Sve sto ste oduvek zeleli da znate o PDV-u...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

@uglavnom bezopasni: Ja napisah da ima samo jedna knjiga, a napisah i kako se zove ... prepisao s knjige... ali ne placan neku agenciju da je vodi, vec sam u nju upisujem, to je sve..
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Uf, moramo jednom sesti, lakše je uživo objasniti, ili ovde pa polako
      ako moze ovde polako, mozda jos nekoga zanima.

ma znam ja da birokratija nadje neke svoje razloge da sve opravda, mene zanima sta je pravilno- ispravno zbog sebe.
      posto radim sa tim jednim (problematicnim po administraciji) klijentom sada vec 14 godina navikao sam na svakakve prohteve (i gluposti) vezano za izdatu fakturu. kako sam do sada sve fakture naplatio sa manje ili vise cekanja uspevam da otrpim i te komplikacije koje osmisli ceta administrativaca.

konkretno, sta treba da pise na fakturi.

cena usluge npr 100 din

medjuzbir (PDV da ili ne) NE dodaje se pretpostavljam
      konacni iznos 100 din pretpostavljam

e sada, sta se pise slovima ?

- u cenu je uracunat PDV ( i ne pominjem nikakvu cifru)
      ili
      - mali poreski obveznik
      ili
      - cena sadrzi PDV u iznosu xx ( u okviru onih 100 dinara). i onda ne iskazujem posebno u medjuzbiru.

sta je pravilno da pise u fakturi.

sam iznos mi niko nikada nije osporio ali jeste slovni tekst, i tu imam razlicite zahteve/varijante sta treba da pise, zavisno od klijenta tj njegove administracije sta trazi.

ni dalje mi nije jasno da li je samo jedno od dva tumacenje tacno, ili je netacno a ako jeste sta je/koje netacno.

veruj mi da brze i lakse odradim sam posao nego sto prodjem jedan dva ili tri kruga dopisivanja sta i kako treba da sadrzi faktura da bi bila realizovana. a ta dopisivanja oni obavezno salju preporucenom postom, pa onda sa pecatom u postu...ma drasticno neefikasno gubljenje vremena.
      na kraju zbog gluposti i nekoliko slova teksta

btw, vidim da na sajtu poreske uprave pise (pitanja i odgovori) da se placa PDV na softver koji se kupi i primi elektronskim putem. recimo emailom porucim, platim ili ako je free prenesem softver elektronski a onda na to kao kupac platim PDV.

prvo nisam mogao da verujem u takvu koncepciju zakonodavaca a onda sam se valjao od smeha kako zamisljaju realizaciju PDV na download.

imajuci to u vidu malo mi je nelogicno da je prosto ukinut porez koji se ranije placao i da sada nema bas nikakvog oporezivanja usluga.navikao sam da drzava uzima porez na sve sto stigne, pa i vise ako moze

meni je u krajnjem svejedno, ionako cenu odredim koliko me volja.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

E sad, sto se tice TACNOG izgleda fakture ne znam... ali postoje dve grupe obveznika: oni koji JESU i oni koji NISU u sistemu PDV-a. Nema malih, velikih... To su opisi preduzeca a ne obveznika kao placaoca poreza na ovaj ili onaj nacin.

Kad je izgled fakture u pitanju, to se menjalo sa svakim seminarom na koji su knjigovodje isle, treba ih sve poterati na isti seminar...

Inace, sve firme mogu placati i na profakturu, a kasnije to pravdati fakturom po dobijenoj robi ili izvrsenoj usluzi, samo ih mrzi..
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 75ts
          CBC Senator XXL
          • 28.04.2005
          • 651
          • Beograd-Mirijevo

Ima negde pravilo koji sve elementi treba da stoje na fakturi, secam se kad je pocinjao PDV da je to bilo negde da se vidi...al da me ubijes sad neznm gde..ali bi iole svaki knjgovodja trebao da zna to da kaze

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Idemo od nazad

Ako sam dobro sad sabrao u glavi imaš 4 vrste faktura, ljudi izvan sistema sa i bez fiskalne kase i u sistemu prodaja firmama prodaja kao i kad prodaješ fizičkom licu.

Fizičkom licu bi trebalo da bude dosta i fiskalni račun prikačen za garantni list (ako je roba u pitanju) i ako se u retkim slučajevim izdaje dodatno i "papirni" račun koji manje više nije bitno kako izgleda pošto se i tako ne zavodi nigde nego da izgleda profesionalnije kupcu.

Ako si izvan sistema i imaš fiskalnu kasu uz fakturu moraš da zakačuš fiskalni isečak tako da je pored obavezih elemenata ime tvoje, ime njegovo, pib tvoj, pib njegov, potrebno da piše i broj fiskalnog isečka.
            Što se tiče tabele dosta ti je redni broj, opis proizvoda, jed mere, kolicina, jedinačna cena, ukupna cena. I negde već napišeš da nisi u sistemu PDV. Tih rečenica sam se nagledao raznih, a probaće gospodja da nadje posle da li je propisano kako tačno to mora glasi...

Ako si izvan sistema, a nemaš kasu, onda je sve isto samo što ne kačiš fiskalni isečak i nemaš tu stavku na "papirnoj" fakturi.

Ako si u sistemu onda kod prodaje firmama nema tog dela sa kačenjem fiskalnog isečka, zaglavlje fakture je isto samo treba dodati da si sad u sistemu PDV-u na osnovu rešenja i PPDV broj. Tabela bi recimo trebala da sadrži redni broj, opis, jed mere, kolicina, osnovna cena, rabat, nova osnovna cena, procenat PDV, iznos PDV, nova.osn.cena+PDV. Ispod tabele piše ukupna osnovna cena, ukupni pdv, ukupna cena uoc+updv.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Originally posted by 75ts
              Ajde malo o porezu na dobit..ono sto ide za 8 mart kao poklon drzavi.?
              Koji deo o porezu na dobit, sabereš sve ulazne faktre i od njih oduzmeš sve izlazne i od ostatka 10 posto državi. Grubo rečeno. E onda dodje kontrola, i kaže aha dobro sve je u redu ili ovo nećemo priznati kao trošak i doplatiš još na to...

Neko konkretnije pitanje?
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

@brick Da jednostavno je ukinut porez na usluge ako nisi u sistemu, jedino platiš porez na dobit, tako da se trudiš da ti troškovi budu što veći

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                  Idemo od nazad

Ako si izvan sistema i imaš fiskalnu kasu uz fakturu moraš da zakačuš fiskalni isečak tako da je pored obavezih elemenata ime tvoje, ime njegovo, pib tvoj, pib njegov, potrebno da piše i broj fiskalnog isečka.
                  Što se tiče tabele dosta ti je redni broj, opis proizvoda, jed mere, kolicina, jedinačna cena, ukupna cena. I negde već napišeš da nisi u sistemu PDV. Tih rečenica sam se nagledao raznih, a probaće gospodja da nadje posle da li je propisano kako tačno to mora glasi...
                  Ovo me strasno interesuje kako je pravilno..posto je razlicita prica sa svih strana.

Prvo? Ja sam izvan sistema ali sam registrovan kao d.o.o
                  Imam fiskalnu kasu a do sada kada sam prodavao preko fakture nisam kucao fiskalni isecak jer ne znam da li ce covek da plati a i kada ce.
                  Kada je bila poreska inspekcija oko toga mi nisu pravili problem.
                  Iz trgovacke knjige uzeli razduzenje i iz kase periodicne izvestaje i nastala je razlika koju sam opravdao preko faktura koje sam imao uz koje nije isao fiskalni isecak.
                  Da li je to bio njihov propust ili ja kao d.o.o a nisam u sistemu mogu ovako da radim?

Drugo pitanje je kako zaista treba (mora da izgleda faktura)
                  Meni je pored osnovnih stvari iskazan i PDV ali u napomeni pise da nisam u sistemu. Da li to moze tako jer ako ne moze ja krsim zakon i iskazujem pdv (isto kao da ga iskazujem u kasi pod poreskom stopom"Dj" za poreske obveznike a treba "A" za one koji nisu. Ili mi napomena da nisam u sistemu opravdava iskazani porez.

Hvala bezopasni na svim savetima
                  To date there has never been a faster car built for the public road and,
                  it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Ako nisi u sistemu SMEŠ i MORAŠ da koristiš samo stopu A podešenu na 0%, bez obzira na status kupca.

"Izuzetno od stava 1. ovog člana, lica koja nisu upisana u registar obveznika za PDV označavaju dobra, odnosno usluge u bazi podataka fiskalne kase, isključivo oznakom poreske stope "A"."

Član 33.
                    ...
                    Mali obveznik nema pravo iskazivanja PDV u računima ili drugim dokumentima, nema pravo na odbitak prethodnog poreza i nije dužan da vodi evidenciju propisanu ovim zakonom.
                    ...

Comment

• M-power
                      Moderator
                      • 10.01.2005
                      • 10060
                      • Bg; Banovo Brdo
                      • CorsaC, astra H,

Cekaj....sta to znaci...da u fakturi ni pod razno ne bi smeo da imam iskazan PDV i ako u napomeni po clanu 33 stoji da nisam obveznik.
                      Da li to isto znaci da sam obavezan da kucam fiskalni isecak i ako placa preko fakture ili ne?

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Imam fiskalnu kasu a do sada kada sam prodavao preko fakture nisam kucao fiskalni isecak jer ne znam da li ce covek da plati a i kada ce.
                        Koliko ljudi toliko... I ja sam primetio da mi neki odmah daju račun pa kad platim... Kod mene je dobiješ ponudu (predračun ako smo se usmeno dogovorili), pa tek kad platiš mogu da ti pravim račune izvlačim fiskalni iz kase, i ostalu papirologiju. Ja ti izdam fakturu (zavedem je u kjige (rok je sedam dana)), a ti posle javiš da ipak nećeš ili slično...
                        Imali smo problem sa preduzećem koje je u sistemu da je jedno JP instistiralo na fakturi i onda su zatezali sa plaćanjem (a da bi plaćanje bilo odobreno mora da se da faktura), a mi morali da platimo PDV koji uopšte nije bio mali, faktura je izdata, zavedena i tu nema igre... (a to što oni vuku neke nebulozne administrativne procedure, to je problem višeg nivoa )

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Ja sad pokušavam da nadjem gde piše da si obavezan da kucaš fiskalni isečak bez obzira na način plaćanja, a negde piše (naće posle lepša polovina), ako imaš fiskalnu kasu morao bi.

Ti možeš da imaš firmu koja radi samo sa firmama i onda nemaš kasu i onda ni ne kucaš fiskalni, onda otvoriš maloprodaju kao isturenu jedinicu i tamo imaš kasu i sve što se proda na novoj lokaciji mora da ima isečak, bez obzira kome je prodato, a ono što prodaš ti u centrali ne mora.

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Majke im ga ....izvini morao sam

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Uz fakturu ide obavezno fiskalni račun, zato dajem uvek profakturu pa kad plate onda dajem fakturu i račun. Jedino sa kim stalno saradjujem može da dobije fakturu pre plaćanja
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ali postoje dve grupe obveznika: oni koji JESU i oni koji NISU u sistemu PDV-a. Nema malih, velikih
                                hm, u tom clanu 33 se pominje mali obveznik kao kategorija.

@bezopasni- ok hvala sad je jasnije da poreza nema za usluge, kao pausalac nije mi ni bitno koliki su rashodi posto je fiksiran porez+takse.

jos samo onaj deo oko recenice- kako treba da glasi i da li je uopste propisan tekst ili to tumaci kako ko stigne (kako se meni cini iz prakse kolega).

i koji je rok zastare poreza, kada drzava vise ne moze da pokrene proceduru usled protoka vremena za ranije izdate fakture.
                                5 godina ?
                                pitam hipoteticki.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X