Reciklaza

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ssteva2206
    R.I.P. CBC Drug XXL
    • 22.04.2005
    • 106
    • Beograd

Reciklaza

Evo, pocinjemo i mi da licimo na evropu. Kod mene u ulici su postavjeni kontrjneri za PET ambalazu (citaj - plasticne flase). To je u osnovi zicani kontejner sa malom rupom odozgo i velikom kesom u koju sa ubacuju flase. Jedan od njih sa nalazi tacno ispod moje terase. Elem, gledam tako par dana kako sa puni (kesa je otvorena sa gornje strane) i razmisljam kako mi ipak nismo toliko nekulturni i kako eto neko ipak vodi racuna o reciklazi. Bas me zanimalo ko ce da dodje da pokupi tu ambalazu, i juce sam video. Jesam video, ali i dalje ne verujem. Znaci 'ladno dolaze djubretari, otkljucavaji kontejner, vade kesu i BACAJU SVE U DJUBRE. Znaci u isti onaj kamion gde su (minut ranije) ispraznili obicne kontejnere su istresli i reciklaznu plastiku. Ja ne znam ko je ovde lud, i cemu onda uopste ti kontejneri. Ostao zam zblanut na terasi i bez teksta....
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Bedak

Nemoj da se iznenadis da vidis da izgori taj kontejner....tj. da dozivi sudbinu onih starih plasticnih kontejnera za reciklazu. Palili ih debili, posto dugo gori, i onako lepo se topi...

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Cekaj dok nabave kamione za plastiku.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Rubi
        CBC Senator XXL
        • 06.05.2005
        • 519
        • Beograd

Jedna fora sa PET ambalazom, koja nije bas toliko siroko poznata cinjenica... Reciklirana PET ambalaza se ne reciklira za prehrambene potrebe - nema onoga "lepo se pretopi, pa opet u flase..." Nakon prve upotrebe (kao ambalaza za prehrambene proizvode) moze da se upotrebi kao izolacioni materijal ili tako nesto... Mogu, na primer, da se prave plasticni delovi automobila, ili tako nesto. U Evropi je u opticaju povratna PET ambalaza koja se reciklira na isti nacin kao i staklena ambalaza - opere se i koristi ponovo. Pre neki dan na TVu sam video prilog o recikliranju PET, i zvucao je prilicno bajkovito - kao, tu se silne pare zaradjuju, al' su Srbi glupi pa nece da zarade pare. Kao, granulat od PET ambalaze je dobra i trazena sirovina u Evropi, mogli bi da zaradimo milione izvozeci polovnu plastiku... Jedini problem je sto su neke evropske zemlje (poput Nemacke i Austrije) vec usle u problem "prekomerne reciklaze" - hiperprodukcija recikliranih materijala im toliko obori vrednost na trzistu da postane neprofitabilno proizvoditi ih, cak i uz razne drzavne subvencije i druge olaksice. U Hrvatskoj se, na primer, vrsi otkup koriscene PET ambalaze - i to za solidnu kintu (cini mi se, oko 25 lipa po flasi). Ovakav otkup sigurno nema direktno ekonomsko opravdanje, ali s obzirom na drzavnu strategiju razvoja turizma ima savrsen smisao. Neko se cak dosetio da svercuje PET iz Bosne u Hrvatsku (tako mi bar tvrde rodjaci iz Trogira). Sto se srpskog PET pitanja tice, siguran sam da je trenutno (sa drzavom koju boli Q za ocuvanje zivotne sredine) najjeftinije prikupljeni PET komprimovati i deponovati zajedno sa ostalim komunalnim otpadom.
        (\__/)
        (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
        (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

U Nemackoj se za svu platicnu ambalazu, kao i konzerve placa kaucija od 25 centi po flasi/limenci, pa ti baci ako hoces

Za staklo je inace 7-8 centi po flasi.

Comment

• TheDoctor
            CBC Senator
            • 09.05.2005
            • 299
            • Keekendah City, Dukesland

u kikindi se stara deponija uredjuje i neki shwaba otvara fabriku za reciklazu i koliko se ovde po underground sceni moze cuti zgrnuce ogromne pare, a i uraditi nesto pametno sa svim silnim flashama i kesam razbacanim po gradu!

a ono za plasticne kontejnere, pa po kikindi imaju plasticen kante za otpatke u koju je dovoljno da neki debil ubaci cigaretu i eto ti plastelina po celoj stazi.
            www.twowheelkings.de.vu

Comment

• Uros Piperski
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2005
              • 2978
              • Beograd

Video sam isto sto i Steva, ali na Karaburmi, samo sto sam posle ukapirao da u taj obican djubretarski kamion bacaju samo PET ambalazu

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

Working...
              X