DEVIZNI ACAUNT

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SAAB PoWeR
    CBC Senator XXL
    • 26.04.2005
    • 1394
    • tu iza coska(Milwaukee USA)

DEVIZNI ACAUNT

razu me li se ko u ta cuda
    kako kao stranac u srbiji otvoriti devizni acaunt i sta je sve potrebno , koliko je sigurno , i koju banku preporucujete
    i sta konkretno znaci devizni acaunt
    _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Ja to mogu da ti prikazem na primeru.

Recimo ti si Britanac koji ce jedno vreme ziveti i raditi u Srbiji, a platu primas od Svedjana. E sad da ti Svedjani ne bi placali platu na tvoj britanski racun i da ne bi ovde placao silne provizije za svaku transakciju (podizanje gotovine, placanje u radnji...). Ti onda ovde lepo otvoris racun (zovu ih nerezidentni, treba ti pasos, i tako neces traziti kredite bice ti to samo debitna varijanta), i Svedjani ti uplate pare ovde, platis proviziju samo jednom kad pare stignu i posle ih trosis u lokalu gde nema nikakvih dodatnih troskova, osim mozda mesecnog odrzavanja racuna (100din najcesce, a ako si mlad do 26 godina onda ides na tu varijantu pa nema ni toga, a ni jos nekih troskova) i slicnih stvari koje banke uzimaju ako uzmes elektronsko placanje...

Koja banka? Sve su iste. Ja sam u Meridianu, svaka lepo zvuci na papiru, ali kad dodjes do dela sa sitnim slovima, onda vidis da su sve manje vise iste. (kod jedne je odrzavanje 100 dinara i uzimaju 12 din po elektrosnskom nalogu, kod druge 200 i 15 din, treca ne uzima nista ali iste takve i usluge daje...)
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• SAAB PoWeR
      CBC Senator XXL
      • 26.04.2005
      • 1394

100din najcesce, a ako si mlad do 26 godina
      NERAZIMEM TO SA 100 DIN.
      dali ja sa tog racuna mogu novac da prebacim van drzave , dali tu postoi neko ogranicenje kja suma
      i dali ti naplacuju ista , kako mesecna pretplata za koriscenje njihovog servisa
      ili samo naplate kad ti neko ubaci novac na racun ili kad ga ti prebacis nekome
      i dali dobijes njihovu karticu sa kojom mozes kupovati

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Napisao sam ti lepo opsiran odgovor i stisnuo pogresno dugme i sve je otislo do...

Ajde ponovo, ali malo krace.

Kada u banci otvoris racun obicno dobijes jedan dinarski i jedan do dva devizna (stedni i za platne kartice) i dobijes kartice debitne i to Dina, Visa elektron i Maestro (kako kod koje banke) i svaki mesec placas 100 dinara za odrzavanje racuna osim ako si racun otvorio kao mlad/student (najcesce je granica 26 godina) onda toga moze da ne bude.

Za sva placanja u zemlji i podizanja gotovine sa bankomata te banke nema nikakve provizije ni dodatnih troskova.

Za sve ostale uplate i isplate ti uzmu po neki dinar u zavisnosti gde kome i kako placas ili odakle ti stizu pare.

Pare mozes dobiti odakle god zelis, i mozes ih potrositi kako god zelis ako kupujes robu ili usluge, u zemlji ih mozes prebacivati bilo kome, ali je za inostranstvo zakon vrlo restriktivan (lecenje, skolovanje dece...)
        I ako nije problem da ih uplatis ovde, odes negde i podignes sa bakomata (ide neka provizija naravno, ali ide i kad saljes na druge nacine), mi smo radili tako.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• dintel011
          CBC Senator XXL
          • 12.03.2005
          • 348
          • Beograd, Vidikovac

Preporucujem ti da Raiffeisen banku zaobidjes, evo i zasto, prica je sledeca:
          Stranac sa privremenim boravkom u Srbiji radi u stranoj ambasadi, platu mu uplacuju na devizni racun takozvani nerezidentni.
          Problem je sto nemogu (citaj nece) da mu odobre nijednu debitnu karticu VISA ili MC jer traze da se otvori jos jedan devizni racun na koji bi bile vezane kartice. I to bi bilo ok kad bi moglo da se trajnim nalogom resi da kad plata legne na racun 1.devizni , automatski bude uplacena na racun 2.devizni za koji su vezane kartice, ali nemoze.
          Fizicki mora da se ode u banku svaki mesec ili da se pise molba za e-banking pa da se svaki mesec prebacuje sa racuna na racun.

Comment

• Heinz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 1027
            • Beograd, Voždovac
            • Avensis 2.0 D4D

Raiffeisenov online e-banking funkcioniše sasvim korektno. Ja u banku ulazim jako retko
            Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Saab POWER.
              Ja ne znam zasto ti nisi KONKRETNO pitao sta hoces da radis sa racunom.
              Mislim, bancine transakcije nisu nikakva tajna niti je posebna razlika od poznate prakse bilo gde u svetu.
              Jedno pitanje za ostale koji su se ukljucili u diskusiju.
              Da li moze sa Srpskom debit karticom koja je vezana za jedan takav racun o kome se diskutuje da se dize novac sa bankomata u inostranstvu? Koji je dnevni limit? Naravno da se takva provizija placa svuda dok se u zemlji ne placa.
              Da se razumemo, mene to ne zanima licno nego da bude jasniji topic.

Gore pise da postoje izvesna ogranicenja oko isplate sa takvog racuna u inostranstvo. Mislim, ko gde i koga jos pita sta ce da radi sa svojim parama. Kakvi qrac lekovi i deca i slicne bajke. To je kaubojstina ako je tako. Cemu onda racun? Da pare budu na sigurnom kod njih? Ja se nadam da ljudi znaju da cuvaju pare (ono malo) i sami. Na staranu usluge placanja mesecnoh racuna, isplata plata, krediti i slicno. Da ne misli neko slucajno da ja mislim da banke ne trebaju da postoje.
              Znam da za to nisu krive banke nego vlast u banana drzavi koja garantuje za uloge isto tako kao sto je garantovala za Dafinu ili Jezdu (ne kazem da se novac nije vracao a jel isplacena i "ona" kamata po "ugovorima"?) i staru deviznu stednju gde su ljudi izgubili milione u zapadnim valutama a molili su ih da im daju sopstvene pare "za lekove" na kasicicu. Primer, neko zivi u inostranstvu vec 20 godina i oce da pravi kucu (bilo za sta da mu treba "veca" suma) a na deviznom racunu ima 5 MILIONA onih starih nemackih maraka. Dolazi na odmor i trazi svoj novac. Naravno u devizama jer je takve i dao. Odmor traje max. 6 nedelja a on moze da podigne 1000 maraka mesecno i to u TOJ MATICNOJ banci. Sta reci. Koliko godina taj treba da zivi da podigne svoj novac?
              Ovo vam pisem da shvatite da se NISTA nije promenilo. Uvek ce postojati cake i finte kako da se odere klijent a da on to ne zna u trenutku potpisivanja ugovora. Ne racunam na sitna slova ovde jer to ipak pise. Potrebne su malo bolje "naocare" za takve stvari.
              Nego, ne kaze se dzabe "kako doslo tako i otislo".

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Ajde da ti pojasnim

Imas racun u Srbiji u banci i na njemu para (kreditnu liniju) mozes bilo gde u svetu sa svojom VISA/MASTER (i Diners) da trosis i kupujes koliko oces (imas para) i sta oces.

Ne mozes da izneses kes iz zemlje u dzepu (neznam zasto samo znam da nemoze) vise od nekog iznosa. I ne mozes da nekom na racun ko je negde u svetu posaljes pare (osim ako ti nije dete/tata/mama na skolovanju/lecenju). Da platis racun bankarskim transferom to moze, ali je jako komplikovano (bilo, nisam pokusavao u zadnje vreme).

Ono sto mozemo da placamo nasim karticama - placamo, gde nece da ih prime uvek ima neko napolju ciji su roditelji ovde, pa ti das pare roditeljima, a taj ti plati sta treba, ili mu uplatis na ovdasnji racun pa on digne tamo. Malo je skuplje po nekad, ali sve to neko plati posle

Naravno sve ovo vazi za fizicka lica, za firme ima tacna papiroloska procedura...

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Pa u redu je to onda prilicno. 400 eura dnevno, kao i svuda. Za transfer i placanje se uglavnom koriste kreditne kartice pored svih rizika i ogranicenja pa i cene provizije od 6%.
                  A to cash u dzepu? Nije bitno, 400 evrica dnevno je dosta. Naravno, treba ih i imati. Ta ogranicenja su da bi drzava "sacuvala" devize u zemlji kao da se to tako radi. Al' ajde. Pitam se sta ce im devize kad je dinar tako stabilan

Comment

• SAAB PoWeR
                    CBC Senator XXL
                    • 26.04.2005
                    • 1394

prvo
                    nepada mi napamet da uzmem bilo koju srbijansku banku , iskljucivo stranu
                    drgugo
                    dolazim kao stranac , americki drzavljanin
                    e sada
                    posto sam sa drugarom pricao u vezi deviznog racuna u europi , on je malo upoznat ali ne dovoljno
                    iz usa mozes u dzepu da izneses ne vise od 10 000 $$$ , neznam koja je granica iz srbije
                    ali prebacivanje novca elektronsikm putem ili poznatim SWIFT brojem , neverujem da ima ogranicenja
                    za primer dve velike firme rade neki biznis i radi se o hiljadama $$$ a imaju limit kao sto neko pomenu samo u zdravstvene svrhe , ... nezvuci logicno
                    meni treba samo da izbegnem nosenje novca u dzepu i da imam takav racun u srbiji , pre dolaska u srbiju da i iz usa prebacim sumu novca i tako ga podignem , da nevucam kes po dzepovima ,
                    ali me sada zbuni to ogranicenje podizanja novca
                    ako sam ja iz usa sebi na racun u srbiji poslao 5000 $$$ zasto nemogu tu istu sumu da podignem ??

Comment

• BRABUS
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2004
                      • 2399
                      • London

U Srbiju mozes da posaljes bez problema novac, ako imas SWIFT i IBAN kod banke i broj racuna. Iz Srbije nazad ne mozes tako lako, zbog zakona o sprecavanju pranja novca, ima neka zackoljica tamo koja to dozvoljava samo u malom broju slucajeva (lecenje, skolovanje...). Iz Srbije mozes da izneses i uneses u kesu 5000e bez ikakvih papira, ako hoces vise, moras imati potvrdu da si ih uzeo iz banke,

Inace, nasuprot verovanju, pare su ti sigurne u Srpskim isto kao i u stranim bankama, jer su i te "strane" ustvari domace banke sa stranim vlasnistvom, tj. u slucaju bankrota strana banka nema nikakvu obavezu da pokriva dugovanja koja prevazilaze vrednost aktive svoje ekspoziture u Srbiji. Neka me neko ispravi ako gresim....ali ionako je novac prilicno siguran u bankama kod nas.

Suma koju mozes da podignes odjednom je 300.000 dinara, ako se dobro secam. Razlog je isti zakon o sprecavanju pranja novca, po kome iznos iznad 300.000 (bilo bar prosle godine), moras da prijavis nekoj komisiji. Mada, ja sam licno veci iznos podizao iz par puta, jedan iza drugog, bez problema

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Originally posted by SAAB PoWeR
                        prvo
                        nepada mi napamet da uzmem bilo koju srbijansku banku , iskljucivo stranu
                        drgugo
                        dolazim kao stranac , americki drzavljanin
                        e sada
                        posto sam sa drugarom pricao u vezi deviznog racuna u europi , on je malo upoznat ali ne dovoljno
                        iz usa mozes u dzepu da izneses ne vise od 10 000 $$$ , neznam koja je granica iz srbije
                        ali prebacivanje novca elektronsikm putem ili poznatim SWIFT brojem , neverujem da ima ogranicenja
                        za primer dve velike firme rade neki biznis i radi se o hiljadama $$$ a imaju limit kao sto neko pomenu samo u zdravstvene svrhe , ... nezvuci logicno
                        meni treba samo da izbegnem nosenje novca u dzepu i da imam takav racun u srbiji , pre dolaska u srbiju da i iz usa prebacim sumu novca i tako ga podignem , da nevucam kes po dzepovima ,
                        ali me sada zbuni to ogranicenje podizanja novca
                        ako sam ja iz usa sebi na racun u srbiji poslao 5000 $$$ zasto nemogu tu istu sumu da podignem ??
                        Uf, sta smatras pod stranom bankom, ovde nema ni jedna, i te koje se zove stranim imenima ustvari nisu to, odnosno ne bas u potpunosti, a da probas neku vojvodjansku ako ti srbijanske ne odgovaraju.

Kao sto sam vec rekao firme su jedno, fizicka lica su drugo i sva ona pravila vaze za fizicka lica.

Zasto bi ti otvarao racun ovde ako vec imas americku karticu, sto ne koristis nju ili poneses pare u kesu.

Ako si mislio da doneses kes pa da ga uplatis u banku, pa onda da trosis, samo sebi komplikujes zivot...

Jedino ako ces biti ovde duze pa da ti neko uplacuje odande redovno, ali i to se treba raspitati da li ti je manja provizija da podizes direktno sa americkog racuna ili da ti placaju ovde na racun, pa onda da podizes.

Kazi konkretno sta ti treba, pa da ti resimo, ovo vise nema svrhe.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Ljudi jako brkaju pravila za firme i pravila za ljude.

Sto se tice podizanja novca mozes da podignes koliko god imas, samo ako su to veci iznosi (zavisi od banke do banke) moras da najavis dan ranije da ti spreme pare.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Ne moras ni da otvaras racun, uplati kod mene, pa kad dodjes dogovoricemo se...

Vracam sve u tri rate preko suda

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Mislim, ko gde i koga jos pita sta ce da radi sa svojim parama
                              zakon o deviznom poslovanju, Narodna Banka Srbije i gomila pravila (zakona, podzakona , uredbi i slicnih akata) koji definisu to pitanje.

za iznosenje na bilo koji nacin vise od dozvoljene sume potrebna ti je konkretna (na ime i prezime) dozvola nadleznog ministarstva/narodne banke inace cinis tezak devizni prekrsaj i novac ce ti biti oduzet a ti sudksi gonjen i kaznjen prekrsajno (plus ce ti pare trajno oduzeti devizni inspektorat pri upravi carina).

to vazi za rezidente u Srbiji, za nerezidente ne znam da li vazi pravilo reciprociteta sa svakom pojedinacnom zemljom ili su ista pravila kao za gradjane Srbije.

uglavnom, postoje ozbiljna ogranicenja i pre upustanja u medjunarodne transakcije treba proveriti pravni osnov, sta je dozvojeno koliko kako i sa kojom papirologijom.

do nedavno je limit bio 2000 evra a sada je 5.000 evra raspolaganja parama bez pitanja drzave, po slobodnoj volji.

ako se nesto promenilo u pravilima molim da neko ispravi.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X