Koji bojler!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Koji bojler!?

U mnostvu proizvodjaca i naizgled da je sve to manje vise isto ili slicno, a opet mozd ai razlicito ja sam u rebusu koji bojler odabrati!? Cenovno gledano 0d 10 000-15 000 gotovo da svi kostaju. reper mi je kvalitet, ekonomicnost, sto duza opsta garancija, a opet i eventualno neka vasa dobra ili losa iskustva. Zapremina treba da bude 80l. Ovih dana prikupih neke informacije o onom sto me interesuje pa eto da podelim sa vama.

GORENJE:
    TGR 80 N
    - visina 775mm
    - sirina 454mm
    - dubina 461mm
    Cena: 11.185din

OTG 80 Slim
    - visina 950mm
    - sirina 420mm
    - dubina 445mm
    Cena: 13.500din

OTG Slim Simplicity
    - visina 950mm
    - sirina 420mm
    - dubina 445mm
    Cena: 14.800din

GBFU Simplicity
    - visina 803mm
    - sirina 454mm
    - dubina 461mm
    Ovaj bojler ima vazdusni cevni grejac koji nije u direktnom kontaktu sa vodom.
    Cena: 12.990din

Sto se Gorenja tice nije navedeno kakvi su kazani. U vecini slucajeva pise da su metal-celik, duplo emajliran (jel to prohrom, inox...!?). garancija na sve navedene modele je 10god. na kazan i 2 god. opste garancije.
    DOM - INOX prerada:
    DOM 80
    - visina 850mm
    - obim 450mm
    Pise da su od INOX+ABS sa garancijom od 10god. (nije navedeno koliko je opsta garancija).
    Cena: 13.929din

TERMORAD:
    BT-80
    - visina 900mm
    - obim 420mm
    Garancija na prohromski kazan je 10god., a opsta garancija 2god.
    Cena: 14.907din

Elit INOX:
    Talas E80
    - visina 780mm
    - obim 460mm
    Garancija na emajliran kazan 6god. ne znam koliko je opsta garancija.
    Cena: nisam uspeo da saznam cenu.

Talas M/X/XX 80
    - visina 995, 880, 750mm
    - obim 420, 450, 480mm
    Garancija na prohromski kazan 15god., a ne znam kolika je opsta garancija.
    Za ovaj model bojlera navode da imaju ugradjene kvalitetne termostate marke EGO Nemacka.
    Cena: 15.800din

TESY:
    GCV 80
    - visina 776mm
    - sirina 470mm
    - dubina 490mm
    Ima grejac od 3000W.
    Garancija je 10god. na kazan, a 2god. opste garancije.
    Ne znam gde i da li imaju da se kod nas kupe, a samim tim mi je i cena nepoznata.
    URL=http://www.zaslike.com/][/URL]
    BOSCH:
    Tronic 5000T 80:
    - visina 780mm
    - sirina 460mm
    - dubina 440mm
    Ima grejac od 1500w
    Za kazan pise celicni sa staklo-keramickom zastitom (??).
    Garancija na kazan 5god., a opsta 2god.
    Cena: 14.100din

Ovo su neki opsti podaci, nadam se da su tacni. Tek treba da se osvrnem na stepen zastite ali mislim da ako ne svi onda vecina ima dupli termostat, sigurnosni ventil itd itd. Na sta da obratim paznju, kakva su vam iskustva, kakve su komponente koje se ugradjuju u bojlere kod svakog proizvodjaca osobno!?
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Prohron ili Inox nema zaštitu u bilo kom obliku, što bi reklo ako piše emajliran ili plastificiran ili.... Obična gvoždjurija i ne treba ej uzeti u obzir.

Jedina stvar koja crkava na bojleru a to su dve stvari je kazan i grejač. Kazan ako je prohromski neće skoro crći ali će zato da jede grejače više od tog "gvozdenog".. Stvara se galvanska struja zbog raznorodnih materijala , deluje kao elektroliza i i gricka oblogu grejača a onda imaš kuršlus i jedan osigurač manje a naravno i grejač.

Ukratko, kad bih uzimao, bojler bio bi obavezno sa kazanom od prohroma i magnezijumskom elektrodom za zaštitu grejača. Ostalo je sve izgled i ko koga u startu z**** za cenu...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

ko i obicno u pravu je Ravnatelj.
      meni riknuo kazan posle dve godine taj emajlirani,to je bilo pre ok 15 god . nesto pre i ili posle bombardovanja,.
      i kupim kod privatnika nekog na Banovom Brdu, kazan od prohrom celika i ubacim u taj moj bojler. i evo sljaka vec 15 god.mislim da sam jednom menjao grejac.dal imam tu elektrodu ili ne ,nemam pojma.uglavnom imam u njemu jedno 10 kila kamenca sigurno jer ga nisam otvarao boga pitaj otkad . samo taj kazan rucne-izrade-domace-proizvodnje je placen oko 100 evrica ili maraka zavisi sta je onda bilo.od 80 litara je.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• nijebitno
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2006
        • 629
        • Modrica

Kod mene neki stari polovni Gorenje sljaka vec 17 godina valjda, cekamo da rikne. Ciscen 3 puta, strasne kolicine kameca. Kazan je pocincani.

Sto se tice zastite preporucio bih da ima diferencijalni zastitni relej, taj reaguje i na najmanju neispravnost.
        Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Originally posted by nijebitno View Post
          Kod mene neki stari polovni Gorenje sljaka vec 17 godina valjda, cekamo da rikne. Ciscen 3 puta, strasne kolicine kameca. Kazan je pocincani.

Sto se tice zastite preporucio bih da ima diferencijalni zastitni relej, taj reaguje i na najmanju neispravnost.
          Ima li taj relej neki drugaciji naziv!? Nisam video da je igde navedeno da neki bojler ima to sto si rekao?

Comment

• vujke
            Admin
            • 29.09.2004
            • 1673
            • Mladenovac
            • Daewoo Lanos 1.5SX

Poznatije kao fidova sklopka.
            while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Kad se vec cita tema samo da napomenem "LJUDI CISTITE KAMENAC" Bas pre neki dan kao ajde da otvorim da vidim kakva je situacija da ne pojacavam do kraja bojler, posto nas ima dosta u kuci i dosta se peremo pa nam uvek treba jos tople vode. Unutra ludilo, kamenca 3 kofe, zapusio celu kanalizaciju, grejac debeo od naslaga kao ruka, dovodni deo cevi koji ulazi u kazan zabetoniran, prosto ne znam kako je radio i odakle nam toliko tople vode i kako grejac nikada nije crkao. Ceo dan je trajalo ciscenje mulja i odpusavanje kanalizacije zato ko nije skoro cistio to neka uradi sto pre. Sad ima da ga otvaram na svake 2 godine jer se stvarno lako otvara za 2 minuta i onda ce ciscenje trajati 15-tak minuta i sve ce bolje raditi, da ne pricam o bacenom utrosku struje svih ovih poslednjih godina. Posle ciscenja brze se greje manje struje trosi, smanjio sam termostat sa 2/3 na pola i ima vise tople vode nego sto je imao dok je bio na 2/3
              Malo je glupa prica vecina vas to vec sve zna ali ja sam jos pod utiskom, jer ono kao sve znas ali dok ne otvoris i vidis dzumbus sve te ono boli uvo " ma sutra cu"
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• doc
                CBC Senator
                • 25.08.2006
                • 240
                • BGD/KG

Sa svime napisanim se slazem, dodao bih samo jos - sto duzi bojler, i sto uzzaniji.

Ovi mali debeli su vrlo neefikasni.
                Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Svaki bojler je po definiciji neefikasna mašina, izlazi topla voda a ulazi hladna da nadomesti toplu i rashlađuje već ugrejanu vodu.. duplo golo što bi rekli u dominama

Zato je uži bojler nešto efikasniji jer je mešanje tople i hladne vode sporije ali je opet neizbežno. U kombinaciji sa eM-ovim pisanijem gde kamenac dodatno oduzima energiju dobiješ najgoru toplotnu mašinu na svetu. Kamenac ima i prednost, štiti grejač od trošenja obloge, očistiš bojler a onda crkne grejač

Uglavnom, ko može, idealno je da se koristi protočni bojler, trošiš tačno onoliko koliko želiš i imaš uvek tople vode koliko ti treba.

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Termo rad pancevo ima prohromske bojlere i prohromski grejac.
                    Ima i zastitnu magnezijumsku elektrodu koja se menja preventivno na tri godine.
                    I ovaj dom koristi iste kazane mislim.

Ja sam u magnohromov bojler ugradio termoradov prohromski kazan.
                    Vrlo je bitno da se menja magnezijumska elektroda jer ce u suprotnom
                    pocinkovane cevi u ziduda da trpe od tih lutajucih struja.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Zavisi, ja sam stavio elektrodu od pola metra i 2+ cm debelu Ali stvarno koristi, pre toga sam menjao grejače na svakih 6 meseci. Voda u NS je očaj.

https.autogas.rs

Comment

• zvrle
                        CBC Senator XXL
                        • 01.11.2005
                        • 961
                        • Beograd, Batajnica
                        • Golf 4

Što se tiče kamenca, smanjite temperaturu vode, kamenac se intezivno izdvaja na temperaturi preko 60C.
                        “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• frenky9415
                          CBC Početnik
                          • 04.07.2010
                          • 9
                          • Lesak
                          • Opel Vektra 1,8 i + TNG 1990 god

bojler

Ariston made in Italy dobar je, imam ga vec 7-8 god jednom sam ga cistio od kamenca a sad bi trebalo jos jednom Ekstra se pokazao

Comment

• chobo13
                            CBC Senator XXL
                            • 01.05.2009
                            • 1274
                            • pozega,srbija
                            • AUDI,VW

Originally posted by b_samardzic View Post
                            Termo rad pancevo ima prohromske bojlere i prohromski grejac.
                            Ima i zastitnu magnezijumsku elektrodu koja se menja preventivno na tri godine.
                            I ovaj dom koristi iste kazane mislim.

Ja sam u magnohromov bojler ugradio termoradov prohromski kazan.
                            Vrlo je bitno da se menja magnezijumska elektroda jer ce u suprotnom
                            pocinkovane cevi u ziduda da trpe od tih lutajucih struja.
                            pogresio si za termorad bojlere,ta fabrika je u pozegi i imaju dugogodisnju tradiciju u izradi bojlera.prvenstveno su poceli proizvodnju grejaca da bi kasnije kompletirali proizvodnju komplet bojlera.u mojoj kuci su trenutno dva bojlera i sluze vec 10god bez problema,i koliko znam kvalitet im je na prvom mestu.

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Originally posted by frenky9415 View Post
                              Ariston made in Italy dobar je, imam ga vec 7-8 god jednom sam ga cistio od kamenca a sad bi trebalo jos jednom Ekstra se pokazao
                              Moj drugar je pre dve godine uzeo njihov bojler, secam se da je bio na akciji i kostao nesto ispod 10k din. Garancija godinu dana i odmah po isteku crkne grejac, a konstantno ima problem sto mu se nekako cini da se bojler suvise brzo 'isprazni' tj. ostane bez tople vode iako je podesen da radi na max. Kao da ne zagreva dovoljno, a znam kada je kupovao termostat da je kupio bas onakav kakav treba. Zato u ovaj izbor nije usao Ariston.

Comment

Working...
                              X