Peltier cooler

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Peltier cooler

Interesuje me, da li kod nas ima da se kupe ovi moduli i koja je cena?

My crew is all fired up
    Y'all better just wise up
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Moduli su prilicno skupi. Obicno 20+ eura za onaj od 30x30mm jos vise za 40x40 (taj sa slike je jos veci). Cena stalno pada ali ipak nije jevtino. Nekada (pre 25 godina) je bila astronomska cena.
    Nezgodni su za upotrebu pa ako planiras neku samogradnju reci nam sta je to da ne bacas pare dzabe.
    Ne planiraj hladjenje CPU i slicne stvari jer moze doci do kondenzacijske vlage pa da spalis MB.
    Ako je samo servis rucnog frizidera onda mi nije jasno kako je element vrisnuo kad tu ustvari nema sta da crkne. Ako ti je frizider slab tesko da ces moci da stavis jos jedan komad mada je moguce da se elementi redjaju i u "sendvic".
    Jedino pametno sto sam ikada video da je neko napravio a da ima veze sa automobilima je "generator" snage 1kW modifikacijom kamionskog auspuha a uz pomoc relativno velikog broja elemenata (ne secam se vise koliko ih je bilo).

Stvar jeste zanimljiva ali je potrebno perfektno napraviti hardware izmedju koga se postavlja sam element da bi to maksimalno efikasno radilo. Takodje je i kolicina utrosene energije prilicno velika u odnosu na efekat hladjenja.
    Pitaj da nemaju mozda u ITC i da li mogu da naruce (mislim da mogu).
    Takodje bi mogli da imaju prodavci kompjuterske tehnike jer su deca navalila da prave "cudo". Za te stvari je ipak Heatpipe najbolja stvar osim ako neko ima veliko kuciste pa pravi od njega kotao centralnog grejanja.

Comment

• shadow
      CBC Senator XXL
      • 23.09.2005
      • 555
      • Beograd

Pravim rashladnu komoru maloj pregradi u kolima. Video sam na internetu par likova kako su to radili. Nebitno.

Cena za taj sa slike je 10e u USA, a u nemackoj je 13e, sto nije problem. A dostavljac odakle ITC i mikroprinc narucuju trazi po 50e za taj element. U krajnjem slucaju moze da mi ortak kupi u USA i to posalje po nekome, ali reko mozda ima kod nas za nekih 20-30e.
      My crew is all fired up
      Y'all better just wise up

Comment

• Vocko
        CBC Senator XXL
        • 25.04.2005
        • 4556
        • nBGd

@Dranix - dobro to hladi cpu bez vecih problema, ako se obezbedi okolish

Comment

Working...
        X