Varljivo sunce

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Varljivo sunce

Nabavih termometar koji, za razliku od onih kućnih, može da meri temperature veće od 50 stepeni. Prvobitno sam merio tim kućnim kad je zvanična temperatura bila 32 stepena, ali nisam uspevao jer je skala pokazivala maksimalnih 50 stepeni.

Živo me zanimalo koliko je ono preko 50 i kolika je temperaturna razlika između one zvanično izmerene u nekom Košutnjaku u hladovini merne kućice i one koja nas dočeka čim izađemo ispod neke hladovine.

Dakle, danas u 14 sati, kada je zvanična temperatura 35, moj termometar izložen suncu pokaza 62 (!) stepena. Temperatura idealna za fermentisanje duvana ali sumnjam da našem skalpu to baš prija.
    ex SAABotražitelj
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Ono sto se meri je temperatura VAZDUHA, a ne povrsine direktno izlozene suncu.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• stevak
      CBC Senator XXL
      • 31.05.2009
      • 1215
      • Zemun
      • Saab 9000 cs 2.0T

Slažem se, ali kad izađem na sunce, to sunce deluje na moju tintaru isto kao što deluje na termometar.
      ex SAABotražitelj

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

Zato je tu nada macura.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Ma, kakva cura (ili Macura) na ovu vrućinu!? Mada...hmmm...dok sam bio mlađi nije bila tak'a vrućina (valjda) da bi mi smetalo
          ex SAABotražitelj

Comment

• Ji 4Tze
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 806
            • bg
            • Honda CR-V 4WD

Dok si bio mladji svašta ti nije smetalo

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by stevak View Post
              Slažem se, ali kad izađem na sunce, to sunce deluje na moju tintaru isto kao što deluje na termometar.
              Pa ne baš ... ali nije bitno (zavisi od upijenog IC spektra, ali već cepidlačim a nisam se zato javio).
              ...
              Nego, ajd' vidi šta je danas na +40°C (onih 32 pa i 35 su sića) ... može li se kuvati ručak? (kokice ili lazanje za mikrotalasnu ).
              Baš me zanima šta će reći tvoja spravica.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by expendable View Post
                Nego, ajd' vidi šta je danas na +40°C

Danas u 14 izmerio 60°C.
                ex SAABotražitelj

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Šta god rekla sprava u radionici u hladu je 36 stepeni...
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

Originally posted by stevak View Post
                    Danas u 14 izmerio 60°C.
                    koliko dugo ti je stajalo na suncu? i zavisi koji je materijal pa moze da upije vise ili manje toplote . uglavnom to se tako ne meri,jer ne znaci nista.jedino je u hladu relevantno.
                    i zimi kad bi po suncanom danu merio temeperaturu na suncu dovoljno dugo,bilo bi mnogo "toplije". ali toga se niko ne seti zimi,ne znam zasto. mozda je onda atraktivnije pronaci sto nizu temperaturu,pa niko ne meri ladnocu na suncu.
                    danas je suncevo toplotno zracenje dostiglo 670 W/m2.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• chobo13
                      CBC Senator XXL
                      • 01.05.2009
                      • 1274
                      • pozega,srbija
                      • AUDI,VW

ovo je kod mene izmereno u radionici u hladu pre pola sata...
                      a na bordu u autu u 15.30h stoji cifra od 41 stepen...

Comment

• stevak
                        CBC Senator XXL
                        • 31.05.2009
                        • 1215
                        • Zemun
                        • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by zoranbg View Post
                        koliko dugo ti je stajalo na suncu? i zavisi koji je materijal pa moze da upije vise ili manje toplote . uglavnom to se tako ne meri,jer ne znaci nista.jedino je u hladu relevantno.
                        Bio na suncu 15-20 minuta, a inače je stakleni termometar. E sad, što se tiče relevantnosti merenja, to ne sporim. Ovo sam merio zbog situacije u kojoj ne mogu da pretrčavam k'o partizan od drveta do drveta kako bih bio u hladu
                        ex SAABotražitelj

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ovo je danas "izmereno" u valjevu. nema ko nije podelio na fejsbuku. temperatura aluminijuma. Ima jedna moja reklama na novosadskom strandu koja pokazuje slicno, bila je hit prosle godine.

Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Na toj "tvojoj" sam lično video 76 ili 78 ne sećam se tačno imam negde sliku...

Nego kad smo kod temperature kako ja da ohladim vazduh koji ulazi u motor i da li to ima svrhe kod ne turbo motora, mislim ima svrhe potpuno ima drugačiji zvuk i vuče kao nenormalan na 12-17 stepeni, a danas se tačno videlo kad uđem u područje planine gde je 5-10 stepeni hladnije (bio ceo dan hlad) kako poleti.

Ovo čudo ima 60 konja i kad se obilazi na uzbrdici mora da se isključi klima, izgleda da sam u par navrata uspeo da zbunim ECU čestim on/off klime, uradim off i sad ću običi kad se pojavi tamo neki iz suprotnog smera, ja on da se hladim, međutim odmah se ukaže prilika i ja off klimu i po gasu, kad sam obišao opet ON, i klima radi ali ECU to izgleda nije shvatio kao ON i auto nema snage ni za nizbrdo... onda off klima, off ventilator, posle 30 sekundi sve na on i auto vuče kako treba...

Definitivno mi treba hlađenje vazduha i druga mapa ili samo hlađenje ili nešto treće, kad ide onda ide i ne čuje se kao da je elektro motor u autu... a kad zeza, samo nema snage odjednom i postane bučan i nervira me... ideje.
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

imas tamo u o temi, napravis nargile ali za auto. preuzeta tehnologija sa mesersmita.

Comment

Working...
                              X