Touareg V10 TDI shlepao Boeing 747

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Touareg V10 TDI shlepao Boeing 747

Na Dunsfold aerodromu, udaljenom nekih 60-ak kilometara od Londona, se tokom jucherasnjeg dana mogao pratiti nesvakidashan dogadjaj. U prisustvu Volkswagen-ovih inzhenjera koji su sproveli test, putnici i prolaznici koji su se tu zatekli su u neverici posmatrali kako automobil Touareg sa V10 TDI motorom shlepa 155 tona tezhak avion marke Boeing 747-200 celih 7 krugova na pomocnom uzletishtu!

Automobil, koji je po svim parametrima sasvim standardna verzija Touarega, je imao jedino par modifikacija koje su omogucile da test uopshte bude i izvrshen. Naime, na automobil je bio montiran specijalan adapter za vuchu, a sam automobil je natovaren sa 4,3 tone metala! Ukljuchujuci sopstvenu tezhinu, kao i tezhinu vozacha, konachno izmerena ukupna tezhina koju je ovako pripremljen automobil nosio na osovinama bila je celih 7030 kg!

Motor, samo-adaptivno vazdushno veshanje, felne i gume automobila su bile sasvim standardne verzije iz V10 TDI modela. Ovaj nesvakidashnji test je i sproveden upravo iz razloga da se demonstriraju rezerve snage i postojanost modela Touareg V10 TDI.

Teoretski je izrachunato da bi ovaj model, obzirom na dostupnih 750 Nm obrtnog momenta i prenosni odnos u prvoj brzini, mogao da povuche i celih 200 tona tereta. Medjutim, u tom sluchaju bi sam automobil trebalo opteretiti dodatnim balastom u cilju poboljshanja trakcije, ali bi neophodna dodatna tezhina u tom sluchaju daleko premashila granice koje shasija i veshanje standardnog Touareg-a mogu da izdrzhe.

Prva ideja fabrike je bila da se za test upotrebi avion Boeing 747-400 sa celih 199 tona! Medjutim, problem je bio doci do jednog aviona tog tipa i pogodne lokacije za javnu demonstraciju. Na kraju je kao pogodna lokacija izabran aerodrom Dunsfold, ali je jedini dostupan bio Boeing 747 u verziji 200.

Uslovi za sprovodjenje testa su bili daleki od idelanih, jak cheoni vetar i kisha su otezhali kretanje po pisti kao i trakciju. Motor je pre pochetka testa zagrejan na radnu temperaturu, i izvrshena je optichka inspekcija guma. Uwe, inzhenjer u tehnichkom odeljenju fabrike, koji je ovom prilikom bio vozach, je pokrenuo 155 tona tezhak avion iz mesta sa "pola gasa" u drugom stepenu prenosa. Nakon shto je inercija pochela da deluje, malo je popustio sa gasom i izvezao deonicu tempom od oko 8 km/h. Nakon toga je pocheo sa blagim kochenjem kako bi zaustavio sam Touaeg i 155 tona vuchnog tereta. Nakon testa je prokomentarisao: "Zhao mi je shto nismo uspeli da nadjemo neshta tezhe za ovu demonstraciju, ovo je bilo isuvishe lako. Ako bi neko hteo da nam pozajmi tezhi avion, molim vas da nas obavestite..."

Nakon testa je automobil detaljno ispitan i nisu registrovana nikakva oshtecenja i nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom na motoru ili transmisiji. Tokom celog testa je temperatura motora ostala u granicama normale. Isto tako, nikakvih oshtecenja nije bilo ni na transmisiji i gumama, i pored velikih sila kojima su bili izlozheni tokom sprovodjenja ove demonstracije.

wcf.com
    http://www.bmw.tv
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Horsepower je dobio jos jedan argument da tvrdi zasto je najbolje kupiti SUV

Comment

• Goranp
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2006
      • 436
      • Banja Luka

Zanimljivo....
      Ali opet džaba mu kada ti to nikada neće trebati tj tolika snaga
      Sem možda da povučeš čamac
      Banjaluka Blog
      http://gradbanjaluka.blogspot.com
      Tattoo Picture
      http://tattooaco.blogspot.com

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

E da mu je samo nagib 1%
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• SAAB PoWeR
          CBC Senator XXL
          • 26.04.2005
          • 1394
          • tu iza coska(Milwaukee USA)

e a pazi , da to opet nije nesto malo napucano , kao kad su onog audija terali uz ski stazu a bio sajloma slepan ...
          ALI JA BI OPET PRE UZEO f250 DIZEL , ja sam gledao na TV-u kao one velike cike vuku isti takav avion
          _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• AreOut
            CBC Senator XXL
            • 22.07.2006
            • 590
            • Zabjelo

Pa ne znam ako 313 KS i 750 Nm mogu da povuku 155 tona onda moj Coupe moze povuci 60

Prodaje li ko kakvu Schmitz poluprikolicu dobio sam ideju za bizmis
            http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• Uros Piperski
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2005
              • 2978
              • Beograd

7030-4300=2730kg

Touareg ima dve i po tone???

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• AreOut
                CBC Senator XXL
                • 22.07.2006
                • 590
                • Zabjelo

Kerb Weight. 2685 kg

Znaci to je ja mislim bez ulja i tecnosti sto taman dodje 2730

Comment

• AreOut
                  CBC Senator XXL
                  • 22.07.2006
                  • 590
                  • Zabjelo

http://www.guinnessworldrecords.com/rec ... individual).aspx

E ovo je za ne povjerovati

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Ne kažem da avion nije težak ali bi bili frajeri da povuku tenk od 30 tona, mislim da bi malo sutra to izveli. lokomotiva od 120 tona se pokrene samo tako, ja je sam mrdam kako hoću a ne smatram sebe Samsonom Nerviraju me ovakve glupe reklame....
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• [kick]
                      CBC Senator
                      • 21.05.2005
                      • 212
                      • Leskovac, Srbija

Slepao sam ja Pheaton-a sa Pezo-om. Nisam imao aparat da uslikam to Crko je cuveni 5.0 TDI V10 i nismo imali druge nego da ga slepamo sa 205 GTI
                      BMW Fan Club Srbija

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Svaka reklama mora biti spektakularna. Nije bas nesto posebno legao pod teretom balasta. Mora da im malo losije ide prodaja kad su izabrali nesvakidasnji nacin za reklamu.

Comment

• Wiz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3104
                          • Nish

Mislis Boeingu lose ide

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Taj avion moze par ljudi gurati po pisti, tako da...
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

Man pulls truck with penis

A 50-year-old Californian man pulled a truck with his penis for a British film crew.

eto cemu sluzi "alatka" kad se omatori ...
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X