Otvaranje ugostiteljskog objekta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bojan1212
    CBC Senator XXL
    • 15.07.2008
    • 468
    • Zemun
    • Honda Accord

Otvaranje ugostiteljskog objekta

Drugari, moze jedna pomoć ako neko zna

Naime već neko vreme gledam da otvorim neki kao salad bar, izleteo mi je neki lokal i zakupio sam ga.
    Pitanje je da li znate da mi pomognete što se tiče propisa opremanja lokala kako bi lokal zadovoljio sanitarne uslove. Procedura, koje dokumente treba da procitam i sl. Neki pravilnik o minimalnim standardima za ugostiteljske objekte koji sam nasao nisam siguran da je najnoviji, a takođe ne znam ima li jos nekih koje moram ispostovati.

Imajući u vidu praznike ne mogu da zakucam na mnoga vrata, a hteo bih sto pre da se informisem.

Ideja je da stavim neku rashladnu vitrinu i pult, još mi treba sudopera i jedan radni sto kao i da oblepim plocice u delu gde ce biti sudopera kako je pravilnikom i propisano. Pitanje je da li mogu da unajmim stolara koji će da mi odradi pult, sudoperu i radni sto od iverice i drveta kao što su kuhinje u većini stambenih objekata ili je neophodno opremanje ugostiteljskom opremom tipa elementi od inox-a i sl?
  • ljubabvb09
    CBC Početnik
    • 18.07.2009
    • 4
    • Beograd

Koliko ja znam, svugde se koriste inox elementi (pekari, poslasticari, kuvari). Majka mi radi u osnovnoj skoli pa ti ukratko mogu reci sta je njima sanitarna inspekcija nalozila da urade:
    1) Moraju biti odvojeni putevi hrane: sirova i gotova
    2) Ne smeju da se koriste drvene daske za bilo sta, vec iskljucivo plasticne. Svaka daska mora biti posebno obelezena (najbolje lakom za nokte) npr M za dasku za meso, P za povrce itd
    3) Ne smeju da se koriste krpe, vec ubrusi
    4) Za dezinfekciju radnih povrsina, dasaka i frizidera koristi se hlorni grajulat. U 25l vode se rastvori jedna kasicica i to jedno pakovanje traje 2-3godine. Za ciscenje mesoreznice najbolji je alkohol, jer najbrze isparava. Daske i mesoreznicu prvo gledaju i na to posebno obrati paznju
    5) Frizideri moraju posebno da budu za meso, jaja i mleko, voce i povrce. Svaka vrsta mesa mora da bude posebno na svakoj polici (npr svinjsko na jednoj, junece na drugoj polici itd). Nista u frizideru ne sme da bude van onih plasticnih posuda sa poklopcem. Za bilo koje jelo ili u tvom slucaju salatu, uzorak moras da stavljas u staklene teglice (najbolje od decje hrane). Oni moraju biti u posebnom frizideru. Pre nego sto stavis uzorke, moras teglice sterilisati u rerni na 150 stepeni sat i po vremena
    6) Naravno, obavljen kompletan sanitarni pregled i sanitarna knjizica sa slikom za svakog zaposlenog. Moras imati i hirurske rukavice. Ukoliko neko ne prodje sanitarni pregled, ne sme da radi min dve nedelje
    7) Kod pranje lisnatog povrca, npr zelena salata, mora se prati u djevdjiru (kupasto posudje sa rupicama) pod mlazom vode. Nikako potapanje u sudoperu sa vodom
    Eto, to je ono cega je keva mogla da se seti sta uglavnom traze. Nemoj da te sve ovo uplasi, jer kod nje mora da bude najvisi stepen zastite zbog toga sto pripremaju hranu deci. Najverovatnije ti sve ovo nece traziti, a i privatnicima sto sta tolerisu, ali nije na odmet da znas. Najvaznije ti je da primenis dezinfekciju flornim granulatom, potopis daske par puta (ne mora da se ispira), ocistis mesoreznicu alkoholom da ti to bude uvek cisto. Sva ova pravila verovatno nece vaziti za tebe, ali bices spreman kad te poseti inspekcija. Uostalom,prvi put ce ti reci sta i kako treba da uradis, tako da budi bez brige i samo napred

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Comment

• Bojan1212
      CBC Senator XXL
      • 15.07.2008
      • 468
      • Zemun
      • Honda Accord

Hvala druze puno! S obzirom da nece biti mesa vec samo voce i povrce, neki od propisa se nece primenjivati na mene, ali svakako dosta stvari je i slicno, pa moram primeniti. Ovo sto se tiče inox-a moram još da proverim da li ipak mora da bude ili je više preporuka... NIgde ne stoji decidno inox u pravilniku koji sam gledao, vec površine koje se lako peru i dezinfikuju i takođe da ne rdjaju.
      Takođe recimo keramika mora biti kod kuhinjskog dela oblepljena do 2m od poda, pa je pitanje da li mora i iza elemenata ili ide samo iznad elemenata što je logično. Ko sto rekoh nisam otvarao do sad objekte takvog tipa, pa sve pet puta proveravam
      Imam stalni posao, ovo bih prebacio zeni da se bavi, pa sad za vreme ovih praznika gledam da sto više informacija prikupim i majstora angazujem dok ne radim, al dzabe kad ni drugi ne rade

Comment

• ljubabvb09
        CBC Početnik
        • 18.07.2009
        • 4
        • Beograd

Bio sam u mnogo svakakvih kuhinja, ali nigde nisam video drvene elemente, jer su mnogo vise podlozni razvijanju bakterija od recimo inoxa. Zbog toga su i izbacili iz upotrebe drvene debele daske za meso pa tako sad moraju plasticne. Zavrsio sam ugostiteljsku skolu pre 10 godina. Sada se ne bavim time, mozda su se neka pravila i promenila, ali ti savetujem zbog te sanitarne inspekcije da ipak uzmes inox, jer su alergicni na sve od drveta.
        Moj savet ti je da se jos ovih par dana raspitas jos detaljnije o svemu, pa da tamo posle Djurdjevdana krenes u akciju. Bolje je da to sad uradis, nego da pocnes i zavrsis nesto, a da posle moras da menjas zbog tih nekih propisa. Trebao bi i da sastavis biznis plan koji ce ti pomoci da isplaniras, analiziras i iskalkulises svoju investiciju, kao i da postavis sebi kratkorocne i dugorocne strategije i ciljeve kojih bi trebao da se drzis, jer je jako tesko ako ne znas kuda plovi tvoj brod kako ne bi posle samo par meseci zatvori radnju.
        Najbolje bi bilo da se posavetujes s nekim ko ima ili je otvarao nesto slicno. On ce ti najbolje objasniti sve.

Comment

• Bojan1212
          CBC Senator XXL
          • 15.07.2008
          • 468
          • Zemun
          • Honda Accord

Bas kao što kazes raspitujem se još ovih par dana, pa onda realizacija. Što se tiče ovog drugog, ekonomista sam po struci, imam ja već i viziju i misiju i razrađene i strateške i operativne ciljeve i sve to pretočeno u biznis plan sa razno raznim scenario analizama
          Al sve to dzabe ako promasim koncept

Comment

• ljubabvb09
            CBC Početnik
            • 18.07.2009
            • 4
            • Beograd

E pa kolega ako je tako, onda sa srecom

Comment

• Bojan1212
              CBC Senator XXL