Slovenac ili sta je vec je kreten,osim toga nije tacno da francuzi ne znaju da naprave auto, upravo su oni- Slovenci pravili te Renoe 4 koje on premerava tamo u Ljubljani... a naravno da je sa leve strane "blatnik" kraci iz dva razloga...
1. The R4 has a rear INDEPENDENT suspension design with a torsion bar, because the left bar is located in front of the right the wheelbase in the left side is shorter than the right. Read before making a judgment...
Wikipedia:
"...A surprising, yet often unnoticed, feature on the R4 is its shorter wheelbase on the left than on the right. This allowed a very simple design of the rear suspension using transverse torsion bars, and didn't affect the handling of the car...gave the Renault 4 fully independent rear suspension...
2. to su iskoristili pa su sa leve strane, tu gde on premerava stavili auspuF...
tako da ne bih to nazvao falicnim, nego je prosto takvo resenje primenjeno... inace moj stric je celu evropu prosao sa Renoom 4, isao je i u Dansku i na Jug Spanije itd... Bez ijednog problema!!! doduse spor je i vozio ga je 80 najvise ali boze moj =]
nisam znao, i nije mi padalo na pamet da nekome takva ideja prodje sve faze realizacije..
da probam da zamislim asimetriju u prirodi, recimo Orao sa razli?itim dužinama levog i desnog krila koji onda manevriše mu?no ne bi li nekako održavao putanju...
znam za još jedan Reno biser, tipa da cilindar broj 1 motora zapravo nije broj 1 nego je broj 4 pošto je blok naopa?ke okrenut.
mislim, sve to može nekako da radi ali zašto svesno i?i na lošija rešenja ?
pri tome uvek se setim , engleskog sistema vodovoda i struje- koliko nefunkcionalno može da se nešto osmisli i onda decenijama istrajava uz o?ajne osobine.
na tehni?kom na valjcima nikada ne pokaže ispravne rezultate za ru?nu ko?nicu.
baš ?u da odem na tehni?ki da pitam ljude koji tamo rade.
razmišljam, da li valjci pokazuju ta?no da zapravo ru?na ko?nica na R4 je neispravna sama po sebi, i da usled takve konstrukcije ne može ispravno da ko?i. ispravno= ravnomerno obe strane i da auto ostane na pravcu putanje kretanja.
Koliko se secam,slicna stvar je i sa prvom generacijom Renoa 5,medjuosovinsko rastojanje levo je manje nego desno,za drugu generaciju ('85.-'96)nisam siguran.Renault 4 je cudo,imam rodjaka koji je 1968. kupio novog r4 koji je jos u voznom stanju,a imao ih je u medjuvremenu jos nekoliko.
znam za još jedan Reno biser, tipa da cilindar broj 1 motora zapravo nije broj 1 nego je broj 4 pošto je blok naopa?ke okrenut.
Zapravo,motor nije naopako okrenut.Reno R-4 je iskoristio pogonski sklop svog prethodnika Renault Dauphinne-a (Dofen) koji je imao uzduzno smesten motor iza zadnje osovine a menjac ispred iste(shema kao kod Fice npr.).Radi racionalizacije troskova prilikom projektovanja novog modela,konstruktori Renoa su jednostavno ceo sklop samo pomerili na prednju osovinu pa je tako prvi cilindar na mestu gde je inace poslednji a menjac se nalazi u samom nosu vozila pa R-4 ima onu sasavu polugu menjaca.Takav polozaj sklopa je (i odredjeni) + za stabilnost vozila zbog povoljnijeg tezista(motor pomeren ka centru vozila).
Sto se tice zadnje osovine,ista je kod R-4,R-5 (do '86.) i kod R-6.Zapravo su ova 3 modela na istoj osnovi.Nesecam se kakva je situacija kod R-16 po pitanju zadnje osovine ... i kod njega je motor "naopako".
Comment