david purley - ko je to ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • veljko
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2006
    • 476
    • Backi Jarak, NS
    • Volvo V50 DRIVe

david purley - ko je to ...

Code:
    Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog voza?a koji je, smatra se, preživio najve?u g silu u povijesti ?ovje?anstva) gdje to?no ko?i prije odre?enog S zavoja. Purley ga je za?u?eno pogledao:
    - Kako to misliš, ko?im?
    ovo je potpis

i mene je interesovalo koji je taj, i koja je to " famozna G sila
    i kad tamo
    Purley was subjected to the highest G-forces ever survived by a human being - 179.8G - when the car went from 108mph to zero in just over half a meter
    mnooogo

i jos jedna stavka,

No shortage or heart in David Purley, a man so well remembered for courage and audacity that people forget he could actually drive.
    A friend remembers, "he was an absolutely brilliant bloke, and on the right day, he was blindingly quick. But he didn't have a clue about racing. In Fl, he'd say 'There was this red car right up behind me.' That would have been Lauda, but David wouldn't have known." Now that's what I call style and panache.
    ima dosta da se cita, pa ako nekog interesuje dalje

Code:
    http://www.asag.sk/bio/purley.htm
    Bolje biti sretan nego pametan
  • civi
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1492
    • Pozarevac

Hehe, da to je likcina kakva se jednom radja....
    Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
    - Kako to misliš, kočim?

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Bila je neka emisija na Discovery-ju pre par meseci o najbržim vozilima koja idu po zemlji. Prvije nekakav voz, šta li. U Americi, test poligon koji je prvenstveno namenjen testiranjima za pilote borbenih aviona, a sve zbog velikih G sila kao i zbog katapultiranja prilikom velikih brzina, da se vidi kako sve to uti?e na ?oveka. Rekord je nekih 8000km/h. Da, dobro sam napisao. ?ovek koji je sedeo unutra je zbog stravi?nog ubrzanja doživeo teške povrede u telu jer se meso odvajalo od kostiju. Ima i snimak lica, totalno se, ali totalno deformisao, užas jedan. Preživeo je uz te povrede, a bio je i slep nekoliko nedelja posle toga.

U prvi mah sam pomislio da se radi o njemu, ali izgleda nije...
      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Pa i nisi dobro napisao, ipak je 800, ali na razdaljini od manje od 1km - i onda kocenje u nekih 50-ak metara Od deceleracije mu ispale oci iz duplji, zato je bio slep
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

800km/h nikako ne može biti najbrža vožnja kopnenim vozilom, zar ne? Dakle 8000km/h. I probleme je imao zbog ubrzavanja, ne zbog ko?enja. Probao sam na?i na netu, ali nisam uspeo. Proba?u opet.

Comment

• Bane R
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2006
            • 1769
            • Beograd

Pa i 800 nije bezazleno jer nije poenta u brzini, nego u G silama, koje nisu direktno vezane za brzinu, ali kad se u priču ubaci i vreme, onda postaje komplikovano... Jer i 800 može da bude pogubno ako se ostvari za jako malo vremena...

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

Kako ho?ete. Ja sam to gledao, ispri?ao sam šta sam video i ?uo. Svejedno. Taj ?ovek nije David Purley i besmisleno je nastavljati kako zbog te ?injenice, tako i zbog toga što mislite da nisam ispravno pisao.
              Ako na?em na netu, postavi?u ovde, ako ne - ništa.
              Pozdrav.

Comment

• Bane R
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2006
                • 1769
                • Beograd

Ma ja tebi verujem, samo sam sa strane hteo da kažem da se ne mora striktno vezati za brzinu. Pa i ljudska pesnica ide možda 200 na sat, pa može da ubije čoveka ako glava ne može da izdrži velike g sile.

Comment

• jomini
                  CBC Senator XXL
                  • 11.03.2007
                  • 490
                  • Novi Sad

Istina. Ali našao sam sli?nost u velikoj G sili pa sam ono napisao...

Nego kako je taj auto (šta li je ve?) stao sa oko 160km/h?

Comment

• MOSLER
                    CBC Senator XXL
                    • 27.05.2005
                    • 1064
                    • Niš

Originally posted by jomini
                    Bila je neka emisija na Discovery-ju pre par meseci o najbržim vozilima koja idu po zemlji. Prvije nekakav voz, šta li.
                    Gledao sam tu emisiju pre oko godinu dana i jeste brzina je nekih 8000km/h Na snimku se tacno vidi kako usled stravicnog ubrzanja covek bukvalno trenutno dobija modrice po licu

Comment

• jomini
                      CBC Senator XXL
                      • 11.03.2007
                      • 490
                      • Novi Sad

Bravo! Eto, o tome sam pri?ao. Nisam zapamtio kolika je G sila tu bila.

Comment

• BRABUS
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2004
                        • 2399
                        • London

I ja sam gledao tu emisiju. Ako se ne varam, bilo je negde oko 30G.....gadno je sve izgledalo

Comment

• Igor
                          CBC Senator XXL
                          • 30.12.2004
                          • 394
                          • DORCOL REPUBLIKA

Uglavnom covek je mozda likcina i ****** (pozitivnom smislu) ali i ogroman covek... covek je za razliku od ostalih vozaca kada je Roger Williamson ima nesrecu i kada se zapalio (i poginuo tako) stao i prekinuo trku i pokusao da ga izbavi iz vatre gurajuci formulu i gasio istu za razliku od redara koji se nisu bas trudili... i cak se pokusavali da ga sklone kada je potrosio aparat za gasenje pozara... u tom pokusaju redar je dobio i udarac zbog toga... i da stvar bude gora... Rogerov uzrok smrt je gusenje... bio je svestan jedan dobar deo vremena dok je goreo...
                          Saab 900 SE Cabrio 2.0 Turbo - B204L
                          Saab 900 SE 2.x Turbo - B236R

Comment

• dekideki
                            CBC Senator XXL
                            • 26.07.2005
                            • 1914
                            • Beograd

"Roger williamson survied the impact and the flames to an extent. Dave Purley said Roger was shouting for help ( until the smoke inhalation killed Roger ) and thats why Dave was making such a desperate effort to save him. The other drivers assumed the burning car was Purleys and not Williamsons and that Purley was okay thats why more of them didn't stop to help."

(oni sa osetljivim zivcima nek ne gledaju)
                            .

Comment

• veljko
                              CBC Senator XXL
                              • 30.01.2006
                              • 476
                              • Backi Jarak, NS
                              • Volvo V50 DRIVe

Originally posted by jomini

Nego kako je taj auto (šta li je ve?) stao sa oko 160km/h?
                              pa zakuco se, valjda u zid i to na stazi u silverstonu sa svojim bolidom lec F1 1977 godine
                              Bolje biti sretan nego pametan

Comment

Working...
                              X