Hteo sam nesto slično da uradim kod mene i arhitekta mi je rekao da ni u ludilu ne stavljam izolaciju iznutra.
Pitao sam ga zašto, on mi je rekao to je kao da nosimo veš od najlona. Zid je sastavni deo kuće, a ne dvorišta i on ima svoju ulogu u toj kući. Stoga je jedino ispravno spolja uraditi izolaciju, a ukoliko se nema novca ona bolje ništa ne dirati po pitanju izolacije. Tako sam i uradio, nisam nista izolovao i sve je u najboljem redu
Hteo sam nesto slično da uradim kod mene i arhitekta mi je rekao da ni u ludilu ne stavljam izolaciju iznutra.
Pitao sam ga zašto, on mi je rekao to je kao da nosimo veš od najlona. Zid je sastavni deo kuće, a ne dvorišta i on ima svoju ulogu u toj kući. Stoga je jedino ispravno spolja uraditi izolaciju, a ukoliko se nema novca ona bolje ništa ne dirati po pitanju izolacije. Tako sam i uradio, nisam nista izolovao i sve je u najboljem redu
Pozdravi ti tog arhitektu i neka on završi neki ubrzani kurs za frizera,neće se on od arhitekture hleba najesti. Poređenje gaća od najlona i zida......
Jbg, on jede lebac od toga i to beli
Mozda nisam ja dobro preneo njegove reci ... uostalom nebitno, ja ves od najlona ne bih nosio, samo pamuk ili vuna do koze
Nego pade mi na pamet u vezi tog problema, znam jos ljudi koji ga imaju, kako bi bilo da se preko tog mesta gde je beton i gde se javlja kondenzacija i budj, to sve ociti pa prelepi onim ytong plocama 50x50? One izoluju mnogo bolje od betona, a disu, za razliku od stiropora.
Ja sam imao problem sa budji, ali u stanu i nikako nisam mogao da radim izolaciju sa spoljne strane, tj. nisam imao ''mogućnosti'' da radim celu zgradu spolja.
Našao sam firmu (nažalost više ne postoji) koja mi je odradila posao pre nekih 18 - 19 godina na sledeći način:
- postavljanje drvenog kostura za rigips ploče debljine 5cm
- izolacija je meni uradjena sa kamenom vunom isto 5-ica (ti sad imaš veći izbor materijala)
- ''parna brana''
- rigips ploče
- i naravno molerski radovi posle toga, gletovanje, krečenje
Na pitanje zašto drveni kostur a ne alu original, rekoše mi da je aluminujum dobar provodnik i da se baš zbog provodjenja toplote i razlike u temperaturi pojavljuje kondez i posle budj, a da je drvo dobar izolator.
Sledeće moje pitanje je bilo šta je to parna brana i dobio sam odgovor da je to najlon malo deblji koji se kupuje na metar a koji i dan-danas koriste moleri prilikom radova po stanovima i kućama. Njena uloga je da speči vlagu iz toplijeg vazduha da dodje u dodir sa hladnim delovima zida.
Pre radova je prvo odradjeno čišćenje zidova od budji i tek onda su sve to uradili.
Radovi su obavljeni u letnjem periodu i čekao sam skoro 3 meseca da bi to uradili, jer zimi skoro i da nema svrhe raditi sve to.
Pre par godina je opet pokazalo malo budji pri plafonu, ali najviše zbog činjenice da je iznad stana ravna ploča, tj. terasa. Jeste da je od sobe otpalo 7 cm. duž jednog zida i jedan ćošak do prozora, ali je problem na duže vreme rešen.
Sada je izbor materijala mnogo veći i imaš mnogo veće mogućnosti da to odradiš, ali ako radiš unutrašnju izolaciju u bilo kojoj kombinaciji ja ne bih nikako izbacio drveni kostur i parnu branu.
Radove nemoj izvoditi sada sačekaj toplije vreme.
E nekad su se stambene zgrade pravile od betona KOMPLETNE.Čak i pregradni zidovi u stanu.To je bilo dok je Bog hodao po zemlji.Nije bilo vlage ni buđi jer su se pravile po standardima i to ISO standardima.Kolega ta "parna brana" i drvena konstrukcija su da izviniš na izrazu qu..c na biciklu.Svako oblaganje drveta najlonom ima za rezultat trulenje drveta.Zašto izmišljati rupe na saksiji kad već postoji rešenje.Mineralna vuna je takođe mnogo jeftinija i dostupnija i služi isključivo za izolaciju a stavlja se baš zbog disanja zida.A sami profili su toliko tanki da je skoro nemoguće da oni održavaju zid hladnim.
Comment