Norveški radijator ili TA peć

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zvrle
    CBC Senator XXL
    • 01.11.2005
    • 961
    • Beograd, Batajnica
    • Golf 4

Norveški radijator ili TA peć

Treba da se greje kancelarija ~16m2. Kancelarija ima dva spoljna zida i jedan pvc prozor (120x100). Stiropor na spoljnim zidovima.
    Radno vreme kancelariije 08-16h.

TA peć je bila jedina opcija ali je danas kolega dobio preporuku za norveški radijator. Navodno bolje radi od TA peći a i manje troši struje.
    Jel ima neko iskustva sa norveškim radijatorima,jesu stvarno bolji od TA peći?
    Bitan je krajni ishod tj račun za struju
    “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Norveški radijator ili TA peć

Tajna efikasnosti norveškog (i sličnih sistema) radijatora je u elektronskom termostatu koji reguliše rad radijatora.Efikasniji je i za toliko da koristi zakone fizike umesto ventilatora za izduvavanje.Teoretski je štedljiviji od termo akumulacione peći,ali ne greje kada nema struje.
    Ja bih se na tvom mestu opredelio za električno podno grejanje.To je najefikasniji način zagrevanja,jedino što nekima stvara nelagodnost kada se postavi u stambenom prostoru.Iz iskustva

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

Uz pravilno montirane TA peći nema jeftinijeg a kvalitetnijeg grejanja kod nas već godinama.

Živim u stambenoj zgradi od nekih 50-ak stanova koja je projektovana za grejanje stanova na TA peći (posebne trafo stanice su u samoj zgradi instalirane).
      Znači, tako se grejemo od neke 1974.godine.
      Stan od nekih 70m2, sa ukljucene 4 TA peći, električni bojler, električni šporet, itd... zimi račun za ukupnu struju ne prelazi 5-6.000din, a leti 2-2.400din.

Ovde jedino ne valjaju restrikcije, a pogotovu noćne (kada se na jeftinoj struji peći 'pune').
      Ali, ta su vremena valjda za nama...

Comment

• zvrle
        CBC Senator XXL
        • 01.11.2005
        • 961
        • Beograd, Batajnica
        • Golf 4

Podno grejanje nije opcija, TA peć ili norveški radijator
        Podno grejanje diže prašinu, ima ograničen prostor za cevi a samim tim i ograničenu količinu toplote koju može da isporuči (u slučaju da je toplotni gubitak veći od toplotnog dobitka dižeš temp vode što dovodi do nelagodnosti), zahteva pripremu poda u samoj fazi gradnje tako da kada sve sabereš i nije baš efikasno
        “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• kalibaR
          Moderator
          • 03.04.2006
          • 352
          • Beograd
          • AE86 rolle, Eclipse 1G

nije mislio na podno sa cevkama već na električno podno

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Može i pod tepih a može i pod laminat . Lako se postavlja i zagreva prirodno od dole prema gore i najmanje energije zahteva za isti efekat.
            Kažem da sam probao sve tri varijante Po meni je električno podno pravi izbor.

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Ja imam el. podno grejanje ispod tepiha,milina bozija,povrsina 6m2 i snaga 1,2kw a ugreje mi sobu bolje od TA peci.Naravno,kada zakuca debeo minus,nemozes se osloniti samo na njega.Izmadju TA i Norveskog radijatora,ja sa za norvezana jer je i lepsi i zauzima ti manje mesta a i cuo sam da ne isusuje vazduh.

Comment

• Stratos
                CBC Senator XXL
                • 10.09.2008
                • 2594
                • Novi Sad

Sistem norveškog ne isušuje vazduh( ili je to neprimetno) zato što kod njega nema pregrevanja grejnog tela tako da je vazduh prijatniji.
                Intenzitet podnog grejanja se može podesiti i spec. snagom grejača po kvadratupovršine.

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

Originally posted by Stratos
                  Može i pod tepih a može i pod laminat . Lako se postavlja i zagreva prirodno od dole prema gore i najmanje energije zahteva za isti efekat.
                  Kažem da sam probao sve tri varijante Po meni je električno podno pravi izbor.
                  Pa sigurno je da zauzima manje mesta od TA peći, ako je kao što kažeš još i bolje od njih, odmah organizujem kućni savet da prenesem stanarima drugačija iskustva.

Šta se dešava kada na termostat ili iz struje isključis podno grejanje? Prestane i da greje i verujem da ne prodje dugo a da se prostorija odmah ne ohladi.

Ne znam da li imam dobru izolaciju stana ili su u pitanju relativno nove TA peći, ili nešto treće, ali...
                  Ja moje peći uključim kada krenu niže temperature (ne zavisim od kalendarske sezone, već kada je hladno uključim, a kada su par dana više temperature onda ih i isključim) i praktično ne prilazim dok ne prodje zima.
                  Veoma retko koristim izduvavanje (ventilator) toplote, već ja sasvim dovoljno pasivno grejanje.
                  Milina božja, noću se akumulira toplota na jeftinoj struji (povezane su na sklopku pa se pune samo kada je jeftina struja i to do odredjene temperature u samoj peći), a danju se emituje pasivno toplota pa ne stignu ni da se ohlade do nove nocne dopune...

Ne znam, po meni je podno grejanje neekonomično, kao što mi je neekonomično sve što ne akumulira toplotu.

Za norveške radijatore ne znam princip rada pa ih i ne komentarišem.

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Govorio sam svoje iskustvo,a probao sam sva tri vida grejanja.Nisam ovde da bih se ubeđivao nego da bih preneo svoje iskustvo.Uostalom,zašto grejati kancelariju punom snagom od 16 do 08 sati tj punih 16sati. Ne vidim tu uštedu logički,tako da sam se svojevremeno odlučio za norveški radijator umesto ta peći a kasnije dodao za prelazni period i dogrevanje električno podno.Trošio sam sa obadva manje kw nego sa jednom ta pećkom. Ovo nije pravilo,ovo je moje iskustvo i mislim da je primenjivo i u ovom slučaju.
                    Da,umesto norveških neki koriste neke niške,ali oni nemaju elektronski termostat.

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

Originally posted by Ljubo
                      Originally posted by Stratos
                      ... (povezane su na sklopku pa se pune samo kada je jeftina struja i to do odredjene temperature u samoj peći),
                      kakva je to sklopka,kako se zove da znam da tražim u prodavnici,kako i gde se montira...ako može i neki link...hvala

Comment

• Ljubo
                        CBC Senator
                        • 18.10.2005
                        • 278
                        • Kraljevo

mozda kasnim sa odgovorom, ali sam je tek sada video, sorry.

To bi trebalo svaki skolovan elektricar da zna da poveze, samo mu napomeni da hoces da se puni samo kada je jeftina struja, sto je i pravilno povezivanje.

Comment

• nickname
                          CBC Veteran
                          • 01.07.2009
                          • 116
                          • Beograd
                          • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Ja ne bih gledao broj potrošenih kilovata nego ukupnu cenu datog sistema grejanja. Kakve veze ima da li će TA peć potrošiti neki kilovat više ako će trošiti samo kilovate jeftine struje. Viša tarifa je 4x skuplja od niže, tako da što se toga tiče TA peć koja se puni od 00 do 08h ne može da bude skuplje rešenje od norvežanina nikako.

Ako se uzme jedna peć, 5KW uzmemo da puni 6h preko noći (prosečno, ovih dana kad je 8 stepeni puniće 5h, kad udari minus puniće 8h), nek radi svih 30 dana. 5x6x30 je 900KWh jeftine struje. To je po kalkulatoru EPS-a oko 1300dinara. Uzeo sam da se troši na primer 300KWh skupe struje. Ukupan račun 4700din.

Ako norvežani potroše pola od toga, ali sve u skupoj struji, to je 750KWh skupe struje, ali je račun za struju ukupno 5900din.

Može se tu praviti neka međuvarijanta sa tajmerom, pa da se norvežani uključuju ujutru u 6h, dođe se u toplo oni već zagrejali pa se kasnije manje pale itd. Možda se time može smanjiti razlika. Uglavnom za jednu prostoriju nije presudno, za ceo stan treba već sesti i razmisliti malo bolje.

E da, ko hoće sam da pravi kalkulaciju koliko će ga koštati struja:

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Teoretski uprošćen račun izgleda baš tako. Praksa se znatno razlikuje. Potraži sajt uvoznika i na njemu kalkulator potrošnje kwh norveškog radijatora pa tek tada pravi račun.
                            Pojenta je da norveški radijator ne vuče struju svih 8 sati radnog vremena .Konsultuj tabele potrošnje. Ne odstupaju mnogo. Proverio .

Sada bih da proverim neki tip invertera. Kažu da je još manji račun u dinarima .

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

Jos jedan kalkulator:
                              http://www.dimplex.de/online-planer/hei ... 2%20#step2

Comment

Working...
                              X