Da li neko zna, kakvi su mi prekidači i utičnice potrebni za unutrašnjost kupatila? Mogu li za svetlo da stavim klasični potenciometar, kao za ostale prostorije, ili je potrebna neka zaštita? A za utičnice?
Zbog vlage se u kupatilo ne montiraju klasične utičnice a i prekidači se ne montiraju u kupatilu nego izvan. Mislim da je to i propisano nekim pravilnikom ili kako se već zove.
Ako vec moraju da budu unutra,onda obavezno neka budu sa zastitom od vlage,a koliko znam,kod nas postoji samo jedna vrsta (OG varijanta tj za montazu na zid,sa gumenim dihtungom preko cele povrsine prekidaca,a ne samo po ivicama kutije).Nisi napisao sta ce da pale ti prekidaci,mozda moze da se uradi nesto sa niskim naponom,sa releima koji ce se nalaziti negde napolju...
Senzor nije pogodan za tu vrstu osvetljenja jer nema opciju neprekidnog napajanja sijalice (dok se neko krece u prostoriji) vec posle isteklog (podesenog) vremena gasi sijalicu.Sa njim bi imao "light show"
Senzor je i te kako pogodan za tu vrstu osvetljenja.....I te kako ima opcija za neprekidno napajanje kao i vremenska opcija (tajmer).Imam ih u kupatilima sa unutrasnje strane i rade savrseno a i izgledaju milion puta lepse od obicnog prekidaca.....U pitanju je jedino mozda cena koja je visa od 30 eura po komadu.....
Ok klasican senzor je veliki i ne praktican za ovu upotrebu.......Ovi koje ja spominjem ima da se kupe u skoro svim bolje snadbevenim radnjama u Beogradu i okolini.
Alternativa koja je jeftinija i moze se kupiti na Pancevackom Buvljaku ili mozda cak i u Bgd-u je kineski proizvod koji radi na infracrveni senzor.....Kosta oko 600 dinara.
Daleko od toga da je vecna varjanta ali radice odprilike 2-3 godine
Cena mi ne predstavlja toliki problem, jer je i onako u pitanju samo jedan senzor u jednom kupatilu, ostala su već opremljena klasičnim prekidačima/indikatorima. Možeš li okačiti neku sliku kako izgleda taj senzor?
Sve što sam pronašao ovde su senzori koji se koriste za osvetljenje dvorišta kada neko prođe, znači spoljašnji koji su . Njihova cena je oko 10€.
Kažeš da se prodaju u radnjama elektromaterijala po Beogradu? Znaš li kako se tačno zove spravica?
Malo sam preterao sa pitanjima, ali znate kako je...
Cini mi se da sam u Junu kada sam bio kuci lutao po Bgd-u i video sam ih u nekoj radnji rasvete u Bulevaru.....U pitanju je onaj deo Bulevara oko Kalenic Pijace.Kako se zove radnja i koji je broj stvarno nebih znao da ti kazem.Naziv za uredjaj bi trebalo da bude u prevodu sa Nemackog "Automacki prekidac za svetlo"E sad nemora da znaci da ga kod nas tako krste....Ima ih u vise varjanti,to jest vise varjanti poklopaca oko samog uredjaja i rasporeda micro prekidaca...
Izgledaju upravo ovako:
Comment