ADSL WiFi ruter

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

ADSL WiFi ruter

Ima li neko iskustva sa ovim ruterom: Vodafone DSL-EasyBox 803
    Treba mi ruter koji ce imati poprilicno jak i kvalitetan signal i koji je stabilan u radu. Jedan od izbora je i ovaj: http://www.itsvet.com/proizvod/asus-..._router/20/393
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Asus nije ADSL ruter, a prvo je verovatno toliko vezano za Vodafone da je neupotrebljivo izvan njihove mreze, a i matoro je...

Za adsl deo koristis to sto si dobio, a za wifi deo, ako nisi zadovoljan ovim sto je ugradjeno u adsl, kupis neki wifi access point ili ruter (ovde ima malo vise podesavanja zbog dva rutera...)
    opsirna tema za jednu poruku uz jutarnju kafu
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Izvinjavam se, greskom sam stavio ovaj model Asusa, drugi je model istih karakteristika samo ima adsl modem u sebi. Ja trenutno imam TP-LINK TD-W8920G i zadovoljan sam njime. Stabilan je u radu, imam ga vec 5-6god. ali mu je izlazna snaga mala i signal se brzo gubi cim izadjem iz sobe u kojoj je ruter. Pokusao sam cak i zamenom antene da malo poboljsam stvari ali to nije dalo ocekivani efekat. Kako sam u fazi ugradnje video nadzora u svom stanu planiram da mi na jednoj polici bude i dvr i monitor ali i wifi ruter koji ce biti nakacen na dvr. Sve to ce stajati u hodniku tako da ce mi trebati solidna pokrivenost u celom stanu. Stan je 3.5 soban tako da nije da nema zidova i vrata. Inace od svog provajdera imam samo klasican modem koji ne koristim, vec sam pre mnogo godina kupio pomenuti uredjaj.

Comment

• vujke
        Admin
        • 29.09.2004
        • 1673
        • Mladenovac
        • Daewoo Lanos 1.5SX

Ne znam kakva je gradnja u zgradi ali posle 2 zida ces imati znatno slabiji signal, iza 3 zida telefoni obicno ne hvataju. Pogledaj neki model rutera sa 2 ili 3 antene od 5dBm, deklarisu se kao 300Mbit-a, trebalo bi da ti zavrse posao. Ovaj Asus sa linka je sa integrisanom antenom i dual band je, 5GHz je kroz prepreke daleko slabije, nudi vecu brzinu u prostoriji ali ako nemas 100Mbit internet nema svrhe da na to trosis novac.
        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Klasicna vojna gradnja novijeg datuma, mozes misliti kakvi su zidovi. Stan je kao lavirint pa ima vise pregradnih zidova koji nisu noseci ali svakako osetno slabe signal u stanu. Ovaj Asus primera radi ima 5 antena, od toga 2 na 2.4GHz, a tri na 5Ghz ako nisam pogresio. Meni vise odgovaraju integrisane zbog vizuelnosti, i eventualno manjeg prostora koji zauzimaju, a i ne moze se desiti da kao za inat uvek zakacis vrh antene necim dok prolazis ili nesto cackas u neposrednoj blizini mesta gde se ruter nalazi. Sto se tice telefona, moj fixni nema problem sa tim, a da ne govorim da sa istim mogu izaci i ispred zgrade i normalno pricati. Nisam pametan kada treba izabrati sto valja, jer jedno je ono na papiru, a drugo kako se koji uredjaj ponasa u realnim uslovima.

Comment

• vujke
            Admin
            • 29.09.2004
            • 1673
            • Mladenovac
            • Daewoo Lanos 1.5SX

Ovaj recimo http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WR8...p-1000mW-30dBm

Druga stvar je sto ja to ne bih drzao u stanu na max snazi i po cenu da moram 2 slabija da postavljam u razlicite prostorije. Max EIRP u EU je ogranicen na 100mw odnosno 20dBm...
            while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Da nije svih ostalih uredjaja i mobilnih telefona pa i ajde ali mislim da nije toliko stetno osim ako ce ruter biti u prostoriji u kojoj se spava ili tik iznad glave.

Comment

• shommy_kg
                CBC Veteran
                • 24.01.2009
                • 125
                • Kragujevac
                • Opel Astra G 1.6 16v

Imam upravo ovaj TP-Link (841HP - High Power prim.aut. ). Kuca ima 180 "kvadrata", zidana je siporeks blokom. U sobi susednoj od one u kojoj je ruter signal je "pun" kao i u onoj na spratu nize. Cela kuca je "pokrivena" signalom ali recimo na spratu nize u ostavi koja je na apsolutno drugom kraju kuce (od mesta gde je ruter postavljen) signal je 2/5 "crtica" na tel. Protok je inace 10 Mbps iliti 1,25 MB/s

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Da malo uzurpiram temu, ali i to ce nekom pomoci, kad spominjes protok, da li neko ima preporuku/iskustvo koji je najbrzi u internoj komunikaciji pc-pc, zanima me brzina kopiranja npr pustis 30GB slika i/ili neki video, koliku tu imate brzinu.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• nikaragva
                    CBC Senator XXL
                    • 03.06.2008
                    • 521
                    • B. Palanka
                    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Pa i to u mnogome zavisi od kvaliteta i jačine signala. Neće ti ista brzina biti ako laptop držiš pet centimetara od rutera ili ako stoji dva zida dalje.
                    Znači dobra antena.
                    Na tp-link sa tri antene sam stavio na tavanu tri eksterne antene grid probe radi, cela ulica dobila internet
                    Meni je WiFi sila prilika i komoditet. Kada mi treba bas brzina, a mora kroz mrežu, onda samo wire.

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

A i dosta toga se razlikuje u realnosti od onog u specifikacijama, neretko dovodeci do pravog rebusa. Da li gledati 2.4GHz ili 5GHz uredjaje, da li antenu 5dBi ili 8dBi, da li sto vecu izlaznu snagu itd. Ova tri parametra se cesto preplicu i stvaraju pravu konfuziju.

Comment

• shommy_kg
                        CBC Veteran
                        • 24.01.2009
                        • 125
                        • Kragujevac
                        • Opel Astra G 1.6 16v

Specifikacije jesu tacne...ALI, veliko ali...one vaze za idealne uslove...Da nema fizickih prepreka, da u okolini nema uredjaja koji rade na toj frekvenciji i "guse saobracaj", da postoji opticka vidljivost itd...Ako izuzmemo sve druge uredjaje, sada skoro svaka kuca ima Wi-Fi tako da je zagusenost ove frekvencije (2.4) velika...Trenutno mozda bolje resenje 5 ali eto vujke rece da je osetljiva na prepreke pa mu dodje na isto...antena 5 ili 8...Primera radi...ja na 841hp imam antenu 8dbi i signal hvatam telefonom. Signal jednake snage imao sam i sa 5dbi antenom. Sta hocu da kazem...siguran sam da 5 ili 8 dbi antena, u kucnoj mrezi, gde se signal hvata telefonom, lap-top-om itd. ne igra ama bas nikakvu ulogu ("dobitak" je nikakv ili zanemarljiv). Naravno, sve ovo govorim kao korisnik a ne kao strucno lice tako da me strucnjaci (nisam sarkastican) slobodno mogu ispraviti u svemu sto gresim

Comment

Working...
                        X