"Hitna pomoc" u Zrenjaninu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Texonja
    CBC Početnik
    • 29.07.2007
    • 5
    • Zrenjanin

"Hitna pomoc" u Zrenjaninu

Ovome nije mesto na ovom forumu, ali zelim da sto vise ljudi procita ono sto mi se danas dogodilo. Jos uvek sam zgranut i odlucio sam da definitivno o ovome porazgovaram sa nekim nadleznim za "Hitnu pomoc" u Zrenjaninu (mada verujem da je slicno i u ostalim gradovima u Srbiji). Pozvao sam par brojeva, sutra cu dobiti informaciju ko je nadlezan za ovo, a ako budem svuda naletao na zatvorena vrata onda cu se obratiti medijima na koliko god adresa mogu pa valjda neko odluci da napise nesto o tome.

Naime, danas oko 13.30h moja majka ide dvoristem i saplete se, padne i udari glavu u kucu. Posekotina, curi krv i naravno ja je strpam u auto i odmah ka hitnoj pomoci. Odmah da kazem, ispostavilo se na kraju da je sve proslo sa sivenjem glave, malo antibiotika i mirovanjem, ali ono sto me je zgranulo: nakon 5 min divljacke voznje i dolaska u hitnu pomoc ulazimo unutra i nema lekara... OK, najljubaznije viknem lekara, medjutim izlazi neki covek u civilu od svojih 50god (on im je neki domar ili sta) i kaze lekari ne rade. Reko' sta bre ne rade, zovi ga... Lekar iz neke mracne sobice gde sede njih 5-6 , puse i gledaju TV dovikuje kako ne radi pre 19h i da idem u ulicu TU_I_TU (izbacio je neko ime) i da ce tamo da pogledaju. Pazite, zeni krvari glava, ona drzi peskir preko rane, lice joj krvavo jer se sliva krv, a DEGEN nece da dodje i da pogleda... Samo da je dosao, pogledao i rekao: "Aha, nije strasno... idite u bolnicu da usiju". To je 10 sec njegovog zivota...
    ... ili ako je nesto hitno da je odreagovao i pruzio prvu pomoc!

Posto nisam imao vremena da se raspravljam i da ga bijem (a evo dok ovo pisem iako je proslo 2 sata od dogadjaja, dodje mi da uzmem palicu i odem tamo da mu sredim noge, pa neka ga voze u bolnicu posto hitna ne radi pre 19h), sedam nazad u auto uz silne psovke i vozim do bolnice u urgentni centar, posto vidim da od ovog kretena nema pomoci i mogu samo da gubim vreme sa njim i da samo jos kasnije stignem do nekog lekara koji zeli da pogleda ranu.

Na urgentnom je primaju odmah u salu i nakon konstatacije da se radi o posekotini koja nije opasna koliko na prvi pogled izgleda zbog krvarenja, usivaju joj glavu i odlazimo kuci.

Dobro je, na nasu srecu (i na srecu tog lekara u hitnoj) sve je zavrseno ok, ali zamislite da je bilo nesto gore... i zamislite da je neko (kao sto sam ja danas) dovezao svog oca/majku/brata/sestru u hitnu i da lekar nece ni da ga pogleda.... i ne daj Boze da taj na putu od hitne do bolnice umre ili da se iskomplikuje nesto? A sta je sa Hipokratovom zakletvom? Kakvo je to medicinsko osoblje? U kakvoj to zemlji zivimo?

Sutra ce mi prijatelj koji radi u bolnici saznati ko je nadlezan za Hitnu pomoc (posto se ovde ni to ne zna - ili je Medicinski Centar ili lokalna samouprava), pa cu preduzeti dalje korake i ovo se nece ovako zavrsiti.
    U principu ne volim da ulazim u te drzavne mehanizme sa zalbama i prituzbama jer znam da pravde nema, ali ovog puta cu da guram do kraja.

Ne ocekujem nikakvu reakciju od vas koji ovo citate, samo ocekujem da svi procitaju i da stave prst na celo. Danas se to desilo meni, sutra moze (ne dao Bog) bilo kome od vas... Nije to automehanicar pa da kaze "Doteraj auto posle 19h, sad ne radim". Zna se kako lekar treba da reaguje u slucaju kada je neko povredjen, ne samo na radnom mestu (kao sto je Hitna Pomoc), nego cak i na stadionu, u bioskopu, na ulici... Lekar je lekar i svuda je duzan da pogleda povredjenog i ukaze prvu pomoc.
    Uostalom, zasto sedi tamo ako ne radi pre 19h... neka ide kuci, pa neka gleda tamo TV.

Jos uvek sam pod utiskom... Zgranut sam! Da mi je neko pricao da mu se ovo dogodilo mislio bih da sigurno laze i da je tako nesto nemoguce cak i u Burkini Faso.

Mislio sam da odem da trazim ime i prezime tog bahatog lekara, ali ako se vratim znam da ce izbiti incident tako da sam ipak odlucio da prespavam i ohladim, pa sutra da krenem "zakonskim putem" ako taj put uopste postoji u ovakvom slucaju.
  • stefanves
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2006
    • 1351
    • BG

Tako je to, misle da su Boga uhvatili za muda pa se izivljavaju.Dobar primer te bahatosti su i profesori.Kao razlog tome je mala plata, moj odgovor na to je:"nema problema, neces da radis?Ima ko hoce."
    Hvala Bogu sve se dobro zavrsilo.
    Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
    Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Rendjo
      CBC Senator XXL
      • 26.06.2006
      • 340
      • Zadar HR

Nažalost,iako si ti začuđen od te gamadi sam navikao na svašta tako da me ovo što si napisao ništa ne iznenađuje.Zadnju neprijatnost koju sam doživio je bilo kad sam pokušao za trudnu suprugu ugovoriti pregled nakon njezinih višednevnih pokušaja da to obavi sama jer se nitko ne javlja na telefon..i rekoh ja njoj nema druge nego da sjednemo u auto i odemo tamo i zakažemo i naišli smo na zaključana vrata na kojima piše da je doktorica kao i medicinska sestra kod koje smo upisani za pregled da su na godišnjem Na godišnjem?O.k..slažem se da i doktori trebaju ić na godišnji ali jel bi bilo u redu da su bar na sekretarici snimili poruku na kojoj kažu da su na odmoru i da je dežurni doktor taj i taj i da se javimo na broj telefona taj i taj?Ali ne trebali smo sjesti u auto i doć tamo po ovoj gužvi i vručini da bismo to saznali? Neki dan čitam da je u nekoj vukojebini pao motorista i da je izdahnuo dok su se operateri i timovi hitne pomoći prepirali u čiji sektor djelovanja spada mjesto nesreće Primjerice na Murteru koji ima ljeti 50000 stanovnika dežura samo jedna hitna pomoć koja je 24sata u pogonu(citroen Jumper 500000km bez klime).Bitno da se kupuju presretaći od 200 i više ks a ako ti se što desi kad je hitna na intervenciji neka ti je bog na pomoći Ima i iznimaka među doktorima naravno ali što 10 požrtvovnih doktora radi jedan neodgovorni sve upropasti i baci ljagu na rad ovih 10 i onda eto..Treba na oglasnu ploću staviti takve p....e

Comment

• jevtic
        CBC Senator XXL
        • 26.11.2006
        • 729
        • beograd

sto ti je to cudno..... ocigledno nikad nisi imao posla sa urgentnim centrom....

ako bas ne umires ti za njih nisi hitan slucaj. ja sam isto tako krvario i na kraju dobijo 6 kopci na glavi a cekao sam bukvalno preko pola sata da me prime.....

inace svako vece u cekaonica uc mozes videti svakojake slucajeve i svi oni strpljivo cekaju red....

moras da shvatis da si bio u panici i da nisi jasno rasudjivao ali ako ti doktor kaze da nije nista strasno onda treba da mu verujes jel se on ipak 6 godina skolovao za tako nesto.

p.s. imas zastitnika prava pacijenata u svakoj toj ustanovi i vrati se tamo i nadji ga i izlozi mu svoj slucaj ako se smatras ostecenim. ipak ti svakog meseca placas njima doprinose za zdravstvo i oni te biiip za sopstvene pare.
        ex - fabia 1.9 tdi
        golf 2.0 tfsi

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Moze da zvuci glupo, ali pacijenti se ne voze u hitnu pomoc, vec u urgentni, tako da si majku tamo trebao odmah da vozis.

U hp nema ni ordinacije, vec samo sede i cekaju da izadju na teren, pa voze ljude u urgentni, bolnice ili gde vec treba.

To ipak ne opravdava tog lekara koji se nije ni udostojio da pogleda o cemu se radi.
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

samo polako, onaj gore sve vidi i kosmicka pravda ce kad tad biti zadovoljena. mojen da se cimas i gubis vreme posto i novine da napisu niskom nista. da si ga uvatio za gusu i tek kako bi pogledao ranu no si bio mnogo fin. u paravu je sri, to je bio slucaj za urgentni ali kapiram da ti u tom trenutku nisi razmisljao o tome jer si se otkinuo kad si video kevu i krv pa te je poneo sam naziv, hitna pomoc, jer ti je takva i trebala sto hitnija...
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Texonja
              CBC Početnik
              • 29.07.2007
              • 5
              • Zrenjanin

Originally posted by jevtic
              moras da shvatis da si bio u panici i da nisi jasno rasudjivao ali ako ti doktor kaze da nije nista strasno onda treba da mu verujes jel se on ipak 6 godina skolovao za tako nesto.
              Doktor je sedeo u nekom sobicku i gledao TV... nije ni izasao iz mracne sobe da pogleda! Nisam ga ni video, samo sam cuo glas.
              Ali ako se on 6 godina skolovao da pre nego sto vidi pacijenta zna ozbiljnost, onda svaka cast i tebi i njemu.
              Ma kog djavola sam i pisao ovo... jos cu ja da ispadnem kriv.

... a naravno da sam svratio u hitnu pomoc zato sto je bila bukvalno duplo blize nego bolnica i urgentni centar, a u pitanju je bilo 13:30-14h, spic...
              A nisam ga uhvatio za gusu jer sam hteo sto pre do bolnice, a ne da se bijem sa ******ma.

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by jevtic
                p.s. imas zastitnika prava pacijenata u svakoj toj ustanovi i vrati se tamo i nadji ga i izlozi mu svoj slucaj ako se smatras ostecenim. ipak ti svakog meseca placas njima doprinose za zdravstvo i oni te biiip za sopstvene pare.
                I ja sam mislio da je to tako ali .... uvek postoji ono ALI!

Naime taj zashtitnik prava pacijenata je postavljen u zdravstevnom centru da mu se mozesh otici i pozaliti na nekog od osoblja zdravstvenog centra, i to je to! To je njegova nadleznost, tj, da obrati panju tom bahatom doktoru, sestri itd... na njihovo bezobzirno ponashanje!

Ukoliko taj sluchaj dodje do suda, onda nastaje obrt! Tada taj isti pravnik kojem si se zalio na nekog od zaposlenih u zdravstenom centru i koji je trebao to da regulishe, on kada stvar dospe na sud staje na stranu Zdravstenog centra i brani ( bez obzira bili krivi oni ili ne) onog koji je tuzen!

E sad, zashto je to tako! To je zbog toga zato shto ti pravnici, zashtitnici nashih prava, placa zdravsteni centar .... poslodavac mu je zdravsteni centar,i on u ugovoru o poslu potpisuje da nesme biti u bilo kakvom sudskom procesu na strani koja nije zdravsteni centar, pa makar ta strana bila 100 % u pravu a neko od zaposlenih u zdravstenom centru 100 % kriv .... moze da i nebrani u tim procesima zdravsteni centar ali onda mu se odbijaju neki bodovi i ostaje praktichno bez plate ...... vidish koja je to zvrchka ..... taj pravnik je niko i nishta, samo da te saslusha i klima glavom tih pet minuta dok mu se izjadash, i koji ce ti uvek na kraju reci " Videcemo da neshto uradimo, dovidjenja"

Sve dok drzava ne oformi posebnu komisiju, koja ce se posebno placati, i koja nece biti zaposlena od strane zdravstenog centra, sve do tad taj pravnik je obichna magla za napaceni narod!

Comment

• prle
                  CBC Senator
                  • 04.09.2006
                  • 223
                  • Beograd - Konjarnik

ja sam jednom prilikom dobio strašne bolove u predelu boka oko bubrega, nisam imao pojma šta je, bila je noć

i brzo u hitnu da vidim šta je, a pritom ne mogu da gledam na oči koliko boli

konstatuju oni da je nešto sa bubregom i pošalju me u dežurnu bolnicu kao hitan slučaj...odem ja tamo i pola sata čekam da se doktor probudi, a bilo je nekih 7-8 ujutru...na stolici savijam se od bolova...ne znam da li je čovek morao da popije kaficu ili šta već...elem ispostavio se kamen

žali bože para koje se izdvajaju za zdravstveno osiguranje u ovoj nesrećnoj državi

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Problem je u nadleznosti, a to jos uvek nije izdefinisano...
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Blackeyed
                      CBC Senator XXL
                      • 06.07.2005
                      • 402
                      • Novi Sad

Eh, kakva drzava takvo i zdravstvo...

Ja sam pre par meseci radeci na tavanu kuce razbio arkadu, onako momacki. Odem do kupatila, pogledam se, pici krv, vidim da je zinulo u p.m. , nema sta mora da se sije.

Naravno, subota je. Srecom, lokalni dom zdravlja mi je u blizini i rekoh da odem do njih da mi to zasiju da ne idem u urgetni. Kazem srecom, ne zbog sivenja vec zbog papirologije. Primi me dezurna doktorica odmah, pogleda ranu, kaze mora da se sije ali to oni ne rade, mora u urgetni ALI moras da imas uput!

Znaci pukom slucajnosti sam dobio uput i otisao u urgentni gde sam 4 SATA cekao da me primi doktor i da mi saniraju povredi.
                      Za to vreme masa ljudi je vracena jer nisu imali ****ni uput. Ne mogu da kazem da su doktori spori ali staviti 2 doktora na urgetnom za jedan NS ?
                      Sta reci..
                      "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• stefanves
                        CBC Senator XXL
                        • 10.12.2006
                        • 1351
                        • BG

Drzava nas ubi, placaj porez, placaj pretplatu...a ovako na vracaju.Policija ne radi, zdravstvo ne radi.....pa sta radi, zasta placam?Vazno da ne smes naruciti 2 stvari iz inostranstva ako nemas firmu, i vazno je da mogu da kupe presretace kako bi ovom napacenom narodu uzeli jos vise para.
                        Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                        Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• boris58
                          CBC Veteran
                          • 19.02.2007
                          • 196
                          • Cacak

Originally posted by mb12
                          ...
                          Naime taj zashtitnik prava pacijenata je postavljen u zdravstevnom centru da mu se mozesh otici i pozaliti na nekog od osoblja zdravstvenog centra, i to je to! To je njegova nadleznost, tj, da obrati panju tom bahatom doktoru, sestri itd... na njihovo bezobzirno ponashanje!

Ukoliko taj sluchaj dodje do suda, onda nastaje obrt! Tada taj isti pravnik kojem si se zalio na nekog od zaposlenih u zdravstenom centru i koji je trebao to da regulishe, on kada stvar dospe na sud staje na stranu Zdravstenog centra i brani ( bez obzira bili krivi oni ili ne) onog koji je tuzen!
                          ...
                          hmmm, manje vise.
                          pacijentov advokat - fenomenalna institucija stovrena kao fiks ideja nekog ministrica ili ideja nekog nafiksanog ministrica je potpuni promasaj.
                          naime, jednom prilikom sam se vrlo dobro uverio u sistem funkcionisanja te instituceje.
                          -ako imate prigovor na nekog zdravstvenog radnika morate prvo da pronadjete PA (Pacijentovog Advokata) i da mu izlozite svoj slucaj
                          -tu vas on automatski vraca jer nemate vas prigovor u pismenoj formi.
                          -ako dodjes sa prigovorom u pismenoj formi, on je preuzima i proverava osnovanost prituzbi. da on sam odlucuje dal je to osnovano
                          -ako smatra da je prituzba realna onda prituzba ide na resavanje pri odboru nadlezne zdravstvene ustanove. odbor se obicno sastoji od direktora, zamenika i jos jedne osobe iz tog zdr centra i PA. tu su oni duzni da odluce dal je njihov kolega uradio prekrsaj
                          -ako odrede da je prekrsio (sto se desava neverovatno cesto - maltene nikada) onda isti odbor odlucuje o kazni. primerice u CA bolnici najveca kazna je 2 meseca suspenzije. bolje da ne kazem za sta je bila kazna.
                          -sistem zalbe na odluku veca ne postoji.

ziveo komunizam
                          smrt fasizmu,
                          sloboda narodu!

Comment

• alexa05
                            CBC Senator XXL
                            • 23.07.2006
                            • 1769
                            • Smederevo
                            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Texonja svuda je tako pa i ovde u SD-u. I ovde je fora da hitna radi od 19,00 (sto ti naravno nisi mogao da znas) i da sve sto se desava pre toga ide u med.rada. Ja sam bio u takvoj situaciji vise puta i takodje sam dosao do zakljucka da je batina iz raja izasla. Sta jos da ti kazem kad moja keva koja je takodje zdravstveni radnik (fizioterapeut) i sama kaze da je u zdravstvu takav javasluk i da se lekari a cak i sestre ponasaju tako bezobrazno da to vise nije normalno. Na svu srecu, bar kod nas u SD-u se u zadnje vreme relativno cesto desava da takve sestre i lekari imaju nesrecu da sretnu i pocnu da ********ju pogresne ljude, koji su inace na rezervi sa zivcima, pa onda izvuku deblji kraj u vidu nokauta i sl. Zato se nadam da ce takvih slucajeva biti sve manje jer se prica o isprebijanim med. radnicima polako siri medju njima samima.
                            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• 230
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2007
                              • 775
                              • Semberija

Eh, zato se ja nisam zadržao u medicini... Previše krivih Drina da bi se moglo ispraviti, strašno šta se sve radi, a da se bijem sa kolegama svaki dan ne vredi... Ima izuzetaka, naravno, ali što neko reče na deset dobrih ljekara dođe jedan koji napravi rusvaj i ocrni i onih deset i još petnaest...

Zato sam posle završene medicinske upisao ekonomiju...
                              155+75=230
                              VIVA LA VITA!!!

Comment

Working...
                              X