N-tostruka prodaja istih stanova u Filmskom gradu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Anjamen
    CBC Član
    • 30.11.2005
    • 29
    • Beograd

N-tostruka prodaja istih stanova u Filmskom gradu

Ukratko: ako želite da kupite stan u Miloja Zakića bb tj. u novim belo-narandžastim zgradama dobro otvorite oči i ako je ikako moguće angažujte par advokata i sve živo isproveravajte a moj prijateljski savet je da trenutno na tu ideju zaboravite! Radi se o tome da su dva investitora ušla u spor a da su pritom nekih 1500 kvadrata prodali i jedan i drugi, samo juče je dolazila policija 3 puta... Na kraju će se obe strane izvući a jadni kupci će se sporiti decenijama
  • AreOut
    CBC Senator XXL
    • 22.07.2006
    • 590
    • Zabjelo

Balkane moj...
    http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• jovan30
      CBC Senator
      • 07.05.2006
      • 322
      • Beograd

A znam za taj slucaj. Moji se bave stanogradnjom pored ostalog i uvek je rizik kada udjes u posao sa suinvestitorima. Stanogradnja i uopste nekretnine bi trebale da budu najsigurniji posao, ali kao sto vidite ima izuzetaka.
      Tako da ako ulazite u posao sa stanogradnjom, ako ne mozete da budete samo vi investitor, gledajte da uvek imate pouzdane suinvestitore i jake ugovore bas zbog ovakvih stvari.

A da nemojte da mislite da se malverzacije sa stanogradnjom desavaju samo kod nas. Ima toga i u okolnim drzavama.

Comment

• NemaN
        CBC Senator XXL
        • 29.11.2004
        • 1560
        • munze

meni je mama menager, a ujak advokat jedne agencije...

ne mozete da verujete kakve prevare se tu obavljaju....strasno

kazu da ce od sledece godine prodaja izgleda moci samo da se obavlja preko agencija i to samo preko jedne koju prodavac izabere, a ne 3-4 kako je sada slucaj tako da ce to biti dobar posao u buducnosti
        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• jovan30
          CBC Senator
          • 07.05.2006
          • 322
          • Beograd

dobar je to posao i sada. Najsigurnije je investiranje u nekretnine veruj mi

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Uopste me ne cudi, s obzirom kakvi ljudi se bave gradnjom, kakav sistem vlada u srbiji i koliko ima glupih kupaca.

Covek koji je od mene kupio auto, belosvetski prevarant i probisvet je prodao CELU zgradu u Nisu, a da nije ni poceo da je gradi. S obzirom da se nezna kom i je i sta dugovao, sve pare koje je uzeo je procerdao a ljudi ostali kratkih rukava. Odlezao skot 2-3 goidne u zatvoru i skoro sam ga video, seta gradom.

Po meni najvecu krivicu snose ljudi koji se olako upustaju u kupovinu stanova. Sve dokle god ima ****** koje ce da avansiraju novac samim uvidom u nekakve planove i potpisivanjem ugovora (kojim mogu da obrisu intimne delove tela, s obzirom da je to jedina satisfakcija koju mogu da dobiju ako prodavac prekrsi ugovor), bice i prevaranata.

DJDexy, stanogradnja je jedan od najlukrativnijih poslova u srbiji. Gde to ima, uzimas dobar deo para unapred (i to u kesu), rade ti neprijavljeni radnici, sto pokrijes papirima, pokrijes, sto ne - munes nekom gde treba i koliko treba....i zavrsis sa zaradom od preko 100+% za kratko vreme. Jedini rizik je da te reketiraju, ali i to nije slucajno, znaju i oni kako se olako vrti para u gradjevinarstvu (nema dzabe tolko krimosa sa gradj. firmama)...

Comment

• jovan30
              CBC Senator
              • 07.05.2006
              • 322
              • Beograd

Brabus. Stanogradnja je svugde profitabilan posao, a ne samo kod nas. Istina kod nas se zaradjuje vise nego na drugim mestima, a "krivac" za to je iskljucivo taj, sto su nasi radnici najmanje placeni, zatim, sto je cena materijala smesno niska, i glavni razlog, sto je cena m2 stambenog prostora dosta visoka.
              Reci cu ti, da cena po m2 izgradnje je oko 400-500 eur/m2 za stan nize srednje klase. Takav stan na krajnjoj periferiji Beograda u prodaji kosta 800 eur/m2, na blizoj oko 1000 eur/m2. Ako hoces da gradis luksuzniji stan, onda te cena izgradnje kosta 700 pa i do 800 eur/m2 U tom slucaju kupci ocekuju italijansku ili spansku keramiku prve klase, kvalitetan parket, klimu, aluminijumsku stolariju...i da ne idemo u detalje.

Poenta ove moje price je, da stanove kupujete od poznatijih preduzimaca. Prica da je mnogo krimosa u gradjevinskom biznisu, mozda je tako u Nisu ne znam, ali veruj mi sve ozbiljnije gradjevinske firme u Beogradu nemaju veze sa kriminalom, a veruj mi znam dosta kolega i njihovih vlasnika duzi niz godina. Jos jednom kazem, ogradjujem se od toga kako je u Nisu i na jugu Srbije, u svakom slucaju i u Beogradu ima prevaranata sto je i tema topica, ali vecina preduzetnika u Beogradu nisu prevaranti.

Nazalost kod nas je idalje pristuna ona tenzija kad neki biznis donosi dosta casha da tu mora da je nesto nelegalno ali u ovom slucaju i kad radis potpuno legalno moze fin novac da se zaradi.

update:a da zaboravih i to, jedini potencijalni problem koji mozes da imas sa sumnjivim likovima, je da ti "ekipa" iz tog kraja krade materijal, ali i to se lako da resiti, tako sto im platis odredjenu svotu novca i oni to vise ne rade. E ako mislis da je to reket, onda ok, ja to ne smatram za reket. Po meni je reket ako ti neko dodje i da te pod pretnjom natera da mu placas mesecno odredjenu svotu novca. Na svu srecu to je davno proslo vreme, nadam se da nam se 90-te godine nikad nece vratiti, sada se za iznudu ide u zatvor (primer Krsitijan Golubovic)

Comment

• AreOut
                CBC Senator XXL
                • 22.07.2006
                • 590
                • Zabjelo

Kristijan je sitna riba.
                http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Dexy, to sto si ti opisao, to je idealan svet...a to nije bas tako u Srbiji.

Po logici koju si ti izneo je moguce da u Srbiji otvoris firmu, prijavis sve radnike, redovno i na sve plcas porez, odes u opstinu, tamo dobijes bez problema sve potrebne dozvole, isto kao i u distribuciji/toplani/Infostan-a, zavrsis zgradu i prodjes sve zive inspekcije i na kraju izvrsis tehnicki prijem objekta bez problema. I pritom da ti zarada iznosi preko 100% Da je stvarno tako, ja se prvi nebih ******o ovde i radio ko crnac. nego bih dosao i bavio se gradjevinarstvom u Srbiji...

I malom detetu je jasno da u gorepomenutim institucijama ako ne podmitis nekog ili imas debelu vezu, mozes da zaboravis na pribavljanje potrebne dokumentacije. Tamo nije moguce dobiti ni manje stvari bez toga.

Nazalost kod nas je idalje pristuna ona tenzija kad neki biznis donosi dosta casha da tu mora da je nesto nelegalno ali u ovom slucaju i kad radis potpuno legalno moze fin novac da se zaradi.
                  Ja ne pricam napamet, znam jako puno ljudi koji imaju gradjevinske firme, sto u Bg, sto na jugu Srbije, od malih porodicnih do ogromnih (da ne spominjem ime, ali su prilicno aktivni pod Veljinim patronatom, a obogatili se trange-frange izgradnjom stanova 90-tih). Neko je bogatiji, neko manje, ali ni jedan ne radi potpuno legalno, cak ni blizu toga. Neki koriste sistem takav kakav je i skracuju ga na sve moguce nacine, neki idu na cisto divljastvo. Najgore je sto im prolazi sta god da rade...

Bas si opisano legalno poslovanje potkrepio dobrim primerom...za mene je to sto je boldovano reket-ucena-iznuda, a nikako nesto sto je legalno.

Kao sto rece AreOut, Kristijan je sitna riba, oni za koje je radio sve vreme i dalje vuku konce reketiranja...

Comment

• jovan30
                    CBC Senator
                    • 07.05.2006
                    • 322
                    • Beograd

I malom detetu je jasno da u gorepomenutim institucijama ako ne podmitis nekog ili imas debelu vezu, mozes da zaboravis na pribavljanje potrebne dokumentacije. Tamo nije moguce dobiti ni manje stvari bez toga.
                    To stoji. Ali slozices se za to je sistem kriv a ne gradjevinski preduzetnici. Oni samo koriste to sto je sistem takav kakav je i sto dozvole moraju da dobijaju na taj gore opisani nacin. Da li ce dozvolu dobiti flasom Chivasa ili "taksom" u eurima manje je vazno.

ali ni jedan ne radi potpuno legalno, cak ni blizu toga
                    Zavisi sta ti smatras pod legalnim. Ako moras da uzimas dozvole na mufte, onda je to nuzno zlo a ne ne legalnost. Po meni je ne legalno, ako ti stan od 40 m2 prodas kao da ima 45 m2, ili ako u ugovoru pise da u kupatilu imas italijansku keramiku prve klase, a u realnosti stavis domacu keramiku druge klase. Ili ako bi plafon trebao da bude visok 2.60m a ti stavis 2.45m ili ako na mestu gde treba da budu ulazna vrata stavis sobna vrata.
                    E to je po meni ne legalnost. Preduzetnika koji tako rade ima, ali nisu svi takvi.

Nadam se da se slazemo u ovome.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Po logici koju si ti izneo je moguce da u Srbiji otvoris firmu, prijavis sve radnike, redovno i na sve plcas porez
                      mislis da je u Nemackoj nesto drugacije u gradjevinarstvu nego u Srbiji
                      pa relativno ne tako skoro je najveci nemacki gradjevinski preduzimac zavrsio sa bankrot firmom, sa hiljadama ilegalnih radnika, sa nebrojeno utajenog poreza po raznim osnovama, sa fals papirima i fiktivnim dozvolama nemackih drzavnih organa/sluzbenika...sve se treslo, mediji krcati, ARD zapocinjao dnevnike sa izvestajima sto sa terena sto kasnije iz sudnica itd...

motivi su svuda isti, pitanje je obima koji drzava tolerise.
                      naravno, Nemacka je svetlosne godine napred jer se tu pre radi o izuzecima kada je tako masovna (prevara) upletenost u pitanju.
                      nasa drzava je jos daleko od striktnog postovanja pravnog sistema, i bezpogovorne primene zakona ma ko da je u pitanju.

pa jos kod nas nije ni regulisano pitanje privatne svojine, tek je nedavno izmenama Ustava odskrinuto i postojanje privatnog gradjevinskog zemljista...

potpuno se slazem sa Dexy-jem, treba pazljivo birati sa kim se ugovara posao a nisu svi bas crni u gradjevinskom sektoru.

isto tako nisu ni sve opstine iste, neke su "teske" za dokumentaciju a kod nekih se zavrsava na jednom salteru za 24 sata (Indjija npr ima takav sistem organizacije).

btw, u EU a posebno u CH i D upravo u gradjevinarstvu je uobicajeni rad na crno, i stotine hiljada ljudi ilegalno rade sto poreklom sa Balkana u sta spadaju i Grci, Albanci, Turci sto iz zemalja Magreba (Maroko, Alzir itd).

do ne tako davnih vremena su i Italijani, Portugalci bili masovno ilegalni radnici.

nismo mi nista specificni, samo je kod nas sada vreme (i dogadjaji) ono koje je bilo u Nemackoj 70tih i 80tih, u Italiji 80tih i 90tih itd.

za 10-20 godina i kod nas ce biti slicno kao sto je danas u Nemackoj...

imam dosta kontakata sa gradjevinskim firmama, takav je moj utisak.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

ali ni jedan ne radi potpuno legalno, cak ni blizu toga
                        Evo ja i drugar radimo ,individualna gradnja ali sve po zakonu

Comment

• NemaN
                          CBC Senator XXL
                          • 29.11.2004
                          • 1560
                          • munze

u bg se to manifestuje kroz ovo sto je rekao dexy znaci "sitne" prevare dok van Beograda to malo prelazi granice....

treba paziti ali shta cesh kad i nashi ljudi vide jeftin stan pozure ne zanimaju ih ni papiri ....

sad bash jedan lik kome radimo stan pita mog caleta jel ima nekog u NS-u da mu se raspita o nekom liku preko koga je kupio stan u zgradi....

uglavnom lik je platio sve do poslednjeg dinara i ne pada mu na pamet da zavrshi zgradu, tj stan...pitaju ga kada ovo ono lik samo sto ih ne otera u PM kao shta se vi bunite bice gotovo za 1-2 god ja ne zurim...

ne znam kkako se zove napisacu...uglavnom nazove moj cale ujaka posto je on u tom poslu i kaze da je taj zaebao mnogo ljudi i da mu niko ne moze nishta...
                          I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Bane
                            CBC Senator XXL
                            • 30.05.2006
                            • 344
                            • Konjarnik Bg

Originally posted by DJDexy
                            Brabus. Stanogradnja je svugde profitabilan posao, a ne samo kod nas. Istina kod nas se zaradjuje vise nego na drugim mestima, a "krivac" za to je iskljucivo taj, sto su nasi radnici najmanje placeni, zatim, sto je cena materijala smesno niska, i glavni razlog, sto je cena m2 stambenog prostora dosta visoka.
                            Reci cu ti, da cena po m2 izgradnje je oko 400-500 eur/m2 za stan nize srednje klase. Takav stan na krajnjoj periferiji Beograda u prodaji kosta 800 eur/m2, na blizoj oko 1000 eur/m2. Ako hoces da gradis luksuzniji stan, onda te cena izgradnje kosta 700 pa i do 800 eur/m2 U tom slucaju kupci ocekuju italijansku ili spansku keramiku prve klase, kvalitetan parket, klimu, aluminijumsku stolariju...i da ne idemo u detalje.
                            ajde mi molim te reci koje si parametre koristio u proracunu cene stanova?
                            pitam cisto iz radoznalosti.

Comment

• jovan30
                              CBC Senator
                              • 07.05.2006
                              • 322
                              • Beograd

Moracu caleta da pitam za detaljne parametre. Ali uopsteno, cena placa, cena dobijanja dozvola, cena izgradnje, troskovi za radnike, sumasumarum to mu dodje oko 400-500 eur/m2 grubo izracunato za stan nize srednje klase (klasicni stanovi na periferiji, sa domacom sanitarijom, i keramikom, drvenom ili jeftinom PVC stolarijom, laminatom umesto parketa, i tako to). Dok luksuzan stan sa recimo spatulatima, bambusovim parketom, spanskom ili italijanskom keramikom prve klase, jacuzijem, kvalitetnom drvenom i aluminijumskom stolarijom, vrhunskom zavrsnom obradom, besumnim liftovima, video nadzorom, moze dostici i 1000 eur/m2 i vise naravno samo cena izgradnje.
                              Recimo da za neki ok. stan srednje klase u izgradnji treba 600-700 eur/m2 i takav stan mozes prodati na trzistu za 1200-1500 eur/m2 u zavisnosti od lokacije.
                              Mislim da je to otprilike to. I ne treba na gradjevinski biznis gledati kao na nesto sto je nuzno prevara.
                              Kod nas su uslovi takvi da je zarada uglavnom oko 70-90 % na ulozeno na godisnjem nivou, tako je recimo i u Hrvatskoj, dok je u Svedskoj naprimer zarada na ulozeno 25-40% na godisnjem nivou, najvise zbog toga sto su radnici skuplji, skuplji je i materijal, i plac, i sve...

Comment

Working...
                              X