Nikon Coolpix 5700

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SAAB PoWeR
    CBC Senator XXL
    • 26.04.2005
    • 1394
    • tu iza coska(Milwaukee USA)

Nikon Coolpix 5700

kupio sam ovo cudo od skalamerije Nikon Coolpix 5700

nemogu da nadjem user manual , nigde , zna li ko gde moze da se nadje ONLINE
    i neki savet kako slikati po noci , imam neki mali kodak , pokusao sam ponoci da slikam , ali nikako da ga ustelam , sve slike su ispadale mutne ,najbolja slika mi je ispala ovako
    sta postelati za bolji kvalitet slike ??
    _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija
  • Car
    CBC Senator XXL
    • 07.07.2005
    • 900
    • Beograd

Re: Nikon Coolpix 5700

Malo sam guglao pa ne znam koliko ti je od pomoci, mozda si i sam naleteo na isto...Al' eto ne moze da skodi.

http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/Us ... index.html

I ovo za 25 dolara:

http://www.shortcourses.com/bookstore/n ... on5700.htm

Comment

• Bane R
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2006
      • 1769
      • Beograd

Očigledno je problem u tome što snimaš sa aparatom iz ruke. Ova slika je snimljena pri ekspoziciji 1/8 što je nedovoljno da bi slike ispale OK kada se slika iz ruke. Neka granica da slike ispadnu OK iz ruke je 1/20 i to pod uslovom da je objektiv u širokom ili blizu širokog položaja (čitaj da se ne koristi optički zum)...

Smanjivanje trajanja ekspozicije vrši se na dva načina - prvi je povećavanje otvora blende (ovu opciju 99.9% aparata radi automatski osim ako nisi u A ili M modu), a drugi je povećanje ISO osetljivosti (imaj na umu da kada je ISO postavljen na AUTO, aparati neće uvek automatski postavljati ISO osetljivost na maksimalnu moguću vrednost).

Koliko ja vidim, na ovoj slici je korišćena i visoka ISO osetljivost (800) i blenda je bila maksimalno otvorena, tako da je jedini način da za ovaj kadar dobiješ oštru sliku jeste da koristiš stativ (tripod).

Kada staviš aparat na stativ, onda ne moraš da se pridržavaš gore onih saveta oko blende (tili na engleskom, aperture), štaviše, savet je da blendu držiš negde "na sredini" a da ISO osetljivost postaviš na minimalnu moguću vredno (50, 64, 80 ili 100... kolko već nudi taj aparat).

Kada staviš aparat na stativ, savetujem da koristiš opciju samookidača (self timer) na taj način ćeš izbeći vibracije koje nastaju u trenutku kada pritiskaš okidač (shutter), jer, podsećam, pri snimanju noćnih scena, ekspozicija je predugačka i aparat je osetljiv na bilo koje vibracije.

Dakle moj savet ti je da kupiš neki stativ od par dolara, staviš aparat u A mod, podesiš blendu oko 4-5 (mada ovo nije bitno), staviš ISO osetljivost na minimalan broj (ni ovo nije bitno), uključiš samookidač i to je to. Ako hoćeš manje ili više svetlu fotografiju, probaj sa promenama kompenzacije ekspozicije.

Comment

• Bane R
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2006
        • 1769
        • Beograd

I user manual za 5700:

http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/coo ... 700man.pdf

Comment

• SAAB PoWeR
          CBC Senator XXL
          • 26.04.2005
          • 1394

@car
          hvala na pomoci , trazio sam ali nisam naleteo na onu prvu stranicu
          @bane
          takodje hvala na pomoci , skontao sam dosta stvari sada
          jeste slika je slikana iz ruke i ISO je bio na 800
          prva slika je ispala katastrofalna , nije se nista videlo , cackajuci po aparatu skontao sam da je problem drzanje aparata , tako da sam se naslonio na klupu i tako dobio tu sliku
          stativ imam bas za kamere i aparate , ali nisam znao da slikanje iz ruke ponoci pokvari sliku
          nego jos na ovom kanon aparatu imam nepoznate opcije

continuous AF
          single AF
          long time exposure opcije su os 0.5 sec do 8.0 sec
          exposure metering (multi-pattern,center-weight,center-spot)
          za te opcije nemam pojma sta mu dodju

Comment

• Bane R
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2006
            • 1769
            • Beograd

single AF - aparat fokusira tek kada je okidač pritisnut do pola

continuous AF - aparat stalno fokusira (bolja stvar, ali više troši bateriju)

long time exposure - pa isto sto i exposure opcije, samo su odvojili pod "long time" da daju do znanja da treba stativ

metering:

multi-pattern - meri se svetlo celog kadar kako bi se izračunala adekvatna ekspozicija

center-weight - meri se svetlo većeg dela kadra kako bi se odredila adekvatna ekspozicija, ali se "prednost" u tom merenju daj centralnim delovima kadra

center-spot - meri se centalna tačka na slici kako bi se odredila adekvatna ekspozicija (najbolji primer kad se ovo koristi: slikaš odozdo ptičicu na grani, a pozadi je mnooogo neba )

Comment

• SAAB PoWeR
              CBC Senator XXL
              • 26.04.2005
              • 1394

veceras idem da testiram ovo sto sam naucio ovde pa da vidim kakav ce rezultat biti , postavim slike

Comment

• SAAB PoWeR
                CBC Senator XXL
                • 26.04.2005
                • 1394

i evo rezultata , mada jos nisam zadovoljan ostrinom slike , ali razlika se vidi odmah , baterija mi bila pri kraju pa se sinasm mogao zabavljati sa setovanjam svih parametara , ali opet to je slikano sa obicnim digitalnim kodak aparatom
                @bane
                hvala na pomoci

Comment

• Skyline GT-R
                  CBC Senator XXL
                  • 13.02.2005
                  • 806
                  • Chicago - My Kind Of Town

Jesi slikao iz ruke ili si imao "postolje" za aparat?

Comment

• SAAB PoWeR
                    CBC Senator XXL
                    • 26.04.2005
                    • 1394

sa postolja naravno , ona slika na pocetku je bila iz ruke , ove nove sa postolja i sa setovanim SELF TIMING-om

Comment

• Black Knight
                      CBC Senator XXL
                      • 13.10.2004
                      • 2020
                      • Novi Beograd, kicblo

Bila je vec tema o aparatima i slikanju bez blica.
                      Nego, aj pokusaj da stavis expziciju da stavis nesto oko 12-15sec sa ISO 80(ili malo manje ili malo vise)

F/4.0
                      focal leight 10-11mm
                      multi-pattern

pa da vidimo kakve ce fotke da budu?
                      Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Bane R
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2006
                        • 1769
                        • Beograd

Originally posted by Black Knight
                        multi-pattern
                        Ova opcija ne igra ulogu u kada ručno podesiš i blendu i ekspoziciju i ISO ...

Comment

• SAAB PoWeR
                          CBC Senator XXL
                          • 26.04.2005
                          • 1394

ako stavim bilo koju opciju expozicije , neda mi da diram ISO , izlazi mi poruka da ISO mora da ostane na AUTO

Comment

• Bane R
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2006
                            • 1769
                            • Beograd

U kom modu?

Comment

• SAAB PoWeR
                              CBC Senator XXL
                              • 26.04.2005
                              • 1394

ok evo napokon i prvih slika sa novim aparatom
                              inace sta se desilo
                              koliko sam nasao po netu , ovaj aparat kosta oko 800 $ nov a ja sam ga kupio polovnog za 180 $ , ali u cemu je fora , ovi aparati imaju rikal ne neke probleme , vlasnik to nije znao i zato ga je jeftino prodao , ja ga poslao u NIKON i oni ga popravili besplatno
                              evo par slika za one koi se razumeju u kvalitet da ocene , slike ponoci su uradjene sve automatski , znaci nista manualno nisam stelovao od opcija , kao i slike po danu , inace jos uvek ucim opcije slikanja ima ih kamara
                              za sada sam zadovoljan sa kvalitetom slika
                              hmmm tek sada sam video , kad se slike umenje izgube kvalitet , neznam sto ...

Comment

Working...
                              X