Kako objasniti dragoj osobi da treba da vezuje pojas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

Kako objasniti dragoj osobi da treba da vezuje pojas

Pozdrav,

imam mladjeg burazera i o njemu brigu brinem. Do skoro sam bio ubedjen da vezuje pojas kad vozi auto, medjutim skoro me je vozio i vidim ne vezuje se, vec smekerski pojas stavi iza ledja i ubaci ga, da mu ne bi pistao da nije vezan. Malo je reci da sam poludeo i sve vreme mu drzao predavanja u stilu da bi i pri sudaru na 40 km/h proleteo kroz soferku...
    Nije klinac, ima 24 godine, ali je u fazonu "ne vezujem se po kraju", po gradu kaze da se vezuje, ali kad vozi po kraju, onda ne. Mislim i u kraju moze da se desi da mu neko izleti ili sta vec. Ne vredi ni to sto sam mu rekao da mu se airbagovi nece aktivirati bez pojasa, posto se brani u stilu kako se u kraju nikakav udes nije desio 10 godina, naravno da jeste, jos koliko pre mesec dana, ali je ocigledno nije znao...

Kako bi ste vi nekog do kome vam je stalo "naterali" da vezuje pojas, pa makar se vozio u kolima i 5 minuta. Nikad ne znas kad neko moze da izleti!

Pada mi na pamet ako postoji neki sajt sa fotkma kako ljudi prolaze posle udesa, cisto da vidi, jeste morbidno, ali ostaje u glavi za stalno. A posle toga nadam se da bi vezivao pojas i kad samo sedi u kolima
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Kako objasniti dragoj osobi da treba da vezuje pojas

Postoje slike i na ovom forumu, neću ni da ih tražim koliko su morbidne ali su vrlo poučne. Zamisliš se bar par dana...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• djape1977
      CBC Senator XXL
      • 08.03.2008
      • 401
      • bg
      • fiat 132 i lada 2103

pre 10tak godina sam svoju tadasnju devojku naucio da sedi kako treba u sedistu i da se vezuje a ne da prekrsti noge i da bude poluokrenuta ka meni tako sto sam u trenutku kad nije ocekivala i kad nije bilo nikog iza mene pri 60-70km/h nalepio kocnicu do kraja tako da su blokirala sva 4 tocka. naravno, slozila se u prostor za noge suvozaca i pritom se lepo ugruvala. mrzela me je narednih nedelju dana ali se naucila da se vezuje i da lepo sedi.

sestrica od 9 godina sam uplasio na smrt kad sam mu pokazao skrsen auto gde je suvozac izleteo kroz sofersajbnu. otad mirno sedi na zadnjem sedistu i vezuje se a ranije je obavezno hteo da stoji izmedju prednjih sedista. kako su ga mama i tata vaspitali - njihov problem, ali kad je samnom u kolima ima da sedi kako treba.

ja sam 2004. doziveo saobracajku u gradu gde mi je pojas spasao glavu. isao sam 40-50 a u suvozacka vrata me je bez kocenja udario auto koji je isao oko 80 i prosao na crveno. do tad sam se vezivao povremeno, uglavnom van grada jer me je u gradu smaralo da svaki cas kacim i otkacinjem pojas. pukim slucajem sam tada bio vezan jer sam se vratio sa medjugradske voznje i vozio od iskljucenja sa autoputa do gajbe na NBG. auto se presavio kao kifla, suvozacko sediste je, srecom prazno, bilo zguzvano do pola a ja pun masnica od pojasa. da nisam bio vezan sigurno bi se tumbao po kolima i zavrsio sa rukohvatom desnih vrata u zubima.

sve skupa uzev, mislim da je jedini nacin da ga ozbiljno uplasis. mislim da slike nisu dovoljne. mora da oseti da cak i pri 60km/h nema sanse da se zadrzi u sedistu.

Comment

• jovan30
        CBC Senator
        • 07.05.2006
        • 322
        • Beograd

Hvala na odgovoru, kad ja njega vozim, ustvari kad vozim bilo koga, taj mora da se veze, tu nema predomisljanja, bez da veze pojas mogu samo da odvezem do prve stanice gradskog prevoza. Tako da sam jedan od retkih koji je i pre primene novog zakona i putnicima pozadi uvek skretao paznju da budu vezani.

Pokusao sam da mu objasnim da i pri brzini od 40 km/h nece uspeti rukama da se zadrzi i da ce 100% proleteti kroz soferku. Ne znam uopste kako da mu napravim nesto da se strecne, kako si ti Djape uradio svojoj devojci, jer on vozi svoj auto ili bude suvozac kada ga vozi neki drug, da ga ja vozim stalno, on bi bio uvek vezan hteo to ili ne. Pretpostavljam da se niko od njegovog drustva ne vezuje i da je to problem, tj. stecena navika. A ipak to vise nisu klinci, to su momci od 24-25 godina koji treba da misle svojom glavom, a ne da budu "smekeri" i da se ne vezuju "jer je to za babe". Evo 2 sata je, a ja ne mogu da spavam dok ga ne vidim da je dosao kuci, to je sindrom kad si stariji burazer, brines se za brata vise nego roditelji

Comment

• StudentBGD
          CBC Senator XXL
          • 18.12.2007
          • 1027
          • Beograd

Ne das mu auto ako vidis da se ne vezuje. Jednostavno. Imam i ja mladjeg brata i iste probleme sa nesanicom, narocito kada mu dam auto, iako mu retko dozvoljam da vozi posle 1 uvece... Treba da zasluzi poverenje i auto, posle ce zbati vise da ceni.
          Poz
          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Paranoid
            CBC Senator XXL
            • 13.01.2009
            • 622
            • Beograd
            • Fiat 131 1300

Ja bi poceo sa ovim filmicima sto kaze Dora pa posle presao na Djapeov sistem ugruvavanja.Ako ni to ne pomogne nista nece dok se ne s****.Smeker sindrom velika zajebancija.
            Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• djape1977
              CBC Senator XXL
              • 08.03.2008
              • 401
              • bg
              • fiat 132 i lada 2103

to za sindrom mladjeg burazera ima samo jedno resenje: nek kupi sebi auto pa nek ga vozi kako i kad hoce a i onda ce se opametiti kad ga opale po dzepu nekoliko puta ili kad se desi sr***.
              moj mladji bata je 2000te napravio poveliko s**** u 2 ujutru na gazeli. par pića, 0,55 alkohola, društvo, epilog: zvoni mi mobilni u 2 ujutru. nepoznat broj. znam da ne moze da bude nista dobro u to doba noci. cujem njegov glas. prva misao "zove me, sav se pokunjio, znaci ziv je i najverovatnije citav".

-znas bato...
              - saobracajka?
              - da.
              - jesu li svi zivi? gde?
              - jesu... valjda. na gazeli.

na gazeli u 2 ujutru nema malih cukanja. mora biti da je tesko s****

- saću ja da dodjem...

uzimam hidrauličnu dizalicu, pajser, sajlu za šlepanje i sedam u drugi auto. imao sam jedan za šljakanje i drugi za šmekerisanje. naravno, bilo mu je ispod časti da vozi onaj za šljakanje, 20 godina star fiat.

na gazeli, scena za pamćenje.
              mazda olupana sa svih strana, stoji navučena zadnjim delom na centralnoj pregradi. iza nje autobus preprečen preko 2 trake. 30 metera ispred - reno 4 na krovu, razvaljen od pozadi. otvorio se kao konzerva.

da ne ulazim u detalje ko je koga kako i zašto, i dan danas, 10 godina kasnije se vuče po sudovima zbog toga.

naravno, otad vise ne delimo kola. svako svoje pa napred i navali. jbg, ako mu je suđeno, ja tu ništa ne mogu. da ga držim ispod staklenog zvona???

Comment

• somi_kac
                CBC Senator XXL
                • 03.04.2009
                • 796
                • Kać

Pa, ako ne pali ono po dzepu, onda bi ovo trebalo da te (ga) zamisli (ovo prvo je plejlista). Ili ga odvezi do "Navak"-a, da proba onu masinu sa 13km/h.

OPEL Astra 1.6i
                OPEL Kadett 1.6
                ŠKODA Favorit

Comment

• Volvo Ocean Race
                  CBC Član
                  • 15.07.2010
                  • 38
                  • Novi Sad-Srbija, Kamnik-Slovenija, Doha-Qatar, Daka-Bangladesh...

Ovako moj pogled na to je malo drugaciji. SAM se vezem i kad sednem samo u auto da nesto ceprkam
                  pa se sam sebi smejem...
                  Pojas pomaze da smanji udarce u nesrecama, da ukljuci sve moguce zastitne jastuke itd...
                  Ali dragi moji ima slucajeva kad je neko bio odvezan i prezivio a njegovi svi suputnici zavezani
                  i preminuli. Moj sused Korda je izletio od udarca iz auta a djevojka je ostala mrtva zavezana
                  tako da u 80 % slucajeva pojas je dobar dok uvek ovisi o sudaru i njegovom intenzitetu i sa koje
                  strane je dosao. Mene mnogo smetaju ti lazni testovi Crash, kad vidim mali Citroen onaj najmanji
                  kao dobio 5 Zvezdica...ma dajte ljudi molim vas ne budite naivni...dali je neko vidio kako je sastavljen?
                  Pojas ce nas u gradskom, prigradskom delu prometa dobro zastiti dok kod vecih brzina i naravi sudara
                  nece bas uvek. Malome deckicu reci ovako...da nemoze svojom snagom ruku da zadrzi sile koje dolaze
                  kad ti naglo zakocis. Stavi ga par puta u auto i namerno zakoci kad ne ocekuje neka se malo nabuba
                  pa mu reci, vidi slomices nosic, bices ruzan i nece ti pomoci ni Majkl Jacksonovi plasticari...

Idite u grad brojite koliko njih nije vezano pa ga probaj edukativno sa nekim kvizovima nauciti...
                  Reci i Branko ima pojas i njegov Lav koji sedi iza iz plisa. SLikacu danas...
                  Nemojte ga plasiti raznim slikama nesreca nego udukacijom u samom prometu. Dajte mu neka drzi neku tezu
                  kutiju on neka se zaveze pa zakocite. Pitajte ga dali je mogao da zadrzi kutiju? IMa i na AMSS onaj testni sic pa ga
                  odvedite i tamo neka sedne da proba...
                  Najvece bogatstvo na ovom svetu je imati prijatelje...Familiju nemozemo birati...Ali prijatelje itekako... Branko
                  Volvo for Life Lexus Forever

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

Ima slučajeva i kad kamion udari u ogradu, i šipka sa ograde preleti 50m i ubije čoveka. Pa niko ne priča o skidanju ograde sa puta.
                    Ili kad se s kamiona otkači točak i na praznoj raskrsnici ubije babu, pa niko neće da ukida točak ili raskrsnicu.
                    Dakle ima slučajeva nije nešto što treba da služi kao razlog da se pojas ne stavlja - nije samo pojas u pitanju već ceo sistem - SRS - pojas sa zatezačima i airbag-om.

Nisam očekivao da je mlađi brat u pitanju - više je zvučalo kao da je ženska osoba "dragoj osobi objasniti..."
                    Kako naučiti 24godišnjaka da nije blam da drži pojas, nemam pojma - ako do tad nije naučio...
                    Mislim da ima veze sa godištem i samokontrolom koja još nije kako treba razvijena u svesti muške osobe, tih godina su najhrabriji i najluđi.
                    Dakle, dragoj osobi ukinuti vozilo ako ne koristi SRS sistem ili mu dati da vozi neku krntiju - pa nek vidi šta mu je draže, da vezuje pojas ili da se blamira

Comment

• gorans
                      CBC Senator XXL
                      • 09.03.2010
                      • 1525
                      • Beograd

Apsolutno te razumem,ja imam 29 god. i rodjenog brata od 13 god. i veruj mi ve c sad se sekiram kad pomislim da ce za koju godinu poceti da vozi auto i da izlazi po koje kakvim mestima,mislim da necu ni spavati,brinem vise od mame i tate jer znam kakva su vremena i iskusenja.Kod tvog brata problem su njegove godine jer vise nemozes puno da utices na njega.Mog brata sam od 1. razreda naucio da sedi pozadi i vezuje pojas i dan danas sedi nazad i vezuje pojas.Kupio sam mu nov skuter i kacigu da ima da se vozi po selu i veruj mi da nikada nije seo bez kacige jer zna da mu to cuva glavu i da ako saznam da je nije stavio momentalno ostaje bez motora.
                      Imam i komsiju mangupa kojeg inace mnogo volim jer sam ga cuvao kao bebu i svaki dan smo zajedno.Taj decko ima 22 god. i vozi Yamahu R1 I BMW M3 e36 ali nikada ne vezuje pojas niti stavlja kacigu jer ga to @brate znas zulja,grebe i svrbi@ i veruj mi da se i ja i njegov otac ubismo pokusavajuci na sve moguce nacine da ga ubedimo ali ne vredi.Otac mu je zapretio da ce mu zapaliti i auto i motor i isterati ga iz kuce ali ne vredi.Hocu da ti kazem da imas veoma veliki problem i da ce to ici tesko.Sve naj bolje.

Comment

• M@rio
                        CBC Veteran
                        • 13.07.2007
                        • 166
                        • Čačak-Beograd(studiram)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nI9_BTm41MI[/youtube]
                        If you have no lag, you have no turbo.You also have no huge torque increase to look forward to.

Comment

• jovan30
                          CBC Senator
                          • 07.05.2006
                          • 322
                          • Beograd

Hvala drugari i na linkovima i na recima podrske... sto kazete, tesko da ja mogu sam mnogo da uticem na njega, on ima 24 godine, a ja 33... uvek sam ga posmatrao kao bebu koju treba paziti

A sto se tice motora i tu me je zent, jer ima 2 druga koji voze Yamahu R6 i Kawasaki Ninju od 1000 kubika (ne znam koji model) i gomilu koji voze skutere, a znam da vecina ne nose kacige po kraju, a neki su i padali sa tih skutera, pre par godina...

Tesim se time sto mi je rekao nekoliko puta da ne voli motore i da ne bi seo da ga vozi neko od njih... daj Boze da je tako...

Comment

• skyline
                            CBC Senator XXL
                            • 31.07.2007
                            • 3149
                            • Cacak

pre 2 godine sam se u jednoj krivini zavario u yuga bacivsi ga metar u nazad
                            jedini sam ja bio vezan i sem cima o pojas nista nisam osetio
                            ortak do mene se zabio glavom u krov i povredio vrat
                            ortak iza je udario nosem u naslon sedista, a treci ortak se zadrzao rukama

inace, isao sam max 50-60 pre nego sam poceo da kocim
                            racunam da sam spustio na 40 pre udarca

od tada se stalno vezujem, a ortak kog su vratni prsljenovi boleli mesec i vise i dan danas se ne vezuje po gradu jer ima dobrog prijatelja policajca
                            Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

To sto on radi je ravno samoubistvu. Mislim da vezuje pojas iza ledja i onda vozi. U tom slucaju komp ima info da neko sedi i da je vezan i u slucaju potrebe opalice jastuci. A to vec nisu male brzine i onda telo nalece na jastuk. Ladno moze da slomi vrat i na malim brzinama. Mislim da je u slucaju kada se ne veze bolje i da pojas ne stoji tako, u tom slucaju se nece aktivirati jastuci.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                              X