Split: plate u bankama?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • StreetRacerCA
    CBC Senator
    • 11.06.2006
    • 238
    • Čačak
    • Škoda Fabia II 1.6 TNG

Split: plate u bankama?

pa ja radim u banci, vec izvesno vreme, i imam jako malu platu, a radim kao konj. i sad se ne brinem. jer znam da mogu, da sam prodoran, i samo cekam svojih 5 minuta. ako nece tu, na drugom mestu hoce.
    a nijedna banka ove ne daje start up kredite iz prostog razloga - nemaju na osnovu cega da procene da li ce to da funkcionise i da li ce onaj koji kredit uzima da moci da ga vrati. jer verovali ili ne banci je u najvecem interesu da klijent vraca kredit, a ne da se naplacuje od ziranta, ili da prodaje neku nepokretnost koja je pod hipotekom.
    Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

• srle1
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2005
    • 320
    • Beograd

U kojoj to banci radiš za malu platu? Ja kolko znam Rajfajzen,Hipo,Erste,HVB,Prokredit kao i Volksbanka i Soc.Generale pa i Intesa imaju jako visoke plate... Sve važne osobe (počevši od šefova odelenja) imaju platu od bar 1000 eur,direktori od 5000 pa nagore,većina nižih službenika nema ispod 450-600.
    Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!

Comment

• civi
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1492
      • Pozarevac

Moja majka sa 25 godina staza u alpha banci i sa visom skolom nema platu vecu od 270e....
      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• srle1
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2005
        • 320
        • Beograd

Originally posted by civi
        Moja majka sa 25 godina staza u alpha banci i sa visom skolom nema platu vecu od 270e....
        Možda ljudi koji su pred penziju...kao što je slučaj u Erste banci koja je penzionisala gomilu ljudi, ali oni koji dolaze posle njih imaju neke druge plate ... Imam insajdera

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da potvrdim info koji je dao srle1- svi ljudi koje znam da rade u bankama (osim domacih drzavnih) imaju plate od minimuma 500-600 a neretko preko 1.000 evra.plus jos benefit pakete.
          verovatno ima i manjih, na sporednim radnim mestima ili ako neko nije uspeo da ugovori bolju prodaju svog rada.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• StreetRacerCA
            CBC Senator
            • 11.06.2006
            • 238
            • Čačak
            • Škoda Fabia II 1.6 TNG

Originally posted by brick
            da potvrdim info koji je dao srle1- svi ljudi koje znam da rade u bankama (osim domacih drzavnih) imaju plate od minimuma 500-600 a neretko preko 1.000 evra.plus jos benefit pakete.
            verovatno ima i manjih, na sporednim radnim mestima ili ako neko nije uspeo da ugovori bolju prodaju svog rada.
            pa eto ja sam jos uvek pocetnik - tek 8 meseci. Moje kolege su po godinu, godinu i po radile za male pare dok nisu dogurali do cifara. to je jedini razlog zasto sam jos uvek tu. I plate direktora (ne govorim o executive-ima) ne prelaze 2000.
            Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• nikolapanic
              CBC Senator XXL
              • 16.10.2005
              • 657
              • Petrovac

Ovim pricama o platama u bankama samo "lozite" ekonomistu.Plate su najjace u Hypo banci ali se trazi iskustvo od bar 2 godine,pa onda idu ostale a prosek je 350-500-600 erova,dok silent menager i jos neki savetnici i slicni profili,doguraju do 1000 erova.Ako mozete,govorite o licnom iskustvu pre svega.Tako cemo najboplje znati sta se i kako da raditi.
              Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Ch@os
                CBC Veteran
                • 02.11.2005
                • 173

Moja supruga u jednoj od gore navedenih banaka, bez fakulteta ima
                500e platu. Da je zavrsila fakultet ne bi bila ispod 1000e. Toliko o licnom
                iskustvu.

Comment

• srle1
                  CBC Senator XXL
                  • 08.02.2005
                  • 320
                  • Beograd

Originally posted by nikolapanic
                  Ovim pricama o platama u bankama samo "lozite" ekonomistu.Plate su najjace u Hypo banci ali se trazi iskustvo od bar 2 godine,pa onda idu ostale a prosek je 350-500-600 erova,dok silent menager i jos neki savetnici i slicni profili,doguraju do 1000 erova.Ako mozete,govorite o licnom iskustvu pre svega.Tako cemo najboplje znati sta se i kako da raditi.
                  Ne ložim ja nikoga, sam radim u lizingu i imam prilično dobre informacije o finansijskim institucijama generalno.

Nije najjača Hipo banka, sve gore nabrojane banke su jake izuzetno, s tim da su Erste,HVB (filijala Banke Austria),Kredi-Agrikol,Soc.Gen kao i Intesa banke-mega džinovi a ovi ostali su svi znatno manji s tim da imaju jak nastup na na našem tržištu pa deluju mnogo veliki (Rajfajzen,Hipo).

Kada neko ima 500 miliona evra u obrtu godišnje i upumpava se stotinjak miliona godišnje - plate nisu problem, čak ni da su na švajcarskom nivou - jer su relativno bezznačajan trošak - malo više od spajalica i papira za štampače...

Da, zaboravio sam da pomenem osiguranja - kod njih nema zime ... Sve je osigurano

Comment

• Ljubo
                    CBC Senator
                    • 18.10.2005
                    • 278
                    • Kraljevo

Originally posted by srle1
                    Nije najjača Hipo banka, sve gore nabrojane banke su jake izuzetno, s tim da su Erste,HVB (filijala Banke Austria),Kredi-Agrikol,Soc.Gen kao i Intesa banke-mega džinovi a ovi ostali su svi znatno manji s tim da imaju jak nastup na na našem tržištu pa deluju mnogo veliki (Rajfajzen,Hipo).
                    Mega džinovi... hmmm...

Možda kada ih posmatraš na globalnom nivou. Treba ih posmatrati sa stanovišta poslovanja na ovom-domaćem tržištu. Verovatno si upoznat, ali sve banke su registrovane po domaćim propisima, kao domaće banke, ali sa inostranim kapitalom.
                    Hoću reći, ako neka od njih pukne ovde, to ne znači da 'centrala' na Zapadu garantuje za nju ovde. Naravno, samo zbog imena i imidža one to neće dozvoliti, ali ništa ih ne obavezuje!

Koliko mi se čini, naši 'mega džinovi' su Komercijalna, Rajfajzen (samo srpski deo)...

Comment

• Ljubo
                      CBC Senator
                      • 18.10.2005
                      • 278
                      • Kraljevo

Originally posted by nikolapanic
                      Hmmm... ja imam nekog iskustva u bankarstvu, i ne znam koja banka ima najveće plate.
                      Apsolutno ne postoji način da se tačno odredi gde su najveće plate, osim rekla-kazala.

Jedino bi možda mogla da se napravi neka podela banaka što se tiča zarada zaposlenim tipa, sa najnižim, srednjim i višim primanjima.

Generalno govoreći, pripravnici (još uvek postoji ta kategorija u državnim bankama) kreću od 250 do 300 evra, referenti od 250 do 500-600 evra, niži menadžment (zamenici direktora filijala i sl. od 500 do 1.000), ajd' da kazemo srednji menadžment (direktori filijala, raznorazni direktorčići u HQ od 1.000 do 1.500-2.000), viši i generalni - sve preko 1.500-2.000 evra, priznajem da ne pripadam njima i ne usudjujem se da lupam cifre.
                      Ovo su sve neki rasponi, cifre se razlikuju u zavisnosti od procenjenih kvaliteta zaposlenog, veštini pogađanja sa poslodavcem i mogućnostima same banke.
                      Ova primanja ne važe za šalterske radnike, tj. blagajnike.

Inace, iako tako ne izgleda ljudima sa strane, rad u banci je jedan strahovito odgovoran i stresan posao, secam ce mog pocetka i reci starije koleginice, 'ovo ti je rudarski posao'.

Comment

• srle1
                        CBC Senator XXL
                        • 08.02.2005
                        • 320
                        • Beograd

Originally posted by Ljubo
                        Apsolutno ne postoji način da se tačno odredi gde su najveće plate, osim rekla-kazala.
                        Postoji,postoji ...

Comment

• Ljubo
                          CBC Senator
                          • 18.10.2005
                          • 278
                          • Kraljevo

Originally posted by srle1
                          Originally posted by Ljubo
                          Postoji,postoji ...
                          Ne postoji, ne postoji ...

U stvari, sad si me dao na razmisljanje.

Ipak si u pravu, mozda i postoji. Doduse, ne 100% tacno ali priblizno da.
                          I svako moze to da odradi.

Jednostavno, sa sajta svake banke treba skinuti poslednje finansijske izvestaje i iz Bilansa Uspeha uzeti podatak Troskovi zaposlenih i podeliti ga sa brojem radnika.

Ko je zaludan, moze da odradi.

Comment

• Ljubo
                            CBC Senator
                            • 18.10.2005
                            • 278
                            • Kraljevo

Malo sam se poigrao, i izracunao sam prosecnu neto zaradu radnika za dve banke.
                            Prva je cifra oko 438 eur, a druga 560 eur. (Podaci su za kraj 2004.g.)

ALI, ipak se ne moze ovako gledati na stvari iz dva razloga:

1) Prva banka ima filozofiju veceg broja radnika referenata u odnosu na vecinu ostalih banaka, veci deo proseka uzimaju referenti pa je i prosek manji, dok druga banka na mnogo manji broj radnika ima po jednog menadzera - samim tim i veca menadzerska plata uvecava prosek.

2) Ovo se u stvari nadovezuje na prvu stvar; prakticno se javlja ista greska u proracunu kao i kada je u pitanju zvanicni statisticki podatak u vezi Republickog proseka.

Da bi dobili prave podatke, trebalo bi ponderisati ove proseke po referentima, salterskim radnicima... sto je prakticno nemoguce.

Ipak ostajem pri stavu da 'Apsolutno ne postoji način da se tačno odredi gde su najveće plate, osim rekla-kazala.'

Comment

• srle1
                              CBC Senator XXL
                              • 08.02.2005
                              • 320
                              • Beograd

A šta misliš o ovoj genijalnoj ideji: pitaš nekoga koga dobro poznaješ?

Comment

Working...
                              X