UPs za pokretanje pumpe za kotao

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

UPs za pokretanje pumpe za kotao

Znaci interesujeme dali neko ima ISKUSTVA ili TACNO zna koliko dugo ovaj UPS moze da pokrece pumpu za centralno grejanje koja je snage 45W ... vazno je da moze da je pokrece bar 2 sata ili duze....u slucaju nestanka el.enrgije iz mreze.
    evo link: ovaj UPS : http://www.easy.co.yu/katalog/detail.php?id=302
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • vujke
    Admin
    • 29.09.2004
    • 1673
    • Mladenovac
    • Daewoo Lanos 1.5SX

Nema vajde od njega, sumnjam da ce pregurati pola sata s njim. Tesko da bez 200 veverica mozes da zavrsis posao. Uvek ostaje opcija sa iritel-om da ti naprave custom ups, kvalitet odlican a cena..
    while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Ili uradi sam varijanta sa akumulatorom...
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Zorane,
        Nekad je veoma korisno da se uradi tzv. bypass cirkulacione pumpe i to moze u nekim slucajevima da radi prilicno dobro. Recimo kad je kotao na najnizoj tacki sistema (u podrumu). Nije zamena za pumpu, da se razumemo, ali greje prirodnom cirkulacijom. Za ne daj boze se isplate ta dva dodatna ventila i parce cevi. Opcija pretvarac za 45VA na 230v je prilicno zahtevna u smislu potrebe za dosta velikim kapacitetom akumulatora ma kakva bila konstrukcija samog pretvaraca i procenat njegovog korisnog dejstva koji je obicno ukupno oko 85%. Ja bi pre isao na minijaturni agregat sa cetvorotaktnim motorom koji moze da radi i na gas iz kucne boce. Skupo jeste ali.... Zavisi o cemu se radi. Ako je samo kuca onda jeste preskupo. Postoje i veci sistemi za grejanje od kucnog. Pa dobro. Ako nema struje, nemas ni svetla. Grejes se i spavas ili da se ne smrzne voda u cevima? Razlozi mogu da budu razliciti. Normalni UPS je veoma slab u svakom smislu za potrosac od 45VA koji treba da radi permanentno. Kad smo kod toga. Jel ukljucujete pumpu da vrti povremeno izvan grejne sezone? To je recept za dug zivot semeringa a ako slucajno zapece od stajanja moze i motor da rikne. U sistemima je obicno losa (obicna) voda. Da je bar antifriz kao u autu makar i znatno slabije koncentracije i destilisana voda ..... Ne samo zbog zime vec zbog galvanske korozije. Sistem nije jevtin da bi antifriz bio skup. Jedini je problem dolivanje jer mora pod pritiskom kod zatvorenog sistema.
        Ako se ipak odlucis za pretvarac znaj da se hladnjaci izuzetno mnogo greju i da su u originalnim uredjajima premali za stalni rad. Obavezna je modifikacija uradnjom bar nekog zgodnog ventilatora za hladjenje ili solidnijih hladnjaka sto je prilicno nezgodno zbog malog prostora u kucistu.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

kuca je u Vojvodini i nema podrum ispod kuce.Nedolaze u obzir neka skupa resenja.
          Nijemi jasno od koliko Ah je akumulator u navedenom upsu?? .. da je od 10Ah i 12 volti to je opet 120W .. pa nek bude i 90 w to je dva sata rada...zasto bu mu smetalo da napaja 45W uredjaj ,kad je predvidjen da izdrzi pik od 360W ?? ... jer 45w je mala snaga(neka chkiljava sijalica).ovi u jednoj prodavnici apsolutno pojma nemaju...bla bla..predvidjeno za kompjuter bla bla

jel ima neko UPs.. pa da jednostavno uljuci stonu lampu sa sijalicom od 60w naprimer ..da vidi koliko dugo moze da svetli naprimer..ili je neko mozda vec radio takav test??

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

milkom ups, tel 011 3467439, custom made, poslednji put kad sam zvao to sto tebi treba je kostalo ispod 100 eur (bez akumulatora naravno)

takodje:
            Trafo servis Da?evi?,

transformatori, korektori,invertori,UPS,pretvara?i,stabilizatori,i spravlja?i,starteri,vremenski relei

i
            Monstrum - Pretvarac napona 12/220V,

Pretvaracni napona za snage 200W, 300W, 500W i dodatna napajanja za fiskalne kase
            http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Wiz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3104
              • Nish

A sto ne otkacis bateriju sa UPS-a i nakacis tu accu,

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

hvala @ale944 ,sutra cu da ih zovem sad se nejavljaju..bio sam u jos jednoj prodavnici pokazali mi bateriju 12V 7ah iz UPSa... to je malo( 84w) maximum kapacitet ,,... ti je prakticno nekih 60w znaci malo jace od 1 sat bi radila pumpa.
                @WIZ .. mislim da bi pregoreo UPS..sve je to knap projektovano i napravljeno ..jer veci akumultor bi povukao i vecu struju kad bi krenuo da se puni i to bi verovatno spalilo deo za "punjenje " u UPSu.
                ja bih"rizikovao" sa upsom da je to za mene...ali posto je za jednog mog rodjaka iz vojvodine...,kad pozovoem ove firme sto mi je dao Ale944... prosledicu mu informaciju(posto je vrlo nestrucan za bilo sta u vezi struje)pa nek odluci koliko para toliko i muzike..

Comment

• Wiz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3104
                  • Nish

Imam drugara koje se profesionalno bavi tom problematikom pa ako hoces javi se,inace taj acuu bi normalno mogao da puni UPS jeste da bi trajalo malo duze,ali sto slabija struja to bolje punjenje,

Comment

• Heinz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 1027
                    • Beograd, Voždovac
                    • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by zoranbg
                    kuca je u Vojvodini i nema podrum ispod kuce.Nedolaze u obzir neka skupa resenja.
                    Zovi Miroslava 064-172-67-44. Profesionalno se bavi proizvodnjom pretvarača 12-220, cena je koliko ja znam oko 70? za 200W.
                    Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Javi se Egonu , 300W pretvarach , moj sto sam imao u autu da teram sve na 220V.. pc etc

Ostao kod njega, ako ti je reshenje uzmi ga za 50?

Originalan , pod garancijom josh 1? godinu.
                      Mekani start, chuvar od podnapona 10,8V auto off..
                      Zastita od kratkog spoja etc

Meni lako ovde da uzmem drugi...
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

iz dugogodisnje profesionalne prakse sa napajanjima (i prepravkama UPSova izmedju ostaloga) za to sto ti treba mozes da bez problema koristis najobicniji i sto gluplji back up UPS.
                        ako mozes zaobidji smart i slicne "pametne" posto treba da teras elektro motor.

ja mogu da ponudim profi UPS sisteme svih mogucih varijanti (i off oline i on line tipa) snaga od 500VA do 20.000VA i napona aku od 12V do 144V kako monofazne tako i trofazne.
                        fabrika je domaca privatna sa 20 + godina iskustva proizvodnje i odrzavanja/upotebe sistema rezervnih napajanja za najzahtevnije primene (medicina, vojska, MUP, komunikacioni centri).

ali, to se ne isplati za tako banalnu primenu.

ja bih uzeo back up UPS, dodatni spoljni aku od 24-28 Ah umesto standardnog 6,5 ili 7Ah i koristio bez ikakve prepravke osim sto bi otvorio gornji poklopac radi efikasnijeg hladjenja. mada pri 45W (45VA ) opterecenje je zaista minimalno.

gruba racunica je 45W / koeficijentom iskoriscenja pumpe (oko 0.80) = snaga potrosnje u VA.

koeficijent obicnog UPS pretvaraca koji daje kvadratni oblik signala je oko 60% na 12V (velike struje veliki gubici).

nasih VA potrosnje / 0.60 i dobijemo snagu koju apsorbuje pretvarac iz aku baterije.

ta dobijena vrednost je ono sto opterecuje aku.

posto aku ne moze da se isprazni potpuno a da prezivi za vise od nekih 70tak %, to uzimamo u vidu takodje.

na kraju, ugrubo onoliko koliko Ah ima akubaterija oko 40%-60% se moze iskoristiti korisno a ostatak su gubici.

znaci aku 7Ah*12V ima 84VAh i moze da tera pumpu od 45W nesto oko sat vremena.

sa 28Ah aku to je oko 4 sata. pri tome ugradjeni punjac je dovoljan da izdrzi opterecenje tog povecanog aku (preko toga tipa 45 ili 60 Ah vec ne moze).

takav obican UPS kosta u radnji oko 6.000 dinara +- a aku kosta oko 2500-3000 dinara (24Ah hermeticki zaptiven, bez odrzavanja sa rekombinacijom gasova).

generalno pravilo cene kostanja je reda 1 euro za 1VA snage cisto elektronika.

www.eproelektronik.co.yu za pregled ponude.

ja sam Mikom uredjajima nemam bas neka pozitivna iskustva, ali mogu da preporucim Enel, Logo i Edelinskog iz Petrovaradina.

najvaznije pitanje je sta se zeli, privremeno i jeftino ili trajno resenje sa svim mogucim zastitama, alternativnim fazama za napajanje, daljinskim nadzorom, stabilizacijom do nivoa 0.05% itd.

a postoje i cirkulacione pumpe na 24V, pa se koriste samo aku i kamiosnki punjac u pufer napojnoj vezi (jeftino, pouzdano, nema gubitaka pretvaranja).

najjeftinije resenje je ono koje boost predlozio s tima da dokupis (ako vec nemas odnosno taj prijatelj) neki obican auto punjac.
                        agregat je skuplje resenje, prljavo, bucno, i trosi skupi energent benzin ili dizel (moze i LPG ali i to kosta) + nema automatskog rada.

45W je neka mnogo velikog kapaciteta i jaka pumpa (verovatno starija generacija tehnoloski), danasnje su snaga 13-15W moderne Wilo, Danfoss i slicne. kostaju nove oko 6-7.000 dinara i imaju promenljiv broj obrtaja i mogu samostalno da predju u stedni rezim.

takodje, jos jedan metod za stednju iz aku pogona- postavi se digitalni tajmer sat koji upravllja pumpom programski tipa radi 20 minuta pa 10 minuta pauze pa opet radi 20 minuta pa 10 minuta pauze.

vec samo to za 1/3 produzava moguce vreme rada za istu akubateriju.

posto nije pomenuto koja vrsta toplotnog izvora je u pitanje, ako je kotao na gas ili tecna goriva (i noviji na cvrsta goriva) i on trosi struju za svoju automatiku, za paljenje goriva, razne regulacione ventile, klapne itd.
                        da li je sa obicnom promajom ili sa prinudnom (fasadni, ima ventilator oko 70W snage), itd.

sama pumpa ima struje a kotao nema, - smrzavanje.

tema je obimna sa mnogo raznih resenja, PM da ne davim(o) ovde.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• alexk
                          CBC Veteran
                          • 15.09.2006
                          • 116
                          • BGD

ja imam ups od 950VA i monitor 19'' kada nestane struja mogu da radim jos 25min ako ti informacija nesto znaci ok mislimna odnose snage itd...

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

zvao sam ga par puta danas nemogu da ga dobijem ...ovo sto Boost nudi je najbolje + neki mali akumulator i bog da ga vidi...koliko se ja razumem ..to je nesto ko smederevac a ima u sebi bojler i onda je to sve prikljuceno na radijatore....kad se cujem sa njim i objasnim mu sve(posto je on mislio da ce proci sa 3000din ukupno sa onim UPsom) obavesticu ovde...@Brick..ako imas neko resenje ponudu reci ovde ili na PP svejedno ..hvala svima u svakom slucaju..samo ja da se cujem sa njim pa da znam sta mu odgovara.
                            PS: to je njemu samo da pokrije trenutke(koji su prosle zime trajali ponekad i po pola dana..kad nemaju struju)znaci ono...sve preko 2-3 sata je OK..zna i on ..da koliko para toliko i muzike pa i netrazi neke egzibicije.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

..to je nesto ko smederevac a ima u sebi bojler i onda je to sve prikljuceno na radijatore...

Alfa Plam model 90 ?

resenja ima mali milion varijanti, pitanje je budzeta i sta je tehnicki zahtev (idejno resenje sistema) koji treba realizovati.

sto se tehnike tice nema sta nije moguce ispuniti od zelja.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X