su i ove CFL , tamo gde se redje pali svetlo najbolja je stara dobra obicna sijalica.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Originally posted by zverko
            ono sto je meni najbitnije sam istako o ta to je VID.
            Onda staviš metal halide (neku daylight varijantu ili mešano prema želji) i mirna bačka
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

Onda staviš metal halide

...pa neonke se decenijama koriste u obdanistima,bolnicama,skolama...
              kizo, mnogo sto sta se kod nas radi iz ciste obesti (ono, ma ko mu hebe mater) ili neznanja. moj otac ceo zivot radi pod neonkom ali zato nosi naocare od rane mladosti i sam kaze da je vid izgubio zbog iste. drugo, postoje vise vrsta fluo cevi kao i u vise boja samo sto se to kod nas nabavlja kao i sve ostalo, "daj najjeftinije a naplati ko najskuplje" da bi gosn general mogo dide na more u tursku

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Neonke nisu problematične zbog boje nego zbog frekvencije, treptanja.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

nije problem frekvencija kad je prigusnica kvalitetna. ljudsko oko ne vidi taj treptaj tj to da se ona ustvari pali i gasi nego je problem hladno svetlo plavo/zeleno, neprirodno... gledaj konstantno u neonku par minuta pa pogledaj posle u beo zid...

Comment

• nnad
                    CBC Veteran
                    • 16.01.2008
                    • 171
                    • pancevo

fluo cev sa oznakom 54 je day light tako da je naj pribliznija dnevnoj svetlosti, i dobra je za radiomice što zbog boje to i zbog potrošnje. sto se ostalih tiče svaka ima svoju namenu, tako da imate cevi koje se ugrađuju u mesarkim vitrinama pa meso dobija crvekastiji izgled kad gledaš kroz vitrinu

Comment

• comi 1342
                      Moderator
                      • 28.09.2005
                      • 1126
                      • NS
                      • Giulietta ,PUG 106,

http://www.hnuenergy.com/download/LED-V ... isible.jpg
                      Led će i to da reši, mogu da nameste spektar kako želiš, dostigli su i snagu, jedino se ne zna cena. Vodeća kompanija - tajvanska ???
                      HUEY JANN ELECTRONICS INDUSTRY CO., LTD., No. 27, Lane 466, Kangnan Rd., Sec. 2, Wuchi Dist., Taichung City, Taiwan 435, Taiwan

Malo ih *ebe ugao zračenja, ne proizvode još sferične poluprovodnike, al' za koju godinu...
                      Ma neće to dati naftne kompanije, graditelji nuklearki, EPS, NIS, ... reći će zaverenici.
                      U Madžarskoj 10W ok 20 evreja, bez kućišta i napajanja (mora biti stabilisana struja).
                      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• rajmax63
                        CBC Prijatelj
                        • 02.04.2005
                        • 1415
                        • Bačka Palanka
                        • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Originally posted by nnad
                        tako da imate cevi koje se ugrađuju u mesarkim vitrinama pa meso dobija crvekastiji izgled kad gledaš kroz vitrinu
                        pa da lepa boja navlakača za kupce ,isto kada meri sa papirom.više proda papir na kile nego mesa.
                        ajde na trulom zapadu da ti tako osvetli meso i da ga važe sa papirom.inače ga važe na celofanu i to tako tankom i laganom da na pogled puca a kada izvaga onda ga mota u papir
                        blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                        Audi ima crveno T

Comment

• dekideki
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2005
                          • 1914
                          • Beograd

argumentovano, nema sta.
                          kao onaj vic o Pajtonovcima sto su snimili za jogurt. u rusiji prikazu deku sa stapom koji ima 110 godina i pije jogurt. posle toga jos orunulijeg deku u stolici koji je njegov stariji brat od 115 godina koji pije jogurt. posle njega prikazu deku na samrti koji je njihov najstariji brat koji ima 120 godina i pije jogurt. a onda pored njih proleti seda brada od 4 metra jasuci motor koji vristi od srece i zdravlja uz poruku: ovo je njihov deda koji nije u zivotu probao jogurt.

elem,
                          u celom stanu imam vec godinama iskljucivo stedljive sijalice koje su i sebe i eventualnu reciklazu otplatile kroz ustedu u potrosenoj struji.
                          za 18 godina su mi crkle njih 3.
                          u plafonjerama su mi po dve ili tri, zavisi od broja mesta, i po velicini su kompaktne i bez problema staju umesto obicnih sijalica. kad smo kod plafonjera, da kazem i da se manje greju od standardnih kojih zbirno u plafornjeru mogu da stavim npr. 60W a ovih stavim dve po 21W i jednu od 11W, pa kombinujem jacinu svetla po potrebi. i opet, dobijem mnogo jace svetlo u stedljivijoj kombinaciji.
                          u stonoj lampi FEP domacoj mi je GE sijalica, "pereca". za 20 godina su mi crkle dve. ova je treca, radi vec 7 godina... lampa je totalno zatvorena i radi poklopljena da bi svetlo bilo sto prigusenije u tom delu sobe.

naravno, sve do jedne su skupo placene, firmirane i u prirodnoj boji a ne onoj bljestavo plavoj...

samo da vas prekinem u gadjenju na neonke sa podsecanjem da upravo sad 90% vas gleda u jednu od njih. eto je u dnu vaseg TFT ili LCD monitora, pravi pozadinsko osvetljenje koje prolazi kroz tecne kristale na ekranu vaseg racunara.

inace 20 godina radim pod kancelarijskim neonkama i buljim u monitor, tek u poslednjih nekoliko godina - TFT. do tada - CRT, naravno. imam jos uvek odlican vid. moja rodbina koja ne gleda tv, i zivi pod klasicnim sijalicama sve ocoravila. znaci - nema to previse veze...
                          .

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

da to kvari oči ja bi bio odavno slep kao šišmiš...

doduše ja trenutno gledam u led pozadinsko osvetljenje... ali opet
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Ma vama su poturili neke kao ove što mesari valjaju pa sve vidite ružičasto.... Nego kakve se koriste za krompir da dobije onu zdravu sivu boju?
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

@deki & bezopasni: kad ste poslenji put bili na ocnom pregledu. verovatno onda kad ste trebali da polazete vozacki pa ste citali prva tri reda slova... bice da je ono, dok nisam obrisao prasinu sa TV-a nisam znao da imam tv u boji... dok mogu da citam novine na pola metra od nosa ja vidim a niste ni svestni sta recimo ja vidim a vi ne vidite. nemojte mi pricati o svetlu molim vas, od svetla zivim... fluorescentno svetlo nije zamena za prirodnu svetlost !

to sto pricu stavljate pod ekonomski aspekt meni je potpuno razumljivo ali neka ostane na tome. vi odoste na TFT monitore u sta nisam bas siguran da ih klasicna neonka osvetljava. i za kraj, vas dvojica nikako niste tipican predstavnik homosapijensa koji provodi "24/7" pred racunarom. stereotip za programera sigurno nije bez razloga takav kakav jeste ...

Comment

Working...
                                X