kantena
Collapse
X
-
-
Zaboravih na ovu temu..
Momci, bavim se ovim poslom i video sam svasta.. Recimo da sa pendrekom moze da se ostvari konekcija na 1km... isto tako sa kantenom na 150m nece da se konektuje.. nema pravila.
Zato i kazem ovo, jer od 10 komada pravljenih antena, ne postoji dve koje zrace isto..narocito da pomenem opet shabacki grid sa obicnom zicanom mrezicom.
Ova livena stvarno na oko izgleda super, ali pitanje koliko je parabola 'pogodjena', da li je uvijena, da li je ziza na pravom mestu itd..
Ne kazem da to ne moze ili nece da radi, ali 99% korisnika ne razmislja na pravi nacin.
Jeftina (home made) antena, osim sto nema zeljeni dobitak unosi mnogo vise suma u etar jer rasipa na sve strane. To dalje smeta drugom korisniku, drugom AP-u itd..
Zatim velika snaga kartica/AP-ova koju korisnici traze radi sto boljeg signala -a sve to samo da bi kompenzovali losu antenu!!!
Moj zakljucak sto se tice improvizacija a vi ne morate da prihvatite ako vas boli po dzepu je da ima dobrih home made antena, ali 95% su lose! Od dobrih cu da izdvojim kombinaciju satelitski tanjir + pravljeno socivo za njega. Jeftina i odlicna antena ali opet ako se ispostuju minimalni uslovi.
Ostale kante, burice, kutlace i kaveze necu dalje da komentarisem.
Pozdrav drustvu | vujkewhile(!asleep()) {sheep++;}
Comment
-
-
ja pravim kopiju hyperlinkve panel antenne od 12 db, radi u na g ap na 3 km, bez problema...
A su grid sam kupio vec do sad 5 komada, sve rade do jaja, i potpuno ist kao hyper, liven, samo ga hvaliti mogu, net stumblerom proban, nema razlike...Fun starts @ 3000 RPM
Alfa Romeo 146 1.8 Ts
Comment
-
-
Prava je istina da fizicki antena za tako visoku freq. mora da bude savrsena. Moguce je napraviti bilo sta ali da ne bude pravljenje skuplje nego original. Da ne govorim o teflonu i slicnim egzoticnim materijalima koji MORAJU da se koriste kao izolatori a narocito ako je antena spoljna a jeste. Bez toga NEMA dobrog i stabilnog SWR-a. Takodje je kritican i izbor coax-a zbog gusenja na tako visokoj freg. kao i izbor konektora. To je u principu veoma skup sport a povecanje snage predajnika da bi se kompenzovali gubici su teror za taj spektar, plus harmonici. Zar to nije ilegalno? Koliko ja znam snaga je veoma ogranicena. Nekada se i za manje prekrsaje po slicnom pitanju krivicno odgovaralo. Imajte u vidu da je izracena snaga zbir snage predajnika i dobitka antene a ne samo snaga golog predajnika i da je za 3db potrebno da se duplira snaga pa vi vidite sta izadje kroz antenu od 24db pa jos ako nije dobro fokusirano.
U principu na tako visokoj freq. ne igra snaga posebnu ulogu nego ugao zracenja i obavezna opticka vidljivost inace je gusenje ogromno a refleksije su slabe jer se veoma mnogo guse. Antena je zaista glavni faktor sistema a to ce se tek videti kad naraste broj linkova. Bice haos a sve zato sto se ne zna sta se radi i juri za novcem po svaku cenu. Pominje se tu "pendrek" antena. Jeste li vi svesni sta znaci velika snaga i pendrek koji ima kruznu polarizaciju. Onaj ko je najjaci ima da "pokochi" sve redom slabije u blizini. Posto se radi o komercijalnim sistemima ima da bude rat ako vec nije poceo. Nikakave, ali bukvalno nikakve, improvizacije ovde ne bi trebalo da postoje. Potrebno je i znanje i merna tehnika da bi se napravila jedna dobra antena. Moguce jeste, ali . . .
Comment
-
-
Milose ti si koliko vidim iz bg?
Razmisljaj odmah o ovoj gorepomenutoj 24-ci jer je u BG spektar toliko zagusen da bez usmerene veze na 500m nema sanse da se zakacis na AP.
Ili ako si spretan mozes da prodjes sa 25-30E u varijatni biquad+sat dish.
Tvoj novac, tvoj izborwhile(!asleep()) {sheep++;}
Comment
-
-
da, karaburma city... poludeo sam jer kod kuce nemam nikakav pristup internetu (imam staru centralu puca veza non stop i sporo je, adsl odmah ne dolazi u obzir, kablovska ne postoji, jedino wireless mi ostaje ili astra)
na kraju cu da kupim gotovu stvar i samo da je izmontiram...
hvala svakako
Comment
-
-
Pogledaj Milose sta Vujke nudi kao mogucnost. Mislim na tu antenu sa tanjirom kao reflektorom. To bi mogla da bude kvalitetna stvarcica a opet ne tako skupa.
Da ne budem pogresno shvacen. Dobrom antenom koja ne mora da bude ona sa dobitkom od 24db vec zavisi od potrebe i jevtinija dobijas sigurnu vezu za sebe a ujedno ne stvaras smetnje drugima (niti drugi tebi). To je cilj na ogranicenom prostoru sa mnogo aktivnih antenskih jedinica. Nije uvek potreban veliki cash vec dobra informacija
Comment
-
Comment