savjeti oko laptopa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • monkey
    CBC Senator
    • 14.11.2006
    • 286
    • Porec, Hrvatska

savjeti oko laptopa

skuzio sam da se dosta clanova na forumu bavi informatikom ili se barem razumije u tematiku, pa nadam se da cu dobiti koji dobar savjet, naime kupujem laptop pa bi volio znati da li je sljedeca konfiguracija ok i da li cu na njoj moc pokrenut koju noviju igricu kad glumim da radim.. ovako...

AMD Turion? 64 Mobile ML40 2.2GHz 800MHz FSB 1MB L2 Cache
    17" WideXGA+ 1440 x 900 LCD
    2GB Dual Channel DDR SO-DIMM at 400MHz - 2 x 1024MB
    24x DVD-ROM/CD-RW Burner w/ Nero Software
    256MB NVidia? GeForce? Go 7900 GS
    80GB Serial ATA 1.5Gb/s 5,400 RPM w/ NCQ & 8MB Cache

laptop ce bit koristen u staticne svrhe, nemam namjeru hodat s njim po gradu i trazit wi-fi signal ili tako nesto, ono, realcija kuca -posao... komentari?
  • gille
    CBC Senator XXL
    • 24.09.2006
    • 593
    • Belgrado

Super spravica, ništa joj ne fali (sem malo ve?eg harda da bude desktop replacement). Ko je proizvo?a??

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Iz poprilichno iskustva oko laptop/notebook rachunara dacu ti moja "dva centa" na ovu temu.

Procesor je u ovom sluchaju najbolja komponenta sistema koji si naveo. Uz visoku frekvenciju prednje magistrale, 1 Mb level-2 Cache-a, ono shto ga stavlja ispred Penitum M generacije je veca ukupna propusna moc procesor-sistem (9,6 Gb/sec u odnosu na 4,3 Bg/sec kod Pentium M-a), i ima integrisani (interni) memorijski kontroler, za razliku od Pentium M procesora. Poshto si naveo da nemash nameru da ga koristish kao "pravi" prenosni rachuar, odnosno da ce vishe biti "statichan", onda i jedin aprava (dodushe neznatna) mana koju ima nece imati uticaja na krajnje performanse. Naime, generacija L (u oznaci ML) znachi 35W dok, dakle procesor kao takav nije bash "nezhan" po pitanju potroshnje, shto bi kod prenosnog rachunara bila negativna osobina po pitanju autonomije baterije. U ovom sluchaju je i ekran veliki kad je notebook u pitanju, tako da ne ochekujem nimalo dobru autonomiju tog sistema, ali ako ce vec biti "statichan" - onda je ta negativna kombinacija (potroshnja procesora + veliki ekran) praktichno zanemarljiva.

Nisi napomenuo da li je DVR-RW drive "Dual Layer" ili nije, ukoliko nije to mozhe da bude neki minus "na njegov rachun", ali opet ne toliko bitna stavka generalno gledano.

Shto se grafichke kartice tiche, ova (GS) ima najslabiju propusnu moc od svih N-Vidia iz serije 7 (32 Gb/sec) i najmanju frekvenciju biliona piksela po sekundi (7,5). Ima Microsoft DirectX Shader model 3.0 shto je vrlo znachajno (daleko bolje u odnosu na Shader model 2.0) za realno prikazivanje detalja i brzinu odziva. DObra strana kompletne generacije 7 je shto ima instrukcije za prilagodjavanje grafike za LCD monitor, shto znachi da je vrlo efikasna za notebook rachunare.

HDD, brzina rotiranja je dobra, mada se slazhem sa gille-tom da je mogao da bude i veci, i obzirom na ostale komponente on je "najtanji" deo sistema.

Ono shto nisi napomenuo, a shto me interesuje, je koji je Nortbridge u sistemu, jer od njega umnogome zavise ukupne (krajnje) perfromanse sistema. Odnosno, u najvecem broju sluchaja proizvodjachi navedu CPU, HDD, GPU i sl, a "zaborave" da navedu Northbridge, odnosno informacije o chipset-u, sluchajno a ponekad i namerno. Upravo Nortbridge u najvecem broju sluchaja bude izabran iz nizhe klase komponenata pa predstavlja "usko grlo" sistema.

Generalno, sa ovim mozhesh da pokrecesh sve novije igrice, ukljuchujuci i Unreal Tournament 2007 kao jednu od zahtevnijih danas po pitanju grafike. Doom 3, WOW, sve novije Need For Speed i slichne koje su starijeg datuma necu ni da pominjem - ochekuj performanse na najvishem nivou i sa najvishim settings parametrima (visoka rezolucija, vrhunski prikaz detalja, kompleksne senke...).

Dakle, samo saznaj koji je chipset (ili kazhi o kom modelu se radi), i navedi cenu da vidim ima li shta bolje za te pare.

Pozz
      http://www.bmw.tv

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Daj prizvo?a?a i model, da vidimo sve detalje...

Tema preba?ena iz -- Sasija, kocnice, transmisija, sigurnost --
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• civi
          CBC Senator XXL
          • 26.07.2005
          • 1492
          • Pozarevac

Imas neki dell na popustu turion x2 za sitne pare u informatici trenutnno
          Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
          - Kako to misliš, kočim?

Comment

• monkey
            CBC Senator
            • 14.11.2006
            • 286
            • Porec, Hrvatska

rec cu vam koji je model, bez napada molim, duga je prica zasto sam izabrao bas taj model...
            alienware aurora m9700.
            postoji opcija nadoplacivanja za dodatnu opremu i onda se moze uzet 2 kartice povezane u sli bridge, hd memorije do 500gb i tako, ali to je osnovno sta sam naveo... kao drugu i diskretniju opciju imam ACER Aspire 9304 WSMi...

Comment

• Dzoni_mkv
              CBC Senator XXL
              • 29.04.2007
              • 875
              • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Jel' alienware kupujes preko neta?? Znam da nemaju nekog uvoznika za Istocnu Evropu. Sto se tice Acera preporucujem, mozda je malo losija plastika ali su odlicni notebook-ovi. Radim u malopodaji racunara i dosta mi notebookova prolazi kroz ruke. Savet je da izbegnes Turoin procesore jer je to vec prilicno "matora" stvar, potrazi Centrino platformu. Ako vec trazis high-end notebook pogledaj Toshiba Qosmio seriju. Nesto najkvalitetnije na sta sam naisao (istina alienware nisam probao)

Evo npr ovo:

Toshiba Qosmio G30-126
              Intel Core2Duo T7600 (2.33GHz/4MB/667FSB), Intel 945PM chipset, Memorija 2GB DDRII (2 x 1GB), 2 x HDD 200GB (RAID), HD-DVD, 17" WUXGA TruBrite (1920x1200), nVidia GForce Go 7600/256MB, Hybrid Analogue and Digital TV Tuner, Gigabit LAN, Wireless LAN 802.11 a/b/g, BlueTooth 2.0, Harman Kardon Speakers, 5-in-1 card reader, 4xUSB, AV in/out, TV Out, FireWire, HDMI-out, IR Blaster In/Out, 1xPCMCIA, 1 x ExpressCard, QosmioEngine for Advanced Video Experiance, Instant-On entertainment, Battery Life up to 2:37h, težina 4.6kg, garancija 2 godine, Microsoft Windows Vista Ultimate Edition

Malo losija grafika, ali zato imas diskove u RAID nizu a to je ono sto se itekako oseti. Pazi grafika uopste nije identicna onoj u desktop modelima. Graficke na notbook-ovima su slabije. Over rece da ces moci da igras UT 2007 na ovakvoj masini?? Oces ali zaboravi da ce moci sve na high. Nemoj da ti grafika bude presudna videsec jako je tesko igrati se na notebook-u. Znaci ti ni u jednom slucaju neces moci da se igras na high tako da ce ti je sve jedno jer ces i na jednoj i na drugoj grafickoj glat pokrenuti igru i igrati se onoliko koliko moze. Ova masina ima sve (pogledaj boldirano) i veruj mi izgleda uzivo fantasticno. Na njoj sam probao Commander&Conquer 3, Live for Speed, Test Drive Unlimited, S.T.A.L.K.E.R. itd. Ovo mogu da ti preporucim zato sto znam kako radi.
              You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• monkey
                CBC Senator
                • 14.11.2006
                • 286
                • Porec, Hrvatska

ma imaju svoje zastupnistvo u londonu za cijelu europu, uskoro putujem, pa bi si htio ostvariti djecacki san i uzet jedan...
                sta se tice memorije, na desktopu imam 200 gb i nisam ni blizu da ih popunim, tako da cisto sumljam da ce mi trebat bas toliko na laptopu, a i tv tuner mi je ipak malo too much....

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875
                  • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

NIje bitan kapacitet diska vec to da je u RAID nizu posto je to usko grlo danasnjih racunara. Procesor, elektronika odradi svoje a onda cekaju na disk (mehanicka stvar) da pomeri glavu nadje podatak iscita je bla bla bla sto je u svetu racunara cisto gubljenje vremena. Vezivanjem dva diska u RAID niz masina je mnogo zivahnija, manje swopuje itd. Uostalom ovde imas HD-DVD uredjaj, i HDMI izlaz ali i mnogo bolji ekran (pogledaj rezoluciju). Naravno izbor je tvoj i nesto mislim da bih i ja vise odlucio emotivno i uzeo alienware cisto zbog estetike i waoooo efekta koji ima.

P.S. razmisli dobro i o garanciji. Jeste da imaju fenomenalnu tehnicku podrsku, ali opet servis koji je udaljen 2000-3000 km od tebe.........Mada uvek ostaje da im posaljs kurirskim sluzbama. Rade i to.
                  You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• monkey
                    CBC Senator
                    • 14.11.2006
                    • 286
                    • Porec, Hrvatska

vidit cu jos... neznam sta da radim, sa tim alienom samo komplikacije, ali oduvijek mi je zelja, tako da...

Comment

• overspeed
                      CBC Senator XXL
                      • 24.05.2005
                      • 2779
                      • Kosovska Mitrovica

Sad sam gledao na alienware site-u specifikacije...

Vrh, gamer's paradise

Konfiguracija koju si naveo, iako je "samo" single GPU u pitanju, uz dostupnu kolichinu (i brzinu) memorije, CPU i N-Vidia-in chipset ne da ce da bez problema pokrece SVE igrice koje su danas na trzhihstu, nego ce da pokrece i one koje ce se tek pojaviti na trzhihstu u naredne dve godine

U tom smislu nabavi (ukoliko vec nemash) i neki kvalitetan 5,1 surround audio sistem, kad vec ovaj alien ima podrshku za isti i - uzhivaj

To oko tehnichke podrshke mozhe da bude "drawback", ali da sam ja na tvom mestu - ne bih razmishljao. Ovakva mashinchina se kupuje srcem, a ne razumom

PS. Ostvari svoj dechachki san, inache cesh sanjati celog zhivota

Comment

• Rocky Balboa
                        CBC Veteran
                        • 11.06.2007
                        • 165
                        • Novi Beograd, BKII

Covek je rekao sve tako da cu samo da ti kazem da uzmes ovu zverku. Moras da uzimas u obzir da na laptopu performanse uvek uzimas sa rezervom od 10%. Ja radim uglavnom na laptopovima i mnoge sam testirao tako da ova Toshiba je prava stvar.

Comment

• monkey
                          CBC Senator
                          • 14.11.2006
                          • 286
                          • Porec, Hrvatska

gledao sam toshibu dodje 3000 eura, a alien dodje 1500 plus dodatna oprema. je to uopce ok cijena?!? meni se nekako cini da je... jos bi eventualno nadoplatio za daljinski (22e), 2,2ghz procesor (150 e) i 2gb rama (130e) tako da bi me doslo i 100gb hd na 7200rpm (100e) pa bi me doslo 1900e...

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Re: savjeti oko laptopa

Originally posted by monkey
                            jos bi eventualno nadoplatio za daljinski (22e), 2,2ghz procesor (150 e) i 2gb rama (130e)
                            Sad te nishta ne kapiram Kako da doplatish za 2,2 GHz CPU i 2 Gb RAM-a, kad si pre napisao da je to vec u osnovnoj konfiguraciji:

Originally posted by monkey
                            AMD Turion? 64 Mobile ML40 2.2GHz 800MHz FSB 1MB L2 Cache
                            17" WideXGA+ 1440 x 900 LCD
                            2GB Dual Channel DDR SO-DIMM at 400MHz - 2 x 1024MB
                            24x DVD-ROM/CD-RW Burner w/ Nero Software
                            256MB NVidia? GeForce? Go 7900 GS
                            80GB Serial ATA 1.5Gb/s 5,400 RPM w/ NCQ & 8MB Cache
                            Jedino shto bi kod ove konfiguracije doplatio je veci HDD i nishta drugo. Dual GPU je totalan overkill, bar ako je cilj igranje igrica (kao shto si napomenuo) odnosno "standardna" upotreba.

Ponavljam, sad ne razumem na koju konfiguraciju si mislio kad si napisao ovo oko "upgrade-a" (do 1900 Evra)?!

BTW. Ova Toshiba je takodje sasvim dobra stvar, ali nije za igrice. Slaba strana joj je grafika (nVidia GForce Go 7600), koja se nije pokazala kao vrhunska "igrachka" GPU. Rekao bih "mirne savesti" da je za klasu ispod 7900 GS. I to pod uslovom da je tih 256 MB "onboard", a ne "trik" proizvodjacha (TurboCache) odnosno korishcenje sistemske memorije preko PCI Express. Tu vrlo lako "zeznu" kupca, koji ponekad dobije karticu bez "lichne" memorije, misleci da je tako (zato shto je tako navedeno u prospektu proizvodjacha/prodavca). Isto radi i ATI sa njihovom HyperMemory tehnologijom "pozajmljivanja" sistemske memorije za grafichku obradu.
                            Obrati narochitu pazhnju na ovo...

Comment

• monkey
                              CBC Senator
                              • 14.11.2006
                              • 286
                              • Porec, Hrvatska

zabuna.. uglavnom 1900 bi me dosla ta konfiguracija sta si gore citirao sa hdd-om od 100gb i 7200rpm..

Comment

Working...
                              X