Parkiranje ispred svoje kuće, stubići

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dawid
    CBC Početnik
    • 04.03.2010
    • 4
    • Kuća

Parkiranje ispred svoje kuće, stubići

Pozdrav,

standardno, ako nije za ovaj deo foruma, zamoliću admina da prebaci post gde treba.

Naime, zanima me par stvari. Prvo, da li je običaj da ispred svoje kuće, na prostoru koji čistim, održavam, planiram svoj automobil da parkiram i da isto tako očekujem, kad nekog zamolim, da mi to omogući, te ne shvati kao uvredu? Ono klasično, svako ispred svoje kuće parkira svoje vozilo. Ne računa se kad u prolazu ostavite kola na par sati, nikom kruna neće pasti s glave, nego kao "svoje mesto". Nije mi dedovina, ali sam uvek mislio da je to neki uvreženi običaj. Uz dodatak da ulica nije zonirana.

I drugo, da li znate, da li uopšte i kome mogu da se obratim sa molbom da na tom prostoru postavim mobilni stubić - trougao, a takođe i ispred kapije, ulaza u dvorište kuće, jer se nemalo puta desilo da mi neko bukvalno onemogući prilaz kući?
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Selo, grad, kakav si sa komšijama, da li se oni parkiraju ili neko drugi...? normalno je svako pred svoju kuću ali kad je slava i ima puno gostiju, niko od komšija se neće buniti pa i oni su na slavi kod tebe... U gradu pauk dolazi i nosi bez problema, još kad se upoznate sa pauk majstorima, samo ga prenesu tri ulice dalje pa nek ga traži do prekosutra.

Ja imam veći problem na javnom parkingu za koji nije zaduzen pauk (on nosi samo sa taxi mesta i invalidskih) nego saobraćajna inspekcija, kad dva majmuna zauzmu 5 parking mesta i ostave kola mesecima to je procedura da se usereš da ih skloniš legalno... ekstremne mere ali ne bih da ti otkrivam detalje
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• stevak
      CBC Senator XXL
      • 31.05.2009
      • 1215
      • Zemun
      • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by dawid View Post
      I drugo, da li znate, da li uopšte i kome mogu da se obratim sa molbom da na tom prostoru postavim mobilni stubić - trougao, a takođe i ispred kapije, ulaza u dvorište kuće, jer se nemalo puta desilo da mi neko bukvalno onemogući prilaz kući?
      Nekad je za izgrađene, ali ne i zonirane parkinge bio nadležan parking servis isto kao i za zonirane, a možeš i na srpski način- postaviš bez pitanja, pa se praviš lud.
      ex SAABotražitelj

Comment

• dawid
        CBC Početnik
        • 04.03.2010
        • 4
        • Kuća

Hvala na odgovorima.

Širi centar grada je u pitanju. Sa starim komšijama sam odličan i sve je već uhodano, jer sam i sâm starosedelac. Kako ide ova nova gradnja, dolaze neki novi ljudi (nove komšije) sa svakakvim idejama, kreću odmah đonom, pa sam želeo da preispitam svoje uverenje.

Nije mi opcija da na svoju ruku ugrađujem te stubiće jer je komšija to uradio i veoma brzo mu je stigla inspekcija. Morao je da ih ukloni i plati kaznu, pa je onda tražio dozvolu (ne znam od koga, a sad nisam u prilici da ga pitam), vratio ih i pretpostavljam da sad plaća neku mesečnu taksu.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Davide, ne živiš u tačci, ispravi to u profilu.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

U suštini ne smeš da postavljaš stubiće i slične zapreke na javnim površinama, doduše termin "javna površina" je dosta rastegljiv u određenim situacijama. Ako je površina ispred zgrade deo katastarske parcele na kojoj se nalazi zgrada i koja pripada stanarima zgrade onda možeš uz saglasnost skupštine stanara da postaviš stubiće i niko ti ništa ne može. Sa druge strane ako je reč o parceli koja pripada nekom drugom ili predstavlja javnu površinu onda od toga najverovatnije nema ništa. Znam da je nekada neki gradski sekretarijat (valjda za saobraćaj) izdavao dozvole u nekim situacijama ali nisam 100% siguran u kojim tačno. Nebi bilo loše da odeš do opštine kojoj pripada tvoja zgrada, do komunalne inspekcije pa da zamoliš nekog od komunalnih inspektora da ti pojasni šta i kako. Btw ako ti nije frka napiši adresu zgrade pa ću ti reći tačno da li katastarska parcela oko zgrade pripada vama ili je nekako drugačije rešeno.

Comment

• dawid
              CBC Početnik
              • 04.03.2010
              • 4
              • Kuća

Dakle u pitanju je privatna kuća. I ja zaista nemam nikakvo zakonsko pravo na to parče asfalta ispred nje (znam da ne pripada mojoj katastarskoj parceli), ali sam mislio da postoji neki običaj, da ako već imam automobil, da ću imati i prednost, nepisano pravo, da ga parkiram na tom mestu, ispred svoje kuće, te da ostali to uvažavaju. Većina to i radi, ali eto ima nekih novih ideja, pa proveravam, možda ovo moje razmišljanje nije više aktuelno.
              Sve je jasno. Ima tu još nekoliko opcija, pa ću se izboriti nekako.

Hvala na savetima i pomoći.

Pozdrav.
              Last edited by dawid; 05.02.2014, 21:50.

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Formalno ako ne pripada tebi nemas nikakva prava na taj deo asfalta.

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715
                  • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                  • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Vlasnik kuće ima prava samo u slučaju garažnog ulaza. Tj. samo tu ne sme da se parkira. Sav ostali prostor oko kuće je javna površina. Imamo i mi sličan slučaj u kraju, i svi parkiraju tik do ulaza u garažu. Nema više tog poštovanja o kojem pričaš. Sve se svodi na to ko je luđi, ako si spreman da dižeš brisače, ulaziš u konflikte itd.

Comment

Working...
                  X