Kada se uoči predmetno vozilo policajac vrši merenje "pucajući" preko refleksne površine retrovizora.Merenje je 100% tačno.Drugom policajcu ostaje samo da vozilo zaustavi.You are basted
da, ali je zabranjeno.
i nije 100% tacno, odnosno nema dokaza koje je vozilo mereno.
kod iole ozbiljnog sudije takav postupak odmah pada. podrzaumeva se da je sudija nezavisan i da zna svoj posao, nije od onih koji veruje na casnu rec bez dokaza.
ako treba objasnjenje, zasto taj metod nije priznat kao vazeci, provaljen jos pre 20tak godina, ima ohoho objasnjenja na raznih mestima i po raznim osnovama.
ali, metod uz izvesne izmene moze da prodje i da bude jako efikasan ali zahteva vrlo strucnog i obucenog rukovaoca i naravno posedovanje licence za lidar tog lica koje meri.
da ubrzam, za merenje brzine optickim uredjajem, proizvodjac istih, a sto ukjlucuje i Laser Pro III, je striktno napisao u uputstvu za upotrebu da laser MORA pre upotrebe na doticnoj lokaciji da se KALIBIRISE i to na tacno propisan nacin i tehnicki jasnu proceduru.
ta procedura zahteva direktno merenje u ISTOM smeru u kome ce se koristiti optika, i zahteva tzv sivu metu sa tacno propisanim karakteristikama.
iskljucivo tako podesena optika lidara i islkljucivo na isti nacin ponovljeno merenje(pravac, smer, rastojanje, klimatski uslovi) je garant da se nesto izmerilo, i da je to nesto dovoljno tacno i pouzdano da se moze primeniti kao sudksi dokaz, odnosno fakticko izmereno stanje.
bilo sta od toga sto nije ispostovano i sto je van procedure koju je propisao proizvodjac i lidar prestaje da bude zakonski legalno sredstvo upotrebe. jos preciznije, automatski prestaje izdati atest a koji je napisan i odobren samo i iskljucivo po predvidjenoj procduri kalibrisanja (pre svake upotrebe na datoj lokaciji) i iskljucivo za lice koje ima posebnu licencu za taj model lidara. a ta licencu mora da ima kod sebe i da na zahtev vozaca pokaze ka dokaz da je strucno i obuceno lice.
to ne mora da bude policajac ili aktivno lice policije, ali mora da bude licencirana osoba.
uz lidar, ne moze da se primeni metod ja merio, a kolega zaustavlja jer se to ne smatra pouzdanim posto samo onaj koji je opticki zumirao i fokusirao vozilo (po proceduri merenja) moze da obavi funkciju prezentacije (time i zaustavljanja) vozacu.
naravno, moze onaj ko zaustavlja da bude neposredno pored onoga koji meri, ali taj ne moze nista da prezentuje vozacu, niti da dokazuje da postoji prekrsaj.
prakticno, taj je samo posmatrac i fizicki zaustavlja vozilo cime i prestaje njegova dalja nadleznost.
e sad, kvaka 22- pricam o striktnom postpovanju procedura i pravila koja su uspostavljena u trouglu sud- policija- drzavna metroloska laboratorija (izdavac licenci) i precizno definisama zakonima i ostalim papirima koje prate postupak merenja lidarom.(mozda kod nas i nije tako pedatno i precizno jos uredjeno, kao i sto sta drugo sto je kod nas u pravnom sistemu van uobicajenih pravila nasledjeno iz proslosti a jos nije proslo kroz zakonodavnu tranziciju).
koliko je toga kod nas zaista u policiji, sudstvu i uopste tretirano na ozbiljan i precizan nacin a koliko je pristuno "lako cemo" i pristup da uniforma sama po sebi daje neka prava (nigde definisana), je druga i duga tema. i ne znam tacno koliko smo blizu ili daleko ozbiljnosti pristupa koju tako vazna materija bi trebala da podrazumeva.
a posebna je prica do skoro bila da prakticno niko u SCG nije ni atestirao niti konstrolisao primenu u skladu sa procedurama vec je ostavljano (ne)snalazljivosti policajaca na terenu da sami kapiraju kako uredjaj radi, kako se koristii kroz praksu steknu bledu sliku o mogucnostima uredjaja.
o kompletnom sistemu niej bilo ni govora.
ali, kako je strana pomoc vec nekoliko godina duboko zasla u policiju kod nas, i podosta obuke sprovodjeno na visem nivou za ocekivati je i da je nasa policija dostigla neki minimum da moze da se izbori sa tako avansiranom tehnologijom kao sto je optika i njena kalibracija na mestu upotrebe.
poenta radara/ lidara/ bilo cega je najveca kada se vozacima jasno stavi do znanja da postoji, to je najbolja prevencija i najvise utice na samokontrolu vozaca.
tada je i najveca efikasnost u radu policije u smislu smanjenja brzine i bolje kontrole toka saobracaja.
posto su to drugi spoznali tako je u nekim (mnogim ?) zemljama javno poznata lokacija radara/lidara, preko radija i ostalih medija se objavljuje unapred gde ce i kada biti kontrola i slicno.
statistika je pokazala da obicno rezultat toga bude poboljsanje stanja u saobracaju i bez primene kaznenih potencijala.
meni ne smeta kada policija meri brzinu i koristi radare/lidare sve dok to to radi na nacin da ne ometa saobracaj i dok ima smisla na datoj lokaciji.
ono, radi namicanja para lokalnim budzetima opstina i lokalnim sudovima samo radi utierivanja haraca, ne mogu da razumem niti opravdam kao sistemsko resenje.
i tu nismo izuzetak, i drugde u svetu pogotovu u SAD tkave kazne su dobar izvor prihoda lokalnih poitickih zajednica.
mi nekako uvek pokupimo najgore od drugih
gore napisana procedura upotrebe lidara je prepricana koliko sam mogao da se setim detalja iz uputstva, originala (ne prevoda).
Pare NE idu lokalnoj zajednici.
Policajci koriste baždarene radare.
Pre upotrebe uvek se obavi odgovarajuća procedura.
Naši ljudi jako dobro poznaju tehniku sa kojom rade tako da neke grube greške mogu da budu samo namerne!
Vozač uvek zna da li je i koliko prekoračio brzinu.
Budite drugovi na drumu i blicajte.
Svrha radarske kontrole je u svakom slučaju postignuta, vi ste smanjili brzinu vašeg vozila.....he,he,he!
ja licno platio lokalnoj jagodisnkoj) zajednici pare, preko racuna. izricito navedeno da se placa lokalnoj zajednici-opstini. (pre jedno 4 godine, zaista sam vozio brzo).
Policajci koriste baždarene radare
ne uvek, i ne sa vazecim rokom trajanja.
dodatno za lidar (radar se posebnim postupkom bazdari) ne vazi primena ako nije na mestu upotrebe izvrsena provera (podesavanje, bazdarenje) od strane ovlascenog lica.
radar je uvek bazdaren ma gde se koristio, lidar nije (zbog optickog nisanenja mete na samoj lokaciji primene) po automatizmu.
Pre upotrebe uvek se obavi odgovarajuća procedura.
da li ?
mozda ti znas pojedince koji rado po proceduri, ja sam XX puta vidjao da se jednostavno zaustavi policijski auto, izadje policajac sa lidarom u ruci i nisani. nikakvo bazdarenje, nikakva procedura nije ispostovana, nista sto je obavezno uraditi pre pokusaja merenja nije izvrseno.
Naši ljudi jako dobro poznaju tehniku sa kojom rade tako da neke grube greške mogu da budu samo namerne!
pa o namerama i jeste sustina, tehnika je jasna i nedvosmislena su pravila i procedure kako se rukuje.
Svrha radarske kontrole je u svakom slučaju postignuta, vi ste smanjili brzinu vašeg vozila.....he,he,he
svrha je delimicno postignuta ako nije u pravo vreme i na pravom mestu odabran cilj dejstva.
iako policija nije direktno odgovorna za stanje na putu policija bi mogla (trebala ?) da povede brigu i o samim uslovima na putu i da sugerise (moze li da zvanicno trazi, naredi ?) otklanjanje crnih tacaka, siblja i rastinja i ostaloga sto ugrozava saobracaj daleko vise nego brzina sama po sebi a sto putari (aljkavi po pravilu) ne urade nikako ili tek ofrlje.
cilj policije je sta- smanjiti brzinu i gusiti saobracajni tok ili povecati bezbednost i protocnost saobracaja....
tu se vracamo opet na namere zasto je bas na tom nekom mestu postavljena ekipa da kontrolise brzinu- uteriavanje haraca po svaku cenu i vestacki ogranicavanje brzine (nize od onoga sto pruza sam put) ili radi poboljsanja saobracaja.
ja licno platio lokalnoj jagodisnkoj) zajednici pare, preko racuna. izricito navedeno da se placa lokalnoj zajednici-opstini. (pre jedno 4 godine, zaista sam vozio brzo).
Ne znam kako si to uspeo, ali na upalatnici je kao primalac uplate navedeno : budzet R Srbije, a to nije lokalna zajednica.
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
prosto sam uspeo, tako su mi poslali uplatnicu, a onda kada sam platio su jos bili bezobrazni da to ne konstatuju pa da posalju zahtev da me hapse kao navodno nije placeno.
onda sam morao da nosim kopiju uplatnice, da predam da se posalje tamo u Jagodini da me "skinu" sa potere (i skinu sa spiska za zatvor od 2 dana, kakvi mamlazi )...
navodno oni nemaju pojma niti ko je niti koliko niti kada niti kome niti zasto platio, rekli su mi (u bgd gde su me pozvali da donesem uplatnicu) da to niko ne proverava vec onako..kako se kome "javi".
posto sam to prosao, znam da je realno i to.
da li je zakonito ili nije, da li je uobicajeno ili nije, da li je proceduri ili nije niti znam niti me zanima- moje vreme je daleko skuplje od tih para koje su trazili.
a i nemam zivaca za bacanje i rastezanje u birokratskim zavrzlamama
a onda kada sam platio su jos bili bezobrazni da to ne konstatuju pa da posalju zahtev da me hapse kao navodno nije placeno.
onda sam morao da nosim kopiju uplatnice, da predam da se posalje tamo u Jagodini da me "skinu" sa potere (i skinu sa spiska za zatvor od 2 dana, kakvi mamlazi )...
Ovo mi se desilo 2-3 puta. U Sr. Mitrovici, u Rumi i u Indjiji.
Svaki put im zapakujem kopiju uplatnice i posaljem zajedno sa pozivom/uplatnicom (sta vec stigne) nazad u stanicu policije.
Comment