Ja sam se na astronomiju lozio kad sam bio mali klinjo, osnovna skola. Da se malo pravim pametan, kad smo poceli sa proporcijama: ako bismo udaljenost Zemlja-Sunce smanjili na 2,5cm, najbliza zvezda bila bi na 4 km od nas. Go lanMi, go!
Ja sam se na astronomiju lozio kad sam bio mali klinjo, osnovna skola. Da se malo pravim pametan, kad smo poceli sa proporcijama: ako bismo udaljenost Zemlja-Sunce smanjili na 2,5cm, najbliza zvezda bila bi na 4 km od nas. Go lanMi, go!
Ovim te proglasavam za oficijalnog CannonBall Astronoma.
Inache, bio sam u osnovnoj i srednjoj zaista zaloodjen zvezdama i kosmosom, chak sam i uchestvovao na nekim shkolskim takmichenima, al' beshe to davno... Medjutim, uvideo sam da moderna nauka i evolutivni stepen razvoja chovechanstva u stvari nemaju mnoge odgovore vec se 99% stvari tu svodi na pretpostavke, pa sam se batalio "corava posla"... Na primer, nikada nisam hteo da poverujem u ono da je "kosmos beskrajan i vechit", vec sam to uzimao kao nesposobnost i limite moderne nauke za utvrdjivanjem chinjenica. SVE ima svoj (fizichki) pochetak i kraj, i makar i posle svemira bilo neshta ne-materijalno (da ne kazhem duhovno) i apstrakno danashnjim shvatanjima i opshtoj svesti - zaista verujem da kosmos ima svoj kraj. Sem toga, sve ono shto vidimo kad kroz teleskop pogledamo u svemir nije "real time", stvarno, stanje stvari, vec ono kako je on izgledao u dalekoj proshlosti?! Naime, dok kroz teleskop gledamo ovde navedeni Arcturus, udaljen oko stotinu miliona svetlosnih godina - mi vidimo svetlost koju je Arcturus emitovao pre tih 100-ak miliona godina i koja je putovala sve to vreme dok je stigla do Zemlje! U medjuvremenu, ta planeta je najverovatnije "ugashena", odnosno potroshila sav helijum i pretvorila se u nemerljivo malu zapreminu bukvalno velichine jedne tachkice, ali sa isto tako beskrajno velikom gustinom i nemerljivom gravitacionom silom, shto je poznato kao "crna rupa". Znachi, chovek na svom sadashnjem stepenu evolutivnog i tehnichko-tehnoloshkog razvoja nema blage veze chak ni sa tim KAKO zaista izgleda svemir danas, na stranu sva ostala pitanja koja proizilaze... Dakle, bavljenje astrologijom je u pravu ruku bavljenjem "coravim poslima", josh je chovechanstvo na pochetku svoje evolucije... Mereno vremenskim jedinicama koje ima smisla primenjivati kad se govori o svemiru, mi smo tek juche "sishli sa drveta"
Dakle, slazhem se sa 206 u potpunosti - kad ovo chovek pogleda, tek vidi gde je u svemu ovome mesto i Zemlji i chovechanstvu... Mnogo je reci i da je Zemlja i ljudska vrsta "kap u moru" u svemiru, jer nije chak ni toliko...
A jednom ce i nashe Sunce potroshiti svo gorivo, odnosno svoj helijum, i pretvoriti se u crnu rupu. Nece to biti samo njegov, nego i kraj Zemlje i Sunchevog sistema uopshte... Pitanje je samo hoce li chovechanstvo do tog momenta dostici dovoljan nivo razvoja da "utochishte" potrazhi na nekoj drugoj planeti, i da nadje svoje novo Sunce...
Comment