To je ipak dosta značajno za neki dokaz da bi se preskočilo. Ali ovako na brzinu... Pogledaj sve kaiševe, filtere (gorivo, ulje), zaptivače (koliko se vidi sa strane na glavi recimo). Izvadi bar jednu svećicu. Sve ovo bi trebalo da izgleda kao novo posle 1000 Km ili oplodiš majstora koji nije tako uradio. Dalje bi trebalo da je blok čist bez naslaga masti i prašine u skrivenim delovima što ukazuje da je blok bio na obradi i pranju kao i ostatak motora. 1000 Km je malo da bi se nešto značajnije uprljalo.
Najčešća prevara prodavca je upravo takva priča jer se teško može proveriti. Kao nije baš juče uradjeno ali samo što nije. Ko još uradi generalnu pa prodaje auto. U najboljem slučaju promeni karike.
Ne tvrdim da je to takav auto ali iz moje prakse 99 posto je uvek prevara u pitanju sem ako lično ne znaš prodavca pa i onda....
Kilaz mozda cu zvucati kao pokvarena plocha ali zasto ne otici kod nekog mehanicara koji radi samo Alfice da ti on kaze jel radjena generalna ili nije ...ne vidim poentu da ti razbijas glavu time kad ima ko treba i moze i sto je najbitnije nema nedoumice posle toga znas na cemu si a ne macka u dzaku...
Pa vidi, isto ti je pravilo , u pitanju je istrosenost lezajeva na radilici, bregastim itd.
Dakle sto "rupa" veca brze gubi ulje koje pada dole, te samim tim treba duze vremena pumpi da napuni kanale i postigne pritisak ulja.
Krajnje jednostavna logika , jedino sto nepokazuje stanje karika, ali za to postoje kompresiometri.
Za auta koja imaju ugradjen merac pritiska ulja lako se vidi stanje lezajeva kroz jednu fintu, ukoliko je ulje novo , tj. korektno, svako ko nesto skriva gleda da bude sto novije, ali pritisak ulja ima tandensu da pada sa opterecenjem motora, dakle uljani film drzi radilicu centriranu zajedno sa zamajcem ali kad se optereti motor vidi se jasan pad pritiska na manometru.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
To je malo teze,otezalo bi se kretanje klipova pa alnaser nebi mogao da okrece dovoljnom brzinom da napumpa ulje,nisam siguran ali mi se cini da ima neki osigurac koji kad se izvadi nemoze motor da se upali,ali opet ako je vezan sa nekom elektronikom oko tih davaca pritiska nece biti prava informacija, neki zacepe crijevo od iberlaufa i gledaju ako pocne da baca ulje na sipci za mjerenje ulja (koja je izvadjena) onda nevalja,to mi sve djeluje nepovjerljivo...
Comment