VIP Mobilkom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Ma, jasna je meni logika trzista, ali mi nije jasna logika ove zemlje, a jos smo uvek u njoj. VIP ima previse korena ovog (balkanskog) mentaliteta, pa dozvoljavam sebi da sumnjam...

Samo napominjem da dok ne pocne obaranje cena u business sektoru - sve je to mlacenje prazne slame i zamazivanje ociju narodu... 'ajde ustedi 200 din, a ako das 1000 ustedeces i celih 300 i sl. Jos uvek gro novca donose poslovni korisnici...

Reklamne poruke su osmisljene samo da privuku paznju, toliko nedorecene i dvosmislene da se to (valjda) kosi i sa zakonom, a sa zdravom pamecu pogotovo. Nigde ne postoji kompletna i jasno data informacija sta koliko i koga kosta na koji period... Zamagljivanje situacije...
    To ce se deeeebelo izmeniti kad dodjemo do obaranja cena u poslovnom sektoru. Ljudi koji rukovode firmama jako mnogo cene svaki dinar i njima se ne moze prodavati prazna slama kao narodu.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• prle
      CBC Senator
      • 04.09.2006
      • 223
      • Beograd - Konjarnik

naravno poslovni sektor, tj VPN-ovi kada stupe na scenu onda će se videti i prava snaga mreže, i to je ono gde telenor bije telekom, mada mislim da se i to u poslednje vreme menja

pokriće oni dovoljno teritorije, samo je fazon da opterete mrežu što više, a ne da zvrji prazna, a to upravo radi poslovni sektor

ja imam neke analize saobraćaja iz telekoma od prošle godine, a možda nabavim uskoro i svežije, i jasno se vidi u kojim časovima se najviše priča

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sve usluge su jos jaaaako skupe.
        ne bih rekao, tako generalno.
        evo zašto.
        kod nas cene mobilnog po minuti nisu nešto extra skupe, razli?ite od drugih mreža (sli?nih po veli?ini).
        ali i nema kod nas onih paketnih popusta, u smislu opadanja cene progresivno da porastom potrošnje, bar nije bilo do nedavno za pojedina?ne korisnike.

za poslovne korisnike kod nas je cena ve? vrlo niska i teško ?e i?i znatnije nadole. (kada se prera?una oko 0,03 evra, ili 3 centa /minut u poslovnoj grupi kod npr Telekoma za grupu od 100+ korisnika).

VIP u Hrvatskoj ima o?ekivani prose?ni mese?ni ra?un korisnika oko 80 evra, ili 6500 dinara. (za ne mnogo pri?e u minutima, opet u proseku).

kod nas su ra?uni za telefone još uvek bitno manji nego u okruženju, u apsolutnim iznosima.

koliko se se?am javnih podataka kod nas je prose?ni mese?ni ra?un po korisniku negde reda 6-8 evra, ili 10 puta manji nego što bi se o?ekivalo/ želelo od strane provajdera.

cene i širom Evrope su toliko velike da je i zakonski morao da se uvede limit, odnosno da se adminsitrativno odredjuju cene unutar EU sa po?etkom primene od 2008. godine.

ja ne o?ekujem neki napredak po pitanju cena od strane Mobilkoma, ali o?ekujem raznovrsniju ponudu paketa.

recimo, na satju Mobilkoma jasno piše da je u VIP mreži obra?unski interval 1 minut, za prvi minut, uz posebnu taksu na taj prvi minut (i PDV na taksu posledi?no sledi) a tek od 2. og minuta po?inje obra?unavanje na sekundu.

koliko sam ja sra?unao VIP poziv je oko 8 dinara prvi minut, ili oko 10 evro centi.

mene više zanima portabilnost brojeva (prenošenje) iz mreže u mrežu, da li ?e taj servis ikada biti uveden kao i mobilni internet.

Telekom je oborio cenu za 40tak % interneta ali i dalje je to neproporcionalno skupo u odnosu na mogu?e-
        sa druge strane to je nekoliko puta jeftinije od cene mobilnog interneta koju traži Doj?e Telekom u MK, gde je sli?na kupovna mo?/ sli?no tržište.

ono što je kod nas jeftino je sam SMS, pa se i masovno koristi u širokim slojevima korisnika.
        ?ak bi se usudio da kažem i neproporcioanlno mnogo je više SMS saobra?aja nego telefonskog u mrežama, kao posledica tolike disproporcije cena servisa.

ali, tehnologija ide dalje, mobilni internet je zakora?io u novu fazu a time se otvaraju i nove mogu?nosti za paketsku telefoniju (SIP).

a ipak oni pla?eni novci državi za papiri? tj licencu neko mora da plati, da pogadjamo ko su dobrovoljni davaoci
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Ma idi 100+ korisnika? Ovde se guraju mala i srednja preduzeca, dakle 5-20 ljudi u istom paketu, pa cak i 2-5 ljudi u istom paketu i to je ono sto ce odneti lep deo kolaca na ovom trzistu.
          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• prle
            CBC Senator
            • 04.09.2006
            • 223
            • Beograd - Konjarnik

Originally posted by sw.brick
            mene više zanima portabilnost brojeva (prenošenje) iz mreže u mrežu, da li ?e taj servis ikada biti uveden kao i mobilni internet.

ono što je kod nas jeftino je sam SMS, pa se i masovno koristi u širokim slojevima korisnika.
            ?ak bi se usudio da kažem i neproporcioanlno mnogo je više SMS saobra?aja nego telefonskog u mrežama, kao posledica tolike disproporcije cena servisa.

ali, tehnologija ide dalje, mobilni internet je zakora?io u novu fazu a time se otvaraju i nove mogu?nosti za paketsku telefoniju (SIP).
            na portabilnost ćeš sačekati dosta, na žalost

VIP razvija GPRS core, tako da sve što je vezano za paketsku komutaciju će doći uskoro, ali paketski voice, i uopšte pozivi, čisto sumnjam, mada bilo bi lepo

jedino se za sms ne slažem, ja lično mislim da je preskup, jer sms je nešto što se i ne računa pod saobraćaj, ne ide kroz saobraćajne kanale, stiže kada nema nikakve druge signalizacione opterećenosti, i redovno se koristi za neobavezna ćaskanja, obično kod mlade populacije, znači skroz usputni servis...srbi su specifičnog kova pa kad im daš nešto džabe oni ti ubiju mrežu glupostima, ali po meni bi cena SMS-a trebala da bude na nivou ovih tipi/poruke tarifa, samo simbolično

sećate li se onog Telekomovog VPN-a za studente, beše 0.99 din/min

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Problem na ovom trzistu su paketi, ali ne mobilni tel + broj, nego paketi koji postoje npr u Hr, to jest njihovom fixnom i mobilnom operateru. Oni su uveli i neku vrstu pretplate za fixnu telefoniju zajedno sa internetom (ADSL) i dodali na to mobilni broj... To kod njih ispada tako povoljno da se pitam zasto ne uvode kod nas.

Takodje i mobilni telefoni u mrezi koji se "dobijaju'' po snizenoj ceni uz postpaid racun su daaaaleko skuplji, nego ti isti telefoni preko sa istom mesecnom potrosnjom. A zasto? Nismo manji od okolnih trzista, a i postpaid racuni mogu da se podesavaju spram vrednosti mobilnog telefona...
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

ja li?no mislim da je preskup, jer sms je nešto što se i ne ra?una pod saobra?aj, ne ide kroz saobra?ajne kanale
                tu se slažem u smislu troškova providera koje on ima.
                ali, uobi?ajena cena SMSa po Evropi je oko 15 dinara (i penje se do 50 dinara po poruci) i pored toga što zanemarivo optere?uje saobra?aj koli?inom prenetih podataka.

da kod nas jedan SMS košta 50 dinara upoznali bi oštrije pojam mogu?e skupo?e, u tom smislu kod nas je po mom mišljenju SMS još uvek vrlo privla?na opcija mada je ja jako retko koritim.

@eon, na koje provajdere fixsne telefonije u HR misliš pri pominjanju dobre cene paketa, Optima telekom ?
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

VIP razvija GPRS core, tako da sve što je vezano za paketsku komutaciju ?e do?i uskoro
                  samo spori GPRS ili se planira i 2MBitni mobilni internet kao što je pustio Telekom ?

ima li naznaka o mogu?oj ceni za preneti megabajt podataka ?
                  sadašnjih 40 dinara po megabajtu GPRS ( i to posle obaranja cene nedavno) nije baš neka povoljnost od strane Telekoma.

komutirana telefonija u fixsnim mrežama ubrzano odumire, za jesen ove godine se najavljuju nove jeftine (na bazi) SIP telefonske centrale (za firme, za po ku?i i tako to od proizvodja?a sa pedigreom) koje se ka?e na data mrežu i nemaju nikakve veze sa telekomima raznih boja i njihovim tarifama.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Dragon
                    CBC Senator XXL
                    • 15.11.2006
                    • 963
                    • Beograd

Evo negativnih iskustava sa VIP. Drugar iz Beograda nam je poslao par poruka sa njihovog broja, a mi smo svaku od njih dobili u proseku 50 puta. Bukvalno sam morao da mu pripretim da mi vise ni u ludilu ne salje poruke sa tog broja. Mi smo inace trenutno na MTS crnogorskom.

On je valjda kontaktirao call centar i rekli su mu da postoji neka greska u sofveru...
                    Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• prle
                      CBC Senator
                      • 04.09.2006
                      • 223
                      • Beograd - Konjarnik

Originally posted by sw.brick
                      samo spori GPRS ili se planira i 2MBitni mobilni internet kao što je pustio Telekom ?
                      spori već imaju u ponudi, tako da pretpostavljam da ide i dalje, ne znam mnogo, jer bivši kolega koji je otišao tamo da radi, nije hteo mnogo da priča, kaže sve je poslovna tajna

koliko ja znam telekom ima bearer-e na 64k, 128k, i 384k, šta je sa tih 2M videću, pošto baš radim diplomski na tu temu tamo

Comment

• BOOST
                        Founder - Admin od Začetka
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

Po pitanju na temu mobilnog neta, posto je Free Suf na 3G mrezi.

Ovde kod mene su dumpali cenu na 11€ mesecno bez limita na 384kbps

Det kan bero på att vi har tagit bort sidan eller att webbadressen är felstavad. Försök igen eller prova att navigera i menyn.

Modem besplatan jedinoulaz u mrezu se neplacuje 25€ a ugovor je na 12 meseci.

Vidim takodj da je u roamingu npr ako bi bio u Srbiji na 3G placao bi svaki Mb 14€ kod Telenora a 8€ kod Telekoma
                        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                        move your mind

Comment

• vujke
                          Admin
                          • 29.09.2004
                          • 1673
                          • Mladenovac
                          • Daewoo Lanos 1.5SX

Na naslovnoj strani imas ponudu, MTS i Comtrade.

Ili nezavisno

while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• BOOST
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa tu jos uvek cede na kilobajte , ima li Freesurf?
                            A i cene su bas zakenjali, ko da je zlato a ne magla
                            Takve treba ukinuti jer koce razvoj Srbije
                            move your mind

Comment

• Vocko
                              CBC Senator XXL
                              • 25.04.2005
                              • 4556
                              • nBGd

Imas 3GB protoka za 1din mesecno, ali ti je pretplata 4990
                              Danas sam video i slatko sam se nasmejao...

Comment

• BOOST
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Koje ludilo
                                Kocnicari buducnosti
                                move your mind

Comment

Working...
                                X