Bio sam na krstarenju brodom...i nesto sam zapazio...nisam primetio izduvne gasove...kako brodovi imaju resen izduv? Jel se to meni cini ili je njima izduv pod vodom? trazim po netu nesto vise o tome, ali nista...a nasao sam i informaciju da se na brodovima izduv hladi...zasto?
Brodski motor
Collapse
X
-
Pogledaj malo pod mariniziranje motora, to je kad ti obi?an motor iz auta ili predvidjen za auto preprave da se koristi u brodu/?amcu, naj?eš?e se pominje i vidi hladjenje izduva, ima još nekih sitnica...
Gasovi izlaze iznad vode gde i voda za hladjenje, btw ta voda hladi i ceo motor, a ne samo grane.
Vide?u kad dodjem u firmu da pošaljem slike našeg ?amca, odnosno motora i grana.
Hladi se zato što nema dovoljnog/nikakvog strujanja vazduha kao kod automobila, a toplota mora negde da se odvede...Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
na starijim brodovima su ti tzv otvoreni sistemi hladjenja,mana im je sto morska voda nagriza unutrasnjost motora (kuda ona prolazi),a razne prljavstine koje prolaze kroz filter(skoljkice,smece) znaju da zacepe kanale pa se lako desava da se motor pregrije,zato se ovi sistemi svako malo ciste i ispiraju slatkom vodom, noviji sistemi su tzv zatvoreni sistemi sto znaci da slatka voda cirkulise kroz motor a nju hladi morska voda preko rashladnika nesto slicno kao hladnjak od auta samo sto umjesto vazduha vodu hladi morska voda ,ovaj sistem je daleko laksi za odrzavanje od prethodnog, sto se tice izduva u manjim masinama je hladjen morskom vodom, kod vecih masina postoje rashladnici ispirnog zraka nesto kao intercooler na autu samo sto se takodje hladi vodom,a izduvne cijevi su dobro izolovane i najkracim putem sprovedene u vodu,kod vecih pogona na izduvnim cijevima se ugradjuju kotlovi tzv ekonomajzeri koji rade na izduvne gasove. Mada na novim putnickim brodvima vise nema klasicne glavne makine vec su to ili turbinasi (parne masine) ili na struju radi manjeg zagadjivanja,udobnosti,manje buke ....
trgovacka mornarica je i dalje na tesku naftu uglavnom ili na dizel u odredjenim oblastima. Nadam se da sam pomogaoHSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM
Comment
-
Comment