Plin za kola i domacinstvo??

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lakilucano
    CBC Senator XXL
    • 31.08.2007
    • 421
    • Bezanijska kosa

Plin za kola i domacinstvo??

Da li ima razlike izmedju plina koji tocimo u kola i plina koji se koristi u domacinstvu?
    Pitam zato, sto sam otisao na pumpu natocio plin u auto, bilo mi je tesko da odem i da zamenim bocu za domacinstvo nego je natocio na pumpi.
    Desava se to da mi sporet jedva radi na ovom plinu
    bolje sto godina živeti kao bogataš ,nego sedam dana kao siromah.
    Ne predaj se nikad,osim kad moraš.
  • -slavisa-
    CBC Član
    • 30.01.2009
    • 84
    • Raska

Re: Plin za kola i domacinstvo??

U normalnim drzavama je to uredjeno zakonom i sastav autogasa se,najblaze receno,svojim sastavom,odnosno odnosom propana i butana u toj prostoj mesavini,a ta dva gasa procentualno cine devedeset i kusur procenata sastava autogasa,TNG-a, prilagodjava spoljnim temperaturama(al sam ga srocio),dok je kod nas kuhinjski i gas za automobile jedno te isto.Dakle,iduci tom logikom,tvoj sporet je ,,prepoznao,,los gas...

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Kada sam bio klapac,učiše me da se ne koristi svako drvo za roštilj,jer neke vrste sagorevanjem oslobađaju neke loše "dimove" koje meso upija.
      Da li je to slučaj i sa gasom? Šta kaze zakonska regulativa? Kako je ta oblast regulisana u naprednijim društvima?
      Kod sagorevanja u šporetu, produkti se oslobađaju u atmosferu oko šporeta i šire.
      Dve zime smo grejali radionicu kaloriferom na gas. Mis'im,šta reći! U zavisnosti od ture gasa,bilo je da nismo mogli da radimo ni pod maskama od dima i smrada.
      Važi i za gas sa točionica za automobile i za zamenske boce sa NAP-ovih pumpi. Čini mi se da je kod nas to sve isto,a nebi trebalo da bude.

Comment

• SAAB PoWeR
        CBC Senator XXL
        • 26.04.2005
        • 1394
        • tu iza coska(Milwaukee USA)

ovde u usa , , poseban gas se koristi za domacinstva (NATURAL GAS ) koi se dostavlja do kuca pod niskim pritiskom i u gasnom je stanju , dok gas koi se koristi u viljuskarima najvise i nekim kamionim (LP) gas dolazi u tecnom stanju , naravno ima vozila koja idu i na natural gas , ali manje se koristi rari prevelike cene instalacije sistema ali je zato puno jeftitiji nego LP gas
        lp gas sadrzi puno vise karbona za razliku natural gasa (prirodnog) LP gas takodje sagoreva tri puta toplije nego prirodni gas

da jos dodan , LP gas se takodje moze koristit umesto friona za klima uredjaje.

sto se ice grejanja , ja koristim grijalicu koja moze da radi na oba gasa i sagoreva 99 % gasa , dok vece grejalice koje rade na natural gas SVE moraju biti ventilirane , znaci moraju imati dimnjak da bi nesagoreli gasovi napustili grejalicu , kao sto je @ stratos napomenuo , smrdi i itrovno je

verujem da je i u srbiji ista stvar , dve vrste gasa
        _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• lakilucano
          CBC Senator XXL
          • 31.08.2007
          • 421
          • Bezanijska kosa

Ako plin nema jacinu za plamen kako li radi na kolima , a mozda se i varam i mozda nista nije isto.
          Jutros cu da zamenim bocu za bocu pa da vidim ima li razlike.

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

LPT ili ti TNG i gas u bocama su slicni.
            Ja za grejanje godinama (6) koristim TNG u velikom rezervoaru od 3 kubika. To je "isti" gas kao na pumpama. "Isti" zato sto ja ovde trosim cist propan a na pumpama je mesavina Butana i Propana. E sad zavisi od zelje vlasnika koja ce mesavina biti na pumpi.
            Ako treba da promeni gume na kajenu uzece jeftiniju mesavinu i ti ces imati problem...
            https://t.me/pump_upp

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

Jednostavan je odgovor.
              Kad ti garavi šerpu trošiš propan-butan mešavinu a kada je ne garavi (ili jedva malo) koristiš propan(sa eventualno malo butana).
              Inače,po meni,iz zdravstvenih razloga,za kuvanje/šporete samo zemni gas iliti metan kao što je i SAAB PoWeR obrazložio.

Comment

• lakilucano
                CBC Senator XXL
                • 31.08.2007
                • 421
                • Bezanijska kosa

Duzan sam vam odgovor, totalna glupost, zaprljana mrezica na regulatoru.
                Umesto to prvo da proverim ja to proveravam na kraju.

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

LPG je smeša propana butana i ostalih gasova u nekom odnosu. Gas koji se koristi za domaćinstva bi trebalo da bude nešto čistiji bez teško isparljivih primesa kao i za upaljače. Odnos gasova je uslovljen sa dosta faktora između ostalog i spoljnom temperaturom. Boce za viljuškare bi trebale da budu sa sondom, iste kao kuhinjske samo što imaju zelenu oznaku i sondu, boce za automobile bi trebale da su narandžaste i td........sa zakonom ili bez ovo je opisno, ali ovo je zemlja Srbija, gde bi i sam ĐAVO vrat slomio.
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                  X