DEVIZNI ACAUNT

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

za primer dve velike firme rade neki biznis i radi se o hiljadama $$$ a imaju limit kao sto neko pomenu samo u zdravstvene svrhe , .
    firme rade po drugim pravilima, spoljnotrgovisnki posao se na formularu (nekada bio broj 1450 bese) prijavljuje Narodnoj Banci na odobrenje, i onda naravno moze da se prebacuje koliko je potrebno (trazeno i odobreno).
    za to su potrebne garancije, kreditno pismo i gomila drugih potrebnih papira da se sve birokratski uoblici, slozi i usaglasi.

da li nastupas ovde kao americki drzavljanin sa privermenim boravkom u Srbiji ili kao predstavnisto americke firme ili kao americki ulagac koji osniva sopstvenu lokalnu (to jest srpsku) firmu su neke od varijanti koje odredjuju prava i obaveze po pitanju kako deviza tako i dinara i mogucih transakcija.

ako si npr preduzece u Srbiji, imas limit koliko novca smes dnevno da podignes u kesu, i to moras da opravdas racunima.
    za bezgotovinska placanja nema limita.

itd, ima raznih varijanti rukovanja novcem sto dinarima sto devizama sto hartijama od vrednosti svaka sa svojim setom pravila.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

hm sada vidim da tebe zanima zamena za nosenje kesa.
      ili kartice koje su ovde sire zastupljene (Visa i Master sistem recimo, moze i American Express) ili Travelers cekovi tvoje banke koje ovde jednostavno unovcis po potrebi.

mislim da je to brze i jednostavnije od bakcanja sa racunima u lokalnoj banci ovde (sve su srpske, ne postoji pojam strana banka posto sve rade po zakonima Srbije, osim marketinskog brenda) koja zahteva odredjenu papirologiju.

i jos nesto, kada ti pare stignu iz USA na racun ovde, ne mozes odmah da ih podignes vec treba da prodje nekoliko dana.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

U bankama u Srbiji nemoguce je otvoriti racun (devizni, stedni ili bilo koji drugi) ako si fizicko lice koje je strani drzavljanin bez prijave stalnog boravka u Srbiji, ili privremenog rada u Srbiji. Dakle US gradjanin bez ovih papira ne moze otvoriti racun niti dobiti bilo koju platnu karticu kod nas, tako da je diskusija po ovom pitanju nepotrebno zakomplikovana.

Primera radi, stranac isto tako ne moze doci u neku srpsku banku i otvoriti stedni devizni racun, makar zeleo da da milion eura na stednju - ako nema drzavljanstvo Srbije. Jos mi nismo Svajcarska

Inace ogranicenje u kolicini kesa koji se moze izneti bez prijave je u svakoj zemlji, pa i kod nas, uveden radi sprecavanja nekontrolisanog odliva deviza iz zemlje i kreiranja monetarnog deficita, kao i pranja novca - zamislite kad bi svako, bez kontrole, izneo iz zemlje proizvoljnu sumu novca - u roku od mesec dana cela svetska mafija bi prebacila sav novac u Srbiju, podigla ga, iznela ponovo vani, oprala ga cistog ko suza i upropastila monetarni sistem drzave u procesu...A i gradjani, zamislite kad bi cak i svoj novac bez kontrole svi izneli napolje - pa sta bi ostalo u monetarnom sistemu srbije? ****rke i nijedna jedina deviza. Mozda malo drastican slucaj, ali teoretski sasvim moguce.

Izvadi karticu (perporucujem Mastercard, manji operativni troskovi) u US i koristi je ovde bez ikakvih problema, u tom slucaju ne postoji ni ogranicenje dnevnog podizanja novca (ogranicenje na debitnim/kreditnim karticama domacih banaka je 30.000 dinara dnevno) niti sta slicno.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Evo probacu da navatam nekog od stranaca koji trenutno rade/borave ovde i imaju racune da pitam sta su im trazili u banci...
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Prijavu boravka za strane drzavljane koji su na privremenom radu u inostranstvu, odnosno radnu dozvolu/vizu.

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Tj. uverenje o odobrenom privremenom boravku.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Tako je.

Comment

• SAAB PoWeR
                  CBC Senator XXL
                  • 26.04.2005
                  • 1394
                  • tu iza coska(Milwaukee USA)

pa ovo se iskomplicira sada ,
                  kao sto sam rekao , informisan sam malo
                  ako se koristi SWIFT broj za prebacivanje para moja banka naplacuje uslugu , cini mi se da ide po procentu
                  ali ako ja sa svoga racuna prebacim novac na svoj devizni racun takodje mi naplate uslugu koja je puno manja i proces je brzi , jer preko SWIFT broja moja banka sve informacije salje na new york da FBI proveri kome pare idu , i proces traje nekoliko dana da bi se odobrio transfer , posto ameri nevole bas da im se novac iznosi iz drzave
                  ali koliko vidim slicna stvar je i sa srbijom ...
                  ipak cu morati zvati direkno neku banku u srbiji da budem 100 %% siguran , da nebi dobio po repu ...
                  _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Cekaj, sad mi nisi jasan...Sta u stvari hoces, sta ti treba?

Ako je u pitanju trosenje para za...ne znam ni ja sta dok si u Srbiji, resenje ti je kartica iz US koju pretpostavljam vec imas. Nemas ogranicenja u podizanju i trosenju para, primaju je svugde. Ako se radi o prebacivanju para u inostranstvo odnosno iz US u Srbiju, to takodje mozes uraditi pomocu kartice umesto zajebancije sa otvaranjem racuna i prebacivanja SWIFT-om iz US...

Dakle, sta u stvari treba da uradis sa tim parama?

Comment

• Dren
                      CBC Senator XXL
                      • 24.08.2005
                      • 1068
                      • Sarajevo

Sve zavisi koliko ces biti u BG, i sta si planirao trositi...

Ako dolazis samo turisticki na xxx dana, sumnjam da ces potrositi vise od 5.000 EUR, koliko vidjeh da je limit za unosenje/iznosenje kesa... To provjeri, da li se radi o max. 5.000 EUR bez potvrde tvoje banke (odakle podizes pare), ili je to sa potvrdom banke, sto je garancija porijekla para... Ako dolazis iz USA, imas sigurno bankovni racun, bilo Cheking, bilo Saving, i kada npr. podignes ekvivalent od xxxx EUR u US$, dobijes i potvrdu, da si ti XY podigao XXXX US$ tog i tog dana... Kada te neko na granici upita koliko nosis ( a ti nosis dozvoljeno...) onda mu das tu potvrdu na uvid, u koju on moze posumnjati, ili joj vjerovati, pa ako uporede iznos koji nosis sa potvdom, onda je to OK... Problem moze nastati kada imas vise od dozvoljenog, i jos bez "papira"... Ostatak iz starih vremena, devize i njihovo porijeklo...

Ovo sto ti spominju za velike transakcije, se u stvari odnosi na sprecavanje pranja para, i bitno je npr. da li ti starcima saljes 100.000 US$ da ti kupe stan, pa onda ovi to provjeravaju, ili saljes istu sumu nekom XY, 'nako... Isto je i sa slanjem velikih suma vani, po slicnom principu... Nisam siguran da i velike transakcije unutar drzave, pogotovo fizickih lica, a ne firmi, prolaze bez kontrole... Jel' to isplata po ugovoru i kom, ili...

Ako ti je jedina briga da ne nosis kes, neko je vec spomenuo travlers chekove, samo prvo provjeri gdje se sve oni mogu unovciti... Trebalo bi da moze u svakoj boljoj (vecoj, poznatijoj) banci... To je cest nacin nosenja "kesa" americkih turista, naravno uz kartice...

Ako imas karticu, Visa, Master card, American, Diners, sto vjerujem niko u Americi nema da nema, mozes podizati lovu na bankomatima i salterima banaka, do visine nekog dnevnog limita, za koji nisam 100% siguran da li ga odredjeje maticna banka koja ti je izdala karticu, ali vjerujem da je pretezno do njih... A dnevni limiti ( u kesu ) na Balkanu su ti obicno izmedju 150-400 EUR...

Nerezidentni racun se moze otvoriti svugdje, samo je pitanje sta tacno drzava nalaze za to... Prijava mjesta boravka i sl... Obicno je to dobra varijanta ako ces biti duze, i raditi nesto, pa ces imati neki redovni priliv po tom racunu... U svim ostalim uslovima, ti se to ne isplati...

U svakom slucaju, pokusaj objasniti poblize sta planiras raditi s parama, i o kojoj kolicini para se radi, mislim nije da me interesuje, ali nije isto jel' 1.000 ili 110.000...

Jos nesto, vecina banaka u Evropi radi sa SWIFT-om, koji je brzi nacin od "klasicnog" slanja, a u Americi ima banaka na koje uopste ne mozes poslati SWIFTom, nego samo obicno... Provjeri i u svojoj banci koliki bi bili procenti od sume za obje usluge, i brzu, i obicnu, i da li se placa sve tu kod tebe, ili ima i troskova kod podizanja... Banke imaju nesto sto se zove troskovi slanja... U principu onaj koji salje moze odabrati na slanju da on plati i banci koja salje, i banci koja isplacuje, ili ako se to drugo ne plati pri slanju, onoga ko dize, ceka ta "prijatna duznost"... Nekad to u bankama "zaborave" napomenuti... Pa se onaj ko podize pare "obraduje" neplanirano, jer ocekuje npr. 2000 EUR, a banka mu uzme 40-50 EUR na tu sumu, jer se neko nije dobro raspitao...

Comment

• dintel011
                        CBC Senator XXL
                        • 12.03.2005
                        • 348
                        • Beograd, Vidikovac

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                        Evo probacu da navatam nekog od stranaca koji trenutno rade/borave ovde i imaju racune da pitam sta su im trazili u banci...
                        Originally posted by 206
                        Prijavu boravka za strane drzavljane koji su na privremenom radu u inostranstvu, odnosno radnu dozvolu/vizu.

Originally posted by sri98
                        Tj. uverenje o odobrenom privremenom boravku.
                        Mom caletu su trazili samo pasos i belo kartonce na kome je upisana adresa - prijava boravka, nikakvo uverenje nije bilo potrebno.
                        Posto ces verovatno da prijavis boravak u sup-u,sto si po zakonu i obavezan - da evidentiras kod koga ces boraviti, dobices to belo kartonce.

Sto se tice limita, vaze ti ogranicenja koja je odredila banka koja ti je izdala karticu a ne banke sa cijeg automata podizes novac.

edit:
                        evo ti koristan link, pa biraj koju ces banku

Comment

Working...
                        X