Ruska (hilti) busilica stemalica

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Ruska (hilti) busilica stemalica

Prvi put sam se sreo sa ovakvom masinom za stemanje i busenje.
    Evo mojih slika otvorene masine:
    Click image for larger version

Name:	IMAG1139.jpg
Views:	1
Size:	83.9 KB
ID:	884987Click image for larger version

Name:	IMAG1140.jpg
Size:	83.4 KB
ID:	884988Click image for larger version

Name:	IMAG1143.jpg
Size:	108.5 KB
ID:	884989Click image for larger version

Name:	IMAG1144.jpg
Size:	95.5 KB
ID:	884990

Jedva sam uspeo da saznam marku busilice, pravi se u Litvaniji a marka je Dauer. Nema klasican futer, ima ukupno 3 zupcanika i 2 lezaja u celom hiltiju. Kod mene je donet kao Bosch i receno da mi je da ima odlican udarac. Prekidac aktivira elektromotor i salje struju u mikroprekidac koji se aktovira polugom levo iskljuceno desno ukljuceno. Taj mikroprekidac salje struju u dve diode od kojih jedna ide na prednji namotaj a druga na zadnji namotaj oko metalne cevi. U toj cevi se nalazi namagnetisan klip. Rotor ima 800w. A ovo neznam kako meriti. Naime kada je aktiviran mikroprekidac i aktivira se dugme u rukama kao da drzim kalasnikov. Sijalice u celoj kuci trepere. Motor se nikad ne gasi. Ako treba stemanje stavise stemajz koji nema sestougaoni donji deo koji ulazi u masinu. Masina ima prelazni futer na SDS burgije. Nikad nista slicno nisam otvarao ni servisirao. Crkla su oba lezaja i razletele se kuglice po celoj masini. Lezaji zamenjeni i masina radi ko nova. Na futeru postoji osigurac koji drzi burgije i samo zamisljam sta bi se desilo da ga ne zaglavis a aktiviras masinu. Inace masina moze da busi samo betom a zid od bloka bi razvalila u par udaraca. Razrusila bi ceo blok. Moze da busi samo beton ili kamen. Koliko ja shvatam jedna dioda je okrenuta suprotno od druge pa kad je sinusoida naizmenicne struje u gornjoj polovini aktivira se prednji namotaj a kad je u donjoj polovini aktivira se zadnji namotaj. Tako poluispeglana naizmenicna struja vuce klip napred nazad u ritmu naizmenicne struje tj u frekvenciji od 50Hz.

Name:	277855388_2_644x461_prodam-perforator-dauer-fotografii.jpg
Size:	34.1 KB
ID:	884985

Name:	4724-05.jpg
Size:	74.9 KB
ID:	884986
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL