Predlog u vezi digitalne kamere i fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: Predlog u vezi digitalne kamere i fotoaparata

Ljudi, najuži izbor je Nikon D3100 18 55 mm objektiv. Služiće i kao kamera i kao fotoaparat. Cena je oko 52000 din, mislim da je povoljno. Dve stvari me bune, za još 6000 din me ubeđuju da umesto ovog uzmem bolji objektktiv koji anulira slikanje predmeta u pokretu. Takođe, zbog snimanja video sadržaja, mem. kartica mora da bude brža. Razlika kod 32 Gb između neke ultra i xtreme je 12000 prema 21000 din. Definitivno ću uzeti neku manju u startu.

Interesuje me da li je ovo dobar izbor?! Koliku brzinu upisa mora da ima kartica i gde mogu da pogledam njihove specifikacije?!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• 230
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2007
      • 775
      • Semberija

Za brzine kartica pogledaj http://www.kingston.com/ukroot/flash/photo.asp

Sa objektivom 18-55 ti skoro nećeš imati zum. Ja imam 18-135, i dešava se da mi je i to malo
      Obavezno isprobaj razne varijante.
      155+75=230
      VIVA LA VITA!!!

Comment

• Ji 4Tze
        CBC Senator XXL
        • 04.05.2006
        • 806
        • bg
        • Honda CR-V 4WD

class 6 je za HD video a objektiv mora da ima IS da ne bi šarala slika

Evo kolega s bencha je dao dobar primer podrhtavanja zbog nedostatka stabilizacije
        http://forum.benchmark.rs/showthread.ph ... ost2442654

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Nemam mnogo mogućnosti da proveravam. U gradu skoro nigde ne drže ništa osim idiota. Potrošio sam 2 radna dana pozivajući radnje i pitajući ima li ovog Canona, onog Nikona, nekog Sonyja, pa sam ih obilazio. Prodavci slabo poznaju skuplju robu pa sam dosta saznao od Amazona do nekih consumer sajtova u USA! Jedino me buni taj objektiv. Zoom mi je bio ok kod ovog bez VR. Ovaj sa VR ima isti zoom ali ima i tu neku dodatnu mogućnost, a to produžava objektiv još 3cm minimum i tu se gubi svaka mogućnost kompaktnosti. Žena hoće dobar aparat, nijedan idiot je nije zadovoljio kriterijume, ali želi i kompaktnost.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by Ji 4Tze
            class 6 je za HD video a objektiv mora da ima IS da ne bi šarala slika
            E sada molim te ovo objasni. Ja sam extra laik za ovo, a žena nije prisutna.

Comment

• 230
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2007
              • 775
              • Semberija

18-55 je oko 3x zum, ali kreće iz širokog ugla, što se najjednostavnije može objasniti kao negativni zum, u odnosu na ono što se vidi golim okom. Ako hoćeš da približiš ono što vidiš golim okom, na raspolaganju ti je zum od 35-55, što je oko 1,6X.
              Znači krećeš od 35 mm, ispod toga vidiš više (šire, sa blagom distorzijom ivica koja postaje izraženija kako se bližiš 18 mm), a iznad toga vidiš manje, ali bliže.
              Osim ako ne želiš da ti sve fotografije imaju iskrivljene uglove, nećeš uvek koristiti širokougaoni opseg, odnosno koristićeš najčešće 35mm, kada želiš da fotografišeš ono što vidiš, kako ga vidiš.
              Ako želiš da, ne menjajući svoju poziciju, u kadar uhvatiš što više objekata, objektiv ćeš pomeriti od 35 ka 18, i što ideš niže, tako ti uglovi postaju iskrivljeniji. Ako želiš da, ne menjajući svoju poziciju, "približiš" neki objekat, na raspolaganju ti je opseg od 35-55, što je zoom od oko 1,6X.

Znači, taj objektiv ti teorijski daje zum od 3X, ali realno gledano, dobijaš zum od 1,6X.
              155+75=230
              VIVA LA VITA!!!

Comment

• 230
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2007
                • 775
                • Semberija

@ Ji 4Tze

Sve je to OK, samo ako čovek bude tražio Nikkor IS objektiv, neće ga naći do sudnjega dana.
                Ekvivalent Canonovom IS je Nikkorov VR.
                155+75=230
                VIVA LA VITA!!!

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Da, da VR je kod Nikona. Pošto će se pretežno slikati bebica i sl, onda mi duži objektiv i nije potreban, pogotovo jer je doplata oko 22xxx,00 din. Bitno mi je da VR radi i kod video snimanja, a ako radi samo sa fotografijom, onda mislim da ja baš neću slikati u takvim uslovima da mi to treba, neki mrak ili udaljeni objekti...

Comment

• Nezki
                    CBC Senator XXL
                    • 04.01.2007
                    • 409
                    • Beograd

koliko ja znam VR ne radi kod snimanja

znaci kod fotkanja dosta, ali opet trebas da kliknes na pola sacekas sekundu dve da umiri sliku pa onda opalis
                    iskreno mislim da je d3100 odlican izbor
                    Opel Corsa C by Nezki

Comment

• [darkside]
                      CBC Veteran
                      • 19.03.2009
                      • 107
                      • Beograd

Gledajući šta tebi treba, ovo je definitivno ono što tražiš: http://www.bmfoto.rs/product_nikon-d...8-55mm-vr_3226. Ukoliko imaš dodatnih pitanja, slobodno idi do njih i pitaj ih sve što te zanima. 99,9% će ti preporučiti ono što ti treba, samo im reci cenovni rang i za šta hoćeš koristiti aparat/kameru. Sada svi velki proizvođači imaju aparat i kameru spojene u jedno telo. Naravno, Nikon br.1 a onda svi ostali.
                      od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• 230
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2007
                        • 775
                        • Semberija

VR radi i kod video snimaka, inače ne bi bilo poente da se nalazi u tom objektivu.

Eon, čestitam na izboru, za početak je pravi. Što se tiče objektiva, ne brini, kada ti se supruga navikne na težinu dslr-a kupovaćeš ti i fisheye, i telefoto, i filtere, i speedlight, i stalke, sve po redu

Ozbiljno, kupi polarizacioni filter, on nije skup (10-20€), mnogo znači, a i štiti objektiv.
                        Kada snimaš bebu, pokušaj da koristiš indirektni flash, ili prirodno svetlo, izbegavaj direktni flash, neće joj naškoditi, ali joj neće biti ni prajtno.
                        155+75=230
                        VIVA LA VITA!!!

Comment

• Ji 4Tze
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2006
                          • 806
                          • bg
                          • Honda CR-V 4WD

Zato je DSLR i dobar jer mu retko treba blic za slikanje klinca.
                          Pritom brzo se pali, fokusira i slika, nema onih dosadnih pauzi i čekanja na aparat, samo će često da kopira slike/filmove sa kartice, sa 8GB nisam imao puno prilike da zafali mesta kad zatreba, a ionako sam na put nosio lap sa sobom.
                          Jedino što smara je zvuk zavesice (ne znam kako je na nikonu, na canon 550D je onako prosečno glasan) pa može da probudi uspavano dete.

Comment

• rza
                            CBC Član
                            • 20.01.2009
                            • 60
                            • bgd-nyc
                            • alfa romeo 156 2.0ts

evo jedan sajt sa testovima kamera

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

Comment

Working...
                            X