Ma jok nikad nisam razumeo ljude koji se loze na takve stvari i automboile i muziku u njima
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Beshe to avgusta 99, posle bombardovanja. Lezim ja u stolici za plazu, snimam pomracenje kamerom i staklom za varenje, a okolo pustinja, nigde nikoga, ko da je bacena neutronska bomba. Ceo svet gleda pomracenje i odusevljava se, a nasi u sklonistima
Jeste, tako je bilo... za neverovati! Zivim u centru i tog dana neposredno pre pomracenja zive duse na ulici Nigde nikoga, a imam poprilican pogled sa terase. Inace UVEK ima nekoga... u 4 ujutru cu da ugledam barem petoro!
Secam se da su danima trubeli na tv-u o pomracenju, kako ne treba gledati golim okom, itd...... pa se narod valjda prepao
Cale i ja gledali sa krova, nismo imali staklo za varenje ali su naocare za sunce odradile posao...
Uvek se smejemo cale i ja kada se setimo toga. Ultimativni test Milosevicevih medija. U sve su mogli da nas ubede - sunce je inace ok, ali ako ga mesec makar malo zakloni njegovi zraci postaju smrtonosni . U vreme najzesceg bombardovanja na ulicama je bilo vise ljudi nego tog popodneva.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
najjaci utisak TOG legendarnog pomracenja (i ja snimao na terasi kod sestre - svi mi odusevljeni) bila je scena kao pred dvoboj na divljem zapadu. Zene panicno sklanjaju decu sa ulica i terasa i navlace roletne uz tresak! istina je: zamalo sam umro na pomracenje, ali - od smeha.
*ono sto nisam ocekivao je da je priroda odlepila (secam se petlova koji su kukurikali kad se sunce vratilo...)
Nisu trubili da je pomracenje opasno, i da su zraci opasni, nego su (sasvim ispravno) trubili da je opasno gledati u sunce tokom pomracenja. Zasto? Pa u sunce je svejedno jako stetno gledati, tokom pomracenja ili u bilo koje drugo doba, stvar je u tome da cak iako gledate u sunce kroz neku vrstu vizira koji ce dopustiti da od jakog bleska vidljive svetlosti i vidite suncev disk, takav vizir izoluje samo vidljivu svetlost, dok sav sijaset drugog i mnogo stetnijeg zracenja i dalje stize do mreznjace oka i moze da prouzrokuje velika ostecenja. Dakle znam za slucajeve da se ljudi zeznu i bulje u sunce ko blesavi kroz zatamnjene naocare ili magnetu plocu iz floppy diska - i zale se da ih posle bole oci. Pa naravno, zar ocekujete da vas plasticne naocare izoluju od gomile UV zracenja takve koncentracije pravo u mreznjacu? Ne, naravno. Uzmite pa varite dovoljno dugo, uprkos naocarima oci ce da vas rasturaju sledeci dan, proverio licno pre koji dan
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment