Ponuda, tender...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TECA
    CBC Senator XXL
    • 14.10.2007
    • 2355
    • Oz

Re: Ponuda, tender...

Oni valjda znaju...
    A,znam i ja...

Treba da se ispuni zakonska norma da ima tri ponude pa da se posao dodeli najbližem rodjaku po zakonu.
    Dobio sam i radio deo tendera za jednu isto tako veliku kucu.Prvo sto traze najnize cene,drugo,u slucaju kvara prvo traze da opet napravis ponudu(ali bez rasturanja) ,da je odobre(7dana),pa tek onda se radi.Kad ti odobre,uradi se i cekas mesecima za pare.U celoj prici,zavisis od vozaca,poslovodje voznog parka,sefa. I svi na neki nacin traze deo kolaca,a obaveznih 10% se salje po kuriru anonimusu(10% od cele sume!),kome,nemam pojma,nije odavde.E,sad velika je to firma i ako sef nad sefom posumnja nesto,verovatno ljut sto nije i on dobio nesto,trazi rupu u racunima i stornira ih,molicu lepo.Objasnjenje moze biti sto je neki deo fakturisan nekoliko dinara vise od specifikacije cene delova koje su bile na tenderu, a od tada je proslo godinu dana.Nema veze to sto su vec odobrili nalog po ponudi koju sam vec unapred dao.A sve se resava,odlucuje i placa u maticnoj firmi,koja je naravno u BGu.
    Cim se ukaze potreba za vecom popravkom,moja ponuda je velika i auto se slepa cak i do Nisa,jasno je valjda zasto.Tu sam bio da radim sitne popravke...******!

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Znam za jadac, kokakola BG mi je ostala dužna 200+ evra, jedna firma iz NS takodje velika sličnu sumu, davio i davio sa svakom sitnicom po računu dok nisam rekao ko vas džebe poklanjam... tako da će se obriše svako ko ne uplati avansno sve što treba pa onda radimo i to po predračunu. prvo fruštuk pa ondak na put

Zato mi ne pada napamet da pravim ponude ovakvim zaostacima soc. svesti koji misle da mi čine uslugu time što će on zaraditi a ja raditi....
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• chobo13
        CBC Senator XXL
        • 01.05.2009
        • 1274
        • pozega,srbija
        • AUDI,VW

hehe,dobro zboris dora!
        kod mene kad se pojave takvi likovi i pitaju moze li na racun uplata,kazem moze ako hoce da plate,i to unapred na odredjenu cenu!
        onda krene ubedjivanje,kao pa ne moze tako,preko racuna je placane bar 15 do 30 dana,.
        samo se lepo nasmejem i pokazem vrata,kao nemam pravo ja tako,mogu imati posla sa inspek i sl.e tad radi pajser i nastaje bezanija!
        drugacije sa takvim likovima 10% nece moci!mnogo su bezobrazni,mada ni ovi privatnici nisu daleko sto se tice placanja na racun,cast izuzecima!

Comment

• TECA
          CBC Senator XXL
          • 14.10.2007
          • 2355
          • Oz

Nemam vise problema sa tenderom,kad dodju tako neki(da bi imali one tri zakonske)za ponudu ja im prvo kazem da sastavljanje moje ponude moraju platiti unapred toliko i toliko.Ako prihvate ponudu,cena sastavljanja ponude im ulazi u cenu posla .U ostalom,sta ce im tender,kada do 100000 din.zakonski on nije ni potreban?Verovatno do rodjak zna koliki mu je limit da isfusere nesto na obostranu korist

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

16 automobila daleko premašuje 100k dinara ali nije vredno truda Ili nećeš dobiti, ili ako dobiješ naderaćeš Oni koji ne naderu i dobiju, ne prave ponude

https.autogas.rs

Comment

• 230
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2007
              • 775
              • Semberija

Dora Samobane, ponudi im popust na avansno plaćanje, pa da vidiš kako će da se prime.
              155+75=230
              VIVA LA VITA!!!

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

nemoj raditi sa nis-om nista.. znam neke koji su nahebali koji su im prodali bazno ulje, pa su na kraju ovi iz nis-a posle probijanja svih rokova za placanje, naterali da se uradi knjizno odobrenje za povracaj dela ulja i placanje ostalog

mogu i da postavim mail ako vas zanima

Comment

• TheWickerMan
                  CBC Senator XXL
                  • 11.09.2007
                  • 791
                  • DE
                  • AR Giulietta TCT

Takodje potvrdjujem da je lose saradjivati sa NIS-om... Probijaju rokove za placanje po 6-7 meseci,iako su radovi odobreni,posle salju dopise da oni to nisu odobrili itd...

Comment

• Cougar
                    CBC Senator XXL
                    • 13.06.2009
                    • 352
                    • NBG // Vrbas
                    • Cougar XR 2.5 V6 24v

Radim svaki dan sa velikim sistemima od trgovinskih preko proizvodnih, transportnih itd. i obzirom da su prilično zavisni od naših proizvoda i usluga relativno normalno se naplaćujemo...

E sad u svakom žitu ima kukolja... a to se uspešno rešava sredstvima obezbeđenja plaćanja poput menica i bankarskih garancija...

Igrači poput nis-a pokušavaju da diktiraju uslove što je normalno iz njihove i poslovne perspektive i pritom traže određene valute plaćanja, fiksne cene za vreme trajanja ugovora i slično... naš privatnik obično pristaje na sve te uslove kako bi dobio posao ali zaboravlja da može da traži i nešto zauzvrat kako bi se obezbedio...

Primer zahteva za ponudu od nis-a je blago rečeno bezobrazan nije jasno da li je regularan tender, balon za ispitivanje tržišta ili nameštanje u kafani već ugovorenog posla u redovne tokove... ali složićete se može im se šta god da je...

Nis kaže:
                    Ваша понуда треба да садржи јединичне цене без обрачунатог ПДВ-а, начин и услове плаћања ( минимално 30 дана од дана фактурисања ) као и гарантни рок на изведене радове који се односе на уградњу нових гасних уређаја и редовне сервисе.
                    Понуде које не буду у складу са траженим као и непотпуне понуде неће ући у даље разматрање.

Privatnik na primer može da odgovori:
                    Ok, dajem 30+ dana valutu plaćanja (pre toga sam dogovorio sa mojim dobavljačem 40+ ili slično), dajem garantni rok na izvedene radove i redovne servise nijansu više od proseka kako bi bio zanimljiv i dajem vam najbolje cene sa ubedljivo najmanjom maržom (računajući na veći obrt koji bi kompenzovao manju maržu i valutu a opet u dogovoru sa mojim dobavljačem kako bi dobili posao, ne treba biti stidljiv u dogovorima moj dobavljač MORA da se uključi u tu utakmicu i da me isprati da bi bio MOJ)... A sa druge strane uzevši u obzir kako sam se otvorio u celoj priči i dao najzanimljiviju ponudu tražim od vas neko od sredstava obezbeđenja plaćanja...

Sad se postavlja pitanje zašto bi kupac poput nis-a izdao obezbeđenje plaćanja kad može da nađe drugog dobavljača kojeg će da guši kao zmija žabu... pa recimo da se mora biti veoma konkurentan i u krajnjoj liniji ponuditi bankarska garancija za izvršenje ugovornih obaveza kojim se kupac štiti od probijanja rokova i slično (ovde se podrazumeva da se kalkulacija uradila do nivoa tačke i da je privatnik svestan svoje nesvesti tj. šta može da ispoštuje)...

SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Sredstva obezbeđenja plaćanja koja se najčešće koriste po zakonu u platnom prometu su: menica i bankarska garancija.
                    Menica je sredstvo plaćanja i obezbeđenja plaćanja kojom se njen izdavalac (trasant) obavezuje, određenom trećem licu - remitentu da će o dospelosti biti isplaćen menični iznos.
                    Meničnu sumu može da isplati lice kome je upućena naredba za isplatu - trasat ili sam izdavaoc menice - trasant.
                    Bankarska garancija predstavlja poseban instrument koji izdaje banka radi osiguranja plaćanja i radi izvršenja ugovornih obaveza u roku i na način kako je to ugovorom predviđeno.
                    Bankarska garancija po svom sadržaju predviđa da će komitent banke (nalogodavac) izmiriti sve preuzete obaveze navedene u garanciji prema korisniku garancije, a ukoliko on to ne učini u roku, takvu obavezu izvršava banka.
                    Obaveza garanta da isplati garantovani iznos nastaje samo u slučaju kada dužnik na pismeni poziv korisnika garancije ne izmiri u roku dospelosti svoju obavezu koja je predmet garancije i ako su ispunjeni uslovi navedeni u garanciji.
                    Bankarska garancija se izdaje na osnovu zaključenog Ugovora o izdavanju garancije između garanta i dužnika po garanciji. Banka izdaje garanciju u tri primerka, od kojih se po jedan primerak dostavlja dužniku, garantu i korisniku (poveriocu).
                    Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

ma kakva crna sredstva obezbedjenja. njemu, meni, nama(malima) trebaju ta sredstva odmah i sada da ne bi ostali mali i postali jos manji. Jeste, NISu treba odlozeno placanje. Nama(malima) treba odlozeno placanje jer da nismo mali imali bi sta da obrcemo, ovako seci usi, krpi ****. To obezbedjenje treba onome ko meni daje robu, da se sutra ne smanjim toliko pa da me ne nadje.

Ovaj zahtev za ponudu, tender, sta li je, je standardna ortodoksna glupost sa kojom se susrecem svaki dan. Cak mi je jako dobro poznato ono sto Tetak kaze (10 anonimnih %) Ovo ili je poslao neko ko se juce zaposlio po partijskoj, rodjackoj ili nekoj drugoj liniji manjeg otpora a ima zavrsen menađment i po zanimanju je menađer ili je neki fosil koji salje na sve strane a đakro ima prolaznu ponudu. Odbace se najmanje i najvece kao neozbiljne i slucajno se odabere bas njegova.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Ok, dajem 30+ dana valutu plaćanja (pre toga sam dogovorio sa mojim dobavljačem 40+ ili slično), dajem garantni rok na izvedene radove i redovne servise nijansu više od proseka kako bi bio zanimljiv i dajem vam najbolje cene sa ubedljivo najmanjom maržom (računajući na veći obrt koji bi kompenzovao manju maržu i valutu a opet u dogovoru sa mojim dobavljačem kako bi dobili posao, ne treba biti stidljiv u dogovorima moj dobavljač MORA da se uključi u tu utakmicu i da me isprati da bi bio MOJ)..
                        Lepo stručno objašnjeno kao da nije u WG

Citiran deo, sve pada u vodu jer dobavljač nema šanse da prihvati te uslove a sa druge strane, monumentalno će napr<viti malo bolju ponudu od mene

Ne znam za ostale ali u domenu gasa, kako sam rekao svaki uvoznik ima svoj servis i pravi konkurenciju svojim kupcima, to ima samo kod nas

https.autogas.rs

Comment

• Cougar
                          CBC Senator XXL
                          • 13.06.2009
                          • 352
                          • NBG // Vrbas
                          • Cougar XR 2.5 V6 24v

U takvoj situaciji u domenu gasa može se samo reći JBG

Šalu na stranu u većini slučajeva kvalitetnim pregovaranjem i ugovaranjem se završava do 60-70% posla.

Glavna ideja bi trebalo da je prenos uslova od početne do krajnje tačke sa što manjim mogućim petljanjem između... drugim rečima podela tereta sa dobavljačem (po mogućnosti da on ponese više ) pošto ništa manje od neće zaraditi na vama nego vi na krajnjem kupcu... pod teretom mislim na valutu plaćanja, rabate, rokove, ugovorne penale, sredstva obezbeđenja itd.

E sad Chubbs kaže mi smo "mali" i nama trebaju pare za juče... verujem da ćete se složiti da se odavno kod nas ništa ne plaća za juče i slično... debeli rabati se davaju za avansno plaćanje, plaćanje 5,10,15,... dana pre valute i slični tripovi... najači/najbezobrazniji rabat koji sam video u životu je bio u slučaju ugovaranja jedne trgovinske unije koja je tražila od dobavljača 1% od ukupnog prometa na godišnjem nivou samo zato što potpisuje ugovor sa njim (ultra bezobrazno zar ne...!? ) i za neverovati da su samo dve velike kompanije to odbile a sve ostale velike pristale obzirom koliki obrt je ugovoren... Isto tako sam imao uvid u ugovaranja "malih" koji su uradili kvalitetno domaći i ugovorili takve uslove sa "velikim" u kojima su zatvorili sve aspekte u toj meri da je velikog svrbela glava do kraja ugovora pri i najmanjem pokušaju odstupanja od ugovorenog...

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

Chubbs kaze da ne moze da kreditira NIS, Telekom, Telenor...dodati po zelji... 30 dana koje neretko budu 120 dana ako ne i celih 364 dana, s tim da cekas taj 4. kad se poklopi da ga imas.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Cougar
                              CBC Senator XXL
                              • 13.06.2009
                              • 352
                              • NBG // Vrbas
                              • Cougar XR 2.5 V6 24v

"Chubbs" ni ne treba da ih finansira već da guši svoje dobavljače pa da prenese koliko god može uslove koje dobije od njih, ono što svako mora da istrpi u tom smislu kreditiranja jesu ruke... što otvara sledeće poglavlje da li se radi posao sa ili bez obrtnih sredstava... i ako se radi sa, čija su

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

Konkretno, Chubbsovi dobavljaci kesiraju sve u kini i koreji a oni mali zuti gejevi nece da daju ni na obraz ni na dodjem ti. Nesto dolazi i iz njemacke a i oni su gejevi. Spanci daju i na dodjem ti ali njihovo nece niko da kupi.

Comment

Working...
                                X