Vlaga i budj na zidu, kako se resiti?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Radan
    CBC Član
    • 21.09.2013
    • 79
    • Grocka
    • Reno Megan 1

....e da od alata još ti treba otvarač za pivo a količina zavisi od kvadrature,a iz iskustva ide gajba na 12 kvadrata .Hvala Dora na sugestiji
    Bolje jednom dvaput nego nijednom triput

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka
      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Hteo sam nesto slično da uradim kod mene i arhitekta mi je rekao da ni u ludilu ne stavljam izolaciju iznutra.
      Pitao sam ga zašto, on mi je rekao to je kao da nosimo veš od najlona. Zid je sastavni deo kuće, a ne dvorišta i on ima svoju ulogu u toj kući. Stoga je jedino ispravno spolja uraditi izolaciju, a ukoliko se nema novca ona bolje ništa ne dirati po pitanju izolacije. Tako sam i uradio, nisam nista izolovao i sve je u najboljem redu

Comment

• Bane
        CBC Senator XXL
        • 30.05.2006
        • 344
        • Konjarnik Bg

E brate vecu glupost odavno ne procitah!A sta tom kolegi smeta ves od najlona?

Comment

• macaneli
          CBC Senator XXL
          • 04.08.2008
          • 327
          • sremska mitrovica - Genova
          • S-max

verovatno ne moz' guza da mu dise
          ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• Radan
            CBC Član
            • 21.09.2013
            • 79
            • Grocka
            • Reno Megan 1

Originally posted by nikaragva View Post
            Hteo sam nesto slično da uradim kod mene i arhitekta mi je rekao da ni u ludilu ne stavljam izolaciju iznutra.
            Pitao sam ga zašto, on mi je rekao to je kao da nosimo veš od najlona. Zid je sastavni deo kuće, a ne dvorišta i on ima svoju ulogu u toj kući. Stoga je jedino ispravno spolja uraditi izolaciju, a ukoliko se nema novca ona bolje ništa ne dirati po pitanju izolacije. Tako sam i uradio, nisam nista izolovao i sve je u najboljem redu
            Pozdravi ti tog arhitektu i neka on završi neki ubrzani kurs za frizera,neće se on od arhitekture hleba najesti. Poređenje gaća od najlona i zida......

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka

Jbg, on jede lebac od toga i to beli
              Mozda nisam ja dobro preneo njegove reci ... uostalom nebitno, ja ves od najlona ne bih nosio, samo pamuk ili vuna do koze

Nego pade mi na pamet u vezi tog problema, znam jos ljudi koji ga imaju, kako bi bilo da se preko tog mesta gde je beton i gde se javlja kondenzacija i budj, to sve ociti pa prelepi onim ytong plocama 50x50? One izoluju mnogo bolje od betona, a disu, za razliku od stiropora.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Matematika je jasna!

Spoljna izolacija:

Zid je unutar sobe i akumulira energiju sobe.

On je na nekoj temperaturi sobe od recimo 22 stepena ako temperatura padne ispod te

temperature on odaje toplotu a obrnuto je apsorbuje. Ovo rezultira stabilnijom temperaturom.

Unutrasnja izolacija:

Zid je izolovan i njegova temperatura je priblizna spoljasnjoj temperaturi. Izolovani zid nije

vise u stanju da akumulira energiju. Ako je jedan zid u sobi nije problem mada ni dva zida

sa unutrasnjom izolacijom nisu problematicna.

Sam blok kao gradjevinski materijal je izolator jer ima vozdusne pregrade u sebi.

Problem nastaje kod betonskih greda, stubova i ploca. Beton je odlican provodnik

toplote ali i veliki akumulator energije.

Vlaga se javlja usled razlike u temperaturi vazduha i zida, ako je zid hladniji od

vazduha kondenzuje se voda iz vazduha na zid.

Ukoliko je na zidu krecni malter sanse da se javi budj su male jer krec ubija gljivice.

Druga prednost krecnog maltera je sto abserbuje valagu u sebe i nema je na povrsini zida.

Losa strana je sto je dosta slab i runi se, bukvalno ne mozes tipl da postavis u njemu.

Malter sa vecim sadrzajem cementa zna da budja. Takodje gletovanjem zidova dolazi do

sprecavanja zidova da apsorbuju vlagu.

Sve u svemu unutrasnja izolacija je mnogo bolja nego bez ikakve izolacije.

Mislim da je ona vuna sto se kupuje u rolnama nikakav izolator. Ili presovana staklena vuna

u tablama ili stiropor iza gipsanih tabli.

Comment

• FM III
                  CBC Član
                  • 28.04.2010
                  • 79
                  • Beograd
                  • Ford Focus mk3,5

Ja sam imao problem sa budji, ali u stanu i nikako nisam mogao da radim izolaciju sa spoljne strane, tj. nisam imao ''mogućnosti'' da radim celu zgradu spolja.
                  Našao sam firmu (nažalost više ne postoji) koja mi je odradila posao pre nekih 18 - 19 godina na sledeći način:
                  - postavljanje drvenog kostura za rigips ploče debljine 5cm
                  - izolacija je meni uradjena sa kamenom vunom isto 5-ica (ti sad imaš veći izbor materijala)
                  - ''parna brana''
                  - rigips ploče
                  - i naravno molerski radovi posle toga, gletovanje, krečenje
                  Na pitanje zašto drveni kostur a ne alu original, rekoše mi da je aluminujum dobar provodnik i da se baš zbog provodjenja toplote i razlike u temperaturi pojavljuje kondez i posle budj, a da je drvo dobar izolator.
                  Sledeće moje pitanje je bilo šta je to parna brana i dobio sam odgovor da je to najlon malo deblji koji se kupuje na metar a koji i dan-danas koriste moleri prilikom radova po stanovima i kućama. Njena uloga je da speči vlagu iz toplijeg vazduha da dodje u dodir sa hladnim delovima zida.
                  Pre radova je prvo odradjeno čišćenje zidova od budji i tek onda su sve to uradili.
                  Radovi su obavljeni u letnjem periodu i čekao sam skoro 3 meseca da bi to uradili, jer zimi skoro i da nema svrhe raditi sve to.
                  Pre par godina je opet pokazalo malo budji pri plafonu, ali najviše zbog činjenice da je iznad stana ravna ploča, tj. terasa. Jeste da je od sobe otpalo 7 cm. duž jednog zida i jedan ćošak do prozora, ali je problem na duže vreme rešen.
                  Sada je izbor materijala mnogo veći i imaš mnogo veće mogućnosti da to odradiš, ali ako radiš unutrašnju izolaciju u bilo kojoj kombinaciji ja ne bih nikako izbacio drveni kostur i parnu branu.
                  Radove nemoj izvoditi sada sačekaj toplije vreme.

Comment

• Radan
                    CBC Član
                    • 21.09.2013
                    • 79
                    • Grocka
                    • Reno Megan 1

E nekad su se stambene zgrade pravile od betona KOMPLETNE.Čak i pregradni zidovi u stanu.To je bilo dok je Bog hodao po zemlji.Nije bilo vlage ni buđi jer su se pravile po standardima i to ISO standardima.Kolega ta "parna brana" i drvena konstrukcija su da izviniš na izrazu qu..c na biciklu.Svako oblaganje drveta najlonom ima za rezultat trulenje drveta.Zašto izmišljati rupe na saksiji kad već postoji rešenje.Mineralna vuna je takođe mnogo jeftinija i dostupnija i služi isključivo za izolaciju a stavlja se baš zbog disanja zida.A sami profili su toliko tanki da je skoro nemoguće da oni održavaju zid hladnim.
                    Last edited by Radan; 16.11.2014, 14:57.

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka

Ovde je jedino rešenje rušenje i ponovna izgradnja, kako je krenulo
                      Ali ovaj put po jusu, ako picousti dozvoli!

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Različita rešenja postoje za različite zahteve u skladu sa budžetom.

1) Spoljna izolacija nema premca i to smo svi kostatovali
                        2) Unutrašnja je nužno zlo
                        3) Pitanje je samo tehnika unutrašnje izolacije
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                        X