Zdravstveno osiguranje nezaposlenih

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Zdravstveno osiguranje nezaposlenih

U petak sam zaradjujuci 'na crno' imao peh da sam rasekao potkolenicu na staklo i morao da idem na usivanje. Sve bi bilo veoma jednostavno da nije jednog problema, a to je da ja nisam zdravstveno osiguran, niti imam zdravstvenu knjizicu. Otisao sam u KBC Bezanijsa Kosa gde sam platio usivanje. Receno mi je da idem u dom zdravlja kojem moje naselje pripada (blok 45) da bih primio tetanus. E tu pocinje sex...
    Na salteru sam rekao da nemam knjizicu, da su me poslali da primim tetanus, dao papir sa dijagnozom hirurga itd. itd. Poslali su me direktno kod nacelnice jer ona odlucuje sta ce i kako ce posto nemam zdravstveno osiguranje.
    Na pominjanje doticnoj da nemam zdravstveno osiguranje zena je bila poprilicno neprijatna, gruba i nije je nista interesovalo uz obrazlozenje da svako mora da ima zdravstveno osiguranje i zdravstvenu knjizicu i da njihova plata zavisi od nas koji to placamo. Izbacila me je napolje uz napomenu da idem u privatnu kliniku da primim tetanus. Takodje, na moj epitanje da li oni mogu da mi daju isti i da bih platio ona je odgovorila 'mi smo socijalna ustanova i ne mozemo da vam naplatimo'. Da napomenem da sam ja sve ucinio da imam zdravstveno osiguranje: zavrsio fax, nemam posla, uredno prijavljan na birou za nezaposlene ali zdravstveno osiguranje moram da placam, a po logici ako ne radis odakle i da ga platis!?? Kad bih tako sve placao sta bi meni ostalo!?? A opet i da platim to osnovno osiguranje i pored toga bih morao da placam usluge, pocevsi od zubara preko snimanja pa sve do nekih izrazenijih intervencija.
    Elem, nazovem privatnu kliniku i dobijem informaciju da nijedna privatna klinika ne daje tetanus, kao i to da njega ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji. On se prima i ima ga iskljucivo u domovima zdravlja. Prvi rebus: ne mogu da platim da primim u domu zdravlja, a privatne klinike ne rade to....kako onda primiti tetanus!??
    Sav u konfuziji odlazim do Zemunske bolnice, i ponovo ce vracam do kbc na Bezaniji gde sa oba mesta dobijam upute da tetanus primim iskljucivo u domu zdravlja u bloku 45. Opet se vracam u blok 45.... Pauza od 16-16.30h....doktorka dolazi tek u 17h. Upadam preko reda i kazem joj sta su mi rekli, a to je da tetanus moram primiti kod njih. Tu pocinju sledeca pitanja: Zasto nemam knjizicu!? - Zato sto sam nezaposlen!....Zasto ste nezaposleni!?? - Ostajem nem... Morate da platite osiguranje!!!... - kako da ga platim ako ne radim!? itd. itd.
    Na kraju kada sam iscrpeo sve svoje resurse strpljenja, tolerancije i kulture rekao sam da zelim NAPISMENO da dobijem obrazlozenje zasto ne mogu da primim tetanus, zasto me salje u druge ustanove, a onda iz istih vracaju opet kod nje i zasto ne mogu da primim tetanus iako zelim da platim....i to sa sve licnim potpisom i pecatom!
    Opet izlivi besa, dranje i ponizavanje! Ubrzo nakon toga poziv telefonom sestri sa naredbom da joj donese knjigu sa pacijentima koji nemaju knjizicu. Epilog, upisani moji podaci iz licne karte, napisan recept za tetanus i nalog za vakcinaciju i sve zavrseno u narednih 15min. Da napomenem samo da je cela ova prica sa vakcinom trajala preko 3 sata, a meni doktor rekao da idem kuci da mirujem,a ja satima imao maraton na jednoj nozi.
    Moje pitanje je sledece: Da li ja kao nezaposleno lice, uredno prijavljeno na birou za nezaposlene imam pravo na hitnu medicinsku pomoc i zbrinjavanje!?? Svestan sam cinjenice da nisam zdravstveno osiguran i da nemam zdravstvenu knjizicu ali opet da te neko pusti da se inficiras ili iskrvaris samo zato sto si nezaposlen i nemas odakle da platis, e to ne razumem. Ako neko zna nesto vise o ovoj problematici neka kaze jer je i sam zakon o zdravstvenom osiguranju nejasan, a izmene i dopune su gotovo toliko ceste da ni oni kojima je to struka cesto ne znaju da daju pravi odgovor.
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Kolko ja znam, možeš da imaš uredno knjižicu i nezaposlen, al to se dobije u tamo nekom DZ koji radi to, za Palilulu je npr. u Vojvode Vuka.
    Ako nije besplatno onda se plaća 2-3k din mesečno - ali mislim da može besplatno samo treba potvrda da si izdržavano lice.
    Uvek možeš da pozoveš npr. VMA i pitaš kakvi su uslovi lečenja ili intervencija kod njih, ja sam plaćao 1600din kad sam radio analizu na alergije, a nisam imao nikakvu zdravstvenu knjižicu (bilo pre 3-4 godine recimo).

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

To oko toga da li kao nezaposleno lice imas ili nemas pravo na zdravstveno osiguranje je jedna stvar. Ali to da mozes i moras da imas adekvatnu medicinsku pomoc je sasvim druga. Sa tim nadrndanim lekarima i nacelnicima samo ostro i uradi upravo onako kako si uradio. Trazi napismeno zasto nece to da urade i trazis da vidis nadredjenog pa dokle stignes.
      Ja sam letos platio jednu uslugu jer nemam zdravstvenu knjizicu (radim u inostranstvu bio sam na odmoru) i ista prica dajte mi knjizicu, kazem nemam onda pocne nesto da drzi predavanja dok joj nisam ocitao lekciju da je cela bolnica dosla da vidi sta se to desava. Jednostavno, svaka zdravstvena ustanova ima cenovnik ako nemas knjizicu. Platis i moraju da ti pruze uslugu. Toliko. Problem je sto njih MRZI da to rade jer je procedura drugacija, jer moraju da nadju sifru po kojoj placas. E to je njima VEEELIKI problem, i zato su ti komplikovali zivot. Zato, samo ostro, svadjaj se jer drugacije ne vredi.
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Moje pitanje se vise odnosilo na pruzanje adekvatne i hitne medicinske pomoci ako sam nezaposlen, uredno prijavljen i bez zdravstvene knjizice. Da li postoji neki clan u zakonu koji to crno na belo kaze ili nesto drugo na sta mogu da se oslonim kao agument u dijalozima kao sto je bio ovaj u petak.
        Kada sam se prijavljivao na biro prosle godine mogao sam dobiti besplatno zdravsteno osiguranje i knjizicu iskljucivo ako zivim sam!!! Pa cekaj, kako ako sam nezaposlen i po papirima nemam primanja, mogu da zivim sam!??? U svakom drugom slucaju ja to moram da placam jer mi primanja domacinstva prelaze otprilike 15 000din pa po njima to mogu da placam!?? Sad opet cujem da se nesto izmenilo pa da svako je je nezaposlen i uredno prijavljen na birou moze bez nedoknade dobiti knjizicu. Najgore od svega je to sto kad odem i pitam niko nista ne zna...

Comment

• shime
          CBC Član
          • 22.05.2011
          • 79
          • Vlasotince
          • Peugeot 405

Ma mozes da imas zdravstvenu knjizicu kao nezaposleno lice uredno prijavljeno u birou za zaposljavanje. Samo proveri nesto... po novom zakonu o zaposljavanju iako si prijavljen u birou moras svakih tri meseca da ides u biro da ti produze datum za jos tri meseca na ono kartonce jer u suprotnom te brisu sa evidencije o nezaposlenima i time gubis i pravo za zdravstveno osiguranje.
          Moj je savet da se o svemu ovome raspitas u birou za zaposljavanje i oni ce ti sve postupno objasniti kako da uradis da bi dobio knjizicu jer mozda nisu isti uslovi u svim opstinama.

P.S. Evo ovde mozes da se informises
          Last edited by shime; 01.10.2012, 00:14.

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Prijavljen sam ja uredno i kao sto si rekao na svaka tri meseca produzujem 'boravak'. Zakon se menja svakodnevno,a svakako da cu cim ovo prodje otici da se raspitam pa makar mora da knjizicu dobijem na buku i galamu kao tetanus

Comment

• Vuk
              CBC Član
              • 06.10.2007
              • 70
              • Beograd

Mozda cu negde pogresiti ali otprilike ukoliko si prijavljen da si nezaposlen imas pravo u RFZO na opstini u kojoj zivis da overis zdravstvenu knjizicu. Potrebno je da dostavis potvrde o primanjima svih clanova domacinstva i ukoliko su primanja veca od 15000 po clanu placas mesecno osiguranje sto kosta trenutno oko 2600 dinara, uz ostala dokumenta koja potvrdjuju nezaposlenost.
              Ako zivis na NBG, RFZO ti se nalazi u Goce Delceva odmah pored AMSS-a
              "Gledao sam to, ali jedino se ovaj sa kupeom zaista trkao. Ide 250 kmh u repu Bentlija, suvozac govori: "uspori uspori", a vozac "zezanje brate , zezanje" i jos prica kako mu kocnice bas i nisu nesto"

Comment

• milannik
                CBC Senator XXL
                • 23.12.2004
                • 1455
                • Niš

Mislim da mozes da budes prijavljen kao izdrzavano lice, na nekoga iz tvoje porodice (suprugu?). Mislim da je supruga mog kolege bila osigurana preko nase firme...

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Mogao sam ja i ranije da platim i imam knjizicu ali opet bih placao tetanus, isao kod zubara privatno itd. itd. Danas sam resio knjizicu i to po pravilima jednog drugara, a prica ide ovako:
                  -Dobar dan
                  -Dobar dan, mogu li da dobijem zdravstvenu knjizicu!?
                  -Mozete, jel ste zaposleni?
                  -Nisam, nezaposlen sam.
                  -Sa kim zivite!?
                  -Zivim sam!
                  -Izvolite formular popunite i zaokruzite da ste nezaposleno lice koje zivi samostalno i nema nikakva primanja.

Niko nista ne proverava, niti je ikog briga....koliko njih znam koji godinama ovako imaju osiguranje, a d ane placaju, sto bih ja onda izigravao postenjacinu. Nije bas moralno ali ko se kako snadje...

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Svaka zdravstvena ustanova duzna je da ti pruzi hitnu medicinsku pomoc ako si u takvom stanju da takvu pomoc moras da primis, odnosno duzni su da pruze pomoc "...da bi se izbeglo dovođenje osiguranog lica u životnu opasnost, odnosno nepopravljivo ili ozbiljno slabljenje ili oštećenje njegovog zdravlja ili smrt."

Intervencija za saniranje povrede koja zahteva tetanus injekciju, kao i sam tetanus definitivno potpada pod ovu kategoriju.
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Znao sam ja to otprilike, samo nisam bio 100% siguran. Cinjenica je jedna, da vecinu lekara mrzi da rade po nesto drugacijoj proceduri, a sto je najgore od svega sve mi se vise cini da su uopste nezainteresovani za pacijente, svoj posao, na kraju i svoju struku. Biti lekar nije isto sto i biti npr. elektro inzenjer, to nije cista struka, to je POZIV!! Zdravstveni radnici, svestenstvo, prosvetni radnici, vojna lica i tek jos po koji poziv smatraju se specificnim zbog svoje prirode posla i samo odabrani bi trebalo takve poslove i da obavljaju, odnosno oni koji takav posao vole bez obzira na uslove u kojima rade i na samu platu koju za to primaju.

Comment

• dacha
                        CBC Senator XXL
                        • 23.06.2007
                        • 356
                        • Beograd, NBG
                        • Xsara II 2.0i

U hitna stanja spadaju visoka temperatura, krvarenje, prelomi, jaki bolovi u telu, povrede zadobijene u saobraćajnoj nesreći, moždani udari, srčani udari... U slučaju da imas otvoren karton u Domu zdravlja u kojem si bio a knjižica ti nije overena trebali su da te posalju u apoteku da kupis imunoglobulin, a vakcinu obezbeđuje Dom zdravlja jer ona ne može da se kupi u apoteci. Ako nemaš otvoren karton tu gde si došao da te vakcinišu oni moraju da te pošalju u pripadajući Dom zdravlja gde imaš karton kako bi oni uvidom u tvoj dosije videli i vakcinalni karton (kad si poslednji put primio vakcinu) i pružili ti odgovarajuću tj. kompletnu AT zaštitu. To bi bilo u skladu sa pravilima imunizacije. Inače period inkubacije Tetanusa varira u rasponu od 3 do 21 dan.
                        Last edited by dacha; 02.10.2012, 18:32.
                        The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Bio sam ja tada u DZ kome i pripadam ali kao sto sam vec napisao naisao sam samo na neljubaznost, nekulturno ponasanje i bahatost. Razumem ja njihove probleme i uslove rada ali oni se bave humanim pozivom i ako ne mogu da rade i obavljaju takav posao u Srbiji neka odu negde vani ili ne jednostavno ne rade.

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Svi koji ni po jednom osnovu nemaju zdravstveno osiguranje,mogu sami da uplacuju doprinos...kada se samostalno uplacuje,zdravstvena isprava se overava na 3 meseca...
                            Nezaposleni,studenti stariji od 26 godina i svi drugi koji ni po jednom osnovu,ne mogu zdr.da se osiguraju,zdravstvenu knjizicu mogu da pribave samostalnom uplatom doprinosa za zdravstvo.Za to trenutno treba izdvojiti 2.487,55din mesecno,a za tu sumu mogu da se osiguraju i svi clanovi porodice,ako nemaju drugi osnov za osiguranje.
                            Procedura je jednostavna,a obavlja se u ispostavama Republickog fonda za zdravstveno osiguranje prema mestu prebivalista...
                            Od dokumenata je potrebno doneti overenu fotokopiju licne karte,dokaz o uplati mesecnog doprinosa za z.osiguranje,fotokopiju odjave sa prethodnog osiguranja i M obrazac prijave za zdravstveno osiguranje...
                            Na ovaj nacin z. osiguranje mogu da obezbede nezaposleni koji ostavaruju prihode od nepokretnosti,zemljista,kapitalne dobiti i dr,pa se ne svrstavaju u grupu od 1.25mil stanovnika bez prihoda ,za koje drzava obezbedjuje osiguranje...ova mogucnost osiguranja je resenje i za nezaposlene koji ne ostvaruju prihode i vise ne mogu da budu osigurani kao clanovi porodice,a zive u domacinstvu sa dr.clanovima koji ostvaruju prihode vece od utvrdjenog materijalnog cenzusa iznad kog budzet RS ne placa doprinos za zdravstveno osiguranje...
                            Hitna medicinska pomoc,zagarantovana je svim stanovnicima RS,bez obzira na to da li kod sebe imaju overenu z.knjizicu i da li imaju regulisano z. osiguranje...

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

'Hitna medicinska pomoc,zagarantovana je svim stanovnicima RS,bez obzira na to da li kod sebe imaju overenu z.knjizicu i da li imaju regulisano z. osiguranje... '

Ja sam stekao potpuno drugaciji utisak kada mi je ista ta medicinska....HITNA medicinska pomoc zatrebala, a za sve ono sto si naveo iznad citata se slazem, odnosno delimicno slazem.

Comment

Working...
                              X