Potreban pravni savet, imam ozbiljan problem na fakultetu!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Kanarinac
    CBC Senator XXL
    • 08.10.2004
    • 2870
    • BG,Weedikovac

Potreban pravni savet, imam ozbiljan problem na fakultetu!

Prica je sledeca:

Studiram na Visokoj turistickoj na NBGD-u. Ove godine su na faksu doneli niz nekih odluka koje nisu imali veze sa mozgom i naravno bile su na shetu studenata. U junu mesecu su par profesora dobili otkaz, jednom profesoru nisu dali da ispituje u aprilskom i junskom roku. Mene sve to nije pogadjalo neshto specijalno, poshto sam te predmete polozio, ali nisam uspeo da zadrzim jezik za zubima.
    Na Facebook-u postoji grupa turisticke, koji je otvorio jedan decko i tu kaci obaveshtenja itd. Negde u junu je okaceno obavestenje da nece moci da se polaze kod jednog od profesora, da ce nama od oktobra da ukinu apsolventski staz itd. Par nas smo ishitreno opleli po dekanu i jos par profesora koji su njegovi zamenici. U tome nas je ucestvovalo trojica. Ja sam napisao da je dekan peder i ne znam shta jos. Moguce da je cak i to to. Ova dvojica su isto neshto slichno napisali.
    E sad par dana posle toga nas kontaktiraju iz skole putem telefona da se javimo sutra kod direktora. Dodjemo. Uvode nas jednog po jednog na ispitivanje, pri tom ne govoreci o cemu se radi. Predstavniku studenata nisu dali da prisutstvuje, kao ni jos jednoj profesorki. Dali su samo jednom profesoru oko kog se i povela cela rasprava. Tu su bili direktor, zamnica i jos neki sekretar. Oni su odstampali to shto smo pisali, ali samo tekst, sa slikom tj avatarom sa face-a i imenom. Onog da kazem interfejsa nema. Takodje su stavili diktafon i snimali razgovor,a da me pri tom nisu obavestili da ce snimati, niti me pitali da li se ja slazem sa tim.

Sad mi drugar javlja da mu je stiglo pismo u kom se nas trojica pozivamo da dodjemo 17. novembra na disciplinski postupak. Moje pitanje je shta ja tu mogu da uradim i kako da se branim? Da li fejs mogu da upotrebe za to? Nikome niko nije pretio niti ishta slichno. Danas imam zadnji ispit,a posle toga ide diplomski, pa ne bih voleo da mi sad zagorcaju zivot. Dakle dajte neki savet.

P.S. Cuo sam da pri policiji sad ima neko odeljenje za mobing, dal ja mogunjih za neshto da teretim tj dal imam osnova?

I love my
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

Re: Potreban pravni savet, imam ozbiljan problem na fakultetu!

Nisu smeli da te snimaju diktafonom, bez da ti das saglasnost za to, nisu oni policija ili BIA...

Druga stvar, mislim da podaci sa socijalnih mreza mogu da se upotrebe kao dokaz u nekim slucajevima, ali kao dokaz za STA? Za tvoje licno misljenje o dekanu? Ne vidim zbog cega ti ne bi smeo javno da ga izneses...
    Podaci sa socijalnih mreza se koriste kada se preti smrcu ili slicno, kao sto se desilo sa onom voditeljkom insajdera... ovde ti, pretpostavljam, nisi pretio dekanu smrcu ili tako to?

Medjutim ponovo, ko moze da dokaze da si to bas ti pisao, mozda ti je neko provalio profil i pisao "namerno" da bi ti napravio problem...

Mislim da u principu ne mogu ti nista... najbitnije je to da nisu smeli da snimaju diktafonom razgovor bez da ti das pristanak.

Ne dozvoli da ti zagorcavaju zivot, a jos im ti (pretpostavljam) placas skolarinu? Evo moja devojka ima jos jedan ispit do kraja na jednom drzavnom fakultetu i oni su "spojili" novembarski i decembarski apsolventski ispitni rok, a ispit je pomeren za 25 decembar, a trebao je da bude pocetkom novembra!!! ejjj a kao spojili... jeste da to problem nije ni blizu tvom, ali cisto ga navodim kao primer sta sve rade na fakultetima...

Znaci nemoj da dozvolis da te vrte, jer oni nikako ne mogu da dokazu da si to BAS TI pisao...

Comment

• Kanarinac
      CBC Senator XXL
      • 08.10.2004
      • 2870
      • BG,Weedikovac

Tako neshto sam i planirao da uradim. Mada definitivno planiram advokata da povedem.

Naravno oni ce negarati da smo mi bili na razgovoru pretpostavljam. Ajde jos neko da potvrdi pricu za scoijalne mreze. Pretnje nisu nikome upucene, ni sa cije strane. Samo eto da kazem uvrede

I love my

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

mozes ladno da se napravs lud i da kazes: "molim, o cemu vi gospodo pricate. ja to nisam napisao" mozes cak i da obrises to sa tog profila i tek tad da se napravis blesav. znaci ja ne verujem koliko je neko dokon i sujetan i iskompleksiran da se time bavi. mora da ste debelo u pravu kad ih je istina toliko pogodila.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• banekg
          CBC Senator XXL
          • 06.09.2010
          • 1274
          • Nis
          • Toyota Carina e 2.0

Facebook i slicno - nije validan dokaz na sudu, a i ovde nema slucaja za sud. To kaze moj prijatelj advokat, ali uzmi advokata i neces imati nikakvih problema, osim mozda kasnijeg mobinga na samom fakultetu, a za to ces morati posebno da se boris.
          Long Live CBC!!!

Comment

• Kanarinac
            CBC Senator XXL
            • 08.10.2004
            • 2870
            • BG,Weedikovac

Obrisano je to istog dana. Ne postoji vise. Sad dal su oni sacuvali stranu, ili su odstampali samo nemam pojma. Kasniji mobing teskod a ce moci. Danas imam zadnji ispit. Ako Bog da, da ga polozim, diplomiram za mesec dana. Jedino ako ne bude sad drkanje od strane profesora pa da nece da me pusti.

I love my

Comment

• Cougar
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2009
              • 352
              • NBG // Vrbas
              • Cougar XR 2.5 V6 24v

Pošto si pozvan na Disciplinski postupak, a isti se propisuje na nivou ustanove "Na osnovu člana 68. stav 4. Zakona o univerzitetu ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 21/02) i člana 140. stav 5." bilo bi poželjno da dobro proučiš Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenta na tvom fax-u http://195.252.98.134/pravila.php podnaslov Odgovornost studenata Čak šta više mogao bi da odeš do faxa po zvaničan dokument pošto na sajtu možda nisu navedeni svi članovi istog...

Čini mi se da tebe može da zakači samo ovo potamnjeno...

Dieciplinske mere koje se izriču studentu za lakšu povredu discipline jesu: opomena i ukor, a za težu povredu: strogi ukor i isključenje.

Član 79.
              Lakšom povredom obaveza studenata smatra se:
              1. ometanje nastave,
              2. prijavljivanje ispita za ispitni rok u kome student prema Statutu nema pravo polaganja ispita,
              3. ometanje ispita,
              4. nedozvoljeno pružanje pomoći kandidatima koji polažu ispit,
              5. oštećenje imovine Škole,
              6. nedolično ponašanje prema nastavnicima i ostalim radnicima, studentima i drugim građanima u prostorijama Škole,
              7. svako ponašanje koje šteti ugledu Škole.

Član 80.
              Težom povredom obaveza studenata smatra se:
              1. prepravka podataka u javnoj ispravi koju izdaje Škola,
              2. prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji koju vodi Škola,
              3. nedozvoljeno korišćenje tekstova, beleški i sl. za vreme ispita, promena grupe pitanja, došaptavanje, i sl.
              4. krađa državne imovine ili imovine studenata,
              5. nepridržavanje propisa o zaštiti na radu, upotreba alkohola i narkotičnog sredstva u Školi,
              6. izazivanje tuče u prostorijama Škole.
              Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875
                • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Kanarinac, jel imas brata/sestru/drugara koji ce da ode sa tobom i advokatom i da kaze ja sam napisao to koristeci njegov nalog? Prosto. Ko moze da dokaze da si to bas TI napisao. Nisi ti nekom dao automobil ili pistolj pa je ovaj nesto uradio, vec nalog na Facebooku a to nigde ne pise da je zabranjeno. Ode lepo i jos mu u facu kaze da je svo to sto je nepisano i da je to njegovo misljenje i stoji iza toga Steta sto nisam blize evo ja bih otisao i rekao ja sam bio kod njega kuci ukucao sam to i to korisnicko ime sa tim i tim passwordom i napisao da je taj sto sedi ovde, a cija je sujeta k'o kuca, m@jmun, derpe, ret*rdirana ****** i sve sto mi kazes To je moje licno misljenje zato sto mi se ne svidja njegova faca i za moze da me uhvati za onu stvar. Kraj. Mogu da ti pljunu pod prozor.
                A za snimanje diktafonom, pitaj advokata, mislim da je to zabranjeno.
                You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• jovan30
                  CBC Senator
                  • 07.05.2006
                  • 322
                  • Beograd

Originally posted by Kanarinac
                  Tako neshto sam i planirao da uradim. Mada definitivno planiram advokata da povedem.

Naravno oni ce negarati da smo mi bili na razgovoru pretpostavljam. Ajde jos neko da potvrdi pricu za scoijalne mreze. Pretnje nisu nikome upucene, ni sa cije strane. Samo eto da kazem uvrede
                  Znas kako, najbitnije je da oni shvate sopstvenu gresku, a greska je ta koja je dovela do revolta studenata, pa samim tim i tvog revolta. A to nece moci da shvate ako ne postupis ostro.
                  Ne znam da li ste gledali na Youtube-u, nesto sa filozofskog ili filoloskog faksa, neki profa maltretira studente, cepa im seminarske radove i tako to i oni, s'obzirom da su vecina devojke (a i muskarci koji su bili na snimku deluju, da se kulturno izrazim, poprilicno "nezno") i onda su se tako zalili i plakali na TV-u kako ih profa maltretira i slicno, umesto da se nasao neko pametan, pa da je postupio ostro i objasnio profesoru onako, malo ubedljivijim nastupom, da toga vise nema i da zaboravi na te metode, jer onda ne bi ni doslo do tih problema i do toga da se studenti i studentkinje plase tog profesora (za mene recimo nezamislivo). Bio sam student, doduse davno, cak sam se i borio da promenim mnogo toga na fakutletu, toliko da su me kandidovali za predsednika studentskog parlamenta i umeo sam da povedem ljude, cak smo uspeli neke stvari i da promenimo, prvenstveno odnos profesor-student... pa recimo to da profesori postuju vreme studenata i ako su konsultacije od 3 do 5 popodne, da zaista budu tada u svom kabinetu... ali koliko cujem od mladje garde, situacija sada je manje-vise kao i pre nas...

Da se vratim na tvoj slucaj. Obavezno sa advokatom! Takvim osobama kao sto su oni mora da se zapreti, na finjaka, da ne rizikujes neku tuzbu, ali da shvate da za*ebancije sa tobom nema!

Ako je vas nekoliko snimano sa diktafonom, najbolje bi bilo da podjete svi i da budete jedni drugima svedoci, cak najavite i vi mogucnost tuzbe za neovlasceno prisluskivanje.

Samo ostro i nemoj da popustas, da dozvolis da te neki iskompleksirani mrgud cima za ono za sta realno nema nikakve potrebe! Napravili su gresku, dobili su feedback na facebooku... da imaju imalo mozga umesto tih Dr.titula, onda bi sami shvatili gde su pogresili i ispravili to...

Comment

• RANK
                    CBC Senator XXL
                    • 28.02.2007
                    • 1635
                    • Beograd
                    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Efektnije je da posaljes advokata samog.
                    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Kanarinac
                      CBC Senator XXL
                      • 08.10.2004
                      • 2870
                      • BG,Weedikovac

E pa i ja sam razmisljao shta da uradim. Da li da posaljem samog advokata ili da odem sa njim. Danas sam polozio i poslednji ispit, pa za mesec dana diplomski, ako sve bude po planu. Sutra cu otici do advokata, da popricam sa njim sve i da me posavetuje kako je najbolje da se postavimo. Trojica nas je bilo, i svu trojicu su snimali odvojeno...

I love my

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Brate to ko udba a ne fakultet. Da sam ja ili neki moj ispisnik naseo na tako nešto, pa navikli smo na to, a vi mljadji valjda znate neka svoja prava, kakvo isledjivanje i snimanje, ja bi ih tužio a možda ima i nekog prekršajnog ili krivičnog dela... Idi obavezno kod advokata i ojadi ih...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

i ojadi ih...
                          ...Kada diplomiraš,za mesec dana.

Comment

• [darkside]
                            CBC Veteran
                            • 19.03.2009
                            • 107
                            • Beograd

brale, iskreno se nadam da će advokat odraditi svoje

što se tiče snimanja itd. bilo koji advokat će se samo nasmejati naravno! kakvo snimanje bre, nismo u Severnoj Koreji, ti imaš potpuno pravo na mišljenje, koje je samo više ljudi saznalo putem mreže za druženje. To i jeste osnova demokratije, koliko sam ja upućen.
                            od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• Kanarinac
                              CBC Senator XXL
                              • 08.10.2004
                              • 2870
                              • BG,Weedikovac

Pa i meni se tako cini. Mislim jos sam mu rekao peder Jesu pravili paradu? jesu, znaci nema shta da se vredja, da mu ne bi navukao ove iz gay lobija

Obavestavacu vas kako napreduje borba

I love my

Comment

Working...
                              X