RAKIJA priprema i pecenje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SAAB PoWeR
    CBC Senator XXL
    • 26.04.2005
    • 1394
    • tu iza coska(Milwaukee USA)

RAKIJA priprema i pecenje

ok , ovo je malo sa neba
    drugar sa posla hoce da pece rakiju (amer) prosle godine je nakupio sljive sve spremio , ali neko mu rekao da nesto stavi u sljive da nebih bilo musica i on ako uradio pa na kraju se sve pokvarilo .

sada ja nisam 100 % siguran , procedure , ako neko moze da objasni sta i kako , znaci nakupio si sljive i sta dalje ...
    _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

Re: RAKIJA priprema i pecenje

Licno sam jednom u zivotu pekao sam od pocetka do kraja, bilo je pre 4-5 godina, kazan sam pozajmio, savete sam primao od komsija i radza je ispala bolja nego sto sam ocekivao. Doduse, ne znam kako sljive mogu da se cuvaju godinu dana. Verovatno mogu, ali ja sam pravio 20-ak dana posle skupljanja, i o tome mogu da kazem rec-dve dok se ne javi neki strucnjak.

Sljive se ubace u plasticne dzakove i ostave na suncu da se sto pre raspadnu 3-4 dana. Posle se prebace u kacu, kaca se poklopi (ali ne da zadihtuje, nego samo poklopac). Musice sluze , koliko znam, da potpomognu vrenje, tako da im ne treba braniti da dodju do sljiva. Posle 20 dana to se pretvori u kashu koja se sipa u kazan. Tiha vatra, tekuca hladna voda dok sve ne ispari, posle se ta rakija ponovo protera kroz kazan, tkzv. prepek. Prvi litar se baca zato sto po sastavu nije alkohol koji moze da se konzumira. Skladisti se u bure koje treba oprati dobro , postoje sredstva za pranje po apotekama.

Setih se sad da sam ubacio i po jednu kasiku sode bikarbone u svaki kazan da rakija ne bi bila kisela. Tako sam cuo i tako uradio.

edit: nadjoh neko veselo uputstvo....

Code:
    Kupljenje šljiva je početna radnja, mlaćenje na najlone pa onda kov(f)ama polako u buriće. Kupljenje šljiva najviše zavisi od vrste i dugo traje. Danima. Zrele šljive opadaju i svaki treći dan se kupe u kace. Na kraju se tresu. Moj prijatelj Vojkan iz okoline Valjeva to radi uz trubače.:)

Ondak ide sabijanje drvenim ašovom tzv. ašoviranje. E onda ko voli malo jaču na bure od 200 litara može 3 kg šećera, ako godina nij ebila sunčana, ako oće prirodnu ondak brez šećera, sem ako nisi iz Trnave tamo na kacu ide do 10 kg šećera pa ko preživi.

U burićima obično stoji do posle Sv. Luke onda počinje pečenje. Po nekima, kom u kacama, ako je otkriven i ako se meša, brže vri,pa se i rakija ranije peče. Medjutim, kom ako je otkriven onda će i da uskisne što je posledica gljivica koje se stvaraju i u dodiru sa vazdhom oksidišu pa je onda ta rakij amalo uskisla. Inače sve ima svoje vreme za previranje anije dobro siliti ništa pa ni kominu.

Kazan prevrtač pripremi se, tj zamese trice za lepljenje kapka na kazan, pročisti lula i sistemkroz tabarku ona se nalije vodom. To je tzv.. razlaganje kazana.

Jedanje dovoljan da prevrne a drugi da spere ili, ako se mnogo ložilo, da očisti zagorelo kako bi za novi kazan bilo sve čisto, pre svakog pečenja temeljno se opreu i tabaraka i lula i pokolpac. Kod pečenja najsloženije je istakanje ostataka, "džibre", iz kazana. Potrebno je bar dvojica veštih i iskusnih. Mnogi nepažljivi se ošure. A ko se ošuri prilikom razalaganja nek batali posao dokje čitav

Sipa se prvi kazan, zalepi, mete lula i loži polako i umereno, drva šaša, šta zapadne.

U međuvremenu se instalira bokvica u koju će da teče rakija i najvažniji deo kazana zvono ili truba kojom se pozdravljaju prolaznici i pozivaju da probaju kad potekne; čisto radi reda jer jebo ti kazan ako ti niko ne svrati.

Uz prvi kazan obično idu i kobasice, al one najmasnije svinjske ljute koje se peku u ložištu dok se ispod ređaju krompiri koje žar iz ložišta zasipa i koji kad se ispeku idu uz sir ili kajmak.

Kad prva rakija zamiriše i potekne obično pukne prangije ili šta slično nek se čuje i ko voli nek izvoli.

Prve litre rakije su najjače (ko otrov) i obično ih zovu "prvenac". Jačina se meri staklenim instrumentom u gradima. Poslednje litre se zovu patoka i sipaju se u naredni kazan. Patoka se koristi i za pranje prozora, a kad je oskudacijo one do 16 gradi se ostavljaju za grejanje tokom zime.

Jačina rakije je različita od kraja do kraja, od domaćina do domaćina. Bosanci peku i piju "brlju" od oko 15 do 16 gradi. Ona je puna metil alkohola. Otrov. Kažu da je najbolja rakija prepečenica jačine od 22 grada. Dok ukrti spaden jedan grad tako da je pitka 20,21 grad najbolja.

U bokvici se vrši gradiranje rakije, tj kolika je trenutna jačina rakije. Trebalo bi opisati grad tu čudnu spravu koja uvek nekako miriše na rakiju

Onda tako ide jedan klot, drugi prepek i tako do kasno u noć. Tu se smenjiju dede, prolaznici, komšije i svak ima svoju teoriju pečenj arakije.

E, onda uveče se razloži kazan, iznese se gunj da se čuvari kazana pokriju i odlazi se na počinak.

Ako si pravi domaćin imaš uvek nekoga ko je prilegao da odmori ili kako se popularno kaže koga je sobalila rakija pa raznestio kopu šaše i prilego. Tako je kazan siguran jer ljuti kerber tako hrče da ti s ečini da čitava divizija čuva kazan. Izjutra ga razbudiš, uvedeš kod šporeta da mu izvče vlagu, ponudiš rakijom zamanituljom koja ga je sinoć opila i tako.

Sretno i ziveli !
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

dede, prolaznici, komšije i svak ima svoju teoriju pečenja rakije.
      i svaka od tih teorija su medjusobno kontradiktorne.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Da, jedan kaze "zatvori bure najlonom i obmotaj selotejpom" , drugi kaze, "to nikako, ukvarice se...". Ima ona fora da se stavi slama na dno kazana da koscice ne padnu dole i da ne zagore. Ne mogu svega da se setim, ali je bilo uzbudljivo.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• *Egon*
          CBC Senator XXL
          • 31.12.2004
          • 1232
          • Beograd, Dorcol, N 44

Ima svasta da se procita:
          http://www.google.com/search?q=kako+se+ ... 1I7ADFA_en
          Garaza
          1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• YUgisa
            CBC Senator XXL
            • 05.06.2008
            • 793
            • Subotica
            • Yugo 1.1 EFI

Ajd da ja odam 4 tajne, pekao sam rakiju sa caletom jos od malena

-Kostice neidu ni slucajno u rakiju Svo voce mora da se ocisti i opere
            -Sve se stavlja u burad i hermeticki zatvara i posle par dana vrenja na suncu se uzmu grablje i lepo operu i onda sa njima promesas sadrzaj u buretu
            -Plesanj obavezno izbaciti napolje ako se nekim slucajem stvori (zato treba hermeticki da se zatvori)
            -Prve 2-3 litre koje poteku iz kazana se ni slucajno ne koriste za dalje prepecivanje
            Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Prosvetitelj
              CBC Početnik
              • 21.08.2010
              • 1
              • Beograd

Mozesh dosta toga da izguglash a i na youtubu imash dosta i da vidish. Naishao sam na jedan link koji ti mozda moze pomoci http://www.sljivovica.net. Postoji prevod za tvog amer frenda ali nije bash kompletan. Probaj, mozda pomogne. U Zdravlje

Comment

Working...
              X