Moji poznanici bajkeri iz Kraljeva su prošle godine putovali po Turskoj i nisu imali nikakvih problema.Problem su imali samo sa saobraćajnom policijom koja ih je bukvalno odrala za prekoračenje brzine.Mislim da su svi zajedno(njih četvorica) inkasirali državi oko 700 eura, ne sećam se tačno!Inače kazne se upisuju u neki dokumet koji se dobija na granici, a takodje se i predaje prilikom izlaska iz zemlje uz plaćanje ukupnih kazni koje ste pobrali putujući kroz Tursku!Napomena, ovi moji su zaista brzo vozili!
Turska kolima
Collapse
X
-
vinjeta za bugarsku je 4e za nedelju dana, a 9e za mesec dana i kupuje se na kucici sa leve strane, posle granice. Vazi za sve puteve
Sto se gore pomenute pumpe tice, na bugarskoj granici, na njoj je moguce natociti samo pri izlasku iz Bugarske, i tacno je da je gorivo duplo jeftinije. Ali neznam jesu li je ukinuli kad su Bugari usli u EU
Comment
-
-
Treba i to se ceka 7 radnih dana.Potrebna ti je slika na beloj pozadini,obrazac,potvrda hotela u Turskoj i fotokopija pasosa i naravno vazeci pasos jos 6 meseci.Ja i zena smo dobili vizu juce i palimo 3.juna u Sarimsakli pa me interesuje nasta biste vi obratili paznju kod auta za ovako dalek put.
Ja zakazao kod majstrora cisto pregled vozila ali ne znam da li da mu uradim i dijagnostiku za svaki slucaj,mada mi je auto dobar i noviji,te dosad nisam imao problema.Svaki savet je dobrodosao.
Comment
-
-
Proveri standardno, kaisheve, svecice, upravljachki i kochioni sistem, stanje i geometriju tochkova/trapa, a narochito kompletan rashladni sistem, creva i sl. jer sad pochinje da radi "punom parom" pa ako je neko crevo oslabilo ili izgubilo na elastichnosti tokom zimskih meseci valja sad promeniti dok nije kasno. Isto vazhi i za klimu, ako je auto ima. Ali, poshto kazhesh da je auto novijeg datuma proizvodnje ne morash bash da idesh u detalje... Jedna kraca inspekcija bice sasvim dovoljna. Ne znam zashto bi kachio auto na dijagnostiku ako vec nemash nikakvu signalizaciju na tabli, odnosno nikakvih problema u radu.
Shto se saobracaja tiche, slazhem se da voze kao sumanuti, ali zachudo nema toliko saobracajki koliko bi se moglo ochekivati u takvim okolnostima, u gradu sa nekih 17 miliona stanovnika + 2-3 miliona koji dnevno dolaze tamo zbog posla, (pro)putovanja, ili chega vec... Voze jako dobro, naizgled srljaju ali valjda su izvezhbali reflekse u onom haosu...Naravno, pricham o Istanbulu...
Kad sam vec tu, mislim da je samo taj prolaz kroz Istanbul problematichan ali poshto autoput prolazi maltene kroz ceo grad, taj haos u saobracaju se uglavnom ne oseti, jer je problem zapravo u uzhem gradskom jezgru i po gradskim sobracajnicama sa manje kolovoznih traka a neverovatnom frekvencijom. Tranzit kroz Istanbul autoputem na putu ka moru nije ni izdaleka potencijalno opasan kao vozhnja po manjim gradskim sabracajnicama. U svakom sluchaju guzhve su katastrofalne uvek, ali bi valjalo tempirati vreme da se kroz Istanbul prodje ili u ranim jutarnjim chasovima (oko 6-7) ili posle 8 uveche, jer je izmedju toga poprilichna guzhva koja zna da presedne pre nego shto vam je odmor i pocheo...
Comment
-
-
Zasto bi prolazio kroz Istanbul ako ide na more? Osim ako nece da letuje na Crnom moru. Kad se ide na tursko sredozemlje Mramorno more se prelazi dosta juznije, trajektima kod Canakalea.
Comment
-
-
Ja talodje planiram da idem u sarimsakli,ali u julu.Bilo bi lepo da po povratku opises svoja iskusva sa puta.Nasao sam jedan zanimljiv opis puta i mesta sa drugog foruma....nadam se da ce ti biti od koristi.
Za aranzmane nije tolika frka jer iako su jeftini uglavnom ljudi idu da vide bodrum, kusadasi ........ Ja sam prosle godine aranzman kupio meces dana pred polazak. Svima toplo savetujem hotel Ayvalik beach ( mogu slati i slike ako nekoga interesuje a ima i na netu negde pronaci cu mada se ne vidi bash najbolje). Dakle prosle godine aranzman je kostao za dvoje u hotelu sa 4* ( obavezno ne manje od 4 * napisacu kasnije i zasto) 560 e bez prevoza i ostalih dazbina. Posto sam isao sopstvenim prevozom ( ako brzo vozite i nocu onda moze da se stigne za nekih 16 sati) iz KG do Sofije treba ako nije guzva na grani oko 3,5h-4h. Ako poznajete Sofiju idite kroz grad ako ne onda obilaznica koja je dugaaaaacka ne znam nekih 20 tak kilometara al je put uzak ko lokalni za Rekovac, i ima nekih punktova policijskih pa se ne savetuje brza voznja dok se ne izadje na autoput. Inace obavezno na granici kupite markicu za putarinu ( vinetka koja kosta 4e) jer ako vas zaustavi policija onda ce da vas odere 100 e za kaznu. Ako vas policija i zaustavi onda samo to i gleda. Za Bugarsku vazi da je kaubojska zemlja ( moze se reci da jeste) ko nije bio razocarace se koliko je velika beda a vec u EU. Ja sam pre nekoliko godina isao u Bugarsku na more i promasio sam autoput pa sam isao starim putem za Burgas. Znaci samo ako idete pravim putem sve je ok cim malo skrenete odmah uvidjate kaldrmu, los put i konje koji pasu pored puta kojim vi vozite 160 ( ako naidjete na dobru deonicu a ima ih). Put kroz bugarsku je relativno dobar ali nije sve auto put. Trebalo bi da su koridor ( valjada 80) renovirali jer je popravka bila u toku. Znaci od Sofije do Plovdiva je sve auto put i stize se mnogo brzo ( pazite na semafor ispred tunela posle sofije) sad.gif . Negde iza Plovdiva se iskljucuje i sve do Kapetan Andrejeva nema autoputa. Na turskoj granici je haos mene su setali za nekih 100 pecata u pasosu na 3 mesta. Ko nije bio iznenadice se da takvo mesto uopste postoji na kugli zemaljskoj. Znaci na samoj granici oseca se da ulazite u muslimansku zemlju. Ogromna dzamija, zene u shalvarama, abaje ...... Turska nije radikalno muslimanska ali nekih 10% zena nosi abaje doduse retko se mogu videti one sa prorezom za oci ( stvrano retko). U sezoni koja traje celo leto ima dosta gastarbajtera koji dolaze kolima ( nekih kazu 15 miliona) i ume da bude guzva na njihovoj granici i do 2 sata ako idete kolima a ako idete autobusom onda mozete da cekate i po 10 sati jer njihova carina radi po principu puste te na prvoj rampi, onda se autobus parkira, svi izadju napolje i iznesu sve stvari, onda ih zovnes da dodju a njih nema sto godina pa kad se sete onda kao ispregledaju i puste vas. Kada prodjete Bugarsko Tursku granicu ( gde se inace kupuje viza koja kosta 10 e i traje 30 dana) idete autoputem do skretanja za Canakale. do Canakala ima oko 280km i put ide kroz Galipolje i traje nekih 2,5 -3 h nocu kada nema guzve . Veliki su pravci moze brzo da se vozi i nocu nema nikoga. Kada stignete u Canakale vodite racuna da nocu trajekt vozi na svaka 2 sata( parni sati, nocni red voznje taje od ponoci do 6 ujutru), a danju na svakih 1 sat. Karta se kupuje u trafikama ( pise sve) i kosta nekih 7e za auto i po 1,5 e po coveku. Ulaz u trajekt je u dve kolone stoga gledajte da zauzmete dobro mesto i da vam Turci ne ulete na kvarno. Prevoz preko Dardanelija je kratak traje nekih pola sata cini mi se. Kada se predje na drugu stranu pratite tablu Izmir i posle nekih 2-3 sata voznje pored obale mora uglavnom stizete u Ayvalik odnosno SS ( koji je dalje nekih 6-8 km). Gorivo u Turskoj je skulje cak duplo nego kod nas. Policije slabo ima i nikada vas ne zaustavljaju i ne smeju sem kada im je uljucena rotacija. Vodite racuna ako se zaustavljate u Bugarskoj ili Turskoj ima razbojnika i samo na velikim pumpama gde su extra sredjeni i osvetljeni parkinzi.
Comment
-
Comment