prenos vlasnistva u Srbilendu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dacha
    CBC Senator XXL
    • 23.06.2007
    • 356
    • Beograd, NBG
    • Xsara II 2.0i

prenos vlasnistva u Srbilendu

Pozdrav ljudi...

Iako sam svestan da zivimo u zemlji nalik Diznilendu gde je sve moguce i gde logika nije previse relevantan nacin razmisljanja, trudim se da cuvam svoje zivce i da se ne nerviram zbog cinjenicnog stanja ali nekad je jednostavno tesko suzdrzati se.

Kupim ja tako auto koji je uredno registrovan do marta 2011 na BG tablice, i resim da ne radim ovlascenje na ovlascenje i slicno vec da prenesem auto na sebe i da sve bude regularno.
    Uradim sa ovlascenim licem kupoprodajni ugovor u agenciji, ostavim im 13.000 dinara da plate porez na opstini prodavca i sve kako treba.

Prvo da bi mi overili da je placen porez za apsolutna prava mora da se ceka 2 dana da legne uplata (ne znam zasto im uplatnica nije dovoljna) ali ajde nije neki problem sacekacu.

Onda saznajem da mi je u MUP-u za novu saobracajnu potrebno sledece:

- stara saobraćajna dozvola
    - kupoprodajni ugovor sa plaćenim porezom u nadležnoj poreskoj upravi
    - lična karta
    - stara polisa
    - uplata za administrativnu taksu i novu saobraćajnu dozvolu
    - uplata poreza na upotrebu motornih vozila

Ovo boldovano je bilo vrhunac. Koliko sam shvatio to je porez koji je vec placen prilikom registracije koja vazi do sledece godine i koji bi ja sad opet trebalo da platim da bi moje ime stajalo u saobracajnoj. Dakle treba da platim nesto sto je vec placeno. Za moj auto rekli su mi da je to negde oko 8.000 din, i ne znam sta se desava sa polisom osiguranja jer je ona na starog vlasnika.

Jel to znaci da kad bih sad to uradio i platio taj porez pa za neko vreme ubacim plin koji opet treba da se upise u saobracajnu treba i treci put da platim porez ukoliko mi menjaju saobracajnu usled promene tezine vozila?

Vise mi nista nije jasno, sta sad da radim, prakticno ispadam ****** ako hocu da u saobracajnoj stoji moje ime jer treba da platim nesto sto je vec placeno kad je auto registrovan.

Sta bi vi uradili u ovoj situaciji? S obzirom da sam vec platio porez u opstini kupca za apsolutna prava, jel moram sada da guram pricu do kraja?
    Kako da vozim svoj auto ako odlucim da ne menjam ime u saobracajnoj s obzirom da nemam ovlascenje nego kupoprodajni ugovor? Jel sam sebe ovlascujem ili sta??
    Hocu li imati problema onda prilikom registracije ako sad ne uradim prenos a platio sam porez, i jel mogu da mi pisu neke kazne zbog toga?
    Jel to problem za putovanje u inostranstvo (zemlje EU)?

Da nije tuzno bilo bi smesno... Ili ja tu nesto nisam dobro razumeo mada sam se raspitao u vise agencija i svi su mi potvrdili da taj porez mora opet da se plati... Vise mi nista nije jasno
    The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
  • nismo
    CBC Član
    • 29.10.2006
    • 84
    • BG-Konjarnik

Re: prenos vlasnistva u Srbilendu

Plaćanje poreza na upotrebu motornog vozila su ti tražili u SUP-u ili su ti tako preneli iz agencije?

Comment

• dacha
      CBC Senator XXL
      • 23.06.2007
      • 356
      • Beograd, NBG
      • Xsara II 2.0i

Rekli su mi u vise agencija (u jednoj su mi napomenuli da je to uvedeno pre nekoliko meseci), a posto sam u tim trenutcima bio u raspolozenju da nekome ispozdravljam uzu i siru familiju, dakle totalno izrevoltiran saznanjima, onda je zvala zena u MUP da proveri i javila mi tj. potvrdila mi informacije koje su mi rekli ljudi iz agencija.

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Na žalost, porez na upotrebu motornih vozila je porez koji plaća osoba, građanin, korisnik tog motornog vozila. Kada se menja korisnik (vlasnik) i taj drugi vlasnik plaća taj porez, bez obzira da li je neko već to platio za isti predmet (u ovom slučaju vozilo).

Slično je sa prenosom apsolutnih prava, država ostvaruje profit xxx puta na istu nekretninu, imovinu bilo koje vrste. Na jednom stanu može da zaradi 100 puta ako se taj isti stan 100 puta proda. A ovima našima je tolika frka zbog malih budžetskih prihoda i sada stežu svuda gde mogu.

Comment

• srdjan_p
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2004
          • 1915
          • ZR

I ja sam se zgranuo kad sam cuo za taj najnoviji idiotizam uveden prosle godine....Porez na prenos vlasnistva pa onda porez na upotrebu pa kod registracije OPET porez na upotrebu....****m ti i drzavu i sve

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

Al ga komplikujes Daco

Taj ugovor koji si dobio overen stavis u providnu fasciklu popularno nazvanu "gace" i cekas registraciju. Kad dodje vreme za registraciju samo radis tehnicki na svoje ime i to je sve. Cim si platio taj porez za apsolutna prava TI si vlasnik auta. Sa polisom se ne radi nista ona osigurava auto a ne vozaca.....
            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• sErGiO
              Moderator
              • 30.01.2007
              • 2769
              • Neko selo pored Beogr
              • Alfa Romeo 156SW

Eee zemljo Srbijo, i ja sam isto platio taj porez na porez pre oko godinu dana jer sam razmišljao kao i ti. Ako sačekaš registraciju onda se taj porez plaća nešto smešno a ako radiš prenos posebno onda te oderu, ja sam platio nešto preko 4000 dinkića Ako si već platio porez onda, čini mi se, imaš određeni rok da preneseš auto na sebe. Pročitaj to rešenje što si dobio od poreske uprave.

Comment

• dacha
                CBC Senator XXL
                • 23.06.2007
                • 356
                • Beograd, NBG
                • Xsara II 2.0i

@ gavra
                Ne komplikujem nista samo mi nije jasno par stvari (osim da je u pitanju otimachina od strane drzave) a imam konkretna pitanja

@topic
                U agencijama svi imaju neka polovicna objasnjenja u smislu moze a ne mora ili nisu sigurni ili pricaju napamet....

Jel postoji zakonski rok do kada moram da izvrsim zamenu saobracajne od trenutka placanja poreza za apsolutna prava, i jel moze OSL zbog toga da me drka i pise kazne, kao i kakve su sankcije ako ne uradim zamenu saobracajne?
                Jel ce mi praviti problem nakon atestiranja plina prilikom upisivanja u saobracajnu zato sto nije na moje ime a nemam ovlascenje vec samo taj overen ugovor sa placenim porezom?
                Jel to znaci da mogu sa overenim kupoprodajnim ugovorom i saobracajnom koja se vodi na bivseg vlasnika da prelazim granice zemalja EU? (naravno uzecu zeleni karton)

@sergio
                resenje ce biti gotovo u cetvrtak kad evidentiraju uplatu koja kao da putuje oko sveta a ko jos veruje uplatnicama

Comment

• nickname
                  CBC Veteran
                  • 01.07.2009
                  • 116
                  • Beograd
                  • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Sreća pa sam naleteo na ovu temu, auto sam skoro kupio a registrovan je do aprila 2011.

Znači da se ne pravim pametan sa prebacivanjem nego da sačekam registraciju.

Comment

• Mihajlo_J
                    CBC Član
                    • 28.05.2009
                    • 63
                    • Beograd/Mirijevo

Narafski! I ja se ne pravim pametan do oktobra
                    "Vozim 30km/h u trecoj i svi mi se ubacuju!! Ne daju mi da ubrzam!!!!!" :shock: :idea:

Comment

• nickname
                      CBC Veteran
                      • 01.07.2009
                      • 116
                      • Beograd
                      • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Jedino nisam hteo da zezam čoveka ako negde bude neki prekršaj ili kazna pa da mu stigne na kuću. Svakako on može da odnese ugovor i da dokaže da auto više nije kod njega, al što da se maltretira ako ne mora. Znam da ja ne bi voleo da mi to neko uradi.

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Pa i ja sam tako razmišljao što je i logično. Ako sam već kupio auto od nekoga onda je i red da se vodi na mene ali jbg. Umesto da država ohrabruje ljude da što pre prenesu auto na svoje ime ona radi upravo suprotno

Comment

• Joker
                          CBC Veteran
                          • 09.05.2005
                          • 116
                          • Subotica

Pre više od godinu dana sam o tome pisao.
                          viewtopic.php?f=7&t=41728&p=674667#p674667

U zakonu piše da se taj porez plaća kod zamene registarskih tablica, što znači da ako neko kupi auto u svom gradu i nema potrebe da vrši zamenu reg. tablica ne bi trebao da ga plati, ali u praksi to nije tako. Čim se menja vlasnik plaća se i porez.

Comment

• dacha
                            CBC Senator XXL
                            • 23.06.2007
                            • 356
                            • Beograd, NBG
                            • Xsara II 2.0i

Joker i sta si uradio ti na kraju? Platio?

Nasao sam i ja na internetu taj zakon po kome prakticno ne mora ali u praksi ispada da mora tako da pravicu se lud kad sam se vec zeznuo pa sam krenuo da odmah prebacim auto na sebe i probacu na sve nacine da ne bacim te pare.

Dobio sam danas resenje od PU da je placen porez i overen je kupoprodajni ugovor, nema nikakvog obavezujuceg datuma niti se pominje zamena saobracajne dozvole. Napravio sam kopije ugovora i ovlascenja prethodnog vlasnika da ne vucem originale sa sobom i overio ih u opstini da su verodostojne originalu pa cu voziti tako do daljneg. Ako ne bude problema da se upise atest za plin cekacu registraciju da izvadim novu saobracajnu sa gomilom pomenutih papira u njoj.

Mada kakva smo zemlja vise me ne bi cudilo da dok mi dodje vreme za sledecu registraciju uvedu i porez za slusanje mp3-a u motornim vozilima ili porez na voznju motornog vozila sa naocarima za sunce i slicno, ko zna sta moze da im padne na pamet....

Comment

• Type_R
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2007
                              • 900
                              • Valjevo

Ja ipak mislim da tebi nisu lepo objasnili u agenciji

POREZ placas samo JEDAN, to je prorez na prenos apsolutnih prava, cifra koja se placa u upravi prihoda (procenjena vrednost iz kataloga AMSS)

A to sto se placa kada se vrsi promena podataka u saobracajnoj je ADMINISTRATIVNA TAKSA, kada auto ostaje u istom reg. podrucju tj. iste tablice ona je znatno manja (oko 2000din) a kada je drugo reg. podrucje onda je skuplje (oko 4000din)
                              + cena novih tablica i saobracajne
                              Na pocetku teme si rekao da se ceka 2 dana da legne uplata???!!! To prvi put cujem, svuda se to zavrsava za 5 minuta, vratis se iz banke sa uplatnicom i dobijas overen kupoprodajni ugovor.

Ja sam radio prenos pre dva meseca i nisam placao nikakav porez na upotrebu motornih vozila
                              3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

Working...
                              X