cirliicni domen

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

cirliicni domen

Недоумице око резервисаних назива .СРБ домена

Регистар националног интернет домена Србије је током викенда послао обавештење постојећим корисницима .RS домена о томе који називи .СРБ домена су резервисани за њих. Пошто је скоро 40% корисника .RS домена практиковало да користи стране речи или скраћенице у својим називима домена, појавио се проблем како да се такви називи "преведу" у ћирилицу, а о примењеним правилима корисници нису довољно обавештени.
    Поставља се питање зашто није предвиђено да називи .RS домена написани на страним језицима добију адекватне .СРБ домене онако како се те речи изговарају. Једноставно, није било могуће залажење у смисао и значење појединих назива домена из простог разлога што није могуће поуздано утврдити на ком језику и шта је регистрант домена желео да каже изабраним називом домена. Иста комбинација слова се различито чита на различитим језицима, постоје и скраћенице од почетних слова или настале на неки други начин, а користе се и комбинације са бројевима у називу које само на енглеском имају смисао.
    Зато се за називе .RS домена који у себи садрже знакове "q", "w", "y" и "x" резервишу називи .СРБ домена по посебним правилима, са комбинацијама ћириличких слова "љћњ", "љћш", "шћљ" и "шћњ", која онемогућавају дуплирање назива. У овом случају постојаће велики број резервисаних назива домена на ћирилици који немају семантички смисао, али то је неминовно. Уколико тако одређени .СРБ домен не одговара кориснику, на располагању има три могућности:
    1. Да у периоду права прече регистрације .СРБ домена региструје неки други .RS домен на основу којег би одмах могао да обезбеди жељени назив .СРБ домена.
    2. Да у року од три месеца након истека периода права прече регистрације изабере и региструје неки други слободни .СРБ домен, и даље по повлашћеној цени.
    3. Да у периоду слободне регистрације .СРБ домена региструје само одговарајући назив на ћирилици.

Нa пример, за домен "happyface.rs" биће системски понуђен ћирилички назив "хаппшћљфаце.срб", "хаппшћљфаче.срб" и "хаппшћљфаће.срб". Корисник домена има могућност да прихвати један од тих бесмислених назива или да одмах региструје "hepifejs.rs" и на основу њега добије право да региструје "хепифејс.срб". Може и да сачека период слободне регистрације .СРБ домена и самостално региструје "хепифејс.срб", ако буде још увек слободан. Ако то уради у року од три месеца након истека периода права прече регистрације, добиће га по повлашћеној цени, уз свој постојећи домен "happyface.rs".
    Такође, многи називи .RS домена су због ограничења енглеског алфабета и ASCII скупa латиничких знакова (без домаћих слова "ć", "č", "š", "ž" и "đ"), морали да буду исписани "ошишаном латиницом" (само словима "c", "s", "dj" и "dz"), а постоји и проблем писања комбинација слова "lj" и "nj". За све овакве случајеве се резервише списак свих могућих транслитерованих назива .СРБ домена, од којих корисници могу да изаберу само један од понуђених. На пример, за домен "cesljanje.rs" понуђене су могуће варијанте назива у .СРБ домену – чешљање, ћешљање, чесљанје, ћеслјање, итд. Иако је најчешће само један од понуђених назива логичан, регистрант сам бира који је тај који му одговара. Сви понуђени називи остају резервисани до краја периода права прече регистрације, а потом постају доступни за слободну регистрацију.
    Детаљне информације о .СРБ доменима налазе се на сајту њњњ.срб.
    ovo je moglo i u zezanje.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Odg: ciricni domen

Ja stvarno ne znam koliko daleko smo spremni da nas ovi bolesnici maltretiraju, očigledno da možemo trpeti kao stoka.
    Čitao sam ovo jutros i znaju bitange šta bi dobili pa je automatska poruka na koju neće odgovoriti.

Treba im zatrpavati server koliko god. Znači sad ako ćeš normalan domen koji niko živ u svetu neće naći pa ni 80 posto države, treba da registruješ još jedan pa onda imaš ovaj besplatno (novi Serbski) pa te sledeće godine doćekaju na krivini sa 20 evra pšo komadu a svetski domen košta 7 evra po komadu a ako ćeš neki NET il islično ima i za 3 evra po komadu.

Moram staviti na google Hrvatski ako želim latinicu a želim je a onda me kreten prebaci na nacionalni gogle ali mi daje rezultate sa hrvatskog nacionalnog gugleta jer sam za jezik stavio hrvatski.
    Očekujem da bi sa ovim nadnacionalnim domenom dobio rezultate iz azerbejdžana.

Maksimalno sma se trudio da ne pomenem politiku, ako ko nastavi imajte istu meru
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• stevak
      CBC Senator XXL
      • 31.05.2009
      • 1215
      • Zemun
      • Saab 9000 cs 2.0T

Ni ja ne volim džukele. Mislim, volim one lutalice, al' ne volim one nasilno pedigrirane. Eto, ne volim
      ex SAABotražitelj

Comment

• DraxNS
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2006
        • 520
        • Bačka Palanka
        • Peugeot 307 SW

U zemlji gde je upotreba interneta merena skoro promilima se uvodi ćirilični domen... koji će možda da koristi nekoliko promila od osnovnog promila....

Mora da će uskoro neki izbori (izvini Dora )

Mislim u čemu je poenta ćiriličnog domena kad će mu moći prići samo šačica ljudi? To je kao da staviš ogroman bilbord za svoju firmu, sve uredno osvetljen, u svoju šupu... da ni komšije ne mogu da ga vide... a očekuješ porast prodaje/prometa/čegagod.... Čuveni pucanj u prazno... jako i nikome... osim eventualno sebi u noge (što naravno nije u prazno... ali kad već pucaš tako glupo, tako ti i treba )

Marketing i to jako loš... nesvrsishodan.... a da.. mi živimo u Srbiji...

Comment

• Dzoni_mkv
          CBC Senator XXL
          • 29.04.2007
          • 875
          • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Kada sam prvi put uopste procitao za domene van ASCII kodiranja pao mi je mrak na oci. To je nevidjena glupost. Ali nevidjena. Jedino sto moze da bude dobro je da sve patriJote registruju samo cirilicne domene i da na taj nacin odu u neki cosak tamo gde ce manje smarati. Ne vidim ni jednu jedinu svrhu cirilicnog domena, kineskog, ili sta ti vec ja znam. Glupost. Ako vam se nesvidja forisranje "engleskog alfabeta" onda nemojte koristiti internet. Prosto.
          You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• DraxNS
            CBC Senator XXL
            • 24.10.2006
            • 520
            • Bačka Palanka
            • Peugeot 307 SW

eh.. što ovde nema LAJK pa da ti lajkujem post

Comment

• skijash
              CBC Senator XXL
              • 07.09.2007
              • 1354
              • Beograd
              • wrx

Šta fali još jednoj mogućnosti? Niko nikog ne tera ni da registruje ćirilički domen ni da ga koristi.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Odg: cirliicni domen

U smislu demokratije ne fali ništa, u smislu utrošenog vremena na smišljanje gluparije koje je moglo biti utrošeno na sto drugih pametnijih stvari, fali mnogo.

Ja na ovo gledam kao na atak na moju slobodu izbora jer očekujem da će uskoro za godinu dve kad im opet nestane šta da rade a plata se mora opravdati reći da je SRB domen obavezan a ko nije za to taj je izdajica.

Očekujem povećan broj laptovova sa viralesom gde ćemo se kriti po parkovima i na kratko posećivati internet a oni će kupiti kombije sa triangulacijom da nas love kao šlabe Tihog i Prleta za vreme rata

Oni žive u pretprošlom veku i ja ih se javno odričem. šušumige...

Da dodam sa odričem:
                Sa gnušanjem
                Sa indignacijom
                Sa prezirom
                Sa sažaljenjem (nisu krivi, neko ima pamet neko vlast)
                Sa nemam lepe reči za njih...
                itd....

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

ma mi smo morali da se opredelimo koje je zvanicno pismo srpskog jezika. cirilica ili latinica.
                  nemoze oboje.
                  svi narodi u okruzenju koriste zvanicno jedno pismo.makedonci,bugari,grci i udajleni rusi. i to funkcionise.i ako to nije latinica. ako sam pogresio negde ili ima jos primera ispravite me.
                  i ti jezici nemogu da se pisu latinicom.
                  u grckoj videh sve pise na grckim hijeroglifima,a ako treba ispod pise na engleskom latinicom.a ljudi zive od turizma.

mi se vecito guzicimo kao neki internacionalini-esperantisti .
                  ja sad pricam o srpskom jeziku. naravno da druge nacionalnosti imaju pravo da pisu svoj jezik u srbiji svojim pismom,i da ga koriste na dokumentima i mestima za to predvidjenim.
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• skijash
                    CBC Senator XXL
                    • 07.09.2007
                    • 1354
                    • Beograd
                    • wrx

Doro na tome nisu radili državni službenici pa da kažeš da su mogli nešto pametnije durade, a oni ni ne rade ništa tako da bi ovo bilo dosta pametnije od onoga što rade sad
                    Slobodu izbora nećeš izgubiti jer te na kupovinu domena niko ne može naterati. Ni sad ne moraš da uzmeš .rs ako nećeš.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ovo će se na kraju ipak završti politikom pa da se razidjemo dok se nismo posvadjali

Moram da pecnem... Ko zagovara ćirilicu ne sme da šuška kad piše a ako misli da nam samo to fali za bezbrižan život, nije. Fali nam egejsko more da a i oni štrajkuju iako pišu grčki

@Skijaš
                      Ne budi bukvalista, nisam mislio bukvalno na vladu i političare ali zbog gornjeg mišljenja to će iskoristiti kad tad samo ako mogu ili ako im zatreba.
                      Zaboravljaš da se do skoro lako moglo naterati na šta hoćeš, nije se ništa drastično promenilo. I ovo je primer, šta kao mase su tražile ćirilični domen, demonstracije po ulicama, bile tuče pa da smire narod...
                      98% ljudi u ovoj drživi još uvek nema pojma šta je internet.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                      X